Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kometa32 V jednotnem cisle je to rod stredni vzor kure. V mnoznem je to rod zensky vzor kost…co te ucili ve skole?
@kometa32 to dítě - střední, vzor kuře
edit: kecám, je to jinak:
Určování rodu slova dítě, eventuálně děti, patří mezi oblíbené chytáky na vysokých školách. V jednotném čísle je podstatné jméno dítě středního rodu (to dítě) a skloňujeme ho jako jiná mláďata podle vzoru kuře (dítě bez dítěte jako kuře bez kuřete). V množném čísle je ale tvar děti už ženského rodu (ty děti) a skloňujeme ho podle vzoru kosti (děti bez dětí jako kosti bez kostí.
@vokishka píše:
@kometa32 to dítě - střední, vzor kuřeedit: kecám, je to jinak:
Určování rodu slova dítě, eventuálně děti, patří mezi oblíbené chytáky na vysokých školách. V jednotném čísle je podstatné jméno dítě středního rodu (to dítě) a skloňujeme ho jako jiná mláďata podle vzoru kuře (dítě bez dítěte jako kuře bez kuřete). V množném čísle je ale tvar děti už ženského rodu (ty děti) a skloňujeme ho podle vzoru kosti (děti bez dětí jako kosti bez kostí.
Díky, syn napsal taky stř. vzor kuře a je to špatně. Musí to opravit, už vím jak. Děkuji. ![]()
@filija tak ty se taky vrat do skoly
@kometa32 jeszlize je to mnozne cislo deti tak je to zensky rod vzor kost.
@filija píše:
@Madam-Owl to je blbost, určuje se u jednotn. cisla
Blbost to není, v množném čísle podle vzoru kosti, tedy rod ženský. Nevědět není ostuda, ale psát něco o blbostech už je na pováženou.
@hanka.br. Mě vždycky hrozně zajímalo, k čemu je tahle znalost dobrá. Třeba to tu někdo tuší…?
@Viking tak rod ke shodě s přísudkem a vzor jistě pro výuku čj jako cizího jazyka, jinak mě teď nic nenapadá.
Mě by zajímalo, k čemu jsou v matematice lomený výrazy
V životě jsem to nepoužila a teď se s tím s dcerou moříme.
@Eliška píše:
@Viking tak rod ke shodě s přísudkem a vzor jistě pro výuku čj jako cizího jazyka, jinak mě teď nic nenapadá.
Mě by zajímalo, k čemu jsou v matematice lomený výrazyV životě jsem to nepoužila a teď se s tím s dcerou moříme.
Tak v první řadě k procvičování mozku. V lomených výrazech jsou vzorce, postupy, které pokud člověk neumí, má problém i při dalším počítání. Krátit, vytknout, najít vzorec to je vícceméně v jistém slova smyslu základ matematiky.
@Eliška No rod je aspoň gramatická kategorie, ale příslušnost ke vzoru? Vzory mají pomáhat se skloňováním v okamžiku, kdy váháš, ne že umíš slovo skloňovat a snažíš se mu najít nějaký vzor, to je pak opravdu jen blbost a pedagogická zvůle.
Lomené výrazy mě vždycky bavily, ale počkám si, až to bude mít holka ve škole, třeba to přehodnotím:)
@Viking píše:
@Eliška No rod je aspoň gramatická kategorie, ale příslušnost ke vzoru? Vzory mají pomáhat se skloňováním v okamžiku, kdy váháš, ne že umíš slovo skloňovat a snažíš se mu najít nějaký vzor, to je pak opravdu jen blbost a pedagogická zvůle.
Lomené výrazy mě vždycky bavily, ale počkám si, až to bude mít holka ve škole, třeba to přehodnotím:)
jj, právě proto mě napadla akorát ta výuka cizinců.
Mě taky matika bavila (tudíž asi i lomené výrazy, na ZŠ i na gymplu mě bavilo v matice všechno a neměla jsem s ní problém). Pak jsem strávila pětadvacet let studiem jazyků, učením jazyků a mateřstvím a lomené výrazy jsou pro mě španělská vesnice
Ale pomalu do toho pronikám… Mnohočleny už mi jdou ![]()
@Kotatko03 píše:
Tak v první řadě k procvičování mozku. V lomených výrazech jsou vzorce, postupy, které pokud člověk neumí, má problém i při dalším počítání. Krátit, vytknout, najít vzorec to je vícceméně v jistém slova smyslu základ matematiky.
to naprosto souhlasím a i v češtině na dotaz K čemu mi to bude? reaguju, že je to základ pro další stavbu, nikdo neví, kam se vrhnou. Mozek procvičovat potřebujem neustále
Ale vzhledem ke svému oboru bez nich celý život žiju ![]()
@Viking píše:
@hanka.br. Mě vždycky hrozně zajímalo, k čemu je tahle znalost dobrá. Třeba to tu někdo tuší…?
Tak zrovna tahle znalost je docela užitečná pro pravopis sloves v čase minulém a přídavných jmen přivlastňovacích.
@Viking píše:
@hanka.br. Příslušnost ke vzoru? V čem?
V tom, že když se podstatné jméno rodu středního skloňuje v množném čísle podle ženského vzoru, pak se píše v koncovce Y a ne A. Ona to zas taková věda není, stačí si to podstatné jméno vyskloňovat, příslušnost ke vzoru kost je zřejmá.