Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych dítě zralé, mladší 6 let, do školy dala. Současní maturanti mají kolikrát 20, výšku končí ve 26. Než se chytí profesně, je čas budovat rodinu…
@j.a.n.i1 píše:
@Fikta No, pochybuju o tom, že by půlka dětí měla nevyzrálou nervovou soustavu… ono to bude stejné jako s neschopenkami v těhotenství… no sice těhotné nic není, ale chce ji, tak ji raději napíšeme, ať jsme krytí, co kdyby bylo náhodou něco špatně.
@cipis píše:
Kdybych měla uvažovat tak, že si musí rozumět s o 2 roky staršími dětmi, tak to by potom museli dávat odklad automaticky všichni, co mají děti v září normálně šestileté. Tak to přece nestojí, pokud někdo dostane odklad a jde do školy až v téměř osmi letech, pak předpokládám, že je v této době na úrovni toho šestiletého, jinak by šel normálně v termínu.
@blecha72 píše:
Já bych dítě zralé, mladší 6 let, do školy dala. Současní maturanti mají kolikrát 20, výšku končí ve 26. Než se chytí profesně, je čas budovat rodinu…
Přesně tak. V dnešní době jde u lidí, kteří chtějí studovat o každý rok. Můj muž se například hlásil na místo do prestižní firmy po postgraduálu a pár letech praxe a vzali ho ohledně věku jen tak tak…
Rozhodovat se o nástupu do první třídy s ohledem na to v kolika letech bude končit vysokou školu, my přijde trochu přehnané. Zvažovala bych aktuální situaci a schopnosti dítěte.
@ivašot. píše:
Rozhodovat se o nástupu do první třídy s ohledem na to v kolika letech bude končit vysokou školu, my přijde trochu přehnané. Zvažovala bych aktuální situaci a schopnosti dítěte.
V každém případě jedním chybným rozhodnutím ovlivníš dítěti celý budoucí život. Jinak za mých školních let rozhodně tolik odkladů nebylo. Narození leden-srpen 1. Třída v 6 letech, září - prosinec o rok později.
Ahoj..nechápu, že se tu tolik mamin tak diví. Já bych to udělala pokud je syn připravený. Jsem narozená na podzim a šla jsem tedy s dětli pozdějc (tzn. byla jsem jedna z nejstarších). Jako předškolák jsem uměla číst i počítat, u zápisu mě chtěli vzít do druhé třídy (nabízeli přeskočení první) ale to už mamka nechtěla (chybělo by mi to sociální začlenění do kolektivu a orientace ve škole), takže to už pak byla nabídka s křížkem po funuse…nicméně celou první (i další třídy) jsem se defakto nudila. Sice jsem se nemusela učit a jedničky měla pořád, ale dělala jsem často něco, co už jsem uměla a musela mít kolikrát další práci navíc, jelikož jsem byla brzo hotová atd.
některé děti pak můžou vlivem této nudy vyrušovat nebo zlobit…
@terinka4444 píše:
Ona už to ale není pravda, je to dva roky, co to zpřísnily, a odklad už se jen tak nedává.
Jak je vidět z komentářů zde, tak to ještě neplatí všude, ale jinak je to jedině dobře a já s tím souhlasím, protože odklad má být vyjímka a vyjímka je tak cca 1-3 děti ve třídě a ne 10.
@terinka4444 píše:
Ona už to ale není pravda, je to dva roky, co to zpřísnily, a odklad už se jen tak nedává.
k nám (východní Čechy) tenhle trend rozhodně nedorazil, škoda
@j.a.n.i1 píše:
Ono, kdyby nedávali odklady jak na běžícím pásu, tak se nemusí řešit, že bude půlka třídy o 2 roky starší… Odklady by měl být opravdu pro ty, co jsou pozadu a ne pro prodloužení dětství.
jani já nechápu, ale souhlasím s tebou snad v každé diskusi… ![]()
Příspěvek upraven 14.09.14 v 14:33
@cipis píše:
Kdybych měla uvažovat tak, že si musí rozumět s o 2 roky staršími dětmi, tak to by potom museli dávat odklad automaticky všichni, co mají děti v září normálně šestileté. Tak to přece nestojí, pokud někdo dostane odklad a jde do školy až v téměř osmi letech, pak předpokládám, že je v této době na úrovni toho šestiletého, jinak by šel normálně v termínu.
Ale odklad se dává třeba taky kvůli vysoké nemocnosti, logopedickým vadám, problémům v komunikaci s dospělými. To že dítě má odklad automaticky neznamená, že je méně inteligentní nebo, že má líné rodiče.
@ivašot. vysoká nemocnost během roka mizí? to slyším prvně…co se logopedie týče, mladší sestra navštěvovala poradnu až do čtvrté třídy..takže se vada řeči napravovala 4 roky…taky se čeká? ![]()
Tak třeba mojí dceři se imunita velice zlepšila mezi 6 a 7 rokem, ve školce pravidelně patřila k nejčastěji nemocným dětem. Nastoupila do první třídy přesně v 7 a teď je v 5.třídě a zatím měla maximálně 15 zameškaných hodin za pololetí. Výraznější logopedická vada je komplikací nejen při čtení ale i psaní, dítě si v duchu přeřiká slovo svou špatnou výslovností a pak ho tak může i napsat. Tak mi to řekla logopedka. Jinak já tady nepotřebuju obhajovat odklady, jen vím, že pro mou dceru to bylo to nejlepší rozhodnutí. Zatím je jedničkářka, ale nikdy, ani v první třídě to nebylo zadarmo.
@ivašot. píše:
Vždyť píšu, pokud je díte zralé.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.