Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak salu bych dneska diteti fakt nedavala.
Leginy, no mozna se mohla kouknout, zda tam dite nema vylozene neco na ven.
Jinak ja teda sve dite instruovala, co si ma vzit, pripadne se ridila instrukcemi ucitelek (kdyz se dopoledne oproti ranu vyrazne otepli apod.)
U nas teda kontroluji, aby decka mela cepici (ale to ji to decko musi v tom svem chlivecku najit, ze) a nesedela treba na zemi apod.
@Sue2008 píše:
U nás je opačný problém, na děti „narvou“ i oblečení, co je rezervníTo prostě nejde si u všech dětí pamatovat, co jo a co ne. Boty naopak atd jsou běžné. Dneska (aspoň u nás) nemrzlo a dokonce svítilo slunce. Dcera šla v šatech a punčochačích
. Šály jsme ještě nevytáhli
.
Mozna je radsi poradne narvou, aby si prave nikdo nestezoval, ze jeho diteti byla zima. Tohle je tezke, jak to ta ucitelka ma vedet, jak je kazde jedno dite zmrzle. Jeden muj syn ma porad zmrzle ruce, tak nosi rukavice a druhy je zase takovy teplokrevny a zima mu neni skoro nikdy. Plus tohle ma kazda rodina nastavene jinak.
Pokud mela zmrzle nohy, tak ma spatne boty, ze zima je od nohou. Opakuji. Proskol si sve dite, at se umi oblekat. Jestli byla jedina min oblecena, tak bud neposloucha nebo
.
Ale nejlepsi je, kdyz se nadava na uc. a skolku.
Šálu? Na co proboha. A leginy dneska taky ok. Bylo fakt celkem teplo.
Učitelka ale mohla odpovědět trochu diplomaticky… To zase jo. Myslím, že tříleté děti tu pomoc ještě potřebují.
V naší školce je to samý bohužel.. jdou v zimě z plavání a rozeplá bunda. Bez čepice.. už několikrát jsme ho vyzvedli v pyžamu…
@janickaIII píše:
Mám před domem jednu obecní školku a druhou soukromou. V obecní školce děti lítají bezprizorně po zahradě, učitelky stojí v hloučku a vesele si povídají. Jednou jsem vida jednu opřenou o dětský domeček a koukala cca 10 min do mobilu. Děti lítají v mrazech bez čepic, sal. Jen když jde kolem zahrady nějaká maminka s kočárkem, tak se najednou začnou „starat“, mám to takhle vypozorované už delší dobu. V té soukromé, má každá učitelka svůj hlouček cca 15 děti a buď spolu něco dělají a nebo dává na děti"jen" pozor, ale nikdy jsem tam neviděla učitelky v hloučku, aby si spolu povídaly. Být tebou, tak bych šla za ředitelkou hned. I kdyby bylo dceři 6, tak právě od toho aby na děti dohlédly tam jsou. I když se často milé učitelky v MŠ pasují do vzdávají organizace, tak bohužel mají na starosti malé děti, které logicky neodhadnou co si obléci.
tak tak, souhlasim vesmes. Moje dcera chodi do soukrome skolky a tam dohlizi opravdu na vse, i na to, aby se u obeda deti nepobryndaly.
Ovsem to bude asi skolka od skolky. Kdysi jsem sla ohlednout jednu montessori skolku v okoli a pusobila na mne moc dobre. Deti byly zrovna venku na hristi, tak jsme se na chvilku s dcerou pripojily. A na tom to ztroskotalo. Ucitelky se zhlukly a straaaaaaaaaaaaaaaasne dulezite plkaly o „problemech“. Ani jedna si deti nevsimala, ony si vlastne nevsimaly niceho a celkove na mne nepusobily sympaticky. Jejich hovor jsem neslysela ba ani neposlouchala, ale nesl se ke mne takovy neprijemny podton v jejich hlasech, ze jsem nakonec skolicku zavrhla.
@Anonymní píše:
U nas treba bylo 6 st. A vsichni deti v oteplovackach a salkach. Ze byla zima svedci o promrzlych nohou, kdyz ji dam oteplovacky, tak zmrzla neni. No kazdy to ma jinak
A v čem chodí v zimě, když už teď má oteplovacky? Ty jsou do mrazu, ne? Naši kluci chodí i teď ven v teplacich, tričku a mikině…většinou rozeplé
.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky. Dnes jsem zazila sok ve skolce. Jdu si pro malou pred obedem a byli jeste venku na zahrade. Dcera jenom v slabych leginach a bez salky. Sla jsem za ucitelkou a rekla, ze je jenom v leginach, ze muze prostydnout a ona, ze nejsou povinny deti strojit, pry se musi samy. Nestacim zirat, dceri jsou 3 a ve skolce byla vesmes malo. Sli jsme do satny a byla cela promrzla, nohy na kost. Devcata co byste delali vy? Nebo to je normalni, ze jak se deti ustroji, tak takovy jdou ven?
A na horni polovine tela mela oblecene co? Pred obedem bylo kolik stupnu, 6 bylo jen po ranu, ne ![]()
Mne vadi, kdyz salu nema, je nachylna na krk jako ja, ale zalezi na tech stupnich.
Ja tedy zasnu, co nektere maminy chteji, aby ucitelky jeste pohlidali ![]()
Triletak uz musi vedet, co ma na prevleceni a co si ma dat na sebe na prochazku/odpoledne na zahradu a pokud to nevi, tak maminka musi pridat v uceni.
Ja jsem tedy jedna z tech, co obleka ve naopak skolce nejmene, do nuly zadna sala, zadna zimni bunda, zadne zimni boty.
Bavlnena cepice, softshelka, pod ni minika na tricko s kratkym rukavem, nepodsite softshelky a celorocni boty. Syn skoro 4 roky, dosud bez jedine nemoci/antibiotik apod.
Netreba reagovat, citovat, zminovat, do diskusi se nevracim.
@kacaba379 píše:
A v čem chodí v zimě, když už teď má oteplovacky? Ty jsou do mrazu, ne? Naši kluci chodí i teď ven v teplacich, tričku a mikině…většinou rozeplé.
Chodi zabalena v ovci vlne a obalena fusakem, at neproflukne.
@warita píše:
tak tak, souhlasim vesmes. Moje dcera chodi do soukrome skolky a tam dohlizi opravdu na vse, i na to, aby se u obeda deti nepobryndaly.Ovsem to bude asi skolka od skolky. Kdysi jsem sla ohlednout jednu montessori skolku v okoli a pusobila na mne moc dobre. Deti byly zrovna venku na hristi, tak jsme se na chvilku s dcerou pripojily. A na tom to ztroskotalo. Ucitelky se zhlukly a straaaaaaaaaaaaaaaasne dulezite plkaly o „problemech“. Ani jedna si deti nevsimala, ony si vlastne nevsimaly niceho a celkove na mne nepusobily sympaticky. Jejich hovor jsem neslysela ba ani neposlouchala, ale nesl se ke mne takovy neprijemny podton v jejich hlasech, ze jsem nakonec skolicku zavrhla.
neříkám, že to je tak ve všech školkách, ale tohle porovnání vidím dnes a denně a chce se mi plakat. To ta školka má ještě členitou zahradu a budova je v atriu, které je také členité, takže některé děti ani nemůžou za rohem vidět… Nevím proč to v té soukromé jde a v té obecní ne… dětí mají stejně a dokonce bych i řekla, že v obecní školce jsou i lépe placené…
ale to, že se učitelka opře o dětský domeček a kouká do mobilu, to je šílené…
@Jogrr píše:
Ja tedy zasnu, co nektere maminy chteji, aby ucitelky jeste pohlidali
Triletak uz musi vedet, co ma na prevleceni a co si ma dat na sebe na prochazku/odpoledne na zahradu a pokud to nevi, tak maminka musi pridat v uceni.
Ja jsem tedy jedna z tech, co obleka ve naopak skolce nejmene, do nuly zadna sala, zadna zimni bunda, zadne zimni boty.
Bavlnena cepice, softshelka, pod ni minika na tricko s kratkym rukavem, nepodsite softshelky a celorocni boty. Syn skoro 4 roky, dosud bez jedine nemoci/antibiotik apod.Netreba reagovat, citovat, zminovat, do diskusi se nevracim.
Tak to jsi tedy hodně „zvláštní“. Máme ve školce čerstvě tříletého a je to ještě takové „zvířátko“. Za rok bude jistě lepší, ale teď není absolutně reálné po něm chtít, ať přemýšlí, jak se obleče, jaké je vhodné oblečení do momentálního počasí, to jsi jako dost přehnala. A to má matku samozřejmě normální, starší sestra šikovná.
Ono je to taky těžký pro ty učitelky. Já bych naopak byla naštvaná, kdyby mi dítě narvaly do šály, kterou měl v šest ráno na krku, ale ve dvě odpoledne by se v ní uvařil, pokud by nebylo minus deset… ![]()
Navíc šála pro takhle malý děti je dost naprd. Oblikej ji tak, aby se zvládla obléct sama. Takže nakup mikiny se stojackem a nemusí řešit šálu atd.
Ono fakt není v silách učitelek řešit, kdo je zmrzlík a kdo je teplokrevnej, komu máma pribalila šálu nebo kdo nenosí čepici ani v mrazu.
Já v tomhle ty učitelky chápu, nejsou chůvy a při nástupu se jasně píše, že se musí umět samy obléct, najíst, obstarat na WC. Taky sme na začátku se synem museli trochu zabojovat, trénovali sme oblíkání samostatně už pár měsíců před nástupem do MŠ.
Jo a oteplovaky dostával jen když šli vysloveně do sněhu. Jinak si vystačil se softshell kalhotama, mikinou a středně teplou bundou a bavlněnou čepicí ![]()
A studené nohy, to jako stehna nebo packy? Jestli packy, tak pořeš líp boty ![]()
Sorry ale dnes bylo fakt pěkně.
Ráno jsem také svou holčičku řádně nabalila.
Když jsem si pro ni po O šla, tak odchazela jen v teplé bundě bez svetru a v legínách. Zateplené kalhoty šálku čepici a zmiňovaný svetr, jsem měla v batohu. Navíc předpokládám, že se dite venku hýbe. Takže já bych to vůbec nevyřešila, nemožné.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.