Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Monca9 alespoň nejsem sama, a jsem ráda, že to nemusí být takový problém. Já mám předepsaný Dopegyt zatím 1 tabletu ráno. Mně právě doktor nařídil, abych si ho doma alespoň jednou denně měřila a když by hodně vyskočil a držel se vysoko, tak okamžitě do nemocnice.
@Anonymní já se v CAR ptala na transfer dvou embryí, ale doktor mi to nedoporučil z důvodu právě rizika dvojčat a dalších komplikací. Ale někdo z vyšší moci se rozhodl že při transferu posledního mrazáčka se embryo rozdělilo a čekám svá vysněná dvojčata, leč jednovaječná. Nejdřív jsem podezřívala doktora, že kecá, že to nemůže být pravda, ale už to tak je
…sice jsem od začátku samá komplikace, ale mám skvělého gynekologa, který vše důkladně hlídá. A už na začátku mi jasně řekl, že to vidí tak max. na 36.týden a císařem, ale jak píšeš, budu ráda, když do toho 36.týdne vydržím
@Missaanek Ahojky mam zvýšené riziko preeklapsie (nevím jak se to píše
) a beru anolpyrin (snad také píšu správně
)
A zatím se mi drží tlak nízko, jsem 32tt. Dokud se prý k tomu nepřidali silné otoky a bolesti hlavy tak je to ok.
Já tedy na otoky trpím silene, především ruce po ránu. Neudrzim skoro nic ale bylo mi řečeno ze to je syndrom karpálního tunelu.
Neboj oni si tě kvůli tomu budou více hlídat ☺️️
Ahoj ženy, zase se po odmlce hlásím, v minulém týdnu jsem měla poradnu i ultrazvuk, u mě zatím vše probíhá v pořádku. Velkou radost mi udělal čípek, který se od minule zase ‚natáhl‘ na 37mm (před 3 týdny 33 mm) a vše drží, a to přitom nemám žádný velký klidový režim, většinou je pořád co dělat. Dnes jsem 26+0 a na včerejším ultrazvuku byli kluci: Áčko 26+3 a 987g a Béčko 25+6 a 888g. A momentálně kolizní poloha, Áčko si pod žebry leží napříč a Béčko se přetočil zadkem dolů (celkem překvapení, Béčko je většinou kliďas, zatímco Áčko se pořád mele) a hlavy mají u sebe. Tak snad se tam domluví a srovnají se. ![]()
Jinak se cítím dobře, cukrovku nemám, tlak v normě, v noci relativně dobře spím, jediné co mě trápí je tvrdnutí bříška - když jdu rychle, někdy když vstanu z gauče, když se víc ohýbám…
ještě to není bolestivé, ale nepříjemné, tak jsem začala brát hořčík, jenže ten má na mě i v menších dávkách projímavé účinky, takže se o to víc naběhám. ![]()
A trochu začínám být nervózní, že stále ještě nemáme kočár, postýlku a jména. Vajíčka máme co jsme sehnali po rodině, ale ještě nemáme vyzkoušeno, jestli se dočasně vejdeme do auta (zároveň s dceřinou sedačkou). Kočár mám vybrané valco duo snap, ale potřebovala bych ho osobně vyzkoušet mezi našimi dveřmi, jestli se vejde, tak o milimetry. ![]()
Jak jste na tom vy, máte vše?
Jo a jinak strie zatím žádné nemám, ale mě se žádná nevytvořila ani v předchozím těhotenství.
Mažu jak kdy si vzpomenu, spíš jen když mě svědí a táhne břicho, což je ale poslední týden celkem často.
@krispyna super, že se ti srovnala ta plodová voda, ale teda v té šalině jsi měla kliku.
přeji pevné nervy, ať jsi co nejvíc v klidu a trochu víc se vyspíš. 🤞 @Aneeyj i tobě ať se daří, začíná se ti to krátit, je super, že už jsi to dotáhla tak daleko.
Jen když to tak čtu, začínám se obávat toho, co přijde s dalšími týdny.. ![]()
@Ellimere Ahojky, ja uz mam asi vse. Dokonce i sbalene tasky do porodnice na sestinedeli i k porodu. Ale asi je to tim, jak je mi mizerne, sotva pres den obslouzim syna. Diky bohu za pohadky na netflixu….
Jsem na tom s horcikem jako ty:/ Dokonce sem si koupila horcikovy olej s nadeji, ze kdyz nepujde traktem udrzim ho, ale vubec. Aplikace docela dost pali mela sem i vyrazku, a i kdyz sem si mazala jen plosky nohou kam chytam nejvetsi krece skoncila sem na wc a tri hodiny me nikdo nevidel.. Na tvrdnuti mam jen dva utrogestany na noc a musim rict, ze i kdyz je z nich soufl je to zachrana. Stahy mam jen pri tom behani na wc.
Mam dneska 30+3, 15kg nahore a jeste sem nevylezla z postele ![]()
Ve stredu mam kontrolu nevim jestli i s merenim nebo me bude posilat do porodnice uvidime.
Drzim vam holky fakt palce a doplnujte co se da, jak nebude horcik nebo zelezo perte to do sebe je to mazec mit k tomu anemii.
Uprimne kdyby mi rekli, ze muzu zitra rodit podekovala bych vzala batuzek a cekala na koleckovy kreslo ![]()
@krispyna taky už počítám každý den navíc a přeji si ať už jsem alespoň 30+ 🙏 😃 zítra začínám 28tt, taky jsem ráda, že se sotva postarám o syna, celý den bych jen nejradši ležela a nic nedělala, což je nereálný, nedá mi to neuklidit 🙏 😃 jsem magor do úklidu…plus nějaký to skoro každodenní vaření, kolikrát si říkám, že riskuju a měla bych se fakt krotit už, břicho mi tvrdne dost no 🤔 zítra si volám doktorce skrz poukaz na kompresní punčochy, na ty moje křečové žíly na pravé nože, už je to fakt k nevydržení 🙏 🤔 achjo holky už ať to máme všichni za sebou a jsme všichni v pořádku 🙏 💙
@Ellimere Ahooj, tak krásné zprávy..
Taky jsem jedna z těch stastnejsich a takové problémy jako otoky, spaní atd taky nemam.🙏 Jinak co se týká vybavicky, tak já už mám teda taky vše až na postylky, ty nám bude kupovat moje mamka, tak snad to nedopadne tak, ze prijedeme z porodnice a kluci nebudou mít kde spát.😂 😂 😂
@krispyna Cítím s tebou, taky bych to už brala aby už byli hotoví a mohla jsem rodit.😅 Už cítím každý jejich uprdnuti v tom brise a je to dost nepříjemný.😫
@Ginger77 tak, tak blizime se ale do finále. Pak si ještě vzpomeneme, ze by jsme braly aby byli dvojky ještě v brise.😂 Beztak.😂 Taky teď jak cumakuju doma, tak pořad něco drhnu. Minule jsem si objednala balik čisticích přípravku za dva litry a od te doby pořad drhnu.😂 Chlap mě nesmí vidět, jinak nadává a já se pak taky mlatim do hlavy, protože mě pak všechno bolí jako svie.🤦♀️ No blka no. Ale zase tak cisto jak máme doma teď i se psem, jsme nikdy snad neměli.😂 To pak bude šok až bude všude bordel po dětech.😂
Jinak na všechny myslím holky, držte se, máme to už většina za par.
Já mám zase ve čtvrtek kontrolu, to budu 29+4, tak jsem zvědavá kolik zase kluci mají.
😂 Ale už se mi teda dost pronesou. Jinak byli jsme na foceni, kamarad je fotograf, tak, ze nás blejskne. Tak jsem ve finále rada, ze máme památku, protože už rozhodne nikdy těhotná nebudu.😂 A nejvíc se mi teda líbí tyto dvě fotky. Tak ať vidíte taky jak vypadá poradnej macek +23kg.😂
@Ginger77
Presne, dneska sem uvarila za cenu jednoho zvraceni a pak sem nevydrzela vytrela byt a padla do postele s modlenim at mi to nedaj tolik sezrat
Malej nastesti se mnou to nejhorsi precka v posteli, vydrzi se se mnou treba do dvanacti valet, takze v tomhle je milacek a pak se teprve snazim fungovat.
@Elleaa
Holka zlata cim hur bude ke konci, tim min bude brisko chybet
Me dori tri hodiny spal a hodinu byl vzhuru cele sestinedeli a to obdobi sem milovala
Konecne spanek, zadny tehotensky bolesti, lezeni na brise (to mi chybi strasne), poporodni poraneni bylo sice priserny, ale bez tech hormonu uz sem aspon umela usnout. Prestal takhke krasne spat az s prvni hexou, ale uprimne ja radsi probdelou noc s rostoucima zubama nez s tim balvanem a palejicima zebrama
Kdykoliv se chlap zepta jestli neco nechci rikam uz jen ze porodit
![]()
Ty fotky mate super ![]()
Holky taky mate ty pohyby tak brutalni? Me vsichni rikaji, ze to nikdy nevideli takhle zvenku co tam delaj. Ty videa natoceny mam opravdu jak kdyz si prokousavaji cestu ven
![]()
@Elleaa juuuu fotky nádherné, já jsem vystudovaná fotografka kameramanka 😀 takže mam kolem sebe dost lidi a taky mam památku. Tak se také pochlubím 🙈???? dokonce nám přátele udělali překvapeni v podobě odhalení pohlaví a to bylo také krásné. I když jsem to vůbec nečekala 😀
Jinak se úplně slyším ze už také těhotná opravdu nebudu 😀 mam toho všeho dost, jsme rada ze už začínám 33tt pomalu a přesně jak někdo výše psal. Počítám každý den, už je to šílený 🙄
Jinak výbavičku už také mam celou, jen pořad nemam zbaleno do porodnice, ale já už se na to vrhnu 🙄
@krispyna tobě přeji ať je co nejdříve dobře, jako já nespím a trpím na ty otoky (necítím už levou ruku teda celou) ale ještě aby mi bylo do toho blbě. To bych si sla hodit už masli jako!
@krispyna páni, ty máš ale úžasné a maličké bříško, člověk by nevěřil, že tam schováváš dva kousky…
já zatím přibrala tak cca 10 kg, posledních 10 dní jsem moc na váhu nelezla, tak nevím přesně, ale jsem ráda, že při tom, co jím, je to jen tolik.
Super, že jsi našla alespoň nějakou funkční alternativu k tomu hořčíku. Železo mám také doporučené užívat, beru ho už někde od 12 týdne. Prý často způsobuje naopak zácpu, tak jsem si myslela, že se to s hořčíkem vyváží, ale ten to teda jasně válcuje. ![]()
Ve 31 tt už doufám také budu mít vše nachystané a jsem zvědavá, jestli se budu také tolik těšit, až budou venku. Zatím se tedy té chvíle spíš děsím, protože jsem si naivně myslela, kolik budu mít na neschopence času stihnout všechny resty, tak teď už se bojím, že to do konce ani všechno nestihnu…
Natož až budou venku. Momentálně jsem ale ráda za každý další den, který nás posouvá za hranici přežití v případě předčasného porodu. ![]()
@Ginger77 jsem stejný magor jako ty, prostě bych si nemohla jen tak lehnout, když je okolo bordel..
přitom se tak těším, jak si ve volné chvíli sednu, ale ještě tohle udělám a tamto udělám a volná chvíle pořád nikde..
jenže když to neudělám já, tak nikdo..
Teď navíc do toho dcera opět nemocná s horečkami, takže opět místo školky doma a celodenní (a často i celonoční) péče. ![]()
@Elleaa neboj, postýlky by určitě zvládli zajistit i během pár dní, co budeš v porodnici. A kdyby ne, cestou domů se stavíš v prvním zverimexu, koupíš dva pelechy pro psy a máš to místo hnízdeček…
jinak já v těhu s první dcerou taky doma hodně uklízela a byla jsem za to ráda, na některé věci jsem se dostala poprvé a taky naposledy… ![]()
fotky máš nádherné a moc ti to sluší, váhu také nemáš přehnanou, často některé ženy přiberou totéž jen s jedním dítětem.
Ta druhá fotka na mě působí úplně jako kdyby to byl plakát k filmu.. ![]()
Berete někdo těhu vitamíny? Já teď dobrala, co jsem měla, a přemýšlím, jestli ještě na 3. trimestr něco pořídit, nebo to nechat jen na Omega, listovku a pak ten hořčík a železo… ![]()
@krispyna Nojoo když já se obávám, ze s dvouma takový štěstí mít nebudu..😂 pohyby masakr, taky si rikam, kdy vyskočí přímo z bricha. Buď jedou velký vlny, nebo narazovy kopačky. Zrovna dneska kamarádka taky říkala, ze takový přemety nevidela ani u jednoho svyho těhotenství.😂 😂 Holt dva jsou dva.
![]()
@Aneeyj Jeee taky super fotky 😍 a ty už to mas fakt za chvíli, jak já ti závidím.😂 Musíš se pak povinne hlásit jak to probíhá.😂 😂 kor pro nás prvorodicky to je všechno spanelska vesnice.😂 😂
@Ellimere dekujii 😊 nastesti pelechu máme doma dost, tak je kdyžtak šoupnu ke psovi, taky fakt. Když budou moc zlobit, půjdou do klicky.😂 😂 Jinak já beru cely tehu femibion a hořčík. Jinak nic. ![]()
@Ellimere taky jsem se v tomto týdnu spíše desila až budou venku, teď se děsím jak dlouho to bude trvat ještě 😀 samozřejmě se jako prvorodicka bojím ale už je to šílený 🙈
@Elleaa No přesně buď šílený vlny nebo nárazovky, já mám jednu hlavou dolu takže to je taky dost nepříjemný. No už to mam za chvíli ale zároveň mi přijde ze teď to je nejdelší, čekám na ten čtvrtek co mi řeknou. Jde primárně prý o váhu, jelikož já jsem malá a holky docela velký, tak uvidíme 😀
Hlásit se budu rada ale bojím se ze sama nebudu vědět co dřív a co a jak 😀 takže si nudu chodit pro rady za zkušenými zde ❤️️
Ahojky holky, tak mam dnes za sebou další vyšetření a holky už mají obě 2kg. Takže rostou jak z vody, a já to tedy dost cítím.
Zároveň jsou obě hlavou dolu, tak mi to děla v břichu docela neplechu. Prý se pokusí, se mě udržet co nejdéle. A ty otoky mam údajně vydržet dokud to pujde. Takže se asi zblázním. Tak jsem zvědavá jak dlouho vydrzim ![]()
Ještě jdu dnes na jedno vyšetření, zda ty otoky nejsou rizikové. Tak dam ještě vědět ale myslím ze proste si to vytrpim ![]()
Jinak za dva týdny mě čeká další vyšetření tak dam opět vědět ![]()
Co u vás, vše v pořádku? ![]()
Ahoj holky,
jdu si za Vámi pro radu - dnes začínám 10 tt. Na kontrolu bych měla jít za týden v pátek, nicméně mi cca 4 dny zpátky vymizely prakticky všechny příznaky - nebolí mě prsa, není mi špatně, i ta ohromná únava mě přešla. A přitom si říkám, že tak dobře by mi ještě být nemělo. je na to brzy, HCG je vysoké… tak trochu (trochu víc) stresuju a bojím se, zda je vše v pořádku.
Měla jste to tak prosím některá? Anebo mám začít stresovat a obtěžovat lékařku?
Vím, že každé tělo je individuální a příznaky taky, ale říkám si, že u dvojčat by to mělo být mnohem horší… a proto se děsím, zda by nemohlo jít o zamlklé těhotenství. Doufám že ne, nechci plašit doktorku kvůli každému mému divnému pocitu, ale samozřejmě se bojím…
Děkuji za zkušenosti