Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj holky.
Chci se zeptat od kolika let jste nechali dítě samotné v noci?
Mám nastoupit na trismenny provoz a syn by musel být občas sám v noci
A i odpoledne další týden.
Je mu 11 let
Mám z toho nervy a nevím zda do toho jít
Práci potřebuju a nic na stabilní ranní jsem nesehnala
Poraďte prosím
Jak to máte Vy?@berry4 píše:
@Veveří holky. Já nějak nevím, jestli některé z vás vůbec rozumíte psanému slovu? Tím teda ted´myslím slova zakladatelky. K volbě práce, důvody,…
dovolila bych si také neopomenout, že mi z mnohých komentářů přijde, že sem píší maminky, co nemají s toto, nebo podobnou situací vůbec žádné zkušenosti, prostě napíší ne, protože to tak vidí.
Děláme z dětí poslední roky nesamostatné jedince, ze svých vlastních strachů. Aniž bychom vůbec přemýšleli nad tím, zda naše děti vůbec o to stojí? Přemýšlíme vůbec nad tím, že ty děti dospívají a dokážou už mít i vlastní názor, zodpovědnost?
Beru to hodně obecně, ovšem napsat mámě, která potřebuje podpořit, má podporu i syna, že ne, tohle bych neudělala, napsat katastrofické scénáře vytažené z rukávu a nepodložené ničím je pod pás.
Nebude na to sama. Chce to skloubit s manželovými směnami, má sousedku, kluk se nebojí, nejde o dennodenní opouštění. Proč z toho dělat problém? Proč jej hledat tam, kde není? Copak kluk si bude v noci ohřívat dejme tomu párky na sporáku, nebo kouřit v posteli, aby něco podpálil, nebo se popálil? Nebo CO vede k tomu tady psát takové šílenosti? Jestli má být nemocný, se neprojeví v 23:30, ale mnohem dříve. Když se bude nakonec bát, je tu 3 měsíční zk. doba. Proč tu sem píšete teda takové bláboly?Možná píší, jak to mají ony, proto, že přesně takto položila zakladatelka otázku v úvodním příspěvku.
@berry4 zakladatelku zajímal náš názor, určitě nečekala, že tady budeme všichni jednotně přitákávat jak oslíci. Tak máš na to jiný názor, no a co?
@Anonymní píše:
@berry4
Děkuji
Samozřejmě to není pro mně jednoduché ale přišla jsem o práci kvůli covid a rychle hledala jinou Bohužel všude chcou trismenny provoz.Vim že budu ve stresu ale nemám ted jinou možnost. Synovi věřím. Sam by si nic neohříval na sporáku. Pouziva maximálně mikrovlnku. Veceri by měl nachystanou. Sousedka bydlí naproti v bytě a její syn chodi s mým do třídy. Dohledne na něj at jde spát jak má a kdyby cokoliv, může na ní zazvonit, zavolat na mobil a já budu taky na telefonu.
Nemusíš děkovat. Já tě chápu a nevidím v tom problém. Mám s tím za svůj život taky zkušenosti, i když neplánovaně, nikdy nevíš, co se může přihodit. Já měla kdysi tříštivou zlomeninu lokte, z hodiny na hodinu přetočený život o 360 st, x týdnů v nemocnici, partner z hodiny na hodinu odešel z práce a šel dělat noční, aby se postaral o školu a chod domácnosti. Na vše byl úplně sám. Dítě 7,5 roku doma a světe div se, dala to. S přehledem. Bez mrknutí oka. Mám doma necelých 10 let dcerku, taky pracuji i odpolední, již od 1 třídy je samostatná, skloubily jsme vše, dokáže sama od 1.třídy se vzbudit, dojít do školy, přijít, naučit se to, co zvládne, zbytek děláme spolu, dojít do kroužků, ohřát si večeři. Nakoupí, když napíšu seznam, dojde si sama a vrátí z kroužků. Když není zbytí. Dosud samé 1ky. Tady povětšinou píší maminy s malými dětmi, které vůbec neví. Jak jsem psala, já bych tuhle otázku sem ani nepoložila, za ta leta, co tu jsem, vím proč ![]()
@ivašot. píše:
Možná píší, jak to mají ony, proto, že přesně takto položila zakladatelka otázku v úvodním příspěvku.
vše v odpovědi pro zakladatelku.
@berry4 píše:
@Zabza2 V čem není 11 ti leté dítě zralé? V tom, že prostě lehne do postele a spí? V tom není? Nebo v čem není 11 leté dítě zralé, aby prostě cca 1-2 x týdně dokázalo spát doma bez mámy, ovšem s event, kontrolou sousedky? Noční směny proboha začínají někdy ve 22-22:30 hod, to už má dítě dávno spát. Není tak?
Co dopolení směny? Ty jsou v pořádku? Tam by problém nebyl?
Není zralé rozhodovat o tom, zda má nebo má být doma samo. Stačilo by umět číst.
Já bych teda 11 leté dítě klidně přes noc doma nechala, pokud by mu to nevadilo, byla bych 5 min od něj a naproti by byla sousedka, která by byla ochotná případně dohlédnout. A pokud by to bylo párkrát v měsíci. Nevidím na tom nic zvláštního. Pokud to dítě chce a vím, že to zvládne.
Můj syn by to nechtěl, takže toho bych nenechala. Nechávám ho tak 1× ročně, když potřebuji někam jít a muž má noční. Pak se dívá na TV, jsme ve spojení mobilem a přijdu cca do půlnoci. On stejně sám neusne a čeká na mně.
@berry4
Smekam 👏
Je mi jasné že co maminka to názor a proto jsem tu i psala. Zkusíme to a uvidíme. Odejit můžu vždycky. Dekuji ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky.
Chci se zeptat od kolika let jste nechali dítě samotné v noci?
Mám nastoupit na trismenny provoz a syn by musel být občas sám v noci
A i odpoledne další týden.
Je mu 11 let
Mám z toho nervy a nevím zda do toho jít
Práci potřebuju a nic na stabilní ranní jsem nesehnala
Poraďte prosím
Jak to máte Vy?
Já bych ho doma klidně přes noc samotného nechala, když mu to nevadí.
Jen pro svůj lepší pocit bych domů pořídila různé hlásiče a dítěti bych dala k posteli kameru, kterou můžu sledovat přes mobil v práci.
Já zůstávala od dvanácti sama doma, když naši jezdili na dovolené. A dodnes na to vzpomínám, jak to bylo super.
Omlouvám se za své příspěvky a za to že píšu bláboly-že bych samotné v noci nenechala, což bych nenechala.
Z diskuse odcházím a přeju zakladatelce, ať všechno dopadne jak má a aby nikdy nelitovala ![]()
… no necetla jsem celou diskusi, mozna to tu padlo… nedavno tu byla diskuse o tom, ze 15ti lety kluk hlida svych dalsich x-sourozencu od 2 let veku cely vikend, kazdou noc - vetsina z vas autorce vyspilala, co se do te rodiny s. e. r. e., ze je to v poradku, kdyz deti nijak nestradaji… dnes je tu diskuse o tom, ze 11ti lety kluk, kteremu ocividne byt sam doma nevadi (mam deti 10a 7 let stejneho smysleni
, mamka pracuje cobydup od baraku, vedle obeznamena se situaci sousedka… a najednou to je pro stejne zenske problem?… me prijde, damy, ze si potrebujete jen zanadavat a zakvokat proti autorum diskusi, at je tema jakekoliv… dle meho, pokud je kluk socialne a emocne tak vyspely, ze mu byt doma sam nevadi, mamka ma v zaloze sousedku pro „strycka prihodu“, nevidela bych nechavat jej doma samotneho problem…
@Anonymní píše:
Jakých 100 000?
Non stop znamená že dva dny má třeba noční, den volno, tři dny ranní
Opravdu inteligentní odpověď
To ovšem není non stop ![]()
@Zabza2 píše:
Není zralé rozhodovat o tom, zda má nebo má být doma samo. Stačilo by umět číst.
no myslim, ze zalezi na diteti. asi mas doma troubelina, ktery nema vlastni nazor, kdyz toto dokazes napsat. me deti zustavaji radi sami od 6-8mi let (druhorozenemu bylo 6, kdyz me vyhanel, at jdu vecer na hodovou zabavu, ze chteji byt s 8letxm brachou doma sami). mam ted taky temer 11leteho a fakt zraly o tom, co chce a zvladne zraly je
od mala maji u me ve vsem duveru, kterou nikdy nezklamaly. ![]()
@Anonymní píše:
@berry4
Děkuji
Samozřejmě to není pro mně jednoduché ale přišla jsem o práci kvůli covid a rychle hledala jinou Bohužel všude chcou trismenny provoz.Vim že budu ve stresu ale nemám ted jinou možnost. Synovi věřím. Sam by si nic neohříval na sporáku. Pouziva maximálně mikrovlnku. Veceri by měl nachystanou. Sousedka bydlí naproti v bytě a její syn chodi s mým do třídy. Dohledne na něj at jde spát jak má a kdyby cokoliv, může na ní zazvonit, zavolat na mobil a já budu taky na telefonu.
Za těchto podmínek bych do toho šla a docela možná i s klidem. Kdyby se ve zkušebce ukázalo, že to nefunguje, tak buď to zkusíš poladit nebo odejít můžeš vždycky. U nás by to nešlo, že 11 dítko špatně usíná, hodně se v noci budí, má noční můry a tak. Noc by nezvládla, ale během karantény byla doma přes den sama, každý den a to 8-10 hodin. Jsme spolu samy a já musela makat. A taky jsem poslouchala strašně chytré řeči jak je celé dny doma sama. A hele docela ji to prospělo, je díky tomu mnohem samostatnější, sebevědomější a i zodpovědnější směrem ke škole a plnění povinností. Tak nejlépe znáš Tvoje dítě přeci Ty, držím palce.
@berry4
Děkuji