Dotaz na mzdovou účetní

253
30.6.09 21:14

Dotaz na mzdovou účetní

Ahojky,
nevíte náhodou někdo, jaký je nárok ze zákona ohledně svatby a dovolené. nebo placeného volna? Švagrová se vdává a v práci jí řekli, že má nárok jen na jeden den, tak jestli je to pravda. Díky za info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Caty
30.6.09 22:20

AHoj, tak co vím tak tě zaměstnavatel musí pustit ne pohřeb rodinného příslušníka, o svatbě neporadím a dovolená je ze zákona minimálně 4týdny, ne?

• Citovat
  • Upravit
5618
30.6.09 23:28

Na vlastni svatbu, nepletu-li se, 2 dny, z toho jeden den na obrad - pokud se tedy berou v sobotu, kdy by nepracovala, tak jeden den.
Ale mzdova nejsem… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
30.6.09 23:49

Ahoj,
taky nejsem mzdova, jen co vim od nas :wink: Brali jsme se v patek a ja i manzel jsme meli volno v praci 1 den (placene volno), prave na tu svatbu.
Jeli jsme tam uz ve CT odpoledne a ted premyslim, jestli jsme meli volno i ten den predtim… Jeeezis, je to 2 roky a prd si pamatuju :wink: Ale je mozny, jak psala Stazka, ze jsou to 2 vsedni dny nebo 1 den, pokud je svatba v sobotu… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1078
1.7.09 05:33

nárok je na dva dny včetně dne obřadu, berete-li se v sobotu tak tento den a potom v pátek - obvyklá praxe
dovolenou Vám zaměstnavatel dát nemusí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
1.7.09 08:09

Ahoj,
ale můžete mít volno třeba i v pondělí.
Já jsem si nebrala v patek volno ale az v pondělí.
Tže jak tady psaly jeli obřad v sobotu tak jeden den pátek nebo pondělí
jeli obřad přes týden(po-pá) tak 2dny pracovní
 Kač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
1.7.09 12:16

Kiero,

já to chápu takto…má nárok na 2 dny - z toho jeden na vlastní svatbu. 1 den je placený, druhý není. Pokud se vdává v sobotu - volno nepotřebuje (pokud nemá plánovanou směnu) - pokryje to ten neplacený den. Druhý den ať pátek nebo pondělí - má nárok na placené volno s náhradou mzdy.
 Zdenik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
1.7.09 13:56

No oni se právě berou ve čtvrtek, tak teď jsem z toho jelen :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
1.7.09 14:28

Kiero, tak v tom případě má podle mě nárok na 1 den placený a 1 neplacený. Pokud to má normální prac. den, den s naplánovanou směnou. Tady je to jednoznačně, aspoň já to tam vidím ;-)

http://business.center.cz/…priloha.aspx

Zdenik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
1.7.09 15:30

Zdenik, děkuju za odkaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.2.13 16:29

Výpočet mzdy

Ahoj, měla bych dotaz na výpočet mzdy, uvedu příklad: měsíční sazbu 15 000 Kč, pracovních dnů bylo 165, fond pracovní doby byl 172,5 hodiny, přesčas byl 40 hodina za měsíc, jeden dovolená, jeden den svátek, odpracovaných dnů bylo 157,5 hodiny, jaká bude tedy základní mzda? Účetní mi to vypočítala takto 15 000/172,5, tím ji vyšla měsíční sazba na hodinu..86,96 a toto pak vynásobila 197,5 (157,5+40) hodinami a vyšla jí základní mzda i s přesčasy.. Je to tak správně?

• Citovat
  • Upravit
47
13.2.13 23:44

Je to správně, to je základní mzda a k ní bude ještě 25% přesčasový příplatek a náhrada za dovolenou a svátek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
3.5.16 08:43

Dohoda o práci přesčas

Ahoj holky - mzdovky, nemáte prosím vzor dohody o práci přesčas? Nebo zkušenost s takovou dohodou? Děkuji předem!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.6.16 23:55

Prosím o radu,
od roku 2014 jsem na mateřské. Zaměstnavatel mi v roce 2015 po skončení pracovního poměru na dobu určitou proplácel dovolenou. V tom roce to byl jediný můj příjem od zaměstnavatele. Na účet mi přišlo 6497,–Kč. Na potvrzení o zdanitelných příjmech je pak uvedeno –základ daně 12.676,–Kč, úhrn pojistného 3.216,–Kč, sražená záloha na daň 1.920,–Kč a úhrn příjmů 9.460,–Kč. Částka, kterou jsem dostala na účet nekoresponduje s Potvrzením a „výplatnici“ jsem nedostala, nemám to podle čeho zkontrolovat. Vychází mi, že jsem měla dostat 7.540,– Kč. Je možné, že tam byly ještě jiné srážky, které zde nemusí být uvedené nebo zaměstnavatel udělal chybu? Nechci ze sebe udělat blbce, když to tam půjdu řešit a ono to bude správně, a bohužel žádnou známou aktivní účetní nemám.

Děkuji za radu :kytka:

• Citovat
  • Upravit
7210
2.6.16 06:01
@Janli píše:
Prosím o radu,
od roku 2014 jsem na mateřské. Zaměstnavatel mi v roce 2015 po skončení pracovního poměru na dobu určitou proplácel dovolenou. V tom roce to byl jediný můj příjem od zaměstnavatele. Na účet mi přišlo 6497,–Kč. Na potvrzení o zdanitelných příjmech je pak uvedeno –základ daně 12.676,–Kč, úhrn pojistného 3.216,–Kč, sražená záloha na daň 1.920,–Kč a úhrn příjmů 9.460,–Kč. Částka, kterou jsem dostala na účet nekoresponduje s Potvrzením a „výplatnici“ jsem nedostala, nemám to podle čeho zkontrolovat. Vychází mi, že jsem měla dostat 7.540,– Kč. Je možné, že tam byly ještě jiné srážky, které zde nemusí být uvedené nebo zaměstnavatel udělal chybu? Nechci ze sebe udělat blbce, když to tam půjdu řešit a ono to bude správně, a bohužel žádnou známou aktivní účetní nemám.Děkuji za radu :kytka:

Počítala jsem to a vyšlo mi to v podstatě stejně, jako tvému zaměstnavateli (rozdíl dvě koruny ve vyplacené částce ve tvůj neprospěch). Nicméně - 12.676 je tvá superhrubá mzda (9460 + pojistné na sociální a zdravotní pojištění, které za tebe zaplatil zaměstnavatel). Ta superhrubá mzda je základem pro výpočet daně (15%), kde ti účetní spočítala 1.920 Kč. Tato daň se odečte od 9.460, dále se odečte pojistné, které platí zaměstnanec na sociální (6,5 %) 615 a poj. na zdravotní (4,5 %) 426 = částka k výplatě plusmínus 6.497 (mně vyšlo 6.499).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová