Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje kamarádka měla trochu podobný problém a na plnou hubu všem říkala, že kdyby dostala stovku za každou nevyžádanou radu, byla by milionář. Prakticky každý to pochopil a příště neradil. Pokud máte se sestrou dobrý vztah, na rovinu bych jí řekla, že má prostě kliku na hodné dítě a že si má ty rady nechat pro sebe, protože z tebe dělá neschopnou a ubližuje ti tím. A jestli dobré vztahy nemáte, přestala bych tam s dítětem jezdit, dokud by třeba nezačalo mluvit…
Ona asi vychází z toho, že má klidné dítě. To se to pak radí jedna básenˇ. Kdyby měla domamalou dračici, tak by asi mluvila jinak. Pouštěla bych to jedním uchem dovnitř adruhým hned ven. Každé dítě je prostě jiné ![]()
@Anonymní píše:
No ona právě ví moc dobře, co by dělala ale![]()
Tak si děti na týden vyměnte
On by jí ten humor asi brzy přešel.
@Lalelale
muj mluvil az skoro ve trech. To se neuvidi dlouho. Kazdopadne ja videla rocni dite mluvit ve vetach a taky ctyrlety, co teprve zacalo. Tohle je tak strasne individualni, ze se to neda posuzovat. Muj Druhorozeny je na tom o dost lip, ten zacal v roce a dava tak 30 slov. Prvorozeny si vystacil s mama a tata do dvou. ![]()
@Anonymní píše:
No ona právě ví moc dobře, co by dělala ale![]()
To je jedno. Jestli tvá sestra vidí smysl v tom, že bude mít uťáplici, tak svému dítěti škodí.
Každé dítě potřebuje přiměřenou aktivitu, přiměřenou dávku zlobení, pohybu.
Pokud máš dítě aktivní pohybově, je dost pravděpodobné, že bude později mluvit.
Drahá sestro, ty jsi od pánaboha vyfasovala dokonalý a klidný dítě, nikoliv patent na výchovu. Já jsem dostala malýho draka, se kterým ty nemáš ani za mák zkušeností. Proto jsou tvoje rady možná dobře míněné, ale totálně mimo. Pro zachování našich dobrých vztahů bych opravdu uvítala, kdyby jsi si svoje rady a poznámky nechala pro sebe. Já dělám to nejlepší co umím a všechno, co mi tady radíš, mám dávno za sebou. Opravdu nečekám až s tím příjdeš ty. Každé dítě je jiné a ty děkuj, že jsi dostala takové, jaké máš. On má totiž vesmír smysl pro humor a rovnováhu a to další by mohlo všechny ty tvoje poučky postavit na hlavu. Děkuji, že mě respektuješ jako matku a rovnocennou bytost.
Tak hlavně nesrovnávat. Holčička a chlapeček, to jsou dva úplně rozdílné světy… Já mám kluky dva a i ti jsou každý diametrálně rozdílní, u ségry zrovna tak…
Já bych sestře řekla, ať si její rady ohledně výchovy nechá pro strýčka Příhodu, že už to přehání a nedá se to poslouchat, že si budeš vychovávat dítě, jak uznáš za vhodné a že už nechceš o tom slyšet ani slovo. Chvilku bude nafrněná, což jí časem určitě přejde, ale Ty budeš mít klid. ![]()
Hele moje ségra na mě taky občas koukala jak na blba, když se jako máma dvou holčiček dívala na mého syna…
Teď má dvouletýho kluka a dost často říká, že už leccos chápe
![]()
Prostě holky a kluci jsou rozdíl, i povaha, samozřejmě…A asi to nikdy nepochopí mámy od holek nebo obecně mámy od těch „hodných“ a dokonalých dětí. Řekla bych jí to natvrdo, je to přecejenom ségra, tak když si nebere servítky ona, tak co ty… Že prostě si má ty nevyžádaný rady nechat pro někoho, koho zajímají, že se nechceš hádat, takže výchovné postupy nebudete společně řešit ![]()
Problém vidím v tom, že tvoje sestra vnímá tvoje dítě jako to, které má nedostatky a ty její holčičku jako dokonalou. Co kdybys začala také sestře občas radit, až by se třeba zase její holčička styděla pozdravit, co má delat, aby se více osmělila a nebo cokoliv jiného, co vyplyne ze situace. Třeba by ji leccos došlo.
„Jeee, dekuju za nazor“
Emilly mam rada, nevim, o co ti jde. Ze miluje svy dite? ![]()
@PaníKadrnožková píše:
„Jeee, dekuju za nazor“Emilly mam rada, nevim, o co ti jde. Ze miluje svy dite?
Tak ta funguje úplně jinak. Já to mám doma podobný, chápu.
@Janli píše:
Drahá sestro, ty jsi od pánaboha vyfasovala dokonalý a klidný dítě, nikoliv patent na výchovu. Já jsem dostala malýho draka, se kterým ty nemáš ani za mák zkušeností. Proto jsou tvoje rady možná dobře míněné, ale totálně mimo. Pro zachování našich dobrých vztahů bych opravdu uvítala, kdyby jsi si svoje rady a poznámky nechala pro sebe. Já dělám to nejlepší co umím a všechno, co mi tady radíš, mám dávno za sebou. Opravdu nečekám až s tím příjdeš ty. Každé dítě je jiné a ty děkuj, že jsi dostala takové, jaké máš. On má totiž vesmír smysl pro humor a rovnováhu a to další by mohlo všechny ty tvoje poučky postavit na hlavu. Děkuji, že mě respektuješ jako matku a rovnocennou bytost.
to bych vytiskla a zarámovala jí to jako dárek
![]()
@snee píše:
to bych vytiskla a zarámovala jí to jako dárek![]()
Já taky
ženy děkuju, ulevilo se mi ![]()
No ona právě ví moc dobře, co by dělala ale