Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anjes ja nechapu ze si clovek muze donrovolne nechat rozrezat prsa ale zpusob vedeni porodu si vybrat nemuzeme ![]()
Ja treba nechapu pro si he nekdo dobrovolne nechat rozriznout bricho ale tobe asi prijde uplne stejne nepochopitelne ze ja mam hruzu z cisare. Nechapu proc by zensky mely byt nuceny rodir za kazdou cenu prirozene ![]()
@Měsíčnička No mě to trvalo docela dlouho, snad 4měsíce, ale určitě je to u každé maminy jinak ![]()
@joaska To bych asi musela rodit dítě pod 2,5 kg nebo s minihlavou… tak to snad ani raději ne.
Ale je fakt, že naděje umírá poslední. Třeba se při té indikaci sekli a problém nebyl u mě, ale v miminu.
„Císařský řez je v zásadě nebezpečnější než spontánní porod, a to jak pro matku, tak i plod v případě, že k němu neexistuje oprávněný důvod, který by riziko vyvážil,“ komentuje problematiku primář kolínské porodnice MUDr. Aleš Toman a dodává: „Pro matku je rizik hned několik. Mezi ta anesteziologická patří zejména nebezpečí vdechnutí žaludečního obsahu u celkové anestezie, v případě regionálnální anestezie je to zejména pokles tlaku a případné postpunkční bolesti hlavy. Mezi častá operační rizika patří krvácení, poranění dělohy nebo okolních orgánů, krvácení v pooperačním období, infekce rány či dělohy. Pozdními komplikacemi pak může být porucha plodnosti, v dalším těhotenství nebezpečí ruptury dělohy nebo porucha placentace, a to jsem nevyjmenoval všechno. Existují ale také rizika pro plod. Je to jednak nebezpečí poranění při operaci – říznutí, pohmoždění či zlomenina při vybavování plodu, dále je u novorozence vyšší riziko syndromu dechové tísně, hypoglykémie, novorozenecké žloutenky, alergických onemocnění, astmatu a obtíží s kojením.“
@paola white to je přesně ono, ženská by měla vést svůj porod sama. Bohužel v současné době to ve velké části porodnic vypadá tak, že ženská hraje xté housle a porod vedou zdravotníci podle sebe a svých zkušeností a pak ženské akorát nadávají, že špatně spolupracuje…
Z prvního porodu jsem přehnanou hrůzu neměla. Měla jsem strach, ale to asi každá a naprosto jsem si nepřipouštěla, že by to mohlo jít špatně a že bych neměla věřit personálu. Chyba. Bohužel teď mám blok, že vím, že přirozeně bych prostě neporodila, nespolupracovala bych…
Bohužel dokud se nezmění pohled společnosti na to, že porod musí vést lékaři, tak se nic nezmění…
@paola white " Ja treba nechapu pro si he nekdo dobrovolne nechat rozriznout bricho ale tobe asi prijde uplne stejne nepochopitelne ze ja mam hruzu z cisare." přesně tak ![]()
@kanka80 píše:
@Měsíčnička No mě to trvalo docela dlouho, snad 4měsíce, ale určitě je to u každé maminy jinak
Dekuju za odpoved ![]()
Hlavne ze se to. stane a zmizi to ![]()
Ono na jedne strane se mi to zacalo uz oddelovat, ale asi jen 1cm.
Měla by být možnost volby i za cenu toho, že finanční rozdíl mezi porodem vaginálním a porodem CS si zaplatí žena sama.
@Poison Ivy píše:
Měla by být možnost volby i za cenu toho, že finanční rozdíl mezi porodem vaginálním a porodem CS si zaplatí žena sama.
možnost volby máte, ale nutit někoho k nesmyslu nemůžeš.
Měla jsem rizikové těhotenství z důvodu věku a posledních 14 dní před porodem mě bolela pánev. Lékaři mi nabídli, že můžu rodit, jak budu chtít. Nikdo mi nic nevysvětlil, a já si ze strachu vybrala císařský řez. Kdybych tenkrát věděla to, co vím dnes, určitě bych rodila normálně. Byla to všechno strašná chyba. Samotný zákrok byl nepříjemný, dítě jsem viděla po porodu asi 30 vteřin a pak až za 3 dny, ale stejně jsem nebyla schopná se o něj starat. Jizva mě strašně bolela. Dítě bylo prakticky 6 dní bez mámy. Navíc miminku kriticky klesla hladina krevního cukru, takže bylo po porodu na kapačkách. Prý by mu mohlo hrozit i poškození mozku. Navíc nám dítě vrátili strašlivě opruzené. Bylo to hrozné. Z porodnice jsem se vrátila prakticky pološílená a jizva mě bolela ještě dlouho po návratu,“ popisuje svoji těžce nabytou zkušenost Eva.
Studií zabývajících se riziky císařského řezu je celá řada. Za všechny uveďme poměrně rozsáhlou dánskou studii, která sledovala zdravotní stav více než 34 tisíc dětí narozených mezi 37. a 41. týdnem. Asi 2 500 dětí z celkového vzorku zařazeného do studie se narodilo císařským řezem, přičemž necelá čtvrtina operací byla provedena na přání matky. Tyto děti měly oproti dětem narozeným normálně mnohem větší dýchací problémy a trpěly různými respiračními onemocněními. Největší riziko se projevilo u operativních porodů provedených v 37. týdnu těhotenství. Asi 10 % dětí operativně narozených v 37. týdnu těhotenství mělo vážné dýchací problémy, které byly jak přechodného, tak trvalého rázu.
Na základě svých zjištění autoři studie nedoporučují přistupovat k císařskému řezu dříve jak ve 39. týdnu těhotenství, pokud to není skutečně nutné. Výsledky tak v podstatě jen potvrzují to, co říká MUDr. Pavel Krcho.
@ostružyna a nějaké vlastní zkušensoti a názory, krom kopírovaných citátů z Bible a článků gynekologa - odpůrce sekce, případně ženy se zkušeností, která opravdu není častá?
@Anjes píše:
@ostružyna a nějaké vlastní zkušensoti a názory, krom kopírovaných citátů z Bible a článků gynekologa - odpůrce sekce, případně ženy se zkušeností, která opravdu není častá?
jaký odpůrce? Říká, že mu je to jedno, záleží na ženě.
@ostružyna píše:
možnost volby máte, ale nutit někoho k nesmyslu nemůžeš.
Nikoliv, možnost volby „jen tak“ legislativně možná není. Nucení kohokoliv k čemukoliv je nesmyslem, včetně nucení k VP.