Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1
16.10.12 14:25

domácí porod

Dobrý den Ivuško,
můžete se mi prosím ozvat na mail: starahut@mymail.cz? Podporuji ženská práva a porodnická lobby mě svou argumentacíznačně irrituje. Rád bych vám položil pár otázek - šlo by to? Pomůžete dobré věci.
S díky
Vladimír :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1454
11.11.12 19:26

Ahojda, chtěla bych všem kteří se rozhodli porodit doma popřát příjemný a pohodový porod, moc vám fandím a těm kteří se ještě rozhodují přeji aby se rozhodli dobře! :) Od začátku těhotenství se zajímám o přirozený porod a ráda bych dokázala přirozeně porodit. Doma si ale rodit, asi tím že jsem prvorodička natroufnu. Vybrali jsme menší porodnici v Litomyšli a doufáme, že tam budou respektovat náše porodní přání a že tam bude rozumný personál. Na kurzech byli vždy všichni moc milí, tak doufejme že při porodu to bude stejné. Rodit ve velké krajské porodnici bych ale tedy fakt nechtěla, teď jsem si pár dní poležela na ryzikovce tady v Pardubicích a přístup fakt šílený, člověk úplně získá pocit, že vše tam řídí sestry a doktoři a on ani nemusí o ničem vlastně vědět. Tam bych asi úpně ztratila víru ve vlastní schopnost porodit. Tak doufám, že to stihneme do Litomyšle a vše bude ok. Už se mi to blíží a kolem mě teď často holky rodí dva dny a nebo mají i porod ukončený císařem :nevim: Tak nad vším přemýšlím a snažím se připravit a doufám že se dokážu natolik psychicky i fyzicky uvolnit a bolest zvládnout, že se takhle dlouho trápit nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
11.11.12 19:52

@Kaculela kolem mě se ty porody teď taky dost podělávají a většinou po dvou dnes ukončují císařem, ale je to o psychyce. sice jsem 2× rodila ve velké nemocnici, jednou v pce a podruhé v hradci a nenechala si do toho kecat a přirozeně porodila, poprvé po 14 hodinách, podruhé ani ne po hodině

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3419
11.11.12 20:04

@Kaculela
Moc ti držím palce, ať porod dopadne přirozeně a hlavně v pořádku :kytka:
Je dobře, že se zajímáš o přirozený porod, mě to hrozně pomohlo a celkově těhotenství a porod změnil můj přístup k životu a ke zdraví, za což jsem šťastná.
Určitě porod zvládneš v pohodě :palec:

Jinak to, že dnes ženy rodí 2 dny a pak končí CS, jsou právě díky zbytečným a nesmyslným zásahům doktorů :| Stačí jen malinkatá odchylka od „normálu“ dle doktorů od čeho koliv a už se začne vyvolávat syntetikou a takzvaně tlačit na pilu a pak už je to špatné.

To ale tvůj případ jistě není, protože věřím, že minimálně z 50% je to o psychice a ty máš srovnáno- přirozený porod a něco pro to opravdu děláš a jdeš si za tím, což je skvělé a určitě bude vše o. k. :palec: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1454
12.11.12 10:24

@DianaAndílek Moje mamča taky porodila v Pardubicích nás všechny tři přirozeně a velmi rychle a bezproblémově. Když mi o porodu vypráví, tak žasnu když rodila mě tak byla hodně mladičká a po pár hoďkách co jí odtekla voda jí píchli oxytocin a pak moc rychle tlačila tak se bez nástřihu neobešla a tenkrát stříhali snad každýho, ale u brášků to zvládla i bez šití a to měli veliký hlavičky a byli to pořádní chlapáci. U všech třech porodů měla bolestivé kontrakce maximálně tři hodiny. Vážně doufám že se tohle alespoň trochu dědí :) Nejvíc se bojím toho, aby mi prostě nezačali do porodu nějak moc zasahovat když to nebude potřeba, aby mě třeba po pár hoďkách nezačali cpát oxytocin a tak a vůbec aby mě umožnili se zadumat sama do sebe a napojit se na své tělo, aby mě stále někdo nerušil nenapojoval na monitor a tak. Doufám že to proběhne dobře :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1454
12.11.12 10:26

@Hellísek Děkuji za podporu :hug: Taky si myslím že je to hodně o psychice a doufám, že se při porodu dokážu uvolnit a napojit sama na sebe. Nejraději bych kdyby to probíhalo tak abych tam skoro nikoho nepotřebovala. Vážně doufám, že narazím na citlivý a vstřícný personál, který mi bude podporou a nebude se snažit můj porod řídit za mě!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3419
12.11.12 10:43

@Kaculela
Určitě to bude o. k. ;)
Jak říkám, jdeš si za svým a to je velká šance na úspěch, nehledě na to, že nebudeš rodit v žádné fakultce, ale v menší porodnici a tam bývají opravdu vztřícnější k porodním plánům a určitě to není porodnice jak říkám: „Hrcprc“ (továrna na děti, v překladu ;) )
Říkala jsi, že jste byli na kurzu a tam byli v pohodě. A jestli chceš mít jó klid na dušičce, tak bych tam klidně zašla znova, osobně, třeba už s porodním plánem jestli ho už máš napsaný a probrat to tam s nějakou PA, aby kdyby něco, jsi si mohla najít jinou a lepší variantu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1454
12.11.12 10:50

@Hellísek Porodní plán jsem s nimi už probírala po kurzech a vypadali, že spousta věcí co tam mám je pro ně i samozřejmostí, pak ale záleží co chytnu za směnu, některé asistentky byli extra vstřícné a jiné respektovali přání, ale bylo vidět že by si to raději udělali podle svého :) Tak to bude asi i dost o tom na koho prostě narazíme :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3419
12.11.12 10:58

@Kaculela
Neboj, rodíš ty a pokud bude vše o. k., tak nevidím jeden jediný důvod, proč by tě neměli nechat :palec:
Určitě tam budeš mít muže, nebo přítele, co? Kdyby něco, že by jim to vysvětlil, aby ses mohla v klídku soustředit na porod ;)
Nejhorší je opravdu to, na koho člověk narazí :|
Klidně až tam pojedeš, už k porodu, tak jim to tam ještě v klidu zdůrazni, že chceš u porodu klid, že se bojíš zbytečných zásahů. Protože, jak známo, zásahy jsou začátkem akorát těch dalších a ve velké většině ZBYTEČNÝCH.
Já když jela rodit, tak jsem jim to řekla asi 3×, že chci, aby mě opravdu nechali, že se mnou určo žádnou práci mít nebudou, no a taky že nějak neměli :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1454
12.11.12 15:20

@Hellísek Tak to je paráda. Člověk hold musí být asertivní :) Jj manžel tam chce být mimojiné i hlavně kvůli tomu aby mi umožnil v klidu rodit a dohlídl na personál po případě jim připoměl nějaký bod našeho porodního plánu. Jsem ráda, že ho tam budu mít jako oporu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3419
12.11.12 15:28

@Kaculela
No tak to je super, že manžel bude s tebou :palec:
Budeš mít aspoň klid na porod ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3017
13.11.12 21:29

@Kaculela Mas to v hlave srovnané a to je moc dobrý zacatek :) mne hodně pomohlo číst porodní deníčky, jak ty špatne, abych věděla, co nechci ;), i ty dobre, abych poznala, jak normální porod vypadá. Chtěla jsem rodit doma, ale kvůli velke dojezdove vzdálenosti (40km) jsem si plánovala dilataci doma v bazénku se soukromou PA. No, dopadlo to tak, že jmi doslova rupla voda a já cítila, že MUSÍM do porodnice. V aute uz jsem měla kontrakce co 4 min, prodyhatelne. V porodnici nález = jen měkký čípek, ani cm dilatace + kvůli krevním destickam jsem nemohla mít epidural ( nechtěla jsem, ale taky nevěděla, do čeho jdu ;) kontrakce byly intenzivní, za 5 hod od rupnuti vody byl můj první syn na světe :) netlacila jsem, musela prodychavat, abych se nenatrhla, telo tlačilo samo a byla to neskutecna sila a úleva, nic podobného jsem nezazila :) byla jsem celou dobu na pokoji, dokud jsem necitila tlak na konecnik ( neverili mi, ze to jde tak rychle) seděla rozkrocmo na wc :mrgreen: Z hodin s moji PA jsem „upotrebila“ u porodu " jen" dýchání - s výdechem vydávat aaaaaa nebo oooooo :) rodila jsem na všech čtyřech, porodni křeslo jsem po příjezdu na sal neviděla, tak jsem si vylezla na postel :P Co tím vším chci říct? At veris tvému tělu, umíme rodit a bolest je tam kvůli tomu, aby ses nastelovala do lepší pozice, která umožní lepší průchod děťátku. Věř si a poslouchej intuici, kdyz uz se ti bude zdát, že nemůžeš, tak uz se blizi konec ;) nevnimej kontrakci jako bolest, ale jako silu, která tlačí miminko dolu, s kazdou kontrakci si představ, jak miminko sestupuje niž a niž. Pokud to půjde, tak si vyber ty pozici, ve které chceš rodit a nech tlačit tve telo.
Kdyz uz byl maly venku, tak se mi moc líbilo, že mi ho PA jen dala do úrovně kolen ( byla jsem na všech čtyřech) a já si ho sama zvedla :andel: To jsem nečekala a bylo to nádherné :)
Ještě doplním, že mi pomohla knížka Znovuzrozeny porod od Michel Odent a dobre jsou i knížky od Consuelo Ruiz ( nevim, jestli jsou přeložené do cestiny).
Přeju pohodovy porod :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1454
14.11.12 09:40

@SandraS Díky moc :kytka: To je hezké, že jsi měla takový porod i v porodnici :potlesk: Paráda, doufám že mi to taky výjde :) Taky mě pomáhá číst deníčky, i dobré i ty špatné… Uklidňuje mě to :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3419
14.11.12 10:46

Holky, ani nevíte jak jsem ráda, že už si pomalu víc a víc žen konečně uvědomuje sílu svého těla a nechtějí přicházet do porodnic s tím, aby z ní jen „miminko vyndali“.
Já doufám, že co nejdřív ženy pochopí, že opravdu rodit umíme a to velice dobře a bez zásahů, jen se nesmíme nechat stašit :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1454
14.11.12 11:33

@Hellísek :palec: veliká pravda :) Teď jsem koukala na ten dokument Orgasmický porod a tam jedna paní říkala, že „ženy by si měli vzít své porody zpět“, myslím že v tomhle už začíná určitý přelom. Už i v porodnicích se začínají snažit. Teď v Jihlavě zavádí desatero přirozeného porodu v porodnici, tak jsem zvědavá, jak to tam bude probíhat ty porody :palec: Ale určitě to vnímám jako velký pokrok, že už s snaží i v porodnicích zajistit prostředí k přirozenému porodu. Doufám že se toto bude vyvíjet a podporovat víc a víc. A ženy budou mít na výběr víc možností, než zakázaný přirozený porod doma a nebo řízený v porodnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková