Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sturnus_vulgaris
Na MŠ Zemědělská mají dvě třídy a mají to rozděleno podle věku (to mi alespoň před 2 roky řekla paní ředitelka).
@Peerla Asi jsem měla napsat spíš „školky na Lesné“
, protože je pravda, že o ty mimo Lesnou jsem se až tak nezajímala.
Potvrzují že na Zemědělské jsou „maláči“ a „velkáči“? A přijde mi to logické, přeci jen s každou věkovou kategorii se dá pracovat jinak
Jinak teda ráno, odpoledne jsou v jedné třídě a na zahradě samozřejmě taky.
Tak treba zrovna ve skolce u nas na ulici je deleni dle veku na malacky a velkacky. http://www.zsnamrep.cz/skolka.php (oprava, 3-5 a 4-6 let) Mela jsem za to, ze je to i leckde jinde. A pak mi prave nebyl jasny smysl sourozence, kdyz stejne nejsou ve stejne tride.
A s temi sourozenci v jedne tride je to taky asi jak kde. Nevzpomenu si ted a kecala bych, tak nebudu konkretni, ale pamatuju, ze loni pri zapisu mi v nektere skolce reditelka rekla, ze deti do trid podle sourozeneckych vazeb netridi. Kde je misto, tam zaradi.
V nasi skolce naopak - kdyby hrom bil a misto nebylo, jsou sourozenci spolu
(nas pripad, sice maji docasne jednu skrinku a jeden kelimek na cisteni zubu, ale za tu splavnou adaptaci to stoji)
Na informační schůzce, když mi nastupoval 1. syn, se naše ředitelka ptala, zda někdo z rodičů preferuje nějakou třídu, zda tam dítě nemá třeba kamaráda…Takže když je ochota, asi to není žádný problém mít sourozence pohromadě:-). I kdybych měla dítě každé v jiné třídě, byli by spolu venku na zahrádce a hlavně ta ranní cesta do školky, kdy se nejvíc brečí, že se do školky nechce, by byla společná a hned veselejší ![]()
Dobrý den, maminky nemáte některá zkušenosti se školkou SNP? Děkuji.
@lenty Osobní zkušenost ve smyslu, že bych tam chodilo některé z mých dětí, nemám, ale jelikož jsem kdysi měla s paní ředitelkou (v době zápisu) poměrně nepříjemnou zkušenost, dozvěděla jsem se v návaznosti na to, že nějaké dítě, které na nám. SNP chodilo, se z její strany dočkalo dokonce jakési formy šikany, nebo jak to nazvat (bylo např. ředitelkou, která ho měla ve třídě, ignorováno). Jeho rodiče to pak vyřešili přestupem jinam. Musím říct, že do téhle školky bych své dítě nedala, ani kdyby byla v naší MČ jediná.
@lenty píše:
Dobrý den, maminky nemáte některá zkušenosti se školkou SNP? Děkuji.
Já negativní osobní zkušenost mám, jestli chceš víc, tak SZ, nechci to tu rozebírat, je to sice už pár let, ale… takový lidi nezapomínají
.
Ještě bych dodala, že z té povídačky o šikaně bych si asi pramálo dělala (lidi toho nakecají…), kdybych neviděla na vlastní oči, jak se paní ředitelka chovala k mojí dceři. Asi tak… Takže jestli máte na výběr, zkuste raději jinou školku. Pokud ne, tak doufejte, že se vaše dítě paní ředitelce neznelíbí anebo že ho bude mít ve třídě jiná paní učitelka.
Dcera na SNP chodila, paní ředitelka je prostě „taková“, ale pokud byste se dostali do jiné třídy než k ní, tak já na tu školku nemůžu napsat nic moc špatnýho. Ale co vím tak i děti u ředitelky ve třídě byly spokojené ![]()
Jediné co mi vadilo, že nutí děti po obědě dvě hodiny ležet, a jen předškoláci si OBČAS (a jen někteří) mohou po půlhodině vstát a jít třeba kreslit. Dcera nikdy nespala a i paní ředitelka s tím měla problém a vyhrožovala mi, že dceru vyloučí, že tříleté dítě musí prostě po obědě spát, a to nebyla u ní ve třídě
(Co s tím mám já dělat mi ovšem neřekly.) Jinak my byly spokojené, mají hodně kroužků a aktivit, školka je pěkná, opravená
Rychle zapomínám, už je v první třídě ![]()
@hanucha Tak to je síla s tím, že vůbec zmínila vyloučení! Na mě ředitelka ze SNP také neudělala dobrý dojem, páč jsem dostala kapky jak malé dítě, že jsem vjela při zápisu do školky s kočárkem dovnitř školky a nenechala ho „jako všichni ostatní“ venku. Já mám pouze jednu známou, co na SNP měla děti a snad i ve třídě u ředitelky a byla spokojená. Ale ona sama je taková rázná, takže to asi hrálo roli:-)
My ted na SNP chodit budeme, s paní ředitelkou jsem zatím problém neměla. S tím spaním uvidíme, i když my jsme zrovna spáči. Chápu, že ředitelka to chce nějak sjednotit, myslím ty menší děti. nechá je ležet všechny, aby si pak někdo nevymýšlel, že taky spát nechce. Takto malé děti to ještě moc zhodnotit neumí, jestli potřebují spát nebo ne. Jsou unavené, přesto řeknou učitelce, že spát nechtějí a pak jsou přetažené. u předškoláků je to na pováženou, ti by asi měli mít jiný program, než ležet.
@Zrzy Uvidíte, jak se vám tam bude líbit. Ono tady může být spousta negativních komentářů a pak to bude dobré:-) Koneckonců, od ombudsmana máme další prohlášení, že učitelky nesmí nutit děti ve školce ležet a spát, pokud nechtějí. Takže odvolat se dá na to a o vyloučení nemůže být řeč! Moje starší již školkové dítě přestalo přes den spát někdy okolo 2,5 let. ZE školky ho kvůli tomu beru vždy po obědě a teď kvůli kroužku tam jeden den zůstává. On neusne ani když v té posteli leží a čučí tam a je mu to otravné. Takže s učitelkou jsem se domluvila, že si tam lehne na sedací pytel, když bude pohádka a pak si půjde malovat. Pokud bude hodný a vydrží druhé neotravovat, necháme to tak. Ona se vždy se synem domluví, zda si chce lehnout nebo ne. Hlavní komplikací je samozřejmě prostor, protože se spí tam, kde se hraje. Spaní se řešilo i na schůzce s rodiči. Někteří rodiče zmiňovali, že když jejich dítě ve školce usne (doma spát nechodí), má pak problém usnout večer, takže usíná až třeba okolo 11 večer a samozřejmě má pak problém ráno vstát včas do školky, když rodič musí do zaměstnání. Takže to spaní některým nespavcům může nabourat režim.
@jajinka80 přesně takhle to má dcera, když náhodou spí odpoledne tak večer nemůže usnout. Takže já bych pávě chtěla, aby když nebude moct spát ve školce aby ji nenutili ležet. Na webovkách mají napsané, že když děti nespí, tak že mají nějakou klidnou činnost, potom pak nechápu proč to tam píšou jestli to není pravda.
@lenty píše:
@jajinka80 přesně takhle to má dcera, když náhodou spí odpoledne tak večer nemůže usnout. Takže já bych pávě chtěla, aby když nebude moct spát ve školce aby ji nenutili ležet. Na webovkách mají napsané, že když děti nespí, tak že mají nějakou klidnou činnost, potom pak nechápu proč to tam píšou jestli to není pravda.
třeba je to letošní novinka
ale u nas a podle me ani v jinych tridach to tak nebylo a neni. Dcera fakt spala tak max 10× za ty tri roky co tam chodila a to uz muselo byt, ze na ni bud neco lezlo, nebo byla utahana po vikendu, kdy chodila spat pozde a vstavala brzy a v pondeli pak vytuhla poo..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.