Dula u porodu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69235
9.11.13 13:54

Jaký je tak asi rozdíl mezi dulou a skoukromou PA? Já měla sokuromou PA. Měla jsem ji u prvního porodu, páč z toho jsem byla vyjevená, historky mé mámy, tet a sestřeni v jejich hororovém podání mně utvrdily v tom, že při porodu dozajista umřu, tak jsem nechtěla, aby na to tam byl manžel sám. Bylo to bezva, prošla jsem si s ním kurzem, nácvikem psího dýchání, u kterého jsem pmdlívala doma jen při nácviku :mrgreen: masážemi zad uvolňujícími boletst při kontrakcích…no než jsem doma byla přesvědčena, že fakt rodím, byla jsem totiž ráno vyhozena z porodnice z kontroly, že to, co jsem celou noc měla jsou poslíčci a nerodím, vyjel manžel ve tři odpoledne pro mou PA, ta přijela a já si s ní většinu té první doby odhekala doma, bylo to fajn, poslouchali jsme ozvy, kontrolova stav otevření, masírovala mi záda ve vaně, ještě jsme i poseděli venku na zahradě u kafíčka, já tedy opřená o zídku prodýchávala, příjemné prorodivší odpoledne, večer v sedm zavelela, že je čas do porodnice, tak jsme dojeli, tm byl její kamarád doktor, takže mohla vést kopmlet porod sama, nemocniční PA jn koukaly, nakonec mě i odrodila, bylo to příjemné a milé, milý člověk, povzbuzující, hájící mé zájmy, které hájit potřeba nebylo, páč šlo vše jak po másle a po poříjezdu do porodnice celkem rychle. Có jsem pak ocenila bylo po porodu, po šití mě umyla, po míse, kam jsem se musela vyčůrat ještě na sále taky, štípalo to, bylo to fajn. Manžel si to moc chválil, neměl stres a strach, co bude, věděl, že je tam někdo, kdo ho povede, takže ten si jí užil ještě víc než já.
Druhý porod už jsem ji nechtěla, věděla jsem, že porod je pohádka a že to zvládneme sami, byli jsme už připraveni, šlo to jak po másl do4 hodin bylo po všem, šlo to rychle, rodila jsem ihned po příjezdu do porodnici, i nemocniční PA byla naprosto skvělá a perfektní.
Srovnává se těžko, já už ji u druhého porodu nepotřebovala, věděla jsem, že ho zvládnu a bude to zase zážitek snů a taky byl.
V tvém případě ale, kdyby byl první porod horor a já se toho druhého bála, bych neváhala ani vteřinu a takovou dulu nebo PA bych si zajistila, protože skutečně dokáže ten porod zpříjemnit v tom smyslu, že člověk si myslí, že má takovou jistotu, že někdo ví a stará se a zařizuje. Já byla s porodem s mou soukromou PA velice spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.11.13 13:54

To je román 8o pardon

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Crystalline
9.11.13 13:57

Ja mam za normalnich okolnosti takovy ten tvrdy realisticky pristup, ale ten mi pomaha treba v praci, ale na porod a sestinedeli bych se potrebovala trochu vnitrne prenastavit. Poprve jsem mela blby porod a sestinedeli jsem pretrpela ( a dite chudak taky).

• Citovat
  • Upravit
Crystalline
9.11.13 14:01

@terinka4444 ta pa taky neni spatny napad :) Mela jsem uzasnou pa na predporodni priprave u prvniho syna, mohla bych se s ni domluvit. Diky za tip :)

• Citovat
  • Upravit
kkeettkkaa
9.11.13 14:02

Nemám srovnání, protože to byl můj první porod, ale upřímně si nedokážu porod bez duly představit. Jen ten pocit, že tam s tebou někdo POŘÁD je a je na tvojí straně, netváří se kysele nebo otráveně jako sestry, není studenej jako doktor a podporuje tě, masíruje při stazích a podpírá tě nebo si s tebou povídá, pokud to ještě jde. Pokud budu mít další dítě, rodit půjdu jedině s dulou. Je to cizí člověk, ale je to taky spřízněná duše. Je to samozřejmě obchod - je placená, ale taky nezklame, neodejde a podrží tě. Před porodem jsme se viděly 6× a probraly porod, porodní přání, aleternativy, masírovala mě… Na poznání k porodu mi to stačilo.

• Citovat
  • Upravit
69235
9.11.13 14:02
Já si ji moc chválím, bylo to vážně fajn, možná z pozice tvé, kdy se potřebuješ připravit na porod a mít to tak trochu jinak, to není špatný nápad. Držím palce
@Crystalline píše:
@terinka4444 ta pa taky neni spatny napad :) Mela jsem uzasnou pa na predporodni priprave u prvniho syna, mohla bych se s ni domluvit. Diky za tip :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9024
9.11.13 14:09

Prvni porod „klasika“ se všemi špatnými zážitky. Druhy porod se soukromou porodni asistentkou a jsem ráda, ze tak bylo. Na Tvé otazky a obavy zareagují na www.unipa.cz kde si i můžeš vybrat svou pa. Já měla štěstí na Laďku Ryšavou. Se vším si věděla rady, pomohla s kojenim, peci o miminko… Byla to radost s ní byt. Pokud bych rodila po třetí, tak určitě s ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2630
9.11.13 14:17

@terinka4444 A to je právě ten rozdíl mezi porodní asistentkou- která má vzdělání na všechno, o čem píšeš, a dulou- která je pouze laická psychická podpora. S dulou by sis, to co píšeš, dovolit nemohla, nevyšetří tě, neposlouchá ozvy. U nás je to třeba tak, že se můžeš nakontaktovat na porodní asistentky přímo z nemocnice, kde budeš rodit a domluvit se s nima. Soukromý už k nám chodit nemůžou, vedení to nedovolí. Takže i třeba p. Ryšavá, jak píše @Bubiii, u nás víst porod nemůže, pokud přijede s rodičkou do porodnice, tak jen v pozici duly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9024
9.11.13 14:26

Nově ve Vyškově ano. @Taormína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Crystalline
9.11.13 14:32

@Bubiii dobry tip - diky :)

• Citovat
  • Upravit
69235
9.11.13 14:46
Aha, tak v tom případě PA, protože taký nějaký člověk u porodu je ničemu, PA, která se může starat, může ten porod vést, to je k nezzaplacení, za mě v 2006 právě ta má mohla, dřív pracovala v porodnici právě u nád, všichni ji znali. Já bych se vrhla tímto směrem, zajistila porodnici, která umožňuje svou PA, popřípadě která nabízí své PA k takovýmto účelům a do toho bych šla, to je k nezaplacení, nehla se ode mne na krok, vyštetřovala, hlídala, rozhodovala, co a jak, byla se mnou, milá, usměvavá, povzbuzující. :think:
@Taormína píše:
@terinka4444 A to je právě ten rozdíl mezi porodní asistentkou- která má vzdělání na všechno, o čem píšeš, a dulou- která je pouze laická psychická podpora. S dulou by sis, to co píšeš, dovolit nemohla, nevyšetří tě, neposlouchá ozvy. U nás je to třeba tak, že se můžeš nakontaktovat na porodní asistentky přímo z nemocnice, kde budeš rodit a domluvit se s nima. Soukromý už k nám chodit nemůžou, vedení to nedovolí. Takže i třeba p. Ryšavá, jak píše @Bubiii, u nás víst porod nemůže, pokud přijede s rodičkou do porodnice, tak jen v pozici duly.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9024
9.11.13 14:46
@Crystalline píše:
@Bubiii dobry tip - diky :)

Můžeš vetsinu času strávit s PA doma a jak to měla Terinka na velke finále odjet do porodnice. Mě u druhého porodu velmi pomohly knihy, ktere jsem během tehu četla: Zázrak porodu (hlavně podrobné porodní pribehy :palec: ) a Aby porod nebolel (geroverova). Najdeš v nich velmi užitečné tipy, co dělat při porodu, aby byl plynulý a bez zbytecnych komplikaci jen díky neinformovanosti jak se uvolnit. Co dělat mezi kontrakcema. Az budou naše dcery potrebovat, těším se, az jim budu moct povypravet a podělit se o zkušenosti. A hlavně je povzbudit, protože porod je krásná příležitost v životě zeny a je z mého pohledu unikátní záležitostí, do které není nutné příliš zasahovat a jen nechat plynout radost z blížícího se nového zivota.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.11.13 14:54

@Bubiii krásně jsi to napsala :palec: je to pravda, porod je z velké části v hlavě, kdybys slyšela ty příběhy, co jsou u nás v rodině, ke konci jsem si jen odevzdaně říkala, že nějak to dítě ze mě dostat musí, prý máme geneticky těžké porody všichni, z tátovo strany všichni x let nazpět rodily kleštěma, z máminy snad ještě katastrofálnější. Někdy kolem osmého měsíce šedivá hrůzou jsem si řekla, že takhle ne, že já budu mít krásný porod, a přesvědčila jsem se a měla ho. U druhé jsem se od dvou čárek těšila na porod, vyloženě těšila, tak krásný den byl ten první poroid a druhý ho ještě předčil, nejkrásnější zážitky v mém životě. Bolest je jeho přirozenou součástí, ale dá se to tak nějak jinak prožít. Mohla bych rodit každý rok :mrgreen: a pomůže k tomu cokoliv, co hlavu přesvědčí, že je to krásný magocký okamžik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
9.11.13 14:57

Dula je paní, co překáží u porodu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.11.13 15:26
A do všeho kecá :mrgreen: ještě je potřeba ale dbát na to, aby porodnice, co vybereš umožňovala dva lidi u porodu, jako dulu a otce, ne každá nemocnice tohle umožní.
@Burj Chalifa píše:
Dula je paní, co překáží u porodu. :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí