Domácí práce po chlapečky

12978
12.3.10 13:45

domácí práce po chlapečky

Ahoj holky.
Já jako maminka dvou dcer zakládám diskuzi pro maminky chlapečků :lol: ( samozřejmě pište kdokoli jak to vidíte 8-o )
Přemýšlela jsem o tom, že je tu spousta nářků na to jak vaši partneři nepomáhají doma, nebo spostu věcí neumí, nebo jde jen o výchovný efekt,kdy jejich maminka vždy dělala doma vše, neb měla doma syny a ty nic nemuseli.
Jsem zvědavá, zda se tento přístup k chlapcům změnil z novou generací, nebo mě čeká líný, neschopný či egosticky pohodlný zeták :mrgreen:
Já své holky doufám naučím vše co mohu ( také vše neumím) - počínaje úklidem vlastního pokojíčku ( což beru jako samozřejmost), pozvolného zapojování a učení všech domácích prací ( úklid, vaření, žehlení, jakákoli pomoc - nákup) až po předání některých prací na jejich bedra výhradně. :dance:
Budu ráda, když sem napíšete, jak hodláte své synky vychovat vy. Budou dělat to co by dělaly eventuálně dcery? Nebo je některých povinností zbavíte s tím, že nemusí umět vše - dívky také nemontují poličku a neštípou dřevo, že? :roll:
Nebo je zapojíte do všeho, protože doma máte odstrašující případ takové laxní výchovy?? a dočkáte se pochvaly od snachy :srdce: :mrgreen:
A nebo ještě varianta, že je předáte šikovnému tatínkovi aby se naučili takové ty klučičí situace - opravit rádio, utáhnout kohoutek atd.??
Mockrát jsem se tu dočetla jak my holky s klidem vymalujeme, nalakujeme, zašroubujeme atd.
Bude samozřejmostí, že syn vyžehlí, vytře a nakoupí??
díky za vaše reakce.
ps.. trochu mě udivuje, že ve večerce potkávám samé školačky s lístečkem nákupu, ale chlapeček žádný :cry: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4155
12.3.10 13:55

Mám v plánu učit holku takovému „chlapskému minimu“. Tzn. aby věděla co je šroubovák, jak se zatluče hřebík, vyčistí sifon, vymění pojistky atd. Protože ne vždy je chlap po ruce. A kluka bych zas učila naopak „ženské“ věci (vyprat, vyžehlit, nakoupit, popř. uvařit, přišít si knoflík atd). A co se týká domácích prací, nejsem pro rozlišování mužské-ženské, vidím to u kamarádky, kluk automaticky po obědě umeje nádobí a holka klidně opraví zásuvku (dvojčata 14let). Jen jednou ji kluk řekl, že nepůjde pověsit prádlo, že je to ženská práce a už si to nedovolí. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.3.10 13:57

Ahojky, tak my zatím chlapečka nemáme. Ale já s bratrem jsme měli vše rozdělené stylem - umývání nádobí, nakupování, vysávání, zametání, utírání prachu a úklid pokoje - to jsme se vždy střídali. A pak brácha třeba pomáhal taťkovi v dílně a já třeba žehlila, vařila atd. Brácha ještě pekl buchty a dorty - protože ho to moc bavilo. Teď mně to chybí, protože já nejradši buchtu udělám nějakou hrnkovou, nejvýš buchtu a krém a on si vyhrál s všelijakýma dortama. Oproti tomu mám o 11 let mladší sestru, je jí 16, která doma nedělá nic - rozmazlenec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22042
12.3.10 13:58

Obě děti budu vychovávat stejně a budou dělat stejné věci… Helenka si momentálně sama uklízí hračky, utírá si hadříčkem vylitý hrneček, vyndavá mi věci z myčky, hází prádlo do pračky, vytahuje a podává mi ho k věšení, vaří kafe (sype prášek do hrnku, dává cukr a mlíčko, vodu já), apod. Mareček bude dělat totéž, až k tomu doroste…
Beztak je to pro malou jen bezva hra, připadá si děsně důležitě a pak tátovi hlásí, jak „placuje a mamince uvažila kafíško“… :mrgreen:

Chlapské práce ji taky baví, s tátou šroubuje apod. K ničemu ji nenutíme, dělá, co ji zrovna baví… Marečka taky nepovedeme cíleně k tomuhle, prostě jak bude chtít.

Ale pomáhat budou vždycky oba stejně, jeden to, druhý ono, pak si to třeba vymění…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
12.3.10 13:59

Lizbetko, trefné téma.

My máme i kluka i holčičku a rozdíly nijak nedělám. Prostírají oba, pomáhají mi vyndavat z pračky, sušičky … pravda moc povinností zatím nemají (6 a 7 let), když významně nasviní, vyluxujou si to.

Musím říct, že ač máme „běžné“ činnosti rozdělené, já např. láduju pračku, skládám sušičku, vařím, omývám nádobí co se nevleze do myčky … tak v případě potřeby tatínek umí totéž co já. Vypere, vyskládá prádlo, myčku naloží, uklidí. Já se přiznám, že poličku nepřivrtám, zahradu neposekám (nedokážu nastartovat benzínovou sekačku), žárovku nevyměním (nedosáhnu tam a nevím jakou), dříví nenaštípu, olej do auta nedoliju (netuším co a kam). Proto po něm ani nechci, aby v „běžném“ provozu vařil, pral apod. Samozřejmě že když večer nejsem doma, uvaří a děti obstará naprosto zastupitelně.

Asi spíše jde o to, aby to doma viděli - že tatínek umí udělat totéž co maminka. Pokud má někdo doma manžela, který nehne prstem (protože za něj vše dělala matka) tak bude hodně těžké přesvědčit syna o opaku.

Těším se na komentáře.
Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7858
12.3.10 14:01

Matysovi ještě nejsou ani 2, tak je to ještě docela brzo na spekulace, ale už teď si všímám, že chce pomáhat a rád, ale jenom tátovi :nevim: Táta je veliký vzor a když táta řekne, tak po sobě sesbírá hračky, přinese, podá, uklidí…prostě ledacos. Mě tak max. podává nádobí z myčky, jinak velmi věrně napodobuje hluchoslepého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2649
12.3.10 14:02

My už se s manželem těšíme, až kluci vyrostou, a některé práce budou výhradně jejich. Rozhodně vysávání, vytírání, vynášení koše. Úklid koupelny, záchodu a utírání prachu si ponechám, to nechci ani po manželovi, protože stejně bych to pak šla předělávat - spoustu věcí prostě nevidí … Žehlím minimum věcí, pokud budou chtít, tak iniciativě se meze nekladou.
Manžel je taky ze 2 synů, pomáhat v domácnosti byla samozřejmost.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.10 14:04

No, tomu se říká dobrá matka :palec: , ty už tady sonduješ, jak na tom budou s partnery tvé dcerky :mrgreen:
Hodlám svého syna naučit vše co umím já a budu k tomu směrovat i otce, aby prostě uměl všechno. I když nevím, kdy ho pustím třeba k žehlení, nebo k řezání na cirkuli, sekání atd, z tohohle mám hrůzu. Jak si to pak v budoucnu dohodne s partnerkou, to už nechám na nich :lol: ale chci, aby se uměl o sebe postarat sám nejpozději v patnácti a ne že mi bude do třiceti nosit věci na vyprání :cert:

• Citovat
  • Upravit
865
12.3.10 14:05

Lizbeth, za mě tě čeká líný zeťák. U staršího syna jsem to naprosto podcenila a už se s tím nedá nic moc dělat. Máte pravdu, že důležité je začít od malička. Filip už mi pomáhá - věšíme prádlo, podává kolíčky, uklízí hračky. Za staršího jsem všechno dělala sama. Bohužel jsem tak byla vychovaná taky - u nás doma maminka všechny domácí práce obstarávala smaaa já nepomáhala, jediné co jsem slyšela bylo „jdi se učit“.
Pak jsem tvrdě narazila v realitě všedního života. :-)
Dobré téma!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
781
12.3.10 14:06

Ondra zatím poctivě vyndavá prádlo z pračky a ze sušičky :lol: .
Určitě mám v plánu ho učit, aby dělal takové ty běžné domácí úkony - uklízení hraček, časem třeba mytí nádobí, vynášení smetí a tak. Jako (před)puberťák by myslím měl být schopný uklidit byt, převléknout postele, vyprat, pověsit prádlo, přežehlit to, co se žehlí (a poznat, co to je ;) ), nakoupit, uvařit nějaká základní jídla, …
Tatínek je domácí šikula, pořád něco vrtá, řeže a šroubuje, tak předpokládám, že k tomu povede i Ondru.
Jsem sama zvědavá :). Já to mám doma v pohodě, přítel mi pomáhá dost, i když jen o víkendu. Ale jinak odchází z domu v 7 a vrací se tak tak nějak, takže stihne jen navečeřet dítě, vykpoupat a uložit. Ostatní přes den jakž takž stíhám já, časově náročnější akce necháváme na víkendy. Případně si vezme prcka po obědě ven a já v klidu třeba upeču nebo tak, to přítel nedělá. Ale uvařit zvládne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4631
12.3.10 14:14

ahojda…
tak ja jsem uz od mala spis radsi pomahala tatovi… umim posekat zahradu, lecos spravit, zatlouct hrebiky, smontovat obyvaci stenu, vymenit kola u auta, a podobne veci a bavi me to vic nez zehleni, prani a podone, ale udelat to musim :) manzel se vsim pomaha kdyz mu reknu , nebo si vsimne sam… kdyz nebyl se mnou tak si obcas i vyzehlil, ale ted je uz zvyklej ze nemusi :) jen varit neumi, a ani se mu dle me vubec nechce to zkouset, je naucenej od maminky ze varila… a vari stale, bydlime s jeho rodicema…

malyho ted bavi mi vyndavat nakup, rad vari s tchyni a tak, ale co bude za par let nevim :) ale ukoly bude mit tez, vynest kos, umyt nadobi a tak. jestli ho bude bavit pomahat tatkovi, se dozvime az za dyl. a holcicka, pokud nejaka bude :wink: bude delat stejne ukoly. ja jsem ze tri holek mely jsme to rozdelene, a ob tyden se stridaly :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
12.3.10 14:16

Tak náš Tomík je zatím moc malej, ale určitě se naučí základ. Manžel běžně doma pomáhá, myje nádobí, občas vytírá, luxuje když mi chce pomoct. Synovec i neteř domácí práce milujou, chtějí dělat všechno co dospělý, vytírat, dělat kafe, věšet prádlo, sekat trávu s dědou, nebo rýpat skleník, opravovat kolo, auto apod. Ke všemu se je snažíme pustit, aby si to vyzkoušeli. Babička s dědou často říkají, že uvidíme až jim bude 10let, to je budeme do všeho nutit :-)
Ale jak se říká: co se v mládí naučíš, v dospělosti jako když najdeš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
12.3.10 14:18

Zatím děláte radost.
Jinak jak je to asi v domácnosti, kde tatínek je produkt ( jsem na hotelu) a do toho má maminka učit syna pracovitosti -" ale vždyt tatínek taky nemusí!!"..
Moje dcera si uklízí pokoj, utírá prach v bytě, myje koupelnu, vytře,chodí na nákup, uklízí nádobí z myčky, občas sebere prádlo ze sušáku, uklízí klec s králíkem.. ..no ale to neznamená, že se jí chce, že jo?? :oops: 8-) , ale já jsem tvrdá :-x :mrgreen:
Jo a ještě si dokáže připravit nějaké jídlo, uvařit čaj, vajíčko, namazat rohlík atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
L-enny
12.3.10 14:19

můj syn (necelé dva roky) mi velice rád pomáhá. Podává vyprané prádlo, zapíná pračku, utírá prach a hlavně, moc rád si úplně sám uklízí hračky a vysává pokojíček.To jsou dvě činnosti, které začal dělat sá od sebe a já ho v tom podporuju.Když něco tatínek opravuje, montuje nebo cokoli, prcek ho rád pozoruje a podává šroubovák, umí zašroubovat šroubek a baví ho, vidět nás při různých činnostech. . Určitě bych chtěla,aby uměl vařit alespoň jedoduchá a rchlá jídla. Aby si uměl vyprat prádlo a poklidit. Takové ty zdravé základy tzv. ženské práce.....aby až si jednou najde slečnu, aby viděla, že je to chlap, s kterým se neztratí a nebude na vše sama. :wink:

• Citovat
  • Upravit
12978
12.3.10 14:20

Mikasipa - přesně tak , mrnata se ke všemu hrnou a baví je to, ale školáci už jsou pěkně vlažný..Kolikrát ty kecy.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová