Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Platanka píše: Více
Nepoznám – proč bych měla něco poznávat? ![]()
Tahle diskuse o žádné “nepozdravené náhodné kolemjdoucí” vůbec není - zakladatelka popsala jednu konkrétní situaci a na tu od počátku reaguji.
Začínám si připadat trochu jako kolovrátek ![]()
@Vada můžeš mi vysvětlit, co je otřesného na. tom, když vím, že jsem ve smyku emočně, ale dojde mi, že to možná nebylo fér, tak se prosím po realitě u zkušených?
Ostatním děkuji za rozšíření obzorů.
@BohunkaP ano, já se právě také neptala na zdravení ad hoc dětí, ale na konkrétní dítě, které zná a ví, že se k nám jezdí za příjemnými věcmi.
Když děti nezdraví mi vadí, protože z malých buranů se pak stávají ti velcí.
Kamarád ji nemá v tomto věku omlouvat, ale říct jí před tebou, že by měla pozdravit, když jí to nenapadne samotnou.
Jedna kolegyně taky dítě neustále omlouvala…ona nepozdravila, ji se nechtělo, já ji nutit nebudu, ji se nechce atd… teď je ji 13 a kdyz někam vleze, tak ani nezabučí a je to fakt trapný…a né žádnou diagnózu nemá, jen je nevychovaná.
@Enitka píše: Více
Nech to být, vůbec na to netlač. Mám dítě, které s cizími nemluví, a to ani v případě učitelek v MS. Jsou mu 4 roky. Doma mluví normálně, při hrách se mnou zdraví. Řeším s psychologem, logopedem a základní pravidlo u dětí, které mají v tomto směru problém v komunikaci je NETLACIT, NEKOMENTOVAT, NESLIBOVAT… jenom jít příkladem.
Mám sice ještě malinkaté dítě, ale osobně mám přístup "připomenu, nenutím ". Stud u dětí a dospívajících dokáže být fakt paralyzující.
Navíc mám pochopení, mně třeba zdravení dodnes není příjemné, i když jinak jsem ukecaná, nevím proč ![]()
Co bych netolerovala jsou přepadovky a nezvané návštěvy jakéhokoli druhu ![]()
@Svistice píše: Více
Takhle ale to přísloví není myšleno, je to o tom, že by komunita měla rodičům pomáhat, když už (osobně tedy nesouzním ani s tímhle výkladem) a ochraňovat všechny děti bez rozdílu.
Tvůj výklad je takový…český, no ![]()
Orvané kytky jsou jiná situace, to je reálná škoda a ozvala bych se taky. Ale jen kvůli tomu, že moje ego nedokáže unést, že sousedovic kluk nezdraví…to fakt ne ![]()
@Svistice Ale však jo, klidně to tak dělej. Osobně bych tě prostě už nezvala a radši pozvala někoho, kdo mi ve dveřích neřekne, že protože jeho 4leťák nepozdravil, mám si pohoštění a svůj čas strčit někam.