Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jsou i osvícení porodníci, kteří třebas sice úplně porodům doma nefandí. Ale říkají chápeme ženy co chtějí rodit doma, měli bychom změnit svůj přístup a prostředí porodnic tak aby si ženy přáli rodit v porodnici a mohli i tak vést svůj vlastní porod bez zbytečných zásahů komplikujících porod… Zrovna primář Jihlavské porodnice mi třeba příjde celkem osvícen a nebo teď byl i nějaký porodník u Krauze a hodně mě zaujalo to když říkal, že ideální by to bylo kdyby to fungovalo jako v USA kde při porodu doma může být přítomen i lékař a v podstatě veškeré nemocniční vybavení pro případ komplikace. Ani jsem nevěděla že to někde takto funguje. Ale tuším že za to člověk asi zaplatí slušný balík ![]()
@Kaculela Jo, primar Jihlavské porodnice se narodil doma. Ono to vesměs všude funguje normálně, jen tady se dp dělá hrozná senzace a další obchod se strachem. V USA je zcela jiný systém úhrad za zdravotní péči. Spousta věcí je spíš o lidech, o egu doktorů, tady si totiž drři stále nemůžou zvyknout na to, že zdravotnictví je služba jako každá jiná.
@Kaculela píše:
Jsou i osvícení porodníci, kteří třebas sice úplně porodům doma nefandí. Ale říkají chápeme ženy co chtějí rodit doma, měli bychom změnit svůj přístup a prostředí porodnic tak aby si ženy přáli rodit v porodnici a mohli i tak vést svůj vlastní porod bez zbytečných zásahů komplikujících porod… Zrovna primář Jihlavské porodnice mi třeba příjde celkem osvícen a nebo teď byl i nějaký porodník u Krauze a hodně mě zaujalo to když říkal, že ideální by to bylo kdyby to fungovalo jako v USA kde při porodu doma může být přítomen i lékař a v podstatě veškeré nemocniční vybavení pro případ komplikace. Ani jsem nevěděla že to někde takto funguje. Ale tuším že za to člověk asi zaplatí slušný balík
ARO do každé kuchyně ![]()
@Burj Chalifa A proč ne? Však je to služba kterou by si člověk zaplatil když by o ní stál…
@Kaculela píše:
@Burj Chalifa A proč ne? Však je to služba kterou by si člověk zaplatil když by o ní stál…
Samoplátce? Proč ne.
@Kaculela Taky jsem rodila doma a nedá se to s ničím srovnat, jak to bylo pohodové pro mimi i mě. Žádný stres, zbytečné zásahy, chemie atd.
Takže nerizikovým rodičkám to můžu jen doporučit.
@Kaculela píše:
Zrovna primář Jihlavské porodnice mi třeba příjde celkem osvícen
osvícen možná, leč na pracovišti se mu to zatím (2 roky zpět) zavést nepodařilo.. ![]()
@Tamtama Taky to sleduju jak tam funguje to jejich desatero přirozeného porodu v porodnicích. A co jsem slyšela tak personál přesto že se školí to zatím v praxi stále moc přirozeně neumí… Ale co by člověk chtěl po lidech kteří jsou třeba 20 let v praxi a dělají to nějak a samozřejmě si myslí že tak je to nejlíp na světě… A on si taky si zase těžko může vybírat, dneska je každá porodnice ráda za abrobovaného porodníka
Kvůli tomu skončila i Litomyšl kde jsem já byla s přístupen nadmíru spokojena… Tak snad do budoucna se něco pohne ![]()
@Kaculela to doufám, termín mám začátkem července a do Havl. Brodu mě nemá kdo odvézt.. ![]()
@Tamtama Já začátkem června a chystám se do Havlbrodu z Pardubic, takže doufám že to nebude moc velkej fofr… Na poprvé to bylo naopak dost dlouhé, to by zase mohlo být rychlejší, ale doufám že dojedem! ![]()
Tak já klidně cokoli napíšu. Kdo chce rejt, tak si vždycky způsob najde, třeba chytání za slovíčka. Domácí porod doporučuju každému, kdo se na to cítí, kdo je o něm přesvědčen a doporučím ho pouze s PA. Nerodila jsem tajně do křoví, měly jsme samozřejmě nachystanou tašku a kdykoli bylo možné vyrazit do porodnice. Zkušená PA dokáže vyhodnotit situaci. Taky jsem měla malé komplikace, které díky ní a její trpělivosti skončili krásným domporodem. V porodnici bych šla asi opět pod nůž. Můj první porod skončil CS právě kvůli netrpělivosti lékařů. Krásný individuální přístup PA, která vás má v péči celé těhotenství a ví o vás snad všechno je nedocenitelný. Napíšu cokoli se kdo bude chtít zeptat.Byl to nejhezčí zážitek a je mi líto rýpalů, protože je to většinou jen závist… ![]()
Zdravím a prosím o radu či doporučení… Doufala jsem že porodím někde v porodnici s vlastní externí porodní asistentkou, která by vedla můj porod a já se s ní scházela již v těhotenství, žel tato služba sic je již ze zákona možná asi příliš nefunguje… Vím o dvou PA které takto externě fungovali a mohli vést porody ve Vrchlabí, které je ale momentálně zavřené… Tak jsem se tedy rozhodla rodit v Havlíčkově Brodě, kde se mi zdají nejvíce nakloněni přirozeným porodům a mám odtud i několik pozitivních ohlasů od kamarádů kteří jeli rodit do Brodu a chtěli rodit přirozeně… Váhám ale že bych si i tam vzala sebou alespoň dulu, když zde nemají externí PA… Nemáte nějaký typ na dobrou dulu z Pardubich, pardubického kraje, nebo kraje vysočina?
Ahoj,
nebudu dočítat, to nedávám ![]()
Takže jen zdravím a přeji všem hodně štěstí, kdo rodíte doma ![]()
My druhé miminko ještě nečekáme, ale jsem si jistá, že u něj už nedopustím takový porod jako jsem měla s první dcerkou v Hradci ![]()
Asi pojedem do Krnova…na domácí porod si netroufám z důvodu, že jsem trpěla na vnitřní varixy, které mi při porodu praskly a hodně jsem krvácela, šily mě současně primářka a ještě asistentka a měly co dělat.. ![]()
Myslíte, že by si s tímto asistentka doma poradila?
Je samozřejmě možné, že pokud bych rodila v klidu a pohodě, třeba by ani nepraskly že…ale to riziko tam mám.. ![]()
@Evulina No já bych osobně taky nerodila doma určitě nerodila pokud tam nějaký takový předpoklad je… Myslím že ani Pa co rodí doma by ti to nedoporučila, jinak s tím porodem v menší porodnici doporučuji, sice to není doma, ale bývá to víc v klidu a soukromí… Já jsem už první nechtěla rodit v Pardubicích i když mám porodnici asi dvě minuty cesty pěšky
Jela jsem do Litomyšle kde jsem byla myslím na porod v nemocničním prostředí maximálně spokojená! Fakt jsem si nemohla stěžovat
Ale tu mi bohužel zavřeli, tak teď asi z Pardubic pojedu do Havlíčkova Brodu kde mám taky dobré ohlasy tak snad tam budou v pohodě!
Já zatím na každou z porodnic slyšela občas i nějaké negativum, ale na Krnov zatím ne. Před nedávnem tam známá porodila a je nadšená..
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.