Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@j.a.n.i1 píše: Více
V tom případě je to ale důkaz celkem nedostatečné finanční gramotnosti. Krom toho, že dům obvykle neprodávám stylem - jé, co kdybych to hned teď prodala, tak si to teď nafotím a zveřejním inzerát - ale obvykle o tom člověk nějakou dobu uvažuje, tak k prodeji je ten PENB povinný. A pokud už jsem na baráku dělala nějaké zásadnější úpravy (pak bych ho povinně měla dělat taky), tak v dnešní době hromady různých dotací si dám tu práci, abych v rámci úspory pro to nějaký důkaz a potvrzení měla. Ale lidé jsou různé, uznávám. Jen bych si nedělala iluze, že když si to někdo samodomo zateplí a vymění na tom okna, aniž by k tomu měl pořádnej projekt a výpočty a štempl od odborníka, že to bude nutně k lepšímu. Kolikrát bych radši koupila domek v původním stavu s tím, že tomu bude cena odpovídat a pak si to sama udělám pořádně, než „víte, my tam sice píšeme G, ale ve skutečnosti jsme na to nalepili patnáct čísel polystyrenu a dali tomu nový plastový okna, takže jsme určitě minimálně C, tak to prodáváme o půl mega víc“.
@j.a.n.i1 píše: Více
Tak zrovna u bytov to je pochopiteľné, ak celá budova PENB spracovaný nemá a SVJ nespolupracuje, tak ja ako vlastník mám proste smolu.
Ale dávať do predaja dom s G ak realita je B-C je dosť blbosť, šanca že to niekto kúpi v cene toho C je malá a naopak keď ho dorobí, kopu záujemcov odradí už len fakt, že tam ten inzerát visí už moc dlho, “tam bude určite nejaký problém”.
My to tak měli v pronajatém bytě v roce 2016. 2kk, měli jsme tam v každé místnosti přímotop. Starý pražský byt, dřevěň okna, vysoké stropy. Dali jsme tam časovače do zásuvek a přímotopy topily než jsme vstávali a pak večer. Byli jsme pres den pořád někde, na víkendy jezdili pryč. Finančně to bylo ok, ale byly v té době úplně jiné ceny energií. Ale byla tam zima. Jak se netopilo soustavně aspoň trochu tak tam bylo chladno, chlapovi to tehdy nepřišlo a mne asi taky hřála láska a mladí, ale teď když bydlíme v paneláku s centrálním vytápěním tak je mi konečně fajn 😆 😆 a kdybysme tehdy topili pořád tak by to už tak moc fajn finančně nebylo… Neumím si představit byt tam třeba s dítětem přes den doma