Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, téma čistě na odlehčení. Co myslite ze by se stalo kdyby se nejake mimino ci malé dítě napriklad Křovák nebo Sentinelec dostal do civilizace a byl tady vychovávaný? Byl by poté jako naše společnost nebo by v nem pořád zůstal jejich zivotni styl? Dospělý by se asi tezko sžil a nakonec by umřel ale co nějaké malé dítě? A myslim takove ty kmeny ktere opravdu dodnes žijí jak v době kamenné. Timto je určitě neurazim, myslim ze ziji nakonec mnohem prirozeneji než my ale casto jsem nad timto tematem už přemýšlela ![]()
@Punksnotdeath miminko nebo malé dítě se přece přizpůsobí, u nás na malém městě jsou dvě rodiny, které mají adoptované dítě černošského typu - děti normálně chodí do školy, normálně žijí, jako každé jiné dítě
@Punksnotdeath píše: Více
Dite se vychovava napodobou viz. Bandura, kdyby zil od miminka v evropske rodine tak se chova jako evropan
Asi bude záležet na tom jak staré to dítě má být. Odrostlejší bude divné všude jak v civilizaci tak mimo ni. Něco jako Tarzan. Nejspíš se mu bude špatně hledat místo v životě. Úplně miminko, by problém mít nemělo. Možná s nějakým typickým rysem dané lidské rasy. Ale to se dá taky nejspíš potlačit výchovou ![]()
Nevím jak Křováci, ale v Československu byly vychovávány namibijské děti, které se potom museli vrátit zpět do Afriky a byl to pro ně velký kulturní šok, protože byly zvyklé na relativní pohodlí v Československu a tam najednou buše, hlad, neznalost zvyků i jazyka… Našla jsem k tomu článek: https://www.idnes.cz/…c-zpravy_stk
@ancovicka rybicka to bylo první, co mě napadlo. Do civilizace - težká pohoda. Naopak by to přežil málokdo.
Myslím, ze jde o nespravne pouziti slova domorodec, spis byse hodilo divoch, ale to je fuk.
Lidi jsou vsichni stejni, kdybys prenesla miminko z doby kamenne, vyrostl by z nej normalni civilizovany clovek. Vsichni jsme homo sapiens sapiens.
Lisi se mozna temperamentem, vuli atp… ale urcite ne schopnosti naucit se jazyk a zit v civilizaci. V te variabilite, v jake lidi v civilizaci ziji.
@Pudloslava píše: Více
Jo, to už mě vlastně taky kdysi napadlo jake by to bylo kdyby se v naší době objevilo dítě z nejake hodne stare doby jake by bylo a nebo jeste lépe kdyby se u nas objevil malý neandrtálec, ti se prece nejak lisili ne? Jestli by taky dokazal žít jako dnešní lide kdyby v tom vyrůstal.
Teď jsem si ještě vybavila ten díl Macha a Šebestové jak přivedli z pravěku pana Humla a on nakonec začal na jejich škole dělat školníka ![]()