Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
@Avocado123 Nesmysl a blud, ktery se siri mezi lidmi, co se nikdy o to do hloubky nezajimali. Darovana vajicka i sperma se casto vyvazeji na kliniky do zahranici a naopak. Prave proto, aby jeden chlap nemel deti treba po celem stredoceskem kraji. A take jeden darce muze darovat max desetkrat. A z toho jeste pokazde ta zena, ktera je prijemkyni, nemusi otehotnet, ze.
Ne, nic se nikam nevozí. Byla by to komplikace (zajištění vhodných podmínek při přepravě, aby se materiál nepoškodil) i papírování (musí být vedeny podrobné záznamy, identifikační značky a štítky atd.). Spíš cestují příjemci, k nám jezdí děsně moc cizinců, takže většina opravdu skončí v zahraničí.
@e008
Zakl.
Pokud si to člověk nazažije, tak neví, o čem mluví.
Myslím, že ve Španělsku a Dánsku to možné bez partnera je, možná je to pak snadnější dítěti vysvětlit, proč je z dárc. spermií. Já to zase tak špatně nevidím, ne každá žena má štěstí a najde toho pravého.
Nebo prostě, když už toho pravého má, tak to bohužel chce příroda jinak. ![]()
Dřív také lidé nebyli vždy věrní.
Já jsem právě (doufám) otěhotněla se spermiemi od dárce, takže klidně zodpovím vaše otázky. My jsme teda věděli od samého začátku, že je to pro nás jediná možnost, takže jsme s tím žádné větší problémy sami se sebou neměli.
V tomto případě mi jde o to, že jak jsou ženy soběstačnější a ke zplocení dítěte nebudou potřebovat chlapa, může také dojít k tomu, že tyto ženy budou jednou převažovat. Chlap byl potřeba k tomu, že živil rodinu. Teď si rodinu žena uživí sama, když tak vypomohou rodiče. A pokud je bonus k tomu, že mohou mít dítě, aniž by se musely otravovat s chlapem… Nevím, pořad si myslím, že dítě by mělo vyrůstat v klasickém modelu. Ale já mám zase vyšší toleranci u jiných věcí, toto mi prostě nesedí.
@e008
Zakl.
Určitě to tak je, jednou jsem četla článek, jak právě asi v Dánsku jdou na umělé opl. panny, které vůbec nechtějí mít sex.
Chlapi mají obecně méně spermií, než dříve, takže v budoucnu to možná bude běžná situace.
Ale ráda bych diskuzi zachovala k tomu, k čemu jsem jí založila. Chápu, že když to někdo neřeší sám, tak řeší spíš takovéto otázku.
My bychom samozřejmě dítě chtěli, takže se ptám na zkušenosti.
@e008 klasicky model je určitě krásný, ale jaká je dnes rozvodovost, kolik mužu se o své deti stará a kolik deti ma klasicky model rodiny a střídavou peci. To si nevyberes. Lepší, kdyz si to žena rozhodne a je s dítětem sama, než nějaké tahanice, stejně to odnese nejvíc dite.
Kdybychom nemhli mit deti, tak tohle vubec neresim. Jestli je vajicko moje nebbo spermie manzela.Ja to dite odnosim pod srdcem, ja si ho porodim, chlap by byl u toho, polecne ho vychovame. Je to nase dite! Pro me nepodstatne odkud je nebo neni vejce a spermie. Ale kazdy to ma jinak no ![]()
Mame dvoumesicni holcicku z darcovskych spermii, jina moznost nebyla (azoospermie a spatna genetika ze strany pritele) pritel ji od zacatku zboznuje. Cekali jsme na ni tri roky dobu obihali ruzna vysetreni a pak se rozhodli pro darce. Povedla se 3. inseminace.
@Anonymní píše:
Mame dvoumesicni holcicku z darcovskych spermii, jina moznost nebyla (azoospermie a spatna genetika ze strany pritele) pritel ji od zacatku zboznuje. Cekali jsme na ni tri roky dobu obihali ruzna vysetreni a pak se rozhodli pro darce. Povedla se 3. inseminace.
moc děkuju za pozitivní zkušenost!
@viky23 - no právě, každy to ma jinak a jednoduše to vidí většinou ten, koho se to skutečně netýká. Taky si treba myslím, ze kdybych potřebovala místo DV naopak treba náhradní matku, tak s tim bych problem neměla, a ti co ji skutečně potřebuji, tak to asi vidí jinak. Stejně tak jako někdo kdo ma pravdebodobně svoje 2 děti a třetí na cestě nevidí problem v DV a DS.
@Anonymní píše:
@viky23 - no právě, každy to ma jinak a jednoduše to vidí většinou ten, koho se to skutečně netýká. Taky si treba myslím, ze kdybych potřebovala místo DV naopak treba náhradní matku, tak s tim bych problem neměla, a ti co ji skutečně potřebuji, tak to asi vidí jinak. Stejně tak jako někdo kdo ma pravdebodobně svoje 2 děti a třetí na cestě nevidí problem v DV a DS.
Zakl.
Přesně tak, když to člověk neřeší, tak je to poloviční problém.
Tady se řeší budoucnost dítěte - co když bude nemocné a bude potřebovat dárce? Co když mu to někdo řekne? a tak. Co když se to vůbec nepovede.
Opravdu bych to nikomu nepřála. ![]()
@viky23 píše:
Kdybychom nemhli mit deti, tak tohle vubec neresim. Jestli je vajicko moje nebbo spermie manzela.Ja to dite odnosim pod srdcem, ja si ho porodim, chlap by byl u toho, polecne ho vychovame. Je to nase dite! Pro me nepodstatne odkud je nebo neni vejce a spermie. Ale kazdy to ma jinak no
No vidíš, já svoje dítě nenosila ani neporodila (ani naše geny nemá) a stejně je naše
Každý to má opravdu jinak…
A jeste jedna vec, jak jsme k tomu od zacatku pristupovali. Jsme par a chceme mit spolu dite. Spolu prozit tehotenstvi, porod, spolu ho vychovavat. My jako par mame problem. Nikoliv ja nebo ty, ale my, tudiz ho budeme resit spolu a nespekulovat, ze treba s jinym partnerem by to bylo snazsi. Protoze neni jiny partner, my jsme se rozhodli byt spolu a tak se s tim holt musime poprat. Nebudeme jeden druhemu nic vycitat, i kdyz je treba „vina“ na jeho strane, tak je to moje pevne rozhodnuti vychovat dite s timhle clovekem, mam k tomu milion duvodu, proc s nim chci stravit zivot. Geneticky material je jedna vec, ale otec, ktery citi dite od prvnich pohybu v mamine brise, ktery si ho chova par minut po porodu, ktery ho se svou zivotni partnerkou vychovava, neni o nic mensim otcem nez nekdo jiny, kdo mel pri tom sexu pred deviti mesici vetsi kliku a nejake spermie. Proste je to rozhodnuti dvou lidi. Drzim palce, at se rozhodnete jakkoliv! Vztah to opravdu proveri jak maloco.