Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky.
Já jako maminka dvou dcer zakládám diskuzi pro maminky chlapečků
( samozřejmě pište kdokoli jak to vidíte
)
Přemýšlela jsem o tom, že je tu spousta nářků na to jak vaši partneři nepomáhají doma, nebo spostu věcí neumí, nebo jde jen o výchovný efekt,kdy jejich maminka vždy dělala doma vše, neb měla doma syny a ty nic nemuseli.
Jsem zvědavá, zda se tento přístup k chlapcům změnil z novou generací, nebo mě čeká líný, neschopný či egosticky pohodlný zeták ![]()
Já své holky doufám naučím vše co mohu ( také vše neumím) - počínaje úklidem vlastního pokojíčku ( což beru jako samozřejmost), pozvolného zapojování a učení všech domácích prací ( úklid, vaření, žehlení, jakákoli pomoc - nákup) až po předání některých prací na jejich bedra výhradně. ![]()
Budu ráda, když sem napíšete, jak hodláte své synky vychovat vy. Budou dělat to co by dělaly eventuálně dcery? Nebo je některých povinností zbavíte s tím, že nemusí umět vše - dívky také nemontují poličku a neštípou dřevo, že? ![]()
Nebo je zapojíte do všeho, protože doma máte odstrašující případ takové laxní výchovy?? a dočkáte se pochvaly od snachy
![]()
A nebo ještě varianta, že je předáte šikovnému tatínkovi aby se naučili takové ty klučičí situace - opravit rádio, utáhnout kohoutek atd.??
Mockrát jsem se tu dočetla jak my holky s klidem vymalujeme, nalakujeme, zašroubujeme atd.
Bude samozřejmostí, že syn vyžehlí, vytře a nakoupí??
díky za vaše reakce.
ps.. trochu mě udivuje, že ve večerce potkávám samé školačky s lístečkem nákupu, ale chlapeček žádný
![]()
Mám v plánu učit holku takovému „chlapskému minimu“. Tzn. aby věděla co je šroubovák, jak se zatluče hřebík, vyčistí sifon, vymění pojistky atd. Protože ne vždy je chlap po ruce. A kluka bych zas učila naopak „ženské“ věci (vyprat, vyžehlit, nakoupit, popř. uvařit, přišít si knoflík atd). A co se týká domácích prací, nejsem pro rozlišování mužské-ženské, vidím to u kamarádky, kluk automaticky po obědě umeje nádobí a holka klidně opraví zásuvku (dvojčata 14let). Jen jednou ji kluk řekl, že nepůjde pověsit prádlo, že je to ženská práce a už si to nedovolí. ![]()
Ahojky, tak my zatím chlapečka nemáme. Ale já s bratrem jsme měli vše rozdělené stylem - umývání nádobí, nakupování, vysávání, zametání, utírání prachu a úklid pokoje - to jsme se vždy střídali. A pak brácha třeba pomáhal taťkovi v dílně a já třeba žehlila, vařila atd. Brácha ještě pekl buchty a dorty - protože ho to moc bavilo. Teď mně to chybí, protože já nejradši buchtu udělám nějakou hrnkovou, nejvýš buchtu a krém a on si vyhrál s všelijakýma dortama. Oproti tomu mám o 11 let mladší sestru, je jí 16, která doma nedělá nic - rozmazlenec.
Obě děti budu vychovávat stejně a budou dělat stejné věci… Helenka si momentálně sama uklízí hračky, utírá si hadříčkem vylitý hrneček, vyndavá mi věci z myčky, hází prádlo do pračky, vytahuje a podává mi ho k věšení, vaří kafe (sype prášek do hrnku, dává cukr a mlíčko, vodu já), apod. Mareček bude dělat totéž, až k tomu doroste…
Beztak je to pro malou jen bezva hra, připadá si děsně důležitě a pak tátovi hlásí, jak „placuje a mamince uvažila kafíško“… ![]()
Chlapské práce ji taky baví, s tátou šroubuje apod. K ničemu ji nenutíme, dělá, co ji zrovna baví… Marečka taky nepovedeme cíleně k tomuhle, prostě jak bude chtít.
Ale pomáhat budou vždycky oba stejně, jeden to, druhý ono, pak si to třeba vymění…
Lizbetko, trefné téma.
My máme i kluka i holčičku a rozdíly nijak nedělám. Prostírají oba, pomáhají mi vyndavat z pračky, sušičky … pravda moc povinností zatím nemají (6 a 7 let), když významně nasviní, vyluxujou si to.
Musím říct, že ač máme „běžné“ činnosti rozdělené, já např. láduju pračku, skládám sušičku, vařím, omývám nádobí co se nevleze do myčky … tak v případě potřeby tatínek umí totéž co já. Vypere, vyskládá prádlo, myčku naloží, uklidí. Já se přiznám, že poličku nepřivrtám, zahradu neposekám (nedokážu nastartovat benzínovou sekačku), žárovku nevyměním (nedosáhnu tam a nevím jakou), dříví nenaštípu, olej do auta nedoliju (netuším co a kam). Proto po něm ani nechci, aby v „běžném“ provozu vařil, pral apod. Samozřejmě že když večer nejsem doma, uvaří a děti obstará naprosto zastupitelně.
Asi spíše jde o to, aby to doma viděli - že tatínek umí udělat totéž co maminka. Pokud má někdo doma manžela, který nehne prstem (protože za něj vše dělala matka) tak bude hodně těžké přesvědčit syna o opaku.
Těším se na komentáře.
Jiřina
Matysovi ještě nejsou ani 2, tak je to ještě docela brzo na spekulace, ale už teď si všímám, že chce pomáhat a rád, ale jenom tátovi
Táta je veliký vzor a když táta řekne, tak po sobě sesbírá hračky, přinese, podá, uklidí…prostě ledacos. Mě tak max. podává nádobí z myčky, jinak velmi věrně napodobuje hluchoslepého.
My už se s manželem těšíme, až kluci vyrostou, a některé práce budou výhradně jejich. Rozhodně vysávání, vytírání, vynášení koše. Úklid koupelny, záchodu a utírání prachu si ponechám, to nechci ani po manželovi, protože stejně bych to pak šla předělávat - spoustu věcí prostě nevidí … Žehlím minimum věcí, pokud budou chtít, tak iniciativě se meze nekladou.
Manžel je taky ze 2 synů, pomáhat v domácnosti byla samozřejmost.
Martina
No, tomu se říká dobrá matka
, ty už tady sonduješ, jak na tom budou s partnery tvé dcerky ![]()
Hodlám svého syna naučit vše co umím já a budu k tomu směrovat i otce, aby prostě uměl všechno. I když nevím, kdy ho pustím třeba k žehlení, nebo k řezání na cirkuli, sekání atd, z tohohle mám hrůzu. Jak si to pak v budoucnu dohodne s partnerkou, to už nechám na nich
ale chci, aby se uměl o sebe postarat sám nejpozději v patnácti a ne že mi bude do třiceti nosit věci na vyprání ![]()
Lizbeth, za mě tě čeká líný zeťák. U staršího syna jsem to naprosto podcenila a už se s tím nedá nic moc dělat. Máte pravdu, že důležité je začít od malička. Filip už mi pomáhá - věšíme prádlo, podává kolíčky, uklízí hračky. Za staršího jsem všechno dělala sama. Bohužel jsem tak byla vychovaná taky - u nás doma maminka všechny domácí práce obstarávala smaaa já nepomáhala, jediné co jsem slyšela bylo „jdi se učit“.
Pak jsem tvrdě narazila v realitě všedního života. ![]()
Dobré téma!
Ondra zatím poctivě vyndavá prádlo z pračky a ze sušičky
.
Určitě mám v plánu ho učit, aby dělal takové ty běžné domácí úkony - uklízení hraček, časem třeba mytí nádobí, vynášení smetí a tak. Jako (před)puberťák by myslím měl být schopný uklidit byt, převléknout postele, vyprat, pověsit prádlo, přežehlit to, co se žehlí (a poznat, co to je
), nakoupit, uvařit nějaká základní jídla, …
Tatínek je domácí šikula, pořád něco vrtá, řeže a šroubuje, tak předpokládám, že k tomu povede i Ondru.
Jsem sama zvědavá
. Já to mám doma v pohodě, přítel mi pomáhá dost, i když jen o víkendu. Ale jinak odchází z domu v 7 a vrací se tak tak nějak, takže stihne jen navečeřet dítě, vykpoupat a uložit. Ostatní přes den jakž takž stíhám já, časově náročnější akce necháváme na víkendy. Případně si vezme prcka po obědě ven a já v klidu třeba upeču nebo tak, to přítel nedělá. Ale uvařit zvládne…
ahojda…
tak ja jsem uz od mala spis radsi pomahala tatovi… umim posekat zahradu, lecos spravit, zatlouct hrebiky, smontovat obyvaci stenu, vymenit kola u auta, a podobne veci a bavi me to vic nez zehleni, prani a podone, ale udelat to musim
manzel se vsim pomaha kdyz mu reknu , nebo si vsimne sam… kdyz nebyl se mnou tak si obcas i vyzehlil, ale ted je uz zvyklej ze nemusi
jen varit neumi, a ani se mu dle me vubec nechce to zkouset, je naucenej od maminky ze varila… a vari stale, bydlime s jeho rodicema…
malyho ted bavi mi vyndavat nakup, rad vari s tchyni a tak, ale co bude za par let nevim
ale ukoly bude mit tez, vynest kos, umyt nadobi a tak. jestli ho bude bavit pomahat tatkovi, se dozvime az za dyl. a holcicka, pokud nejaka bude
bude delat stejne ukoly. ja jsem ze tri holek mely jsme to rozdelene, a ob tyden se stridaly ![]()
Tak náš Tomík je zatím moc malej, ale určitě se naučí základ. Manžel běžně doma pomáhá, myje nádobí, občas vytírá, luxuje když mi chce pomoct. Synovec i neteř domácí práce milujou, chtějí dělat všechno co dospělý, vytírat, dělat kafe, věšet prádlo, sekat trávu s dědou, nebo rýpat skleník, opravovat kolo, auto apod. Ke všemu se je snažíme pustit, aby si to vyzkoušeli. Babička s dědou často říkají, že uvidíme až jim bude 10let, to je budeme do všeho nutit ![]()
Ale jak se říká: co se v mládí naučíš, v dospělosti jako když najdeš ![]()
Zatím děláte radost.
Jinak jak je to asi v domácnosti, kde tatínek je produkt ( jsem na hotelu) a do toho má maminka učit syna pracovitosti -" ale vždyt tatínek taky nemusí!!"..
Moje dcera si uklízí pokoj, utírá prach v bytě, myje koupelnu, vytře,chodí na nákup, uklízí nádobí z myčky, občas sebere prádlo ze sušáku, uklízí klec s králíkem.. ..no ale to neznamená, že se jí chce, že jo??
, ale já jsem tvrdá
![]()
Jo a ještě si dokáže připravit nějaké jídlo, uvařit čaj, vajíčko, namazat rohlík atd.
můj syn (necelé dva roky) mi velice rád pomáhá. Podává vyprané prádlo, zapíná pračku, utírá prach a hlavně, moc rád si úplně sám uklízí hračky a vysává pokojíček.To jsou dvě činnosti, které začal dělat sá od sebe a já ho v tom podporuju.Když něco tatínek opravuje, montuje nebo cokoli, prcek ho rád pozoruje a podává šroubovák, umí zašroubovat šroubek a baví ho, vidět nás při různých činnostech. . Určitě bych chtěla,aby uměl vařit alespoň jedoduchá a rchlá jídla. Aby si uměl vyprat prádlo a poklidit. Takové ty zdravé základy tzv. ženské práce.....aby až si jednou najde slečnu, aby viděla, že je to chlap, s kterým se neztratí a nebude na vše sama. ![]()
Mikasipa - přesně tak , mrnata se ke všemu hrnou a baví je to, ale školáci už jsou pěkně vlažný..Kolikrát ty kecy.. ![]()