Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@1mila2 jako určitě. Za nějaký administrativní poplatek to umazes, vždyť lidi si běžně meni příjmení, i třeba, že se jim nelíbí.
Teď je synovi 10, mám ty 2 už nějaký ten rok, ale myslím, že až bude v pubertě, bude mu už fuk, jak se jmenuju, tak pak to asi nějak za těch 5let zkrátím.
Ono s tím -ova. Asi to chce volit i podle příjemní.. Asi bych nechtěla třeba špaček nováková, to bych dala spackova nováková, ale zas třeba u grégr nováková mi to neva…
@Virgina123 dekuju moc, jsem rada, ze nejsem jedina, kdo to řeší a kdo ma ze stejného důvodu vic prijmeni. Já mám teď příjmení málo obvyklé (cca 400lidi v republice) a nové je absolutně neobvyklé (70 v ČR). Takže žádná Nováková Pokorná ![]()
Takže budu mít obě s ová a je to ![]()
Já mám dvě příjmení. Nové „vyvdané“ a své rodné. Děti mají příjmení po otci. Brali jsme se nedávno a děti jsou již odrostlejší. Svého rodného jsem se nechtěla vzdát. Jmenuji se např. Nováková Svobodová. V práci mi stejně říkají starým příjmením. Telefony v rámci práce (vidím, kdo mi volá) se představuji starým příjmením. Obě používám jen pro čísla z venku a při představování před lidmi. Pro telefonický styk se školou a dětským lékařem používám vyvdané, dle jména dětí. ![]()
Kolonky neřeším. Řešili jen „ajťáci“ v práci neboť mám 9 písmen křestní jméno, 9 písmen nové příjmení, 7 písmen staré příjmení + titul. ![]()
V bance mi kartu nechali na staré příjmení, stejně tak pojišťovna. U lékaře: jak která sestra, ale většinou nechali pod starým příjmením, protože tak mám kartičku od pojišťovny.
Příjmení mám s -ová. Nové příjmení jsem vůbec nechtěla, ale pak jsem na matrice „vyměkla“ a udělala muži ústupek. Z mého pohledu vlk se nažral (muž) a koza zůstala celá (já). ![]()
Anonym - osobní údaje.
Kamaradka ma dve prijmeni ve tvaru “Novak Prchalova” a predstavuje se obema, ma tedy jmeno bez -ova kratke 4pismenne (to vyvdala) druhe zhruba stejne dlouhe jako “Prchalova” (rodne), deti maji jen manzelovo prijmeni. Je s tim spokojena.
Udaje o kamaradce. ![]()
Ja jsem si ted vzpomnela na Kateřina Konvalinka Průšová. Tak ta kdyz se predstavuje a rekne Konvalinka Průšová, tak si musej myslet, ze ma fakt ujety křestní jméno ![]()
Zkusim teda obě příjmení s ová.
No, ještě titul, ale ten má naštěstí svojí kolonku ![]()