Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lama Lama píše:
Hele, já taky nejsem zastánce toho, aby mi čtvrták strašil po domě v půlnoci. rozhodně bych ho nenutila spát, posunula bych večerku na později, než je má iduální představa ( a ta je ještě o velký kus dál, než KKK85), ale nastavila bych to tak, že v určitý čas by byl v posteli. Mohl by si číst ( knihu), poslouchat audioknihu nebo nějaká jiná klidnější zábava. Rozhodně ne mobil nebo běhání po bytě.
Puboše mi přijde už nevhodné už ho takto řídit. Takže tam bych to posunula více, netrvala bych na posteli, ale svém pokoji. A omezila bych hlavně elektroniku - mobil, komp ( ono by stačilo vypnout wifinu), to jsou lákadla velká, kvuli kterým jsou ochotní strašit fakt dlouho i přes značnou únavu.
tak to taky nezní nejhůře… ano alespon prostě v posteli bude prostě v těch 21hodin v tom věku cca 10-13let… klidná činnost…žádný mobil, televize… já chci taky večer klid…
@Lama Lama ale to přeci nikdo nerozporuje, že nemají se chovat slušně a ohleduplně ke zbytku rodiny a myslím si, že věk vůbec nehraje roli. Slušně by se mělo chovat i plnoleté dítě mající vecerku a příchody samozřejmě úplně jinde než 12 leté dítě.
Mě šlo od začátku o vyjádření, že dané dítě bude ve 22.00 spát.
Proto mě zajímalo co bude, pokud prostě neusne. ![]()
@KKK85 to souhlas, taky chci mít už večer klid. Syn by do desíti určitě vydržel, ale já ne.
Teď to je tak, že do deváté už bude zhasnuto (mezi osmou a půldevátou si zalejzá ke knížce a tabletu). Vstává v sedm a hrabe se zpostele jak lední medvěd, takže pozdější spánek nepřipadá v úvahu.
Dobudoucna ho klidně nechám si číst nebo jinou poklidnou činnost, ale nechci, aby mi ještě v jedenáct coural po bytě ![]()
@KKK85 píše:
tak to taky nezní nejhůře… ano alespon prostě v posteli bude prostě v těch 21hodin v tom věku cca 10-13let… klidná činnost…žádný mobil, televize… já chci taky večer klid…
Vy se treba večer nebuďte jako rodina koukat má nějaký film?
tohle třeba nechápu, že rodina večer netravi spolu, ale každý sám ve svém pokoji.
@KKK85 píše:
Fakt si to v těch 13ti nedovedu představit. Ono hodně záleží na životním stylu rodiny. Něco jiného je, když rodiče vstávají v šest, pracují 7-15, rodina se sejde doma v půl čtvrté a mají na sebe celé odpoledne. Rodiče jsou samy spát mezi 22-23 a chtějí mít chvíli pro sebe. Pak máš ale rodiny, kde rodiče pracují 9-18, rodina se schází taktak na večeři a pokud chtějí strávit společně nějaký čas, tak začít děti chystat do postele v půl deváté je žalostně málo.
Zažila jsem oboje - za covida děti vstávali až tak okolo osmé, já v půl sedné, nikam se nedalo, měla jsem jich večer plné kecky, protože se o hodinu posunula jejich večerka a chodili bychom spát skoro společně.
Ted jsem zas kolikrát ráda, že už nemusíme tolik spěchat, uděláme grilování, rozkoukáme nějaký film, nebo rozjedeme nějakou časově náročnější deskovku a máme čas do devíti až půl desáté to stihnout.
Jinak 10 a 13 let je obrovský rozdíl. desetiletáka máš fakt ještě hodně na krku. U třináctiletého se to začíná lámat a skoro čekáš na to, kdy vyleze z brlohu a postí tě svou přítomností. Fakt už to není o tom, že se nemůžeš dočkat, kdy zaleze a ty budeš mít klid. On je zalezlej někdy až moc. A bude hůř.
Protě přijmi fakt, že lidi jsou různí, situace jsou různé, děti jsou různé, přístupy jsou různé. Ty jsi zpočátku dost fanaticky prosazovala svou jedinou možno doktrinu a to že dítě do 13 ti let včetně musí v 9 spát a nejede přes to vlak.
@Pitaya1 tak oni mají malé děti zřejmě ještě. On je fakt rozdíl mít 6 let 10 a 13.
![]()
@Pitaya1 píše:
Vy se treba večer nebuďte jako rodina koukat má nějaký film?tohle třeba nechápu, že rodina večer netravi spolu, ale každý sám ve svém pokoji.
Někdo na to má celé odpoledne, časný večer ( děti nemají moc kroužků, rodiče posunutou pracovní dobu do časného rána). Někdo jen ten večer ( děti tréninky, rodiče pracují do pozdího odpoledne až večera). A podle toho se dot ty názory a pohledy liší.
@kocourGarfield píše:
@Pitaya1 tak oni mají malé děti zřejmě ještě. On je fakt rozdíl mít 6 let 10 a 13.
Je pravda, že se šestiletým jsme na ten film koukali spíš o víkendu a dřív. Ale s 10 letym už koukáme normálně večer.
@kocourGarfield píše:
No, právě, nelze si to představovat tak, že budu mít doma o 40 cm větší dítě, které bude potřebovat o hodinu méně spát.
@Lama Lama kolik 13 l bude radostne trávit odpoledne s rodiči:) většinou se vypaří za kamarády ( v tomhle počasí ještě ven), úkoly ideálně než rodiče dorazi domů a na aktivity s rodiči je ten večer, kdy vylezou od zařízení;)))
Nebo znáš pubertaky ve 13 letech, kteří odpoledne masti s rodiči deskovku ![]()
( za normálního provozu).
@kocourGarfield píše:
@Lama Lama kolik 13 l bude radostne trávit odpoledne s rodiči:) většinou se vypaří za kamarády ( v tomhle počasí ještě ven), úkoly ideálně než rodiče dorazi domů a na aktivity s rodiči je ten večer, kdy vylezou od zařízení;)))
Nebo znáš pubertaky ve 13 letech, kteří odpoledne masti s rodiči deskovku
( za normálního provozu).
Hele, v přímém přenosu ne, jsem pražák, moje sociální bublina pracuje později, chodí později domů, žije večer.
Přítelovy děti bydlí v pr.deli na věži s dvaceti obyveteli s věkovým průměrem 65 let, škola jim začíná v 7:20, poslední bus ze školy do prd.ele na věži jim jede v 16:30, takže jim toho moc jiného nezbývá.
Takže věřim, že jsou různé okolnosti a nevylčuji to.
Syn 9 let, chodí do 19hod, jak se bude krátit den, tak do tmy. Pokud by byl u někoho, tak klidně do té 19hod. V pohodě se stihne pak najíst, vykoupat a být v 20:30 v pelechu (nespí, leží), úkoly si dělá, jak dojde ze školy. Ještě se teda moc neučí, takže to tam nepočítám. Já bych to asi neřešila, pokud by byla ráno ok (někdo má prostě menší potřebu) a škola tím netrpěla. Ale já jsem celkem free matka v tomhle.
@Lama Lama nenech se zmást;), my do práce vstáváme nejpozději v 5.30 a to jezdíme do Prahy ![]()
Ale dítě ve 13 letech už nechce a hlavně nepotřebuje mít rodiče za zadkem, takže s nějakými pravidli se dá normálně fungovat i večer ![]()
Nás puberťák ještě chodí ve 23.00 pouštět psy před barák protože rodiče už spí ( zcela dobrovolně podotýkám) ![]()
Funguje, dělá sport, neusíná za pochodu
má vyznamenání a dokonce si i umí uvařit pokud je potřeba ![]()
Protože mu je 13 a ne 6 že ![]()
@kocourGarfield píše:
@Lama Lama nenech se zmást;), my do práce vstáváme nejpozději v 5.30 a to jezdíme do Prahy
Ale dítě ve 13 letech už nechce a hlavně nepotřebuje mít rodiče za zadkem, takže s nějakými pravidli se dá normálně fungovat i večer
Nás puberťák ještě chodí ve 23.00 pouštět psy před barák protože rodiče už spí ( zcela dobrovolně podotýkám)
Funguje, dělá sport, neusíná za pochodu
má vyznamenání a dokonce si i umí uvařit pokud je potřeba
Protože mu je 13 a ne 6 že
Ale jo. Já jen psala, že dsi dovedu představit chod rodiny, kde ty společné věci ( pokud je už dělají, ne děnně, ale občas asi ve většině rodin), děljí odpoledne, ne večer.