Doma nebo do školky? Studie.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9877
15.9.22 19:59
@Lucie_Sx píše:
Ale tak to bylo v poradku, ne. Matka si sla po svym a dite tahala s sebou.
To dela spousta zen i dnes.
A pak mas dva extremy - jedna odlozi dite a funguje bez nej, druha podridi vse diteti (ve 12 obed, ve 14 spanek, na 18 domu)…

Jo, souhlasím s tebou. Chce to najít nějaký kompromis. Ono i v minulosti matky odkladaly svoje batolata - třeba do tlupy dětí, kde starší hlidaly mladší, starým na vejminek, když šli na pole apod. Luxus starat se jen o dítě nebyl moc dostupný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
16.9.22 18:25
@Lucie_Sx píše:
Ale tak to bylo v poradku, ne. Matka si sla po svym a dite tahala s sebou.
To dela spousta zen i dnes.
A pak mas dva extremy - jedna odlozi dite a funguje bez nej, druha podridi vse diteti (ve 12 obed, ve 14 spanek, na 18 domu)…

Naše první dítě pokud nešlo spát včas a v podmínkách, na které bylo zvyklé, tak to bylo hrozné. Neusnulo, přetáhlo se a zbytek dne byl samý hysterák a všechno špatně. Musím upřímně říct, že náš denní program jsem naprosto podřídila tomu, kdy a jak potřebuje spát. Takže mám i díky tomu pochopení pro takové matky :-)

• Citovat
  • Upravit
33005
16.9.22 19:03
@Lenca27 píše:
Asi uplne nedokazu prijmout fakt, ze je to v pohode v roce a pul. Teta proste neni rodina, nekdo koho zna od narozeni. Plus nema tetu plne pro sebe.

Co třeba malinko vytáhnout hlavu ze zadku a zjistit, že existují i baby friendl jesle, kde je teta skutečně v plnohodnotné roli tety či babičky a je to úplně to po postupné adaptaci dítěte úplně to stejné, jako kdybych ho svěřila na dopoledne babičce nebo tatínkovi, až na to, že ta paní ve školce je v kondici, práce s dětmi ji fakt baví a naplňuje, může se věnovat fak těm cca 6 prckům, nemusí u toho řešit vaření a další činnosti? ;)
Když se chce dítě pomuchlovat, tak se jde pomuchlovat. Jen za to rodič na rozdíl od hlídání členem rodiny komerčně platí.

Jako za mě lepší naše jesle se super paní učitelkou/tetou Ivankou, než naše babičky, které na batolata neměli nervy, energii, měly na ně akorát přehnané nároky, nakrmili dítě mraženou pizzou a nevzali ho ani na procházku a spíš měly tendenci ho odložit k televizi. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
16.9.22 19:46
@pet p píše:
Naše první dítě pokud nešlo spát včas a v podmínkách, na které bylo zvyklé, tak to bylo hrozné. Neusnulo, přetáhlo se a zbytek dne byl samý hysterák a všechno špatně. Musím upřímně říct, že náš denní program jsem naprosto podřídila tomu, kdy a jak potřebuje spát. Takže mám i díky tomu pochopení pro takové matky :-)

Jo, nejstarsi taky potrebovala nacasovat spanek i jidlo. Myslela jsem ty situace, kdy je rezim detem vnucen a pak vyzadovan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
16.9.22 20:11
@Svistice píše:
Co třeba malinko vytáhnout hlavu ze zadku a zjistit, že existují i baby friendl jesle, kde je teta skutečně v plnohodnotné roli tety či babičky a je to úplně to po postupné adaptaci dítěte úplně to stejné, jako kdybych ho svěřila na dopoledne babičce nebo tatínkovi, až na to, že ta paní ve školce je v kondici, práce s dětmi ji fakt baví a naplňuje, může se věnovat fak těm cca 6 prckům, nemusí u toho řešit vaření a další činnosti? ;)
Když se chce dítě pomuchlovat, tak se jde pomuchlovat. Jen za to rodič na rozdíl od hlídání členem rodiny komerčně platí.Jako za mě lepší naše jesle se super paní učitelkou/tetou Ivankou, než naše babičky, které na batolata neměli nervy, energii, měly na ně akorát přehnané nároky, nakrmili dítě mraženou pizzou a nevzali ho ani na procházku a spíš měly tendenci ho odložit k televizi. :nevim:

No, právě… školku a tetu v ní si můžeš vybrat. Babi je už tak nějak daná. A může být super, povedená. Ale taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
16.9.22 21:34
@Lenca27 píše:
Jako chapu mami, ze se vratis? :lol: Myslim, ze psali druhy rok. Muzu se to pokusit najit, ale nevim nevim.

Hele, dcera před druhými narozeninami říkala věty typu: „Já chci taky do školky, kde jsou trenky?“ (to měla 19 měsíců, syn byl první den ve školce a ona chtěla jít taky a spojila si to s tím, že musí chodit na nočník, doma si na sebe narvala trenky od syna, přinesla si nočník a strávila půl dne tím, že neustále běhala na nočník). Nebo věty jako: „Fuj, boty smrdí, jdeme koupit jiný. Nechci spinkat s babičkou, chci spinkat s mámou, jdeme domů. Kde je děda? Chci za dědou. Chci koupat s dědou v bazénu. Maminko, jdeme s tátou koupit. Koupíme mamince pití. Chceš? Babička je v práci, voláme babičce, babička domů.“ Krátce před druhými narozeninami začala i používat otázky proč v celé větě: „Proč venku prší? Proč jdeme ven? Proč já spadla?“… A ne, nemám to zkreslené, dva roky měla teď o prázdninách, takže to není tak dlouho, abych si to nepamatovala. Jo, cizí člověk si s ní kvůli výslovnosti zase až tak nepokecal, ale my jí doma rozuměli docela dobře, takže by opravdu nebyl problém si promluvit o tom, zda to chápe. Ale vzhledem k tomu, že bylo zjevné, že to chápe a nedělá jí potíže být beze mne, tak nebylo nutné nic takového probírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
16.9.22 22:14
@Lenca27 píše:
Asi uplne nedokazu prijmout fakt, ze je to v pohode v roce a pul. Teta proste neni rodina, nekdo koho zna od narozeni. Plus nema tetu plne pro sebe.

Mé děti mě také často nemají plně pro sebe, když jsou doma oba. Někdy tu ještě k nim máme i další děti. K tomu navíc musím doma zvládnout i další věci. Jo a hlídali je i lidé, které neznají od narození. A co jako? To nemůžou mít rády i někoho, koho neznají od narození? A být s ním spokojený?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
16.9.22 22:26
@Hlaholice píše:
Mé děti mě také často nemají plně pro sebe, když jsou doma oba. Někdy tu ještě k nim máme i další děti. K tomu navíc musím doma zvládnout i další věci. Jo a hlídali je i lidé, které neznají od narození. A co jako? To nemůžou mít rády i někoho, koho neznají od narození? A být s ním spokojený?

Protože podle maminky jenom s maminkou se dítě bude mít nejlepe protože ona jediná mu nejlépe rozumi. :nevim:

Našim dětem bylo celkem fuk, jestli byly se mnou, s tátou, později s babičkou nebo třeba sestrenici. Hlavní pro ně bylo, že byly naplněny a respektovaný jejich potřeby, i když to každá z těch osob samozřejmě dělala tak trochu po svém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
16.9.22 23:12

@Hlaholice můj syn taky moc hezky mluvil už před 2 narozeninami. Moc rozvětvené vety ne, ale zase moc dobře vyslovuje a rozumějí mu i cizí lidi. Každopádně chceš/ nechceš/ volat babičce a podobně umí bezvadně :lol:. V jeslích má svou mantru mama přijde (když sní oběd) nebo káže zavolat na mobil ať maminka přijde a spinkat s mámou - když už má oběd snězený dříve a čeká až přijdu. Takže to chápe moc dobře.
On to má ale těžký, protože tety mluví jenom francouzsky a je to pro něj určitě mnohem těžší. Když je potřeba, tety s ním komunikují přes google translate a prý to i dobře překládá jeho a vědí co chce, on taky rozumí, co to říká. Ale už se prý učí, základní povely už rozumí a začíná i používat. To je jeden z hlavních důvodů proč taky chci, ať tam je i když jsem doma, já ho francouzsky nenaučím a ať pak do velkého kolektivu není hozen ještě bez základů jazyka. Nejspíš tady pár let ještě budeme bydlet. Má to těžký, ale nemáme to moc jak jinak vyřešit. Naštěstí vypadá, že má na jazyky talent a bude to zvládat. Holky, co žijete v zahraničí, jak tohle dávali vaše ratolesti? Náš má tedy už 2 jazyky doma, to mu jde dobře, hezky mezi nimi přepíná, teď tedy dostal třetí… doufám, že to moje žabička zvládne… :?

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
16.9.22 23:24

A k těm babičkám. Já jednou měla pocit, že mám jít radši na zahradu skontrolovat prcka, i když tam byl s babičkou… a vytahovala jsem ho z kupy desek s hřebíky :?, babička někde zavrtaná v zahradě. Zato s chůvou bych ho klidně nechala a nemusela tam ani být a na 100% by se takové věci neděli. Jako rodina rodinou, ale kolikrát ti „profesionálové“ jsou více zkušení a mají víc představivosti, co takový prcek vymyslí a prostě se soustředí na svou práci :nevim:. Jinak babička je moc fajn a mají se moc rádi, jenom vím, že musím mít omezenou důvěru :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
3236
16.9.22 23:49

@Capelucia Znám děti, které to mají s jazykem podobně jako tvůj syn. A prý to zvládají, akorát dělají určité specifické chyby. A taky teda chodily do jeslí kvůli jazyku. Tak by to měl zvládnout i tvůj syn. Vlastně to nějak takhle podobně měla i moje babička a taky to zvládla.
Myslím si, že jsou věci, podle kterých člověk prostě pozná, jestli tomu dítě rozumí a jak se mu v těch jeslích (nebo jinde na hlídání) líbí. A nechápu to navážení se a znevažování názoru rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
17.9.22 00:03
@Capelucia píše:
A k těm babičkám. Já jednou měla pocit, že mám jít radši na zahradu skontrolovat prcka, i když tam byl s babičkou… a vytahovala jsem ho z kupy desek s hřebíky :?, babička někde zavrtaná v zahradě. Zato s chůvou bych ho klidně nechala a nemusela tam ani být a na 100% by se takové věci neděli. Jako rodina rodinou, ale kolikrát ti „profesionálové“ jsou více zkušení a mají víc představivosti, co takový prcek vymyslí a prostě se soustředí na svou práci :nevim:. Jinak babička je moc fajn a mají se moc rádi, jenom vím, že musím mít omezenou důvěru :nevim:.

Taky mám k některým příbuzným tu důvěru dost omezenou. A k některým ji nemám vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
17.9.22 08:15

@Hlaholice Osobně mám dost nedůvěru v to, co takhle malé děti povídají. Zjistila jsem, že velmi často něco říkají, ale vůbec opravdu vůbec to tak nemyslí a ani třeba pořádně nechápou, co vlastně říkají. Typicky to s tou školkou, jak píšeš, že tam strašně chtěla - kdybys ji tam dala a ona by zjistila, co to skutečně obnáší (být tam několik hodin bez mámy), tak by tam být nechtěla a chtěla by hned domů.

• Citovat
  • Upravit
pet p
17.9.22 08:22

@Hlaholice Anebo taky často papouškují to, co slyší od rodičů, aniž by to tak skutečně cítily: já to zvládnu, nebudu plakat, maminka přijde, vyspinkám se a maminka hned přijde, už jsem velký a zvládnu to… Přitom jsou vystrašené, uplakané, do školky nechtějí, ale jdou tam a cestou melou tyhle naučené fráze. Tak na jednu stranu se tím možná povzbuzují a připomínají si tím, co říkala maminka, na druhou stranu mě to ale akorát utvrzuje v tom, že děti často říkají něco, co vlastně nechápou, mají to naučené atd.

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
17.9.22 08:47

@Hlaholice a nevíš jaké jsou ty specifické chyby? Tak ze zvědavosti. Já myslím, že nebude mít problém, ale stejně je mi líto koukat, jak zkouší komunikovat a nikdo mu nerozumí, třeba na pískovišti. Sousedka je učitelka jazyka a tvrdí, že pro svůj věk je hodně jazykově zdatný - on zopakuje skoro vše. Horší, že už i své jméno někdy říká s fr výslovností, včerně toho jejich příšerného R. Myslím, že bude mít taky dobrý sluch, rozlišuje podle spěvu několik druhů ptáčků, je dost vybíravý v hudbě a když jsem měla před pár dny krizi a na chvíli si lehla se zavřenýma očima, tak mě začal hladit po vlasech a zpívat ukolébanku, co mu zpívám já :srdce:. Jenom pár tónů, ale bezchybně a tohle s jazykovou zdatností podle mě souvisí taky. Takže nejspíš to bude bez problémů, ale i tak mě někdy trošku zamrzí, že to s náma má zbytečně těžký takhle brzy a moc s tím nenadělám.

A znevažování názorů a zkušeností jiných nechápu taky, prostě hodně lidí umí vidět jenom jediný pohled na věc, ten svůj. :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML