Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
On říkal že v klidu
Já třeba svého bráchu v 10 letech vodila do školky a pak do školy a i v noci jsme byly sami
Jenže on bude sám
@Anonymní píše:
On se i těší na to že bude sám v noci
Jo, poprvé, podruhé… Otázka je, jestli i podesáté
Hledala bych jinou praci. Pres den nemam problem, ze jsou sami. I mladsi. Mame nastavena pravidla. Ale v noci. Jeste mi to prijde brzo a pravidelne
.
Takhle jsem mela nabidku, ze jit delat vychovatelku do diagnostaku, kde by byly nocni sluzby. Odmitla jsem to, ze mam decka a nocni delat odmitam. Nocni miva tatka, at dela v CR nebo ve svete a to uplne staci.
Příspěvek upraven 25.09.20 v 23:10
@Anonymní píše:
A máš možnost kontroly? Sousedka, babička, kamarádka?
@Anonymní píše:
ty znáš své dítě nejlíp a víš zda by to zvládnul či ne. Ale mě by to za ty prachy nestálo.
Nás nechali rodiče prvně přes noc když mě bylo 14 let a i tak měli nervy na dranc
![]()
Nenechávala bych, pravidelně určitě ne. Bála bych se, i kdybych si byla jistá, že to zvládne.
No, nevím, no…
Trochu bych se bála toho, že před tebou bude dělat hrdinu, říká, že v poho, ale jak to přijde a zůstane doma sám a bude noc, bude mu ouvej…
@Anna766 píše:
A máš možnost kontroly? Sousedka, babička, kamarádka?
Ano
Mám
Když si v bavím sebe v tomto věku, tak bych problém neměla. Ale je to na domluvě se synem. Je pochopitelné, že pokud potřebujete peníze a jiná práce se nenabízí, tak to budete muset vydržet. Pokud by syn souhlasil a na věděla, že je zodpovědný a že to zvládne, asi bych praci vzala, dokud nenajdu lepší.
Já bych v noci dítě samotné doma nenechala. Ale připadá mi, že ty už jsi rozhodnuta ho doma nachat.
Příspěvek upraven 26.09.20 v 06:25
Já v 11 letech byla převážně doma sama, táta v nemocnici v jiném městě, máma u něj, na noc přijížděla, až kdyz jsme se sourozenci (mladší a starší) spali. Měli jsme skvělou sousedku, na kterou jsme v případě problémů mohli zaklepat.
Nevím, jestli bych svoji jedenáctiletou nechala třeba celý týden v noci samotnou doma, ale ona má specifické problémy a tendenci být mírně nespolehlivá (teď už mírně). Je to o míře vyspělosti daného dítěte.
11 leté dítě bych sama doma nenechala. To ještě musí být v noci pod dohledem. Kdyby se něco stalo, tak z toho budeš mít v dnešní době hodně velké problémy s OSPOD a policií. Nevíš, co ho napadne, a to může být i na svůj věk třeba zodpovědný. Známá nechala doma jen na víkend 17 kluka s jeho mladším bráchou a on bráchu poslal na noc ke kamarádovi a udělal si tam mejdan. Pak když přijeli, tak se nestačili divit, protože se to klukovi zcela vymklo kontrole. A sám už nevěděl, jak se má opilých „kamarádů“ zbavit. Stejně tak nevíš, kam na sociální síť napíše, že je doma v noci sám. Mně už se v noci stalo v posledních dvou letech, že mně zvonila v noci doma policie, jednou se ptali na souseda, kdy jsem ho viděla naposledy. To bylo asi jen v 10 nebo v 11, a to jsem byla sama doma a měla jsem strach i jako dospělá. Ono stačí, když bude třeba jen do noci se dívat na filmy, na net a pak ráno bude unavený a nevyspalý do školy. ![]()
V 11 letech bych dítě samotné doma nenechala, ani kdyby bylo mentálně vyspělejší. Pořád je to dítě a jsi za něj zodpovědná.