Mám "dovolit" dítěti kouřit?

37
5.6.20 21:34

"Dovolit" dítěti kouřit?

Ahoj, potřebuju pomoct a tak mě napadlo že napíšu na tuhle stránku. Jde o mého 15 letého syna. Ale vezmu to od začátku, mám ještě staršího syna (Adam 27 let) když byl v pubertě měl „problém“ s kouřením. Prostě byl ve věku kdy to chtěl zkusit. Bohužel ho viděla moje mama, která mi to hned řekla (x hodinový rozhovor) a pořád říkala že bysme ho měli pořádně serezat. S manželem jsme to nechali „plavat“, protože jsme v pubertě nebyli jiní a oba dva jsme od cca 15 kouřili ale kolem matury oba přestali (chodili jsme spolu do třídy a skončili jsme společně). Adam už dnes kouří maximálně když jde někam pít s kamarádama a to taky není nějak extra casto (ani nám to nijak nepřekáží, protože podle toho co říká tak se nejedná ani o krabičku za půl roku). A teď u Kristiána přemýšlíme jestli by nebylo lepší mu to " dovolit". Abych to vysvětlila : kamarádka že střední měla s rodiči dohodu, že kdyby to chtěla zkusit ať jde ta nima a oni jí prostě krabičku koupi, ona to nikdy nevyužila a s náma to ani nezkoušela, protože asi jak to neměla striktně zakázané, tak neměla důvod (já i manžel jsme začali právě kvůli tomu že to podle našich rodičů bylo to nejhorší co bychom mohli dělat ). Kamarádka teď sice kouří, ale začala až po vysoké a to už na to zákazy stejně neměli vliv. Proto bych se chtěla zeptat jestli to tady někdo má podobně a jestli to mělo účinek? Každá rada nám velmi pomůže. Ještě bych měla napsat, že obecně jsme s manželem pro „volnější výchovu“, protože bam přijde že synové jsou rozumní, starší už vystudovaný mladší chodí na osmiletý gympl a nikdy toho moc nezneuzivali (alkohol jim povolujeme ve velmi rozumné míře od 15, my to právě taky měli až do osmnácti zakázané a právě od 15 jsme se pravidelně opijeli " na protest", ale to samozřejmě klukům neříkáme), tak nás to jenom zajímá jaký postup bysme měli zvolit, a jestli s tím má někdo zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
5.6.20 21:42

Mně to máma v tomhle věku dovolila a kouřila jsem 15 let krabičku denně. Dodnes děkuji, že jsem našla chlapa, pro kterého mi stálo za to přestat. S alkoholem to bylo podobné, nikdy mi nic nezakázala a stejně jsem se před osmnáctými narozeninami párkrát ztřískat stihla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
524
5.6.20 21:45

Já jsem kouřila od 15 a nikdy jsem za to vážně nedostala. Spíš, že jsem blbá a že si ničím zdravý. Teď po 10 letech jsem přestala. Tím neříkám, že přístup mích rodičů byl správný no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
5.6.20 21:45

@Qwask
Já to měla se sestrou zakázané. Sestra tajně kouřila, dostala nářez. Mně nikdo být nemusel, abych věděla, že je to smrad a hnus. Máma ovšem kuřačka byla a ne sváteční. Doma se běžně v kuchyni kouřilo.

Kdybych zjistila, že syn kouří, být ho nebudu. Ale ani mu na to nedám zvláštní kapesné. Řeknu mu svůj názor, že jsem proti, je to hnusný a zbytečný zlozvyk, a bude na něm, co si z toho vybere. Ale pokud z něj budu kouř cítit, budu hodně nepříjemná matka a rozhodně mu nebudu připalovat pod dozorem. S tatínkem bude mít asi peklíčko, protože ten ten smrad taky nesnáší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
524
5.6.20 21:47

Alkohol to samé, nikdy nebyl zakázaný, ale mě všeobecně nechutná, takže pohoda no. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
5.6.20 21:47

Jako asi chápu, jak to myslíš co se týče přístupu a nějaké psychologie za tím. Určitě to není pro každého, někdo potřebuje cítit hranice, aby je překročil jen malinko…když je nedostane, tak bude zkoušet kam až může zajít. Treba až do extrému. Problém je ale pro mě v tom, že v 15 je tělo ve vývinu. Vadil by mi jak alkohol, tak cigarety čisté fyziologicky. A že jsem sama byla docela torpédo v pubertě přes oboje, vyrostla jsem z toho a nevim, jaký přístup by na mě zabral Ani " po dobrým", ani „po zlým“ :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
5.6.20 21:49

Tak ja bych nic nezakazovala ani primo nepovolovala. Jestli to bude chtit zkusit, tak to udělá, zakaz nezakaz. Asi záleží i na povaze, ja taky byla taková dělat vše natruc, ale naši mi zakazovali téměř vše "zajímavé ",takže sem pak na protest dělala všechno možné :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8142
5.6.20 21:51

Já poprvé zkoušela kouřit, když mě hlídala babička. Ta byla kuřačka a když kouřila na balkoně, tak jsem se jí zeptala, jestli by mi dala kouřnout :mrgreen: Tak jsem to zkusila a nebylo to nic moc. :mrgreen: Neměla jsem nikdy tendence kouřit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4868
5.6.20 21:53

Měla jsem to „striktně zakázané“ a nikdy v životě jsem nekouřila. Jakože zkusila jsem to, ale za celý svůj život jsem vykouřila tak 2 cigarety celkem. Ale u nás v rodině NIKDO nikdy nekouřil, naopak naši vždy mluvili o tom, jak je to hnusné, jak ti lidé potom smrdí atd.. A mě to nelákalo. A mám ke kouření teď stejný postoj jako moji rodiče a stejně vedu i své děti :nevim:
Alkohol naopak - prvního panáka mi koupil táta v 15, ten teda piju občas dodnes. Ale naštěstí už od puberty jsem měla záklopku, takže jsem se nikdy „nezlila do němoty“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22468
5.6.20 21:56

Nikdy jsem nekourila. Ani jsem to nezkusila. V 15 jsem byla hodne zasadova a sportovne zalozena, takze jsem byla zasadne proti a az do 18 let jsem byla i zaprisahly abstinent :mrgreen:. Nasi mi nikdy nezakazovali(a ani nedovolovali) koureni nebo alkohol. Ani zadnou vecerku jsem nemela i jezdit jsem si mohla, kam jsem chtela. Proste to nechavali na me. Jen mi samo sli jako nekuraci prikladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4443
5.6.20 21:57

Až to syn bude zkoušet tak řeknu asi ze jsem ti též zkoušela ale že ruku na srdce je to hnus a my prostě nekouříme. A řeknu mu že jsem chodila s kuřákem a líbat se s ním bylo hnusný. Že bude mít na holky omezený výběr protože nekuřáckam bude smrdět a hnusně chutnat.

Někdo taky říká si sednout vykouřit s ním krabičku až se pozvrací a pak nebude mít chuť…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
5.6.20 21:58
@Týnuška95 píše:
Já jsem kouřila od 15 a nikdy jsem za to vážně nedostala. Spíš, že jsem blbá a že si ničím zdravý. Teď po 10 letech jsem přestala. Tím neříkám, že přístup mích rodičů byl správný no.

No nás oba za to rodiče právě pořádně serezali (a to víckrát protože to vždycky někdo prasknul :mrgreen: ), tak jsme si říkali, že u našich dětí to prostě nebudem řešit, což asi taky bylo způsobené tím že Adama jsme měli v 18, takže když začal chodit na střední bylo nám teprve 33 a prostě jsme s ním odjakživa byly „parťáci“, protože jsme sami byli pořád „děti“ (i když jsme ho taky párkrát museli potrestat), ale s Kristiánem už to bylo menší kamarádství (oba je milujeme stejně, ale před tím jsme prostě byli mladší, tak jsme děti asi víc chápali), tak právě vahame :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
5.6.20 22:03
@vedma007 píše:
Měla jsem to „striktně zakázané“ a nikdy v životě jsem nekouřila. Jakože zkusila jsem to, ale za celý svůj život jsem vykouřila tak 2 cigarety celkem. Ale u nás v rodině NIKDO nikdy nekouřil, naopak naši vždy mluvili o tom, jak je to hnusné, jak ti lidé potom smrdí atd.. A mě to nelákalo. A mám ke kouření teď stejný postoj jako moji rodiče a stejně vedu i své děti :nevim:
Alkohol naopak - prvního panáka mi koupil táta v 15, ten teda piju občas dodnes. Ale naštěstí už od puberty jsem měla záklopku, takže jsem se nikdy „nezlila do němoty“ :mrgreen:

U nás právě taky nikdo nekouřil a všichni se na kuřáky dívali jako na úplnej okraj společnosti. A s manželem máme oba prostě povahu, že jakmile někdo něco zakáže a mluví o tom s odporem tak prostě na protest to uděláme (to bylo samozřejmě v době puberty, teď už zvládáme respektovat názory ostatních, ale pořád se nám nelíbí když někdo někoho jakoby „pomlouva“). U našich synů jsme podobne chování nikdy nepozorovali, ale to bylo hlavně tím, že jsme jim toho zas tak moc ne zakazovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27645
5.6.20 22:04

A jako si myslíš že když mu to zakážete že vám za zády nebude kouřit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
5.6.20 22:08

Mne nikdo nezakazal nic, parkrat jsem zkusebne „slukla“ a vzdy mi to prislo nechutny a hnusny a nechapala jsem, jak to nekdo muze zvladnout dokourit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová