Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Billi píše:
Dřív jsem nechápala, že někdo může chtít rodit doma, vždyť je to nebezpečné. Po prvním porodu, který byl vedený způsobem „Dobrý den, tady máte oxytocin, roztáhněte nohy, píchneme vodu“, chápu všechny domarodky. Bohužel i přes spoustu pročteného materiálu jsem věřila, že personál ví, co dělá. Místo rad a podpory jsem se setkala s vyhýbavými odpověďmi a hláškami typu: zabijete si dítě (několikrát zopakované), místo toho, aby mi řekli, co teda mám dělat… Na sále asi 10 lidí (poslíček s oběděm a technický personál).
Bohužel, tak pod tohle bych se mohla podepsat! Opravdu SLOVO OD SLOVA ![]()
U mě to mělo naopak za následek, že už si vůbec nedokážu představit rodit v porodnici. K lékařům mám od té doby nepřekonatelnou averzi, nevěřím jim ani pozdrav…atd.
Moje naprosto bezproblémové těhotenství a zcela fyziologický porod vyústili v hrůzný zážitek za asistence pana Dolsina a pana Oxytocina (které mi ale nikdo za celou dobu ani nepředstavil
) Myslím, že i pro dítě to muselo být hrůzné a třeba mohl být povahově úplně jiné miminko, kdyby se narodil jinak a lépe.
@vulpes píše:
Bohužel, tak pod tohle bych se mohla podepsat! Opravdu SLOVO OD SLOVA
U mě to mělo naopak za následek, že už si vůbec nedokážu představit rodit v porodnici. K lékařům mám od té doby nepřekonatelnou averzi, nevěřím jim ani pozdrav…atd.
Moje naprosto bezproblémové těhotenství a zcela fyziologický porod vyústili v hrůzný zážitek za asistence pana Dolsina a pana Oxytocina (které mi ale nikdo za celou dobu ani nepředstavil) Myslím, že i pro dítě to muselo být hrůzné a třeba mohl být povahově úplně jiné miminko, kdyby se narodil jinak a lépe.
Taky mi nikdo neřekl, co mi dávají a to jsem se o to sama aktivně zajímala.
Já doma rodit nechci, protože syn měl přes 4 kg a další děti bývají obvykle větší.
Povahově jsem naprosto spokojená. Je to vzteklík, ale to má po mně a svém otci ![]()
@kaštinka píše:
Rodí se doma i s PA, ta rodicku zná a doporučí, zda muže zena porodit doma, nebo raději do nemocnice. Krvácení mohlo být způsobeno nedostatkem železa. Pro mě porod doma byl více v pohodě nez v porodnici. Kazda zena ma mít možnost volby. V ČR se zeny domarodky pranyruji, že jsou nezodpovědné apod. Každého věc, pro co se rozhodne. Porod doma byl nečekaný a přesto jsem pocítila ze strany některých lékařů velké nepochopení. Média v tomto zapracovala kvalitně. Ne každý porod doma je dopředu takto plánovaný. Ale to už nikoho nezajímá. Jsem ráda, že mi život přinesl takovou zkušenost, cloveku to změní pohled na mnoho věcí. Uvědomí si, že budoucí matka je spíše strasena, nez aby byla připravena opravdově na porod. V porodnici musí vydělat a podle tohoto jsou porody vedeny.
moc hezky napsany
Já s tím souhlasím, každý má právo na volbu, rozhodně jsem svým příspěvkem nechtěla říct, že domarodicky jsou nějaké šílené ženské i když i ty se mezi nimi určitě nějaké najdou..
Přece mi nikdo nemůže nemůže poručit kde mám rodit ![]()
@Billi píše:
Dřív jsem nechápala, že někdo může chtít rodit doma, vždyť je to nebezpečné. Po prvním porodu, který byl vedený způsobem „Dobrý den, tady máte oxytocin, roztáhněte nohy, píchneme vodu“, chápu všechny domarodky. Bohužel i přes spoustu pročteného materiálu jsem věřila, že personál ví, co dělá. Místo rad a podpory jsem se setkala s vyhýbavými odpověďmi a hláškami typu: zabijete si dítě (několikrát zopakované), místo toho, aby mi řekli, co teda mám dělat… Na sále asi 10 lidí (poslíček s oběděm a technický personál).
Bohužel u mě to mělo za následek, že u druhého budu trvat na císaři, i kdybych měla mít štempl od psychologa/psychiatra…
tak až takový přístup jsem nezaznamenala, ale první porod proběhl do 20. min. od příjmu, tak nestihli vůbec nic, ale ten pristup sester na sestinedeli zanechal následky ![]()
U druhého jsem se po prohlidce porodnich sálů sesypala, nějak naskocily 9 let staré vzpominky na sestinedeli a já skončila v péčí psychiatra, který mi napsal antidepresiva, jenomže jsme objevili možnost ambulantniho porodu, tak znovu k psychiatrovi, vysvetlit o co jde a ten mi napsal doporučení pro ambulantní porod..
Jelikož mám porodnici za barákem, tak jsem se nechtěla kodrcat až kdo ví kam, pro jistotu jsme sepsali porodní plán, chytli jsme i dobrou směnu v porodnici, která všechno respektovala a nechali mě porodit v klidu, bohužel mi dítě neprilozili hned po porodu na břicho, což mě mrzelo a odnesli ho vedle, okamžitě jsem vyslala přítele za ním, ať dohlidne co s malým provádějí, zvážili ho, změřili, zhodnotili apgara, oblekli ho a během 5-10 min. jsem ho měla zpátky u sebe a už nás nikdo neoddelil, 4. hod. po porodu jsem odkráčela po svých domů, s přítelem a s naším mimcem, za necelé 2 měsíce mě čeká další porod, tak snad všechno půjde stejně hladce, jako u druhého ![]()
Já rozhodně jsem pro domporody. Mám 4 děti, první dítě klasika - holení, klystýr, injekce proti bolesti, injekce na zrychlení, k tomu mnoho hnusných vnitřních vyšetření, kapačky, na manžela nepříjemní, já nervní - ve finále mi nutili co mám dělat, když jsem to tak necítila - tak mi tlačili na břicho a já se trhala a ječela, nakonec syna vyndali kleštěma. Nejhnusnější zážitek v životě…a já byla 8 měs po porodu bolavá a další dítko chtěla císařem…druhý porod jsem si chtěla nechat vyvolat o pár dní dřív. Nastoupila jsem večer a rozjelo se mi to samo, nikde nikdo jen já sama. Byla to rychlost, bez klystýru, holení, injekcí.. nic.. v poslední chvíli jsem zavolala sestru na pokoj, že rodím, honem na sál, kde nikdo nechápal, že rodím… a SAMA, lehce, v pohodě, nikdo ani nemekl, co mám a nemám…Tak jsem třeťátko chtěla též sama a volila Havlbrod…
ale ouha a zklamání manža celou dobu na porodním pokoji, kde každou chvíli hnusné vnitřní vyšetření a monitor, co mě doslova žralo a rušilo…nenechali mě porodit na pokoji ale vlekli na sál, dítko na minutku na břicho a už mi ho vzali, sice na chvíli, ale byl to zásaH DO porodu…pak honem honem, už čeká další matka na sál…na poporodním pokoji místo dvou hodin jen hodinu a už jsme museli uvolnit místo další matce.. a znova mi vzali dítě a na dlouho… a pak mi ho brali každou chvíli a jednou mu při vyšetření poranili oko…
byla jsem zdeptaná, žádné soukromí a klid. chtěla jsem domů.. čtvrtátko jsem si porodila doma. sama, jen s manželem, asistentku jsem nechtěla, kecala by mi do toho… Byl to můj nejkrásnější porod, který skoro nebolel… fakt.. furt jsem čekala, kdy přijdou ty bolesti. při kterých se mi chce umřít a najednou jsem věděla, že přichází moje miminko. vše bylo krásné, připravené, a tak samozřejmé a přirozené, že lituju, že jsem to nezkusila už dávno…Je to přesně, jak všude píšou…Já byla jak v transu a přesně jsem věděla, jak to postupuje, a že je to fajn, nikdo mě nevyšetřoval, manža nerušil, byl mi nablízku, nosil vodu k pití a ve finále chytil našeho andílka, naši holčičku, kterou jsem porodila na matracích na zemi v kleče…Byl to neskutečný zážitek, a po tomhle bych si troufla i na páťátko
samozřejmě doma. V porodnicích jsou zbytečný zásahy, stresy a tím se vše jen komplikuje. Navíc porody vedou většinou chlapi, kteří o tom všem ví houby, jejich řeznické metody odmítám…Prostudovala jsem spousty knih a diskuzí na toto téma a jen doufám, že až moje dcery vyrostou, budou moci v klidu porodit doma tak, jako já a bude to úplně normální…K tomu mému čtvrťátku domorozeňátku mám daleko hlubší vztah, než k těm ostatním dětem.. Samozřejmě miluju všechny, ale tady je to něco víc a taky jsem ji ze všech nejdýl kojila… ![]()
@Lesní žínka Krásné. ![]()
Každý rok je nás více, které porodime doma. Zeny berou se svými partnery zpět porod do vlastních rukou. Je v tom velká sila. Měla jsem také možnost prožít porod důstojně a bez zásahů. Za to denně děkuji. ![]()
Ženy mám dotaz
Rodila jste některá v porodnici se svou porodní asistentkou se kterou jste spolupracovali a starala se o vás celé těhu a v porodnici nebyla jen jako psychická podpora, ale pečovala o vás jako klasická porodní asistentka v porodnici? Jsem teď podruhé těhotná a líbí se mi myšlenka porodu v porodnici, kde by se o mě starala porodní asistentka, která mě za celé těhu dobře zná a já ji také… Případně znáte porodnici kde respektují vlastní „donešené“ porodní asistentky?
Inspirovalo mě k tomu toto video o práci porodních asistentek… http://www.youtube.com/watch?…
@Kaculela píše: Ženy mám dotazRodila jste některá v porodnici se svou porodní asistentkou se kterou jste spolupracovali a starala se o vás celé těhu a v porodnici nebyla jen jako psychická podpora, ale pečovala o vás jako klasická porodní asistentka v porodnici? Jsem teď podruhé těhotná a líbí se mi myšlenka porodu v porodnici, kde by se o mě starala porodní asistentka, která mě za celé těhu dobře zná a já ji také… Případně znáte porodnici kde respektují vlastní „donešené“ porodní asistentky?
Inspirovalo mě k tomu toto video o práci porodních asistentek… http://www.youtube.com/watch?…
Dobrý večer,
nemůžu Ti napsat osobní zkušenost, ale co vím, tak PA s Tebou samozřejmě jít může, ale musíš počítat s tím, že bude pouze ve funkci doprovodu. Jako člověk, který není v porodnici zaměstnaný nemůže vůbec do porodu zasahovat, bude tedy spíše plnit funkci duly, tzn. poradí, pomůže, ale lékařům do rozhodnutí da práce mluvit nebude moci, taktéž nebude moci porod vést. Obvykle se porodnice na „cizí“ PA moc netváří. Ale vstřícní k tomuto jsou ve Slaném, cov vím.
Moc jsem neporadila, ale alespoň píšu, co vím od své PA.
@Kaculela píše: Ženy mám dotazRodila jste některá v porodnici se svou porodní asistentkou se kterou jste spolupracovali a starala se o vás celé těhu a v porodnici nebyla jen jako psychická podpora, ale pečovala o vás jako klasická porodní asistentka v porodnici? Jsem teď podruhé těhotná a líbí se mi myšlenka porodu v porodnici, kde by se o mě starala porodní asistentka, která mě za celé těhu dobře zná a já ji také… Případně znáte porodnici kde respektují vlastní „donešené“ porodní asistentky?
@beckie @zolali Děkuji
Koukala jsem že to právě už někde možné je, když je studovaná akreditovaná asistentka tak může vést porod v porodnici, která s tím souhlasí i když není jejím zaměstnancem… Ráda bych nějakou takovou asistentku a porodnici sehnala v okolí Pardubic, nebo alespoň pardubického kraje. Budu rodit již po druhé tak bych zase nechtěla jet rodit dvě hodiny
V autě rodit nechci! Pokukuji po Jihlavské porodnici ve které se rozjel projekt přirozeného porodu v porodnicích, zajímalo by mě jak to tam v praxi funguje… Snad najdu někoho kdo to tam teď zažil a má preference
Jinak děkuji za odpověď
Myslím že toto je dobrý kompromis mezi necitlivým rutinním vedeným porodem v porodnici a domácím porodem na který si netroufnu
Poprvé jsem rodila v Litomyšli a byla tam vcelku spokojena, ale Litomyšlskou porodnici už mi stihli za ten rok zavřít
![]()
@Tamtama A fungovalo tam už to desatero PPP? Jak jsi byla spokojena?
@Kaculela píše:
@beckie @zolali DěkujiKoukala jsem že to právě už někde možné je, když je studovaná akreditovaná asistentka tak může vést porod v porodnici, která s tím souhlasí i když není jejím zaměstnancem… Ráda bych nějakou takovou asistentku a porodnici sehnala v okolí Pardubic, nebo alespoň pardubického kraje. Budu rodit již po druhé tak bych zase nechtěla jet rodit dvě hodiny
V autě rodit nechci! Pokukuji po Jihlavské porodnici ve které se rozjel projekt přirozeného porodu v porodnicích, zajímalo by mě jak to tam v praxi funguje… Snad najdu někoho kdo to tam teď zažil a má preference
Jinak děkuji za odpověď
Myslím že toto je dobrý kompromis mezi necitlivým rutinním vedeným porodem v porodnici a domácím porodem na který si netroufnu
Poprvé jsem rodila v Litomyšli a byla tam vcelku spokojena, ale Litomyšlskou porodnici už mi stihli za ten rok zavřít
![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Bohužel u mě to mělo za následek, že u druhého budu trvat na císaři, i kdybych měla mít štempl od psychologa/psychiatra…