Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@KKK85 píše:
Jo a budu se toho držet. nejde o tabulky ale i o okolí co vidím… proč pak holka v 15ti co chodí spát o půlnoci před školou, pak o víkendu spí do 11, a po škole jde na dvě hodiny spát? Proč přijede na víkend a má kruhy pod očima? Proč od kamaradčiné dcery děcka usínají na lavicích o přestávkách? Nevěřím že 7mi leté stačí spát 7hodin denně… hold nevěřím. Bavili jsme se i v rodině a děti cca 10-13let.. a všechny jsou v posteli do 21hodin.. a spí… Proč se píše že mají děti málo spánku a chtějí dát školu od 9ti hodin? Protože rodiče nechávají děcka podle sebe jak ony chtějí spát… Dobře jsem jednou četla, že dětství končí když se příjde na to, že spánek není za trest!
A jsi si jista, ze prave tohle si nebude myslet Tve dite, az ho budes ve 13 zahanet v devet? Protoze v tom pripade ho o pekny kus detstvi pripravis
.
U nas do 10 o vikendu nikdo nespi, to mi ver, kdyz muzu vstavat v 7 misto v 6:15, tak jsem happy (hlavne ze se deti v patek vecer vehementne ujistuji, ze " zitra nas nebudes budit?"
). Ve skole mi nikdo z nich neusina, ani petiletacka neusne ve skolce, ta chodi spat okolo 21. Vstavaji 6:45. Samozrejme netvrdim, ze v puberte na ne nemuze prijit vyssi potreba spanku, i to se muze stat, az budou „ve vyvinu“. A budu jen rada. Ale trvat na nejakych naspanych hodinach je fakt blbost.
@kocourGarfield píše:
@KKK85 tohle ale není o výdeji energie
Moje dítě dělá závodně sport, tak dřív jak ve 22.00 neusne. Nevím jak chceš k něčemu nutit dítě, když jeho nastavení je jiné. Ale to chce až prožít.Ty jsi psala ze neexistuje, aby nespala. Ne že může ležet a číst, tablet, atd… v posteli.
tak třeba tablet večer už nedovolují.. tak hodinu před usnutím bez tabletu… to třeba narušuje spánek
. A dcera tedy když jsme u toho už je cca v 19hodin v pyžamu, umyté zuby, po večeři.. a kresli si, nebo albi tužka apod… nebo hrajeme hru… tablet už nemá dovolený. Ale to je zatím 6ti leté dítě. To nevím jak to bude u pubertáka.
@Hobitka píše:čím ho připravím o dětství, že bude vyspané? A nebude soboty neděle spát do 10-11. Tak to má kolegyně dcera.. prospala léto.. volala ji vždy cca v 10:30-11 at už vstává…
A jsi si jista, ze prave tohle si nebude myslet Tve dite, az ho budes ve 13 zahanet v devet? Protoze v tom pripade ho o pekny kus detstvi pripravis.U nas do 10 o vikendu nikdo nespi, to mi ver, kdyz muzu vstavat v 7 misto v 6:15, tak jsem happy (hlavne ze se deti v patek vecer vehementne ujistuji, ze " zitra nas nebudes budit?"
![]()
). Ve skole mi nikdo z nich neusina, ani petiletacka neusne ve skolce, ta chodi spat okolo 21. Vstavaji 6:45. Samozrejme netvrdim, ze v puberte na ne nemuze prijit vyssi potreba spanku, i to se muze stat, az budou „ve vyvinu“. A budu jen rada. Ale trvat na nejakych naspanych hodinach je fakt blbost.
@KKK85 píše: čím ho připravím o dětství, že bude vyspané? A nebude soboty neděle spát do 10-11. Tak to má kolegyně dcera.. prospala léto.. volala ji vždy cca v 10:30-11 at už vstává…
A problém je kde, že když člověk nemusí nic dělat, tak se vyspi do 10-11? Taky mám někdy den, kdy se ráda vyspím do těch 10, 11.
@KKK85 ale tak to je tvým nastavením organismu a potřebou spánku. Někomu stačí x hodin, někomu víc. Někdo je sova, někdo skřivan. To s výlety a nevím čím nemá nic společného. Pokud máš dítě nastavené stejně je to naprosto super.
Pokud máš dítě nastavené opačně tak pak mnoho věcí platit nemusí.
Souhlasím s tím, že nespočívá dítě by nemělo rušit zbytek rodiny. Ale ty tvrdíš, ze neexistuje aby nespalo. ![]()
Příspěvek upraven 06.09.22 v 09:56
@evi3 píše:
Půlku dětství své dcery jsem byla nešťastná z jejího netabulkového spánku - nikdy, skutečně nikdy nespala podle tabulek.
Ve školce odpoledne nespala, až do předškoláků trpěla tím, že musí ležet, jako předškolák si mohla tou dobou kreslit.
Když na prvním stupni usnula před desátou - jako že nechodila každou chvilku napít a vyčurat a něco zkontrolovat, pomalu jsem oslavovala…Teď to teda neřeším, chodím někdy spát dřív než ona.
A víš co, ve škole dokáže dávat pozor celou dobu, a všechno co probírají pochopí. Doma si dělá jenom úkoly, prezentace a pod. Teď je v devítce a za celou tu dobu měla na vysvědčení jednu 2 ze zeměpisu.
To mi povidej
, co ja je (edit - tady melo byt se- takhle to vyznelo ponekud jinak
) natrapila, az posledni dva tri roky jsem se mozna smirila s tim, ze moje deti nespaly, nespi a spat nebudou, ze nam s chlapem vecer zbyde mozna 30 minut, nez upadneme do komatu z jejich „hyperaktivity“. Po obede mi nespi od dvou let, navic nejmladsi najela na jeden spanek denne uz v pul roce, dle vsech tabulek by si tou dobou mela zdrimnout mozna 3krat.
A to druhe je presne, ta 10r kolikrat jeste 22:45 vyleze curat a na napiti, kdyz si myslime, ze uz davno spi. Vstava z cele rodiny nejhbiteji. Taky je to tridni premiantka, ale abych taky vytahla nejake tabulky, tak dle vyzkumu inteligentni deti maji mensi potrebu spanku, tim se uz 10 let uklidnuji
.
Příspěvek upraven 06.09.22 v 10:01
@KKK85 píše:
tak moje jednou 8mi letá počítám max půl deváte, spíše po osmé kousek…
A co budeš dělat, když ti v té posteli prostě nebude a nebude moct usnout? Privazes ji tam? Nadopujes praskama? ![]()
@KKK85 píše: čím ho připravím o dětství, že bude vyspané? A nebude soboty neděle spát do 10-11. Tak to má kolegyně dcera.. prospala léto.. volala ji vždy cca v 10:30-11 at už vstává…
A neni to snad fuk
? Od ceho ty prazdniny pak jsou? To ma clovek 2 mesice skakat jako veverka a nabit zazitky kazdy den od kuropeni jen ze same radosti, ze ma PRAZDINY?
Dospely clovek by si mel uvedomit, ze jeho dite (zejmena uz starsi) ma zit svuj zivot a ne zivot dle rodicovych predstav (prosim nebrat doslova - samozrejme je treba dodrzovat nejaka pravidla, ale snad je zrejme, jak to myslim - jako proc by pubertak mel vstavat, kdy si rodic zamane, pokud je zrovna sam doma???) a neprojektovat si do vlastniho ditete svoje detstvi.
@KKK85 nás ve 12 letech končil v 19.00 hodin trénink, když jsme u těch aktivit ![]()
Mě jen přišlo úsměvné, že přesně víš, že za 6 let Tvoje dítě bude ve 22.00 hodin spát. Že neexistuje, aby nespalo.
Tak se ptám, co když prostě neusne ve 22.00.
Příspěvek upraven 06.09.22 v 10:07
@KKK85 píše:
tak třeba tablet večer už nedovolují.. tak hodinu před usnutím bez tabletu… to třeba narušuje spánek. A dcera tedy když jsme u toho už je cca v 19hodin v pyžamu, umyté zuby, po večeři.. a kresli si, nebo albi tužka apod… nebo hrajeme hru… tablet už nemá dovolený. Ale to je zatím 6ti leté dítě. To nevím jak to bude u pubertáka.
No, právě
Ano, když bude nevyspané. Ale ty už tady většíš, kolik času bude potřebovat tvé konkrétní dítě za šest let k tomu, aby bylo vyspané? Přijde to to skutečně adektvátní, řídit život tabulkama?
JInak prospala - a co by kuua ne? Evidentně program neměla, matka v práci, ta si uzpůsobila režim tomu, co jí vyhovue. Tak měli alespon spolu večer víc času, když ej matka v práci ![]()
@KKK85 důležitá otázka je jak to dítě uspat? k čemu dítě bude ležet když stejně nemůže usnout. To že dítě vyspává o víkendu je normální. I dospělý ve volnu nebude vstávat zbytečně brzo.Asi má děti sovy po mne
když musím vstát tak na budík, když nemusím tak vstanu až se probudím. Co bych tady taky v 7 ráno dělala, když ostatní spí. I psi chrní dokud nevylezu ![]()
@Lama Lama píše:
No, právě
To jsou ty naivni predstavy. Zel nekomu vyjdou a pak ma pocit, ze spolkl vsechnu moudrost sveta.
@kocourGarfield píše:
@KKK85 znova se ptám, co budeš dělat, když neusne?
Věřím tomu že usne… kdyžtak praštím kladivkém po hlavě.