Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Sagema Moc mě to mrzí, je to takové štěstí v neštěstí. Přeji Ti dál pohodové těhotenství a aby ses dočkala zdravého miminka ![]()
@no.comment @Nugetkka děkuju vám moc
A i vám pohodové a co nejdelší těhotenství ![]()
@Sagema jejda,to mi mrzí … A je jistý,že až se narodí,tak ho bude mít?
Holky,asi to zní divné,ale co když u dvojčat se zjistí,že jedno miminko je fakt nějak zdravotně mimo,že by bylo lepší ho dat pryč,to se u dvojčat může? Nebo jak se to dělá? My jsme si třeba říkali vždycky,že bychom dítě s Downem nechtěli…ale jak bychom se zachovali,kdyby to fakt vyšlo …to nevíme
@sonci82 záleží na tom, zda jsou mo-mo, mo-bi nebo bi-bi. Řešit se to dá, taky nechceme postižené dítě. Vzhledem k tomu, že máme bi-bi, takže úplně oddělená, je to jednodušší a řeší se to tak, že se tomu postiženému píchne do srdíčka sodík a tím se srdíčko zastaví. Plod se pak v děloze nechá, vlastně se tam zapouzdří, a při porodu se pak vyndá mrtvý, mumifikovaný plod. Není neobvyklé, že se u dvojčecích těhotenství toto stává i přirozeně, že i klidně po 20. týdnu z nějakého důvodu jedno miminko umře. Zůstane v děloze a nic se s ním nedělá. Takže i my to vyřešíme takto.
Jinak z té plodovky to je jistota. V pondělí jdeme na genetiku na konzultaci a tam to všechno probereme. Ale počítám s tím, že tento výsledek je jasný, že není pochyb.
@sonci82 u dvojvajevnych je to „v pohode“,protoze maji kazde svou placentu a obal.U jednovajek je riziko,protoze krome bi-bi,maji jednu placentu.
@sagema…ty jo…to nic moc zpráva a já si tak nějak myslela, že buď by to mely obě děti nebo ani jedno…no ale taky jsem zastancem že nemocné dítě ne…nejen kvůli mně ale i kvůli tomu dítěti který z toho života pak nic nemá…
Dobře, že to bereš v klidu i když věřím, že člověk z toho je asi pěkně v šoku …ale jedno zdravé miminko je i tak super.
Tak se drž a ať zbytek probíhá už v klidu.
@no.comment U jednovajecnych to nejde, zemrou oba plody. To mi rekl gynekolog..
@Sagema Mrzi me, ze vam to takto dopadlo
Drzim palce at se vse podari bez komplikaci. Jsi takove slunicko, tak to bude dobre ![]()
@janaapo znam nekolik pripadu,kdy prerusovali spojky v placente,aby kazde melo svou placentu.Pak se ale musi vice hlidat to zdrave miminko
@Sagema ty brdo,to je mazec
Ale zas hlavni je,že jedno miminko mi je zdravé. Drž se!
@no.comment Hmm zvlastni.. o tech spojkach jsem cetla v ramci transfuzniho syndromu, ale netusila jsem, ze muzou jedno dite odpojit. Fakt jsem se primo zeptala, bala jsem se o ne (taky jsem mela jednovajecna s jednou placentou). Dr mi rikal, ze nema sanci prezit to druhe, ale je fakt, ze to asi bylo v dobe, kdy si jeste myslel, ze cekam mono mono dvojcata, u tech to fakt mozne neni. Omlouvam se za mystifikaci.
@Nugetkka Ahooj, jako procházka ruzovym sadem to zrovna neni, ale jeste se to celkem da. Kluci se narodili 5.2.,15.2. nas pustili z motola s porodnima vahama 2100g a 2300g a ted se nejak očucháváme
Kluci to dokazou někdy poradne roztocit, ale umi i hezky spinkat
Jen mi cely den prijde ze je jen o kojeni, protoze jak si jeden vezme malo, tak uz za 1.5hodiny rve a musi se mu dat znova..Na druhou stranu moc hezky prospivaji. O minutu starsi Kubik ma uz dvoji bradu a skoro 3kg
![]()
moc všem děkuju za podporu
Bereme to racionálně, i když to vůbec není jednoduché. A hlavně, až na to přijde..... raději na to nemyslet. Nicméně kdyby nic jiného, tak rozhodně nechceme do budoucna vědomě postavit to zdravé dítě před situaci, kdy se bude muset starat o postiženého sourozence až tu nebudeme. Jsme stále součástí přírody a příroda není milosrdná, příroda je každodenní tvrdý boj o přežití. To jen my lidé se ji neustále snažíme obejít. A jak jsem psala, hlavně, že aspoň to jedno je zdravé, to je největší výhra. Proto jsme šli do dvou zavedených oplozených vajíček při IVF. Abychom zvýšili šanci na zdravé miminko. A to se, zdá se, povedlo ![]()
@suzka1 to je teda přírůstek
Ať se klučíkům daří a ať si vše rychle sedne a začně ta procházka růžovým sadem ![]()
@janaapo ano,preruseni spojek se dela u transfuzniho syndromu,ale taky prave u toho,kdyz je jedno z deti nemocne,tak aby byla sance zachranit to zdrave. Vytvori vlastne 2 placenty a tim padem ma jedno miminko realnou sanci prezit. Ale to jde u mo-bi,protoze ma kazde mimco svuj obal.
Ja uz jsem jednou cekala jednovajecna dvijcatja mo-bi a rozvijel se u nich transfuzni syndrom. Lekari chteli prepalit spojky,ape bohuzel nez se k tomu dostali,tak odtekla plodovka a potratila jsem. Pak jsem se o to trosku zajimala a prave znam i pripady,kdy prerusovali spojky kvuli nemocnemu miminku.