Duben 2008

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2345
11.1.09 10:28

Týnko , to jsi hodná, že jsi to sem zkopírovala, taky to doma mám :D

Akorát nevím, kam bych dala 4 kojení 8O , když nepočítám noc, kdy pijou někdy vůbec, jindy třeba 3×, tak přes den kojím ráno a pak odpoledne, a to ještě slečna kolikrát odvarcí hlavičku a nechce - usmívá se, chce si hrát, sedá si, tahá mě za vlasy… ale že by jedla, to ne :? Ondra si dá spíš :wink: A po kaši dokojovat :?: Děti jsou zvyklé na postup koupání-kaše-postýlka, a my jsme taky rádi, že si už můžem vydechnout :wink:

Jinak příkrmy máme pořád zelenina-maso, brambory-zelenina, brambory-zelenina-maso, jiné přílohy jsem ještě nezkoušela…

Holky, máte někdo v plánu kojit až do těch cca dvou let :?: Já to hodlám stopnout někdy v červnu, červenci… mj. ze „sobeckých“ důvodů - mám slíbenou týdenní dovolenou bez dětí :wink: Ovšem pokud se mi slečna neodstaví dřív sama… :?

Jo a ta dýně - stačí prý oloupat, nakrájet na kostičky a asi 20 min. povařit. Tak ji zkusím takto připravit a podávat s bramborem, a bude :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2766
11.1.09 11:15

Týnko díkes,koukám,že dávám,to co tam píše,ale zpřeházené. :wink:
Jo a ten sýr jakej kromě té lučiny?
Ten postup mi myslím taky nejde..

Simi taky jsem jiné přílohy ještě nezkoušela,ale chystám se na to.A s tím kojením přes den taky to samé,dneska třeba nechtěl vůbec mlíko k snídaní,ale chleba si dal,potvůrka :wink:
Do dvou let určitě kojit nechci,Jiřulku jsem kojila do 15ti měsíců a stačilo to, pak už jen ráno a večer.jelikož v noci spal lépe než Vítek..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15883
11.1.09 13:28

Adél: Tak tady i postup :wink: Kopíruju ti sem 9/12 měs. a 1/2 roky

9. - 12. měsíc

• Nabízejte dítěti k hlavnímu jídlu vždy i přílohu - brambory, rýži, těstoviny (do roku věku bezvaječné), rýžové nudle, kuskus. • Je možné už také zkoušet luštěniny v pořadí - zelený hrášek (možno již od konce 7. měsíce), červená čočka, hrách, čočka, fazole. Je potřeba sledovat, zda některá luštěnina dítě příliš nenadýmá. • Nabízejte dítěti i pečivo. • Kromě mléka (plnotučné mléko do pokrmů lze použít od roku věku, na přímou konzumaci pak polotučné mléko po 2. roce) a tvarohu (ten až po roce věku) je možné vyzkoušet další mléčné výrobky - sýry (pozor na tavené - obsahují příliš mnoho soli), lučina, žervé, kefír, zakysané mléčné výrobky. • Sledujte složení potravin na obalech - zda neobsahují přídatné látky, barviva, konzervanty, soli, přidané cukry. Do třech let věku (ale i v pozdějším věku je vhodné se příliš chemicky upravovaným potravinám vyhýbat) je na místě opatrnost při výběru potravin. • Dítě může ochutnat i kvalitní dušenou šunku - drůbeží. • Kolem 9. měsíce prochází dítě další senzitivní periodou, kdy je připraveno přijmout kousky v potravě - začněte tedy nabízet měkkou kouskovitou stravu - již nemačkejte, ale spíše krájejte. Novou konzistenci potravin smíchejte s již známou strukturou - např. kousky vařené, měkké mrkve do mrkvového pyré. • Koncem 1. roku života by už dítě mělo být schopno jíst potravu stejné konzistence jako zbytek rodiny. • Často dítěti nabízejte potravu do ruky. Nechte také dítě často samotné jíst lžičkou, umožní mu to rozvíjet zručnost a koordinaci svalů. Hodně však dítěti pomáhejte, zatím nebude schopno se samo najíst. Povzbuzujte a chvalte každé jeho úsilí, je to pro něj velký krok kupředu. • Nabízejte dítěti pokrm v hlubší misce, nabírá se z ní lépe než z talířku. Nádobí by mělo být nerozbitné a raději těžší - méně klouže. • V tomto období, kdy se dítěti začíná nabízet hustější pokrm (celé kousky), který obsahuje méně vody je potřeba již dítěti dodávat tekutiny. Pro začátek postačí 200 ml denně, aby dítě neodmítalo kojení, které pokryje zbytek potřeby tekutin. Do roku věku dítě potřebuje 900-1200 ml tekutin (včetně mateřského či umělého mléka, něco obsahují i samotné příkrmy). • Nejvhodnějšími nápoji jsou - kojenecká voda (případně i kvalitní voda z vodovodu), ředěné ovocné a zeleninové šťávy a džusy (džusů dávejte denně max. 120-150 ml denně a pozor na obsah sacharidů - neměly by přesahovat 15 g na 100 ml). Nabízejte jen šťávy z takového druhu ovoce, které dítě dobře snáší (nemá na něj žádné alergické reakce), dětské čaje (ne granulované, obsahují barviva a velké množství cukrů), bylinkové, ovocné čaje. Černé a zelené čaje, ale také třeba čaj heřmánkový způsobují horší vstřebatelnost železa, proto je podávejte až po roce a ne v příliš velkém množství. • Nápoje nabízejte v hrnečku, ne v kojenecké lahvi. Dítě se potřebuje pití z hrnečku či sklenice naučit. Nabízet můžete různé hrnečky - se dvěma ušima, s pítky, s brčkem, ale konečným cílem je běžný hrneček. Hrneček plňte ze začátku jen z poloviny, bude se s ním dítěti lépe manipulovat. • Nezapomeňte, že dítě do roku věku potřebuje 600 ml mléka a mléčných výrobků. V případě, že kojíte tuto potřebu pokryjí 3-4 kojení za 24 h + kaše, jogurt. V případě, že je dítě na umělé mléčné výživě by mělo dostat zhruba 2 dávky umělého mléka po 100-200 ml (+ taktéž kaše, jogurt či jiné mléčné výrobky). Čím více mléčných výrobků, tím může být dávka mléka či počet kojení menší. • Dítě musí při jídle sedět. Může sedět u svého dětského stolečku, ale většina dětí bude nadšeně napodobovat společné stravování u jednoho rodinného stolu, u kterého bude sedět ve vysoké dětské židličce, bude se snažit ochutnávat to, co má zbytek rodiny na talíři. Dávejte tedy dítěti najevo, že jídlo, které máte na talíři je velmi dobré, vytvářejte při stravování pozitivní atmosféru.

1 - 2 roky

• Nadále pokračujte v kojení do 2 a více let dítěte, pokud to vám i dítěti vyhovuje. MM je i v 2. roce života důležitou součástí potravy dítěte. Může tvořit i třetinu energetické hodnoty a potřeby bílkovin. MM je také ochranou před onemocněním a alergiemi, ale také prostředkem komunikace s matkou. • Dítěti podávejte 3-4 jídla denně a mezi nimi 1-2 svačiny podle chuti dítěte. • Dávejte dítěti dostatečné dávky pestré stravy, dostatečně energeticky bohaté (do konce 2. roku nedávejte nízkotučné výrobky), která může být stejná jako pro ostatní členy rodiny. V malé míře je možné od roku věku solit i kořenit. • Podávejte co nejvíce různých potravin. Čím větší je pestrost stravy, tím menší je nebezpečí, že dítěti budou nějaké živiny chybět. • Denně dávejte dítěti potraviny ze skupiny obilniny - rýže, těstoviny, pečivo, kaše - postupně se stanou hlavním zdrojem energie, tak jako je to u dospělých. Pečivo může být bílé i tmavé, čím je dítě starší, tím je vhodnější, aby tmavé pečivo převažovalo. Vícezrnné pečivo může obsahovat větší kusy semínek, zrníček a ořechů, které dítě může vdechnout, ale také hodně aditiv-přídatných látek, proto je podávejte až po 2. či 3. roku života. K snídani můžete dítěti někdy podat také ovesné vločky nebo cornflakes (ovesné vločky je nutné tepelně zpracovat!) přelité mlékem či jogurtem, doplnit můžete ovocem či tvarohem - vybírejte co nejméně slazené druhy těchto lupínků. • Dítě denně podávejte ovoce a zeleninu, nejlépe při každém jídle, dle hesla „5× denně". • Maso dítě nemusí dostávat již denně, stačí několikrát týdně - drůbež, ryby (je možné podávat sladkovodní ryby, mořské ryby lépe až od dvou let), vajíčka nebo luštěniny. Maso je důležitým zdrojem železa a v tomto věku by dítě mělo dostat zhruba 3 polévkové lžíce v jedné porci. Od roku věku je možné podávat vaječný bílek. • Dítě od roku věku potřebuje 500 ml mléka a mléčných výrobků denně. Toto množství pokryjou 2-3 kojení za 24 h, případně 1 dávka UM (200-250 ml) + mléčné výrobky (kaše, jogurty, sýry aj.). Dítěti je také možné již podávat tvaroh. Obyčejné kravské mléko již lze používat na přípravu pokrmů, ale pokud není nikdo v rodině na mléko citlivý, je možné plnotučné pasterizované kravské mléko podávat dítěti i k přímé konzumaci. • Postupně přidávejte i syrovou zeleninu, která je hodnotnější nutričně. • Podporujte dítě v samostatném jídle, ale stále mu hodně pomáhejte. Nechte ho experimentovat se lžičkou, ale i s dětským příborem (i když všechno zapatlá). Buďte trpělivá, děti jí hodně pomalu. Často nabízejte jídlo do ruky, které dítě také pobízí k samostatnosti. • Nejvhodnějšími nápoji jsou voda nebo dětské čaje, v menší míře je možné používat i minerálky (mohou obsahovat velké množství sodíku nebo hořčíku). V tomto období potřebuje dítě 1200-1500 ml tekutiny denně (včetně mléka). • Nezapomínejte na snídani, která by měla tvořit ¼ celkového denního příjmu. V naší populaci jsou rozšířeny špatné stravovací návyky a nedostatečné nebo chybějící snídaně mezi ně patří. Snídaně je důležitým startem do nového dne a dítěti (nejen dítěti) dodá potřebnou energii. • Je běžné, že se množství snědeného jídla může měnit každý den. Pokud jednou dítě sní málo, nenuťte ho, dožene to při dalším jídle nebo druhý den. Dítě také může začít odmítat pokrm, který mělo ještě předchozí den v oblibě. Nesrovnávejte s ostatními dětmi (množství snědené stravy ani to, co má dítě rádo či nemá rádo) - každé dítě je jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15883
11.1.09 13:31

No, a my jsme zase zavedli jako k dopolední svačince UM, si ještě množství než má okolo té páté ráno, ale vyžuchnul to všechno-např. ovoce a tak mi dopoledne nechce a navíc jsem se na tom kojeni.net dočetal, že by měl vypít více UM :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9217
11.1.09 14:27

Holky, vam tie deti tak pekne papaju.. MAtuskoz as enchce zeleninku.. teraz mu chuti skor cesrtve ovocieee.. ale to nezje vela… zas hlavne len cuckaaa..

WENEEE, jeeej, tak huraa lepsie spinkaniee
A zuby / nam dr.povedala , ze zacat umyvat zubky, ked cih bude tak okolo 6..kupit mu zub. Kefku a nech si zacina zvykat.. a ze ho mam naucit , ze zaciatok a koniec umyvania zubkov, ze to vzdy robim ja.. a ze umyvat tak pri kupani..

SIMI, super, zee j lepsie. A jeeej, eprinky.. ja sa tiez uz chystam.. ale zas kym tie perinku kupim..to zas potrvaa..
A myslim, ze deti ti pekne papajuu.. podla mna netreba nic striktne podla tabuliek… ked deti su zvyknute, vana, kasa a hajii.. naco dokojovat…

KREM na tvaricku v zime… indulona modra
A vbiem,z e daktore maminky pouzivaju niveu taku special do mrazu

RYNTYNTYNKa, tak fajn, ze je uz Tobi bez horucok
Jeej a ako si sem spisala to papanie, sikulaaaa

ZELVI, supeer, ze syte si oddychli. Parade a dufam, ze mrcha ti dllho nepride..
Fujha a zehlenie kosiel nemaaam rada

JANUSKA< jeej, pokojicek, no ale musi to byt tazke, ekd amte rozdielny vkus. Potom sup sem fotky, nech sa pokochaame 

EVELINKO, ahoooja nech je tam dobre

a vcera priniesla sestra dolky a MAtuskovi taaaak vonali, ze sa za nimi postavil :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1808
11.1.09 16:18

Ahoooojky mamušky,
tak my už máme zase něco!!! :roll: :lol:

Dnes nás propustili z nemocnice, kde jsme leželi od pátku na pozorování. To jsme si jen vyrazili po výplatě na nákup a náš taťka že prý si mám vybrat něco na sebe, ať má ty moje narozky z krku. Když jsem vylezla z kabinky, tak mi celý zelený říká, že mu Tomáš vypadl z autosedačky přímo na nos. Ani moc nebrečel, ale nos měl celý červený a vypadal tak hrozně nešťastně. Jeli jsme tedy raději rovnou do nemocnice, ať mu pro jistotu udělají rentgen a oni nás honili po všech možných vyšetřeních a nakonec si nás tam i nechali. Nic ale naštěstí neobjevili, takže jsme akorát měli po víkendu. V sobotu jsme měli v plánu lyže, v neděli zamluvenou cukrárnu pro Jiříkovu oslavu - no prostě pech, ale tak hlavně že je Tomíno v pořádku, že!

Tak jsem stihla jen stučné info a Tomča už se mi probouzí, zatím se mějte papa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15883
11.1.09 19:28

Zuločku: No paráááda, co všechno dolky dokážou :lol: :lol: :lol: Jen tak dáááál :-) :-) :pankac:

Lucko: 8O 8O 8O Hlavně že je Tomík v pořádku :wink: :wink: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2766
11.1.09 20:07

Zuločku mě to prve vůbec nedošlo,co píšeš,až jak to Týnka slaví 8O :lol: 8) Tak super,Matuško je šikulka :wink:

Lucy hlavně,že je Tom v pořádku,uuuf,takové zážitky :roll: Však lyže i cukrárnu ještě zvládnete! :wink:
A Jiříčkovi dodatečně všechno nejlepší :wink:

A já po dni s klukama KO :roll: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
907
11.1.09 20:36

Ahoj

Lucy normálne si ma vystrašila,našťastie je Drobček v poriadku.Ufff,to sú šoky.Daj mu za mňa pusinku.

A dík za info o čistení zúbkov,nám už začal vyliezať 8 zubok,tak sa asi poobzeráme po nejakej kefke.

A čo je to dyňe?To je tekvica,alebo sladký melón?Ale asi tekvica,že?Ja to vôbec nedávam,ani neviem,kde by som to teraz v zime zohnala.

Akú zeleninu už dávate,môžem už aj špenát?

A mám taký pocit,že asi budem musieť prestať kojiť,ak to pôjde takto ďalej.Sofinka ma začala pri každom kojení brutálne hrýzť.Zahryzne sa celou silou a drží,myká a nechce za svet pustiť.Strašne to bolí,sem tam si aj poplačem.Nechcem prestať kojiť,pretože som plánovala tak dva roky,ale ako ju mám odnaučiť to hryzenie?

Zajtra ideme k doktorke na poslednú vakcínu Prevenar a pneumokok,držte nám palce.

Všetko najlepšie mini oslávencom.
Papa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15883
11.1.09 21:28

Wenee: Jsem se ptala manži a tekvica je dýně :wink: Zkus ze skleničky :D A špenát můžeš určitě dávat, ten se myslím může u od ukon. 4-tého měsíce 8) Akorát ten kup ve skleničce, jelikož kupovaný španát obsahuje hodně dusičňanů :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9217
11.1.09 21:36

dakujeemeee :D

Lucy, esteze ste vporiadku… 8O uff..

Weneee, jeejda, mna MAtusko az do krvi kusol… vzdy som aukla riadne nahlas. a MAtusko sa chudacik tak lakol, ze nechcel papat pol dna.. :( potom som aukala trosku tichsie, bala som sa, ze prestane as papat. ale nedalo sa neauknut… no a uz to nerobi, iba dakedy nechtiac…
skus tiez auknut, povedat nono a chvilu nedat cucnut..

Adelko, no, duam, zesa ti podari z vikendu ryhlo zregenerovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
11.1.09 22:26

Ahojky :)

všem oslavencům gratuluju :-)

Dnes jsme měli s manžou uklízecí den, vrhli jsme se na kuchyň, když Beník spal, taky jsme si upekli kuře - mňam :-)

Adiko , my taky ještě sedačku nemáme, zatím jen vybírám

Simi , já mám na ven na obličej vitamínovou mast z lékárny a je super - krásně se roztírá. Možná ani není na recept, ale nevím. Já to mám od kožní
Dýni jsem oloupala a uvařila a moc Bendovi chutná. Ale můžeš ji klidně jen nakrájet a odstranit semínka, bez loupání (na větší kusy) a uvařit tak. Po uvaření jde ta šlupka krásně sloupnout :wink:
Já budu kojit dokud to půjde, zatím neplánuju, kdy přestanu. Ale doufám, že co nejdýl :D

Zuločku , gratuluju ke stání :pankac: . Benda včera dostal kousek buchty a moc mu chutnala :lol:

Lucy , hlavně že je Tomášek v pořádku. To musely být nervy :roll: :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1197
11.1.09 23:19

Ahoj mamušky,
Lucy - hlavně že je Tom v pořádku, to je nejdůležitjší. Ale musel to být děsný zážitek, ufff. :?
Zuločku - taky velká gratulace ke stání :P
Wenee - tak ať máte očkování v pohodě a bez nějakých špatných reakcí…
No jinak jsem strávila celé dopoledne běháním po obchodech a na sebe jsem nesehnala nic - ve všem jsem si připadala děsně (tlustá, neforemná, jako hastroš… :roll: ), no takže na tu svatbu teda půjdu nevím v čem… :roll: :roll: Ale aspoň jsem sehnala pár oblečků na Adama - tak to dopadne vždycky, pro sebe nic a pro Adama plná taška… :roll: :wink:
Dnes jsem chystala pro Tomovu sestřenici (tu nevěstu) nějaké oblečky na půjčení pro jejich budoucí mimčo a úplně jsem nevěřícně koukala, jak byl Adam malinkatý, ty pidioblečky… 8O :wink: Nějak rychle to letí.....
No a už je zase hodin.....dnes jsem byla lenivá a válela se večer u televize - takže nemám vyžehleno, prostě nic.......jdu do pelechu - včera jsem ještě koukala na fotky na „rajčata“ - paráda… :wink:
Tak dobrou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
12.1.09 10:47

Ahoj

Kde jste kdo? :lol:

My jsme vzhůru od 7h., Beník se pak ještě od 9 od 10h. zdřímnul. Dávám mu teď už asi třetí den syrové jablko a hrušku s banánem a je z toho nadšený. Pořád mi nechtěl jíst jablka, ale tyto jsou sladký, tak sní celou misku :dance: . Dopuju ho teď vitamínama, protože oba bratránci jsou nemocní a i babička, tak abysme byli odolní a nechytli to od nich :roll:

Ráno jsem dala Beníkovi na hraní nafukovací kruh (ten, co jsem si koupila na sezení do porodky a nikdy jsem ho nepotřebovala :roll: :lol: ) a moc ho to bavilo, tak alspoň na něco je teď dobrý :lol:

Beník už si občas sám sedne :potlesk: , ale moc ho to nebaví, raději se plazí a zkoumá :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1119
12.1.09 10:53

Ahoj, já jsem tady, ale využila jsem čas a doplnila fotky na rajče, měla jsem dva měsíce skluz :oops:
Péťa si ještě sám nesedne a zatím se furt plazí, ještě neleze, ale je legrace když se šplhá rukama na židli. Leží na břiše a ruce s půlkou těla má ve vzduchu. :lol:

Radimek jde dnes po o, tečou mu oči (jak on říká kape oko), tak raději zajdu k dr a by se podívala co to je, jestli je to jen mráz, nebo rýma bo co jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí