Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@romik0013 píše:
Ja bych ji ale ze fakt servalakolik deti tam je 3 letych, co by jim malinko museli pomoct doprcic…at nedelaji ucitelku v MS kdyz na to nemaji..to snad neni nic neobvykleho, ze 3 lete dite neni jeste 100%ni pokazde…blbky nektere opravdu…
Tříletých? Třeba jedna třída, ne? A co se stalo tak hrozného? Vždyť dnes bylo teplo. na co šála?
@janickaIII Mě by vadil přístup/odpověď učitelky, že ona tam není od oblékání a bla bla bla. Pokud teda skutečně tohle řekla.
Ona taky mohla takhle dost blbě zareagovat poté, co naní zakladatelka „v šoku, že její dítě nemá šálku a má legínky“ naběhla.
Nicméně prostě ani tříleté dítě není tak blbé, aby si neřeklo, že je mu zima. A zase tohle začíná v rodině. Dítě má být rodičem poučeno, že pokud je ve školce jakýkoliv problém (hlad, zima, čůrání, interakce s ostatními dětmi), má se ozvat, má si říct učitelce.
Já od učitelky fakt neočekávám full servis pro moje dítě. Má jich tam 20. A děcka doma vedu k samostatnosti. Když něco vyloženě chci, řeknu si o to, nečekám telepatii.
Pokud by tam dítě lítalo v legínách a mě se to zdálo málo, tak by mě primárně zajímalo, proč ty legíny má. Zda si je navléklo samo (pak jsem asi dostatečně dítě nepoučila, aby to pobralo, blbě připravila hromádku apod.) nebo mu je dala učitelka (pak bych se pídila po tom, proč legíny, když tam dítě mělo připravené teplejší/vhodnější oblečení). Tu šálu už bych neřešila tuplem.
Rozhodně bych teda nebyla v šoku a nedělala z toho hned kovbojku. ![]()
Ty legíny by mě taky štvaly
, kor když u nás je už třetí den do oběda max. 5 stupňů, včera 4. Já dávám už dva týdny punčocháče, lyžařské kalhoty, zimní boty, tričko s dlouhým rukávem, mikinu, teplou bundu a čepici. Zatím nedávám nátělník
… Tak jí nachystej v šatně na lavici hromádku, co si má obléct ven a je to
…
@Svistice píše:
@janickaIII Mě by vadil přístup/odpověď učitelky, že ona tam není od oblékání a bla bla bla. Pokud teda skutečně tohle řekla.
Ona taky mohla takhle dost blbě zareagovat poté, co naní zakladatelka „v šoku, že její dítě nemá šálku a má legínky“ naběhla.Nicméně prostě ani tříleté dítě není tak blbé, aby si neřeklo, že je mu zima. A zase tohle začíná v rodině. Dítě má být rodičem poučeno, že pokud je ve školce jakýkoliv problém (hlad, zima, čůrání, interakce s ostatními dětmi), má se ozvat, má si říct učitelce.
Já od učitelky fakt neočekávám full servis pro moje dítě. Má jich tam 20. A děcka doma vedu k samostatnosti. Když něco vyloženě chci, řeknu si o to, nečekám telepatii.
Pokud by tam dítě lítalo v legínách a mě se to zdálo málo, tak by mě primárně zajímalo, proč ty legíny má. Zda si je navléklo samo (pak jsem asi dostatečně dítě nepoučila, aby to pobralo, blbě připravila hromádku apod.) nebo mu je dala učitelka (pak bych se pídila po tom, proč legíny, když tam dítě mělo připravené teplejší/vhodnější oblečení). Tu šálu už bych neřešila tuplem.
Rozhodně bych teda nebyla v šoku a nedělala z toho hned kovbojku.
Zkontrolovat, zda má dítě v zimě salu rozhodně není full servis ale základní pracovní náplň učitelek v MŠ. Zvlášť u čerstvého triletaka a nováčka v MŠ.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky. Dnes jsem zazila sok ve skolce. Jdu si pro malou pred obedem a byli jeste venku na zahrade. Dcera jenom v slabych leginach a bez salky. Sla jsem za ucitelkou a rekla, ze je jenom v leginach, ze muze prostydnout a ona, ze nejsou povinny deti strojit, pry se musi samy. Nestacim zirat, dceri jsou 3 a ve skolce byla vesmes malo. Sli jsme do satny a byla cela promrzla, nohy na kost. Devcata co byste delali vy? Nebo to je normalni, ze jak se deti ustroji, tak takovy jdou ven?
Pokud si dcera učitelce nestěžovala, že je jí zima, tak za to učitelka nemůže. Kvůli tomuhle má mít dítě určené oblečení ven a má vědět které to je. U nás ne to mají děti políčku. Učitelka nemůže vědět co kdo má nosit ven.
Treba moje dcera už teď chodí v softkách a zimní bundě. Je to zmrzlina. A její kamarádka, stejně stará, chodí v legínách a podzimní bundě. Kdyby byly obě oblečené stejně, tak buď jedna mrzne nebo je druhé vedro ![]()
Jak může učitelka vědět, které dítě jak nabalit?
@blumen píše:
A my nosime cela rodina salu uz dva mesicepod 10 stupnu, jinak nas skrabe v krku. Kdyz byla dcera mladsi, tak ji ve skolce nekdy mela a nekdy ne. Podeji se to naucila, kdyz jsem ji to po ranu zduraznovala. Nekdo nenosi vubec, chapu, ale u nas to vzdy odnese krk.
A to je možná ten problém - když jsou děti neustále nabalené jako pumičky, tak je pak pochopitelně položí první vánek. Celá vaše rodina potřebuje do těch severských školek, které vyhánějí ven děcka na sníh jen ve spodním prádle.
Nechtěl bych dělat úču ve školce v dnešní přerozmazlené společnosti.
Jako, že někde bylo 15 stupňů neznamená, že to tak bylo všude po ČR…
Mě to nepřekvapuje… u nás děti běžně v zimě lítaly v rozepnutých bundách ![]()
A argumenty, že není v učitelky silách, na to dohlídnout?! ONA je tam od toho a obzvlášť u 3letých dětí ![]()
To víte, nepotřebují mít plnou třídu dětí, čím míň, tím míň práce ![]()
Já nechápu ten přístup ve stylu „bych tu učitelku dořvala“, „šla bych za ředitelkou“, apod… Pokud učitelka není úplná k..va, tak se s ní dá přece v klidu domluvit a ředitelky mají, kor v dnešní době, o dost větší starosti, než řešit, že „dítě nemá šálku“.
Tříleté děti toho už zvládnou hodně. Měla jsem obě děti v lesní školce. Dcera tam nastupovala v necelých 3 letech a velmi rychle se naučila, že pokud se špatně obleče, bude jí zima. A taky, že se musí oblékat/svlékat rychle, např. pokud se jí v oteplovákách začne chtít čurat, musí to lítat. A že pokud to nezvládá sama, musí si říct o pomoc, protože jít v mrazu lesem v počuraných gatích fakt není nic moc. Od učitelek očekávám, že odchytnou extrémy, jak už tu někdo psal, ne že budou kolem mého dítěte kroužit jak družice. U nás je třída 26 dětí, 3 - 4 roky, to není jen pár tříleťáků, to mi přijde dost náročné samo o sobě.
@-Sherrybaby- a jak ty víš, že ty děti nenapomenula, případně je třeba nezapla a děti se rozeply samy
.
A z druhé strany klidně si představím matku, která vlítne na učitelku proto, že nutí její dítě být zapnuté. Ono je pak spocené a hned nemocné.
Souhlasím, že mají hlídat extrémy (dítě jen v triku, v papučích…), ale všechno uhlídat nejde
Tak to máte pěknou školku teda…to bych udělala bugr, že by se posrali, zvlášť u tříletých dětí!!! u nás učitelka zavazuje tkaničky i mému šestiletému synovi, neb to neumí…jsem ji o tom požádala a ona mi říkala, že to ji nemusím ani říkat, že to dělají automaticky…máte tam pěkné krávy teda…je vidět, že jim na dětech moc nezáleží…sice bylo docela teplo, ale na legínky to určitě nebylo a jestli byla promrzlá…
Příspěvek upraven 19.11.20 v 10:08
Jo a lesní školka nás naučila, že nejhorší je, když je dítě navlečené moc. Děti běhají, uřítí se, pak se zpocené zastaví a rychle prochladnou.
@Svistice píše:
Ona taky mohla takhle dost blbě zareagovat poté, co naní zakladatelka „v šoku, že její dítě nemá šálku a má legínky“ naběhla.Nicméně prostě ani tříleté dítě není tak blbé, aby si neřeklo, že je mu zima. A zase tohle začíná v rodině. Dítě má být rodičem poučeno, že pokud je ve školce jakýkoliv problém (hlad, zima, čůrání, interakce s ostatními dětmi), má se ozvat, má si říct učitelce.
Rozhodně bych teda nebyla v šoku a nedělala z toho hned kovbojku.
tak spousta dětí se třeba stydí, nebo se bojí a neřekne si…a tříleté kolikrát ještě pořádně ani nemluví a dost se stydí, tak si prostě neřekne…od toho tam učitelka je, aby to ohlídala…
Jinak je tedy docela fajn číst, jak jsou tu maminky nenáročné, mají starost, aby se paní učitelky nepředřely a nechají si kdeco líbit…to je pro školku ideální rodič, pak se člověk kolikrát nediví, že to vypadá, jak vypadá…
@Klara178 píše:
Tak to máte pěknou školku teda…to bych udělala bugr, že by se posrali, zvlášť u tříletých dětí!!! u nás učitelka zavazuje tkaničky i mému šestiletému synovi, neb to neumí…jsem ji o tom požádala a ona mi říkala, že to ji nemusím ani říkat, že to dělají automaticky…máte tam pěkné krávy teda…je vidět, že jim na dětech moc nezáleží…sice bylo docela teplo, ale na legínky to určitě nebylo a jestli byla promrzlá…Příspěvek upraven 19.11.20 v 10:08
Teda, pokud si v 6 letech neumí zavázat tkaničky, tak bych mu dala boty na sucháč a doma to zavazování cvičila. My jsme měli prima učitelky, které na oblíkání dohlédly, zvlášť u tříletých dětí, ale sama jsem ohleduplná a nepřidělávala bych jim práci takhle.
@Klara178 píše:
tak spousta dětí se třeba stydí, nebo se bojí a neřekne si…a tříleté kolikrát ještě pořádně ani nemluví a dost se stydí, tak si prostě neřekne…od toho tam učitelka je, aby to ohlídala…
Ale s tímhle souhlasím, tříleté dítě si většinou stydí říct, některé si ani neuvědomí, že jim je zima. Každý asi zná, že má dítě promodralé v bazénu, klepe zubama, ale z bazénu vylézt nechce.:-)
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.