Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ivof, taky by mě zajímaly podrobnosti!!!
Markýtko, ale tvoje holčičky jsou jednovaječný, ne?
Poli , gratuluju k jednovaječ.holčičkám!!!!!!!!!!, my máme taky,ale nejsou uplne stejné,jako třeba Markytky,a ta má zase dvojvaječné,kdoví,jestli se ti doktoři nesekli
ale placentu jsme měli jednu obrovskou, brrrrrrrrrrr ještě teď ji vidím na por.sále ![]()
Teda pepen, vy už skoro lezete! To my ještě taky kolínka nemáme,teda trochu když se hooodně snaží,hodně dělá anetka letadlo, na bříšku jsou furt, na zádička to taky ještě neumíme.
V galerce jsou fotky z prvního krmení - mrkvička k obědu kašička k večeři, tak jukněte kdo chcete. Mrkev nám vůbec nejela, kašička jooooo (udelala jsem nakonec mléčnou rýžovou Nutrilon,mám doma vzorek reklamní,tak půlka balení stačila,moc toho nesnědli).
Oren , az ted to ctu!!
To jsou zazitky, at uz se nic podobneho neopakuje.Drzte se! Ty jsi tak statecna a silna. Ja mam paniku a hruzu z obycejne virozy, cerne myslenky lezly do hlavy kdyz holky mely „jen“ teplotu.
At vam vysetreni dopadnou dobre a at toto vse zustane jen epizodou z minulosti.
Poli , gratuluji k holcickam!
Ivaf , take cekam na podrobnosti a hodne zdravicka!
Zuziko , to neni mozny jak jste sikovne!!!! Chodit v 10m, u dvojcat to asi neni obvykle, co? Od holek to chtit nemuzu, my jsme porad -1,5 mesice ve vyvoji
Ja jsem take chodila v 10m, ale me maminka dokazala donosit, ne jako ja… Jen tak dal, a co pady?
Vsem detickam, co ted nejak slavi narozky vsechno nejlepsi!!!! A vkladejte fotecky s dortami!
Heli, to jsi me prekvapila, ze Nikolka chodila v 11m. Vy jste prave stejne nedonoseny jako my (33+4), a to jste se tak sikovne vse dohnali! Cvicili jste take Vojtovku nebo ne?
Miso , ty vase vahy jsou teda rekotdni! My mame ted kolem 5kg, a to si rikam, ze je dost dobry! (porouchala se nam vaha, tak to nevim presne. ani nevim, kolik snedi, a je to zvlastni pocit najednou nemit prehled o jejich jidle).
Markytko , holky maji pekne saticky!!! A jsou opravdu stejne, asi se fakt doktori spletli.
Jdu prebalovat, pak jeste nakouknu.
vlozim jeste aktualni fotky
http://dominky.album.cz/…51283739.jpg
spinkame:
http://dominky.album.cz/…00593e99.jpg
hraje me si:
Čauky dvojčátkový maminky ![]()
Moc vám všem děkuji za gratulace k holčičkám. Já si teď pořád prohlížím vaše fotečky jak to vám i vašem slečnám a samozřejmě i klučinám sluší. Už se taky moc těším až je budu mít doma, nemůžu se vůbéc dočkat. Ještě že teď existují ty ultrazvuky
, vidím je aspoň tam!
Ahojky holky,
tak jsme přežili další noc… byla vyjímečně docela fajn… hlavně pro terezku… které jsme nějakým zázrakem srazili tu šílenou horečku až večer,… ale docela se prospala
tak jsem ráda. Ráno se probudila v pohodě… bez teploty a veselá… teď to zase trošku stouplo… ale dobrý!!! Možná nebudeme muset brát ty blbý ATB. Já nevím jaký na to máte názor vy… ale já nechci aby je holky jedli už tak maličké… teda pokud to samozřejmě není nutné a jinak to nejde.
Takže když nám dneska nevyleze horečka na 39, tak pro ně nepojedu!!
V noci nás zase pěkně pozlobila Kristina. To je hruza… vyměkla jsem, jak Terezce začaly ty problémy a večer jsem si asi dva dny po sobě chovala Kristinu až usnula… jenom dva dny!!! No a představte si, že ta malá chytračka si myslí, že to teď bude snad pořád… takže když ji vezmu do křesla, usne mi krásně a hned na břiše… je to teda krásný pocit a já si říkala, že jí to dopřeju,,… koneckonců, mně to čas nebere… ale ona to dneska v noci začala využívat… a tím jak jim rostou zoubky se v noci ve 12 vzbudila (asi 10 min. po tom, co jsem sama zalehla) a plakala a plakala… a plakala… nechtěla jsem aby vzbudila ségru, tak jsem si jí vzala…
Do 3 do rána jsem trávila čas tím… že mi vždycky usnula … jak byla tuhá, položila jsem jí naprosto opatrně a ve stejné poloze do postýlky a než odešla z jejich pokoje… zase pláč. Ona to ta mrška malá vždycky poznala… když jsem si jí vzala do velké postele v ložnici… tak tam moc spokojená nebyla a i když usnula, pořád se budila a kňourala…
Nakonec se mi ji povedlo okolo 3 hodiny položit do postýlky aniž by se probrala a spala. No teda moooc pěkná noc.
Na dvojčatech je tohle vlastně nejhorší… když máte jedno nemocné, nebo mu něco je… a dostanete se do fáze… kdy je to tak nějak dobré… začne problém u toho druhého… které bylo do té doby v pohodě. Holky bývají většinou nemocné nebo normálně nastydlé společně… takže je to dobré… ale noci a pláč v jejich průběhu se u nás skoro vždy střídá.
Mám holky dneska lepší náladu… nejen tím, že je Terce líp, ale také ze zpráv… kdy se tyto věci, stejné jako Terezce v dnešní době stávají a nejde o žádné jednotlivé případy… tak si prostě na to nějak zvykneme… a pokud to nebude mít nějaké neurologické podněty… poradíme se s dětským psychologem jak na ni.. a nějak to uválčíme!!
Helli - právě u nás vysvitlo sluníčko, tak posílám nějaké paprsky!!
Eliško - držte se aby byla horečka brzy pryč!! Dětičky jsou krásný… !!
Pepen - u nás když jsme šli pomalu na kolínka, tak nás naše rehabka učila takové pohupování na kolenou - také jeden z cviků vojtovky… já jim u toho zpívala „houpy, houpy… kočka snědla kroupy…“ a zažilo se to jako velmi oblíbená činnost!! Tereza jak se naučila houpat… že jí to šlo i samo… se hned pár dnů na to rozlezla… to je super!! Budete mít brzy mobilní kluky…
Ivuško - naše první mrkvička byla taky šílený zážitek… jedné to docela šmakovalo a druhá to naprosto odmítala… druhý den to bylo horší než ten první, protože věděly co je čeká… chtělo to více trpělivosti… my jsme pak jeli ještě měsíc na láhvičce… do ní jsem mixovala mrkev a později i masozeleninové příkrmy… protože lžičku prostě NENE. Počkala jsem měsíc a zkusila znovu a šlo to ..... teď už jíme oběd lžičkou, přesnídávku lžičkou… no vlastně skoro všechno.
Zuby nemáme, takže chlebíky a pod… ještě nepapáme.
Alino - omlouvám se, ani jsem ti nepsala! Snad už bude lépe. Paradoxně nás to přepadlo v den, kdy jsem se měly vidět… když si představím, že by to udělala u vás!! No raději ani nemyslet!! Až budeme OK, zavolám a sejdeme se! Holky jsou krásné!! Hrozně se na ně těším naživo!!
Zuziko - ty jo!! Kluci jsou dobří… ale vy jste byly vždycky šikovní, co si pamatuju!! Takže před klukama klobouk dolů!!
U nás je to všechno asi tak 14 dnů po sobě… je to docela výhoda, že vím, co mně čeká u druhé… a že teď s tím začínajícím chozením se mohu věnovat jedné… protože tu druhou to moc nezajímá. Ve všem jsou ale jiné… Terezka už udělá pár krůčků sama… je pohybově aktivnější a šikovnější… ale Kikina je zase technický typ… otevře všechny zásuvky, skříně… leze do výšek, pokud to jde… přelézá a tak… miluje hudbu a prozpěvuje a tančí… a zajímá ji veškerá technika.
Terezka je spokojená před zrcadlem, kde vydrží hodiny a hodiny… víc mluví a umí se hrozně rozparádit… např. blbnutí v peřinách u nás v ložnici je pro ní ráj!!
Jééé. to jsem zase napsala román… ale mám dneska radost… tak se omlouvám… když tak to nečtěte!
Pa
Ali , fotky jsou kráásný, teď nevím, která je která, ale na třetí fotce beruška v růžovém má oči celé po tobě! A řekla bych i jinak je tii podobná. K vaší váze blahopřeju, protože my máme úplně stejně (lehounce nad 5 kilo) v 6 měsících ![]()
Pepen a Ivuško , tak to máte fakt lezení coby dup, my na kolínkách nejsme a rehabka nám řekla, že se budou asi nejdřív plazit. To jsme měli u Čendy, Meresjeva, Jindříšek se mi zdá podobný průzkumník jako Čenda, kluci by dali všechno za to, přijít všemu na kloub. Jindříšek je opravdu nešťastnej, že ještě neleze, on by se tak chtěl všude dostat! A Zuzka vedle něj leží a soustředěně studuje jednu hračku
Kdyby se tak snažila jako Jindříšek, už asi leze, ale jí je to fuk. Je to zajímavé, jak jsou každý úúúplně jiný! A nechutná jim nejenom mrkvička, ale ani brambor (a to jsem jim uvařila biobrambůrku na páře a ve slupce, aby tam měli jóó vitamíny
), akorát Jindříšek má rád brokolici.
Oren , to je moc fajn, že jste lepší a snad brzo už úplně dobrý
Já osobně bych s těmi ATB byla opatrná - teda pokud má zánět a vysoký CRP (dělali vám ho?), pak bych se jim nebránila. Když se nepřeléčí bakteriální zánět, může být pak chronický. Taky teda ATB nerada dávám prckům, souhlasím.
Se spaním - my teda v pohodě usínáme, jak během dne, tak večer, ale v noci je máme navežený v naší posteli permanentně a kromě kojení - v podstatě neustálého - aspoň jednou vždycky musíme dokrmit. S kaší zatím začít nechci, starším dětem na spaní nijak nepomohla a výživově nijak extra hodnotná není, takže až po masu, ovoci a jogurtu.
Zuziko , tak to jsou kluci draci, takhle brzo chodit, na dvojčátka! Pomýšlíš na kšíry na vodění? Já je viděla, ale přijde mi to jak s pejskem
Co vy ostatní, používaly jste je někdy?
Eliško,
já o kšírách uvažuji. Už docela dlouho. Naštěstí jsem se v průběhu těhu seznámila - ososbně s několika maminama dvojčat ve věku chození a začátků. Musím říct, že všechny maminky říkali, že by je dávali, kdyby měli. Oni je vlastně raděj i v knize o dvojčatech.
Taky mi to přijde divný.. ale zase pokud by to fungovalo, tak proč ne. Já nic takového zatím nebudu kupovat… uvidíme na jaře, až budou holky pořádně sami chodit a vyrazíme poprvé mezi lidi do města. Pak bych v případě potřeby taky zakoupila. U nás na malé vesnici je asi potřebovat nebudeme.. ale u silnice… ve městě a tak si myslím, že by to pro jednu mámu mohlo být docela nezvladatelné… ale kdo ví jak to bude…
Taky si nedovedu představit naše cácorky v sukýnce a na provaze!
Ale uvidím za pár měsíců, třeba budu mluvit úplně jinak… vždycky to tak mám… moje představy se výrazně liší od skutečnosti … skoro vždycky!
Eliško,
já o kšírách uvažuji. Už docela dlouho. Naštěstí jsem se v průběhu těhu seznámila - ososbně s několika maminama dvojčat ve věku chození a začátků. Musím říct, že všechny maminky říkali, že by je dávali, kdyby měli. Oni je vlastně raděj i v knize o dvojčatech.
Taky mi to přijde divný.. ale zase pokud by to fungovalo, tak proč ne. Já nic takového zatím nebudu kupovat… uvidíme na jaře, až budou holky pořádně sami chodit a vyrazíme poprvé mezi lidi do města. Pak bych v případě potřeby taky zakoupila. U nás na malé vesnici je asi potřebovat nebudeme.. ale u silnice… ve městě a tak si myslím, že by to pro jednu mámu mohlo být docela nezvladatelné… ale kdo ví jak to bude…
Taky si nedovedu představit naše cácorky v sukýnce a na provaze!
Ale uvidím za pár měsíců, třeba budu mluvit úplně jinak… vždycky to tak mám… moje představy se výrazně liší od skutečnosti … skoro vždycky!
Alino,
přesně to stejný jsem si říkala já, ta holčička v růžovým je celá ty!:)
Oren, s těma ATB, napiš znova na co by to měla brát, ale obávám se, že určitý věci jsou nutný takto vyléčit, jinak bys mohla Terezce zadělat na mnohem větší problém…
S příkrmama, už tři týdny se snažíme, Vojta jí krásně, zato Fany tam neustále strká jazyk a nesní skoro nic - je to boj - zatím měli mrkev, brambory, pastinák a řepu. Kaši na večer ještě nedávám, moje dr mi říkala, že je těžší na zažívání a oni jsou hodně citliví doteď, tak asi je to rozumný.
Markytko, nevěřím, že jsou holky dvojvaječný!!!!!! Vždyť jsou úplně stejný!
Oren , je fajn číst, že i ty se už cítíš líp a máš lepší náladu! Co se týká ATB, možná bych se jich až tak nebála. Někdy je lepší vše pořádně přeléčit než aby se vám to opakovaně vracelo.
Eliško , o kšírách vážně uvažuju. Blbé mi to nepřipadá. Teda… jsme na malém městě, takže si dovedu představit jak budou všichni koukat, ale pokud budou kluci divoši, tak se jim fakt bránit nebudu. Je to lepší než aby mi vběhli pod auto. Každopádně je nejdříve budem na jaře vypouštět na zahradě kde nic nehrozí a uvidíme. Máme tady i kam jít kde se můžou proběhnout a není tam cesta, tak to třeba zkusíme kousek s kočárkem… no prostě uvidíme.
Alino , krásné fotky!!! Na té druhé jsou jak panenky!!! A souhlasím s holkama, že „růžová“ holčička je celá ty.
Zuzi , super video, já se těším až začnou chodit ![]()
Ali , nádherné panenky Ti rostou z holčiček, takové drobounké, o tom my si můžem nechat jenom zdát ![]()
Jinak k lezení máme ještě daleko,to spíš jen tak Anetka zkouší ty kolinka. Dnes nám prijde pani na koupání,ukázat nám jak je pak učit plavat,nejdriv ve vane a pak v bazenu… Co se týče krmících pokusů,tak po 2 dnech - zeleninka nám vůůůůbec nejede,dnes jsme brambor s mrkvi dokonce plivali a prskali a Natálka se u obídku rozeřvala,tak jsme toho nechali a opět nic nesnědli. Večerní kašička je lepší,hodně ji ředím a jak je sladká tak jim asi chutná. Po ravdě nedivím se jim, ta zelenina je hnus ![]()
No a v noci je to čím dál horší, už se intervaly mezi řvaním blíží 1 hodině, tak nevím,co budeme dělat až polezou zuby
Vstávám treba 10× za noc, z toho 4× krmíme,nevím, čím to je, jestli spurtík v 6.měsíci,nebo je bolí břicho po kaši, nebo jsou jen mamánci a chtěj se tulit k prsíčku
ch jo.
My plaveme od dvou měsíců ve vaně, třikrát u nás byla instruktorka a Jindříškovi to moc pomohlo na držení hlavičky. Teď od šesti měsíců i potápíme, těším se, až půjdem někdy do bazénu, na kurzy ne, to bych sama nezvládla a starší děti nemá kdo hlídat, aby šel manža s námi, ale někdy třeba vyrazíme všichnii. A koncem března jedem na hory, kde velký budou lyžovat a mimča budou mít denně kurz plavání. jen aby byly všechny zdravý!!
Ahoj holky.
Doufám, že jste všichni zdraví že jste si užili příjemný víkend. Já tedy ano. Přijela k nám babička, pohlídala holky, takže jsem si v sobotu bezva zalyžovala a zasnowboardovala a dneska jsme byli na kole… a pomalu budu zralá na invalidní vozík… ![]()
Holky taky pilně sportují - trénují chůzi! Adélka začala pochodovat později než Eliška, ale teď ji to jde lépe. Protože se tolik nebojí. Eliš když se vzdálí od opory a uvědomí si, že se ničeho nedrží, tak si raději sedne a pokračuje po čtyřech. Ani jedna se ale zatím volně v prostoru neumí sama postavit, takže když ztratí rovnováhu, tak musí po čtyřech k nějaké opoře a u té se postavit. Je to sranda.
Kšíry mám, ale jestli je použiji, to nevím, uvidí se. Já teď stejně holky venku chodit nenechám, to by musely být v nějakém skafandru… těch pádů…
Uvidíme na jaře, to už i jejich chození bude mít jinší grády!
![]()
Zítra jdeme na roční prohlídku. Jsem ze všeho nejvíc zvědavá, jestli holky váží aspoň těch 8 kg, co měla v roce Bára.
Doufám, že nemoci už jste všichni zahnali a přeji všem hezký večer.
Papa
Ahojky holky,
dlouho jsem tu nebyla, nešel nám internet a tak jsem toho spoustu zameškala.
Vůbec jsem Vás nestihla pročíst, jen Vám chci napsat, že taky žijeme. ![]()
Zatím jsme všichni zdraví, zítra jdeme k dr. na KO a na 3. hexa, tak jsem zvědavá, kolik budeme vážit.
Myslím, že Honzík přibral dost, protože mu vyloženě chutná. On po mně žumrá i čaj, když vidí, že piju. ![]()
Zoubky zatím nemáme a jsem ráda, protože bych asi měla bradavky na cucky.
Jinak jim oboum moc chutná. Spíme celou noc (pokud nepočítám nandávání cumla Honzíkovi a od páté ráno občasné procitnutí a zkoušení si říct o prso), to dostane nejdřív kolem p§l 7 a dneska až v 7 a v klidu by vydržel i víc. Zuzka ta se tak budí sama kolem půl sedmé a spí ukázkově celou noc. (pokud ji nevzbudí Honzík)
.
Na novej rok jsem se zařekla, že jim dám napít až ráno a oni to hned zvládli až do té 7 hodiny. Jsou to moji šikulové.
Kolem 9 hod. je ještě jednou kojím, ale to si jenom cucnou a o půl 10 sní celý selský jogurt napůl.
O půl 1 pak maso zeleninkouvou polívečku, každý celou sklenku od přesnídávky ( a možná i víc, ale to už jim nedám). pak odpo zase kojím, po 5 dostanou buď kaši s nasatrouhaným ovocem nebo přesnídávku a na noc kojení.
Jinak taky nelezeme ani jsme neobjevili kolínka. Zuzanka zato válí sudy a tím se dostane po celém bytě kam chce. Honzík už dlozhou dobu setrvývává pouze na břichu, dělá letadýlko, ale na odrážení se nepřišel. jenom rotuje kolem dokola. ![]()
Holky musím končit, děti se mi budí. Až vás pročtu, tak taky na něco snad zareaguju.
Mějte se krásně a pa
Denisa