Dovolím naším dětem příliš?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24995
9.6.22 18:47

Jsem hodně tolerantní, hodně věcí mi je jedno, mám téměř nekonečnou trpělivost, nekricim, vysvětluji, ptám se, co chce - pokud je na to čas, pokud není - třeba cesta na autobus, tak rozhoduji já, klidně mu dám vybrat, ale ne jestli chce holínky nebo sandaly, kde jedno z toho je blbost, ale jestli chce tenisky nebo sandaly, kde je mi jedno co si řekne. A zas ví, že když už si něco vybere, nic jinyho nebude-třeba u jídla. Zas od tud po tud. A ne, ani 2 lete děcko není id-ot a chápe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8970
9.6.22 18:48

A jak konkrétně nese následky svého rozhodnutí vzít si gumaky? Tak, že se přežije do sandalu a maminka ji nese ty gumaky? Aha… následky by nesla, kdyby ty gumaky musela mít celou dobu, anebo kdyby si sama nesla v batohu sandale, po prezuti gumaky. Takto jen udělá, co chce. A až si to rozmysli, opět udělá to, co chce. Maminka zařídí zbytek. Jinak pokud švy chováním neobtezuji okolí (nestačí po gauči na návštěvě, nemusí gumaky tahat paní učitelka ve školce atp), tak ať si doma dělají, co vy jim dovolíte. Ale venku je venku. Kdyby mi dítě, co je u mě. na návštěvě začalo skákat po gauči nebo se vyslikat do nahá, velmi rychle ho srovnám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3204
9.6.22 18:57

Tak kdyby chtěli synové gumáky když neprší nebo není po dešti, tak prostě ne. Vysvětlila bych že se mu zpotí noha a bude mít puchýře které budou bolet. A ano 2letemu dítěti. Já vysvětlovala od mala a nebyl problém. Samozřejmě že se někdy vztekali a žádné vysvětlování nepomohlo. Nahatý ok a naši blbnout na gauči ještě teď (7 a 12). Ale máme starý gauč. Pokud to vyhovuje tobě, tak proč ne. Babičky mají řeči vždycky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.6.22 19:00
@Lama Lama píše:
a od kdy to zbytečné není? :think:

potřebuješ k dítěti mluvit tak, aby tomu rozumnělo. Takže pokud dvouleté batole nemluví v rozvinutách větách, tak tvoje rozvinuté věty nepochopí.

Tudíž případné vysvětlování potřebuješ minimalizovat.

Pokud neustále je potřeba věci opakovat milionkrát a stejně nakonec matka ječí, tak evidetntně nenašla takový jazyk, kterým by vysvětlovala věci tak, aby to dítě pochopilo.

takže vnímá že matka něco chce, ale pořádně neví co. Pokud se tak děje dlouhoobě a každou chvíli, rozumné by bylo přístup přehodnotit.

Ne - rozhodně tím neříkám nic o tom, že je super autoritativní výchovat, dril a kázeń. To si opravdu nemyslím.

Jen to co si mnozí představují pod pojmem respektující výchova je spíš zanedbávání výchovy, nejistota a frustrace, protože to nefunguje. A občas strach být rodičovskou figurou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995

Jo a taky je dobrý problémům předcházet, odstranit problém ještě než vznikne. třeba ty holínky. Kdyz vim, že děcko chce nosit holínky i ve vedru, tak je dám mimo jeho zorné pole a dosah a vytahuju jen když uznán za vhodné. Co oči nevidí, mozek nenapadne… Nejde to u všeho, ale u hodně věcí jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova

Tak což o to není nad vlastní zkušenost ovšem nevím zda se dítě poučí že v gumacich je vedro když ji hned prevleces do sandálku.

Po gauči bych skákat nenechala protože bych se bála že pak bude skákat na návštěvě protože to pro dítě bude přirozené.

Já být benevolentní nemůžu moje dítě je dost sebevědomě a poměrně do zkousici a neustále zkouší kam až může zajít. Potřebuje dost pevný režim… hodně tomu pomáhá školka. Kde jsou pravidla ještě striktnějši a je tam dalších x děti a svět se netočil jen kolem ní.

Příspěvek upraven 09.06.22 v 19:01

• Citovat
  • Upravit
31407

Az na ten ulet s gumakama, kdy nasledky jejich tvrdohlavosti v tomto pripade neses Ty a to doslovne :mrgreen: :mrgreen:, mi to prijde jeste celkem v pohode. Je dobre ctit veci, pres ktere vlak nejede (zuby, myti rukou, na prechodu za ruku,…), je dobre jich nemit moc, at to dite ma ve svete jasno. Dale je dobre ucit deti rozlisit mezi doma a na navsteve. Pokud se babicce nelibi, ze u ni skacou po gauci, mely by deti respektovat babicku. Co se deje u vas by naopak melo byt jedno babicce. Na litani 4r a 2r deti nahatych mi neprijde nic ujeteho ani mezi lidmi. Spis v dnesni dobe aby se clovek bal, jestli si je nekdo nefoti/netoci na mobil - takze z tohoto duvodu o tom clovek mozna premysli, zda je to vhodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
9.6.22 19:11
@Ou píše:
potřebuješ k dítěti mluvit tak, aby tomu rozumnělo. Takže pokud dvouleté batole nemluví v rozvinutách větách,tak tvoje rozvinuté věty nepochopí.

Pokud neustále je potřeba věci opakovat milionkrát a stejně nakonec matka ječí, tak evidetntně nenašla takový jazyk, kterým by vysvětlovala věci tak, aby to dítě pochopilo.

takže vnímá že matka něco chce, ale pořádně neví co. Pokud se tak děje dlouhoobě a každou chvíli, rozumné by bylo přístup přehodnotit.

Ne - rozhodně tím neříkám nic o tom, že je super autoritativní výchovat, dril a kázeń. To si opravdu nemyslím.

Jen to co si mnozí představují pod pojmem respektující výchova je spíš zanedbávání výchovy, nejistota a frustrace, protože to nefunguje. A občas strach být rodičovskou figurou.

To je nesmysl, že nemluvící dítě nerozumí. Moje dcera 26m nemluví ve větách (krom máma papá), ale rozumí mi naprosto všechno. Jakýkoliv “povel” nebo třeba rozumí, že si nejdřív musí uklidit kostky a pak dostane sušenku, kterou chce. Jde, uklidí kostky a běží ke skříni a řekne “sůšu”. A to na ní mluvím ve velmi květnatých větách!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
9.6.22 19:12
@Ou píše:
potřebuješ k dítěti mluvit tak, aby tomu rozumnělo. Takže pokud dvouleté batole nemluví v rozvinutách větách, tak tvoje rozvinuté věty nepochopí.

No, to mi neodpověděla na otázku. Jak nic o rozvitých větách nepsala.
HOLINKY NE. JE HORKO. SANDALY TED NE, PRSI. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13812
9.6.22 19:13

Myslím si, že je to úplně normální výchova, kterou taky praktikuju a i já jsem tak byla vychovávaná. Důležitý je respekt, nejen tvůj k dítěti, ale hlavně ten od dětí k tobě. Jinak na tom nevidím nic špatného ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
9.6.22 19:17
@debra.morgan píše:
Jo a taky je dobrý problémům předcházet, odstranit problém ještě než vznikne. třeba ty holínky. Kdyz vim, že děcko chce nosit holínky i ve vedru, tak je dám mimo jeho zorné pole a dosah a vytahuju jen když uznán za vhodné. Co oči nevidí, mozek nenapadne… Nejde to u všeho, ale u hodně věcí jo.

Mě zas nepřijde nijak na závadu, když se naučí dítě překonat frustraci na takových prkotinach, jako je fakt, že dnes nepůjde v holinkach.
Asi předejdu problému ve chvíli, kdy odjíždíme na svatbu sestry nebo Chvátal na důležitý pohovor v praci… ale v běžném životě ho kryt před běžnými konflikty jako je fakt, že si nemůže obout sandály na houby do lesa..mi přijde zbytečné ochranitelske.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
9.6.22 19:21
@Ou píše:

Ten první odstavec je strašná kravina. Tady prostě nevíš, co píšeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24995
9.6.22 19:23
@Lama Lama píše:
Mě zas nepřijde nijak na závadu, když se naučí dítě překonat frustraci na takových prkotinach, jako je fakt, že dnes nepůjde v holinkach.
Asi předejdu problému ve chvíli, kdy odjíždíme na svatbu sestry nebo Chvátal na důležitý pohovor v praci… ale v běžném životě ho kryt před běžnými konflikty jako je fakt, že si nemůže obout sandály na houby do lesa..mi přijde zbytečné ochranitelske.

Ono celkově záleží jak ty věci pak řešíš, pokud neumíš říct ne, tak je raději schovám než abych na vylet táhla dvoje boty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
9.6.22 19:26
@Lama Lama
@Lama Lama píše:
No, to mi neodpověděla na otázku. Jak nic o rozvitých větách nepsala.
HOLINKY NE. JE HORKO. SANDALY TED NE, PRSI. :nevim:

Tam jde o to zda tohle vysvětlení akceptuje. Moje to neakceptovala. Teď začíná trochu akceptovat mělé vysvětlování, protože už má své zkušenosti s diskomfortem například a začíná trochu používat logiku. Ale před rokem v 2.5 jsem mohla říct holínky ne je horko sandály ne, tak by mi řekla že ji to nevadi že je chce a bla bbla bla. Takže takže jsem ji prostě obula asi 10-40 sekund byl řev a pak dobrý. Jakoby čekala na ten mantinel.

ted už to někdy jde i jen s vysvětlením a bez révu.

• Citovat
  • Upravit
1129
9.6.22 19:30

@Ou dvouleté dítě vnímá. Možná nerozumí všemu, ale učí se rozumět. Spousta dvouletých dětí mluví v jednoduchých větách, rozumí i složitějším a hlavně vnímají řeč a chování rodiče, není třeba z nich dělat nechápavé bytosti :nevim: Je kontraproduktivní bystré dítě omezovat na „Eli ham ham“. I když to ještě není na jazyku, v hlavičce už to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí