Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holčiny!
Ajinav - moc moc gratuluji k párečku!!!!!!!!!! Jsou tak krásnýýýýý! Já snad budu chtít ještě jedno mimi …
Važ si toho, že máš trošku času a hlavně si ho užij taky trochu pro sebe! Nic jiného než Oren ti neporadím - dávat na deku, pod hrazdičku, pod kolotoč… Teda skoro ti závidím. Já první 3 měsíce absolutně nevěděla, co dřív. Byly i dny (a nebylo jich málo), kdy jsem jedla jen při procházkách to, co jsem si koupila cestou, protože jindy nebyl čas. Také jsem nekojila (bohužel), jenže našim lenošivým nedonošeňátkům trvalo vypití jejich mini dávky cca 40 min, tím myslím každýmu!
Takže přebalit, připravit mlíko, 40min krmení jednoho, 40 min druhýho, umýt flašky, trošku je zabavit a začala jsem znovu. Ještěže už je to za náma… ![]()
Ali - také před tebou smekám, jak jsi se rozkojila!!!! Jsi fakt frajerka!!!!!! Máš můj obdiv!!!!!!!!Já tohle vůbec nezvládla a budu si to snad vyčítat pořád.
Holčičky jsou v těch kalhtoách úžasný!!! Prostě panenky!!!!!
Míšo - s těstovinama ještě počkej. Myslím, že se doporučují až od 10 měsíců a to bezvaječný.
Oren - blahopřeju holčičkám k ročku!!!!! Z hmotností si nic nedělej, teď už prostě tolik přibírat nebudou. Mnohem důležitější je, jestli rostou!! Já jsem začínala vařit asi v 10 m (do té doby baštili skleničky), v podstatě totéž co ti psala již Míša (prostě takový mix). Od roku jsem se již snažila vařit víc jídla jako jsou ty normální, takže třeba květák nebo brokolici na mozeček s bramborem, zapečený brambory s rajčatama, brokolicí a sýrem, zeleninový rizoto s masem. V roce už můžete ryby,tak zkus uvařit v trošce vody filé, vykostit a zamíchat do bramborový kaše. Naše děti to milujou, dělám jim k tomu salát z mrkev a jablka (to můžeš vlastně i rozmixovat na pyré), nebo místo salátu dušenou zeleninku (př.mrkev, kukuřici, hrášek) a rozmačkat k tomu. Držím se zá:,–(y, že by vždycky měli mít zeleninu, takže pokud je jídlo bez ní (třeba omáčka), dávám jim aspoň ten salát nebo nakrájený rajčata atd. Taky můžeš zkusit tuhle jednoduchou omajdu (říkám jí kojenecká svíčková
), byla naše oblíbená: uvař si maso, když je měkké, přidej zeleninu na svíčkovou (mrkev, petržel, celer) a krátce uvař )stačí 5-10 min. Poté zeleninu rozmixuj s troškou vývaru do hladka a přidej cca 2 lžíce bílého jogurtu (samozřejmě záleží na množství, jaké vaříš). Pokud ti nebaští kousky, rozmixuj samozřejmě i maso. K tomu těstoviny. A ještě jeden tip. Dokud chtěly jen rozmixovaný, mixovala jsem jen zeleninu s masem, nikoliv přílohu (brambory, rýži, těstoviny), to jsem jen rozmačkala vidličkou. Když si na to zvykly, postupně jsem začala rozmačkávat i ostatní. Dneska už baští úplně normálně. No, je fakt, že máme poněkud víc zubů než vy - Lukášek 16, Nikolka 12 + 4 na cestě. ![]()
Krmení - od začátku jsme krmili a krmíme v židličkách stylem 2 misky + 1 lžička (když je přítomen tatínek + 1 lžička samozřejmě navíc
). Teda úplně na začátku jsem měla jen 1 misku, na to množství bylo zbytečný špinit dvě.
Od roku jsem jim dávala každýmu ještě svojí lžičku do ruky, aby se snažili jíst i sami. Dneska už jim to docela jde. Tedy - Lukáškovi to jde už fakt dobře až na polévky atp., který totálně rozbryndá, Nikolka v poslední době lumpačí a je to vyloženě podle nálady. Někdy se prostě chce nechat krmit a sama nesní ani lžičku. ![]()
Holky, prosím o radu!!! Nevyznáte se některá v homeopatikách? Nevíte, jestli existují nějaké na tlumení bolesti při růstu zoubků?? Chtěla bych je pro naší Nikolku. pořád se budí několikrát za noc s brekem. Mysleli jsme si, že za to můžou zuby, teď už to víme díky horečce jistě. Po - út měla totiž chřipku s vysokou horečkou, dávali jsme ji na noc Nurofen a ejhle, ona pak spala celou noc. Nurofen tlumí i bolest, tak si myslím, že to bylo díky tomu. Ve středu už Nurofen neměla a samozřemě byla každou chvíli vzhůru. Tak jestli máte některá radu, budu moc moc vděčná!!! Jednak bych se konečně ráda vyspala a hlavně mě to trápí i kvůli ní…
Zatím papa
Ajino,
krásný miminka!!!! V kterým týdnu rodilas?
Já myslím, že pro měsíční miminka (narozený určo o kousek dřív) je úplně dostačující jíst a spát a chodit ven:)
Buď ráda, že máš čas, já ho ze začátku taky takhle docela měla. KLuci ten provní měsíc celej prospali. Zato pak je začli trápit koliky a užili jsme si..
Já bych s tím dáváním na bříško ještě chviličku počkala asi.
Heli nám v porodnici taky trvalo jídlo hrozně dlouho, ale prej to bylo žloutenkou. Teď už je to lepší a naučila jsem se je krmit oba najednou,takže to docela jde. Jen pořád řeším říhání. Dávám toho, co je dřív napapanej do polohovacího lehátka, ale moc se jim tam nelíbí.
Pepen rodila jsem 33+5, ještě teď měli být v bříšku. Já vůbec nevím, kdy s nima co můžu dělat, od kdy jim dávat co jíst a tak. Kde berete ty informace? A když je vítr tak se asi moc nedoporučuje jít ven, že?
Ajino,
já taky řešila říhání - skoro nám to ze začátku nešlo. V porodnici říkali, že přes rameno ne, jen ve zvýšené poloze, jenže tak si skoro nikdy nebrkli, tak ublinkávali. J8 jsem ze začátku dávala do autosedačky na odbrknutí jednoho a s druhým jsem se snažila.
Pak jsem si půjčila od kamarádky knihu od Kiedroňové něžná náruč rodičů a odtam jsem se naučila polohu tzv. tygříka, že ti to dítě leží na ruce na bříšku, jeho ruce a nohy volně visí dolů, hlavička u předloktí- tak jako když leží tygr na větvi. A to byla dobrá poloha na odbrknutí.
A jestli měli být ještě u tebe, tak bych jim opravdu dala co nejvíc klidu, opravdu nepotřebujou víc než jíst a spát:)
Já se vždycky ptám své dr, mám k ní důvěru. Takže právě ona mi říkala, že mám ještě s dáváním na bříško počkat - dávala jsem až tka od dvou měsíců (kluci ale byli 36+2).
Já se vždycky ptám své dr, mám k ní důvěru. Takže právě ona mi říkala, že mám ještě s dáváním na bříško počkat - dávala jsem až tka od dvou měsíců (kluci ale byli 36+2).
A s tím kdy chodit ven u takhle malých mimi, tak bych asi byla ještě opatrná. Spíš třeba na chvilku jenom.
Aji , ještě jednou velká gratulace!
Jsi šikulka že kojíš od začátku obě naráz, já se to naučila až po cca 4 týdnech. Říhání je kámen úrazu,co? Když jsi sama a nemá kdo odříhnout druhou … jj, my to taky řešili lehátkem vedle sebe,a holky tam ze začátku řvaly, takže jsem rychle odříhla Nataly, ta říhá lépe a pak Anetku z lehátka. Ale asi po 14 dnech si zvykly,po měsíci už si tam lebedily
Mimochodem ted zrovna jsem přemýšlela, že celý ten půlrok co mám holky tak mi přijde že jen říháme a říháme … ted jak jsou dve a jak jeste treba vecer rihame i po kasi pred mlickem,takže 4× vlastně … no nic. Už aby seděly pořádne a odříhly si samy. JInak holky spí daleko lépe,tuk tuk tuk, dnes papaly jen 1×, už mi opravdu prijde ze nemaji hlad v noci, takze postupne budeme omezovat nocni papanicko. Příkrmy baštíme už moc pěkně, tak sláva.
Tak musím končit, letím plavat, manžel hlídá prdolky, tak toho musím využít! Pa a mějte se všechny!
Pepen díky za radu, jen mám u té polohy trochu strach aby se nepoblinkali, když budou ležet na bříšku. Venku jsme byli zatím jen jednou ale jinak je dávám k otevřenému oknu aby měli aspoň trochu čerstvého vzduchu.
Ahojky,
Ajnav, tak to jsi vazne dobra!!! Takhle to zvladat. My jsme byly stejne nedonosene jako vy, a to prvni mesice jsem byla uplne zoufala, totalne jsem to nezvladala, a to mne pomahali rodice. Mozna jsem ty deti mela o trochu narocnejsi, protoze neumely samy poradne se najist. Takze trochu cucli z prsa (vazeni pred, vazeni po), pak jsme to do nich cpali z lahvicky. Pak odstrikavani aby mely na dalsi krmeni zasobu. Cely proces krmeni trval 1,5 hodiny a vice. Tak kdyz se krmilo po 3 hod, moc casu uz nezbyvalo. Plus cviceni-prebalovanoi-koupani-uspavani. Jako psala Heli, take jsem nestihala se najist, a hlavne vyspat . (v noci bylo totez, krmeni po 3 hodinach, a trvalo 1,5 hod. ). Jsem rada, ze holky jsou uz vetsi, uz je to fakt pohoda, kdyz vspomenu jak slozite to vsechno bylo. A to jsem se uplne stydela a brecela, ze jsem tak neschopna, ze je nezvladam , ze sama bych urcite se snima zblaznila. Ale ted to jde, a naupak stiham i uklidit a uvarit, visim na netu a tak. Tak bud rada, ze i ted to mas pohodove, a mimi jsou hodna.
Ven jsme prvni mesic vubec nechodily
Byly jsme totiz v nemocnici. A pak nam rekla Dr. nejdriv je nechat u otevrenoho okna, pak na balkon na 20 min, a pak postupne prodluzovat. (ale my jsme vzdy spechaly krmit, tak vic nez hodka to stejne nebyla. Zato byly 3× denne na balkone, asi po 1 hodine). Kdyz je -5 nebo jeste vetsi zima, tak by nemeli ven vubec asi do 2 mesicu. Ale nekdo rika az -10. Tak nevim. Ale ted stejne je teplo.
V lehatkach jsme se naucily az v 4 mesicich
Driv tam proste nechtely byt. A vypadalo to, ze neni to pro ne pohodlne, byly jeste moc male, tak tam tak-nejak zapadly a nebylo to ono.
A vy jste nebyly v inkubatoru vubec? (mozna jsi to uz psala, nejak jsem to prosvihla). A take asi Vojtovku necvicite?
Deticky jsou krasne, vypadate dospelejsi a hezci, nez jsme byly my ve vasem veku. Jste sikulky!!
A.
Heli , pokousela jsem se najit nejaka ta homeopatika na prorezavani zoubku, ale nepovedlo se. (kdysi jsem psala o homeo i nejakou praci, ale to bylo hodne davno, a uz vubec nic nevim) .tak zkus mrknout na www.boiron.cz mozna jsem to prehledla, jsem ty stranky jen tak prolitla. nebo pak v lekarne maji takovou brozuru homeopatika pro deti, tak treba tam.
pa.
Ahoj holky.
Delší dobu jsem se tu neukázala, tak v prvé řadě: Ajinav, veliká gratulace, děti vypadají nádherně a Ty jsi šikovná, jak všechno zvládáš.
Ali , holky jsou fešandy a jsou Ti strašně podobné, zvláště pak jedna!
Oren , gratuluji k ročku, holkám to sluší (všem vám to moc sluší
) a vypadají parádně „dospěle“, když to srovnám s těmi mými drobečky. Fotka, kde holky stojí spořádaně u dortů, ta je pro mně jak sci-fi. My máme taky fotku s dortem, ale ten je holkama důkladně „zpracován“.
Ivuško , vaše fotky jsou tradičně úžasně vysmáté, to už není nic nového, pořád nechátu, jak cácorky rozeznáš. Croozer máme úplně stejný, už se těším, až s ním zase na jaře vyrazíme.
Pepen , kluci jsou kluci jak buci - radost pohledět.
Helli , dík za Tvé povídání a zkušenosti, vždy si je ráda přečtu, je to pro mně inspirující. Se staršíma dětma (než jsou moje holky) jsi tady už asi jen Ty a Sabri, tuším. Takže vítám každou vaši zkušenost.
Míšo, Eliško , vy jste pro mně inspirující samy o sobě..... tím, jak zvládáte 4 děti! Zajímalo by mně - jak se přepravujete autem? Jakým? Já teď řeším problém 3 děti v autě vzadu a musím říct, že nic moc. Teď se to ještě dá vydržet, ale časem bude asi větší auto nezbytné.
Nisso - totéž - jak zvládáte tři děti v sedačkách v autě? Já jsem přešla od miminkovských vajíček k autosedačkám 9-25kg, jsou to pořádná křesla a pro chuděrku Báru, která už má jen bobek, zbylo vedle těch sedaček místa poskrovnu. Je tam jak sardinka. A to nemáme zrovna miniauta - buď Ford Fokus nebo Oktávii…
Aji ,taky ti moc gratuluju k párečku,a jaké jste šikulky,že už zvládáte kojení tandem,viď?? S tím hraním,myslím,že mají holky pravdu,buď ráada,že zatím je jejich hlavní náplní dne jen papání a spinkání,kolikrát si na tu dobu vzpomenu,že jsme je budili,aby jsme je mohli pochovat,to už není ani pravda,ach jo.
ne že by to teď bylo horší,to ne,ale jsou hrozně vyčůraní,jak jednoho vezmu na ruku,tak druhý řve,že chce taky,žárlí na sebe,lumpíci moji malí. Filípek ještě jde,zabaví se sám,ale Domča,jak vidí mámu,a nevezme ho,tak spustí.
Taky jsem jim zkoušela sehnat golfky do auta,jen na to nutné pojíždění,ale nic jsem nesehnala,a když už,tak to byly takové předpotopní katastrofy,tak jsem jim nakonec koupila golfky hauck,ty s medvídkem Pú,myslím,že Jani-letadlo,je má taky,nebo to byl někdo jiný??? Přece jen,ty vajíčka už jsou s klukama dost těžká,zkoušela jsem je vážit,a mají tak asi 11,5kg,a mít to dvojmo se fakt pronese,hlavně,když je všude dsleko,a parkování taky. Myslím,že je fakt užiju.
Aspoň budu moct na jaře prodat Spidera,a pak až koupit ten nový kočár v Německu,a než přijde,máme v čem jezdit.
Renčo,jak dopadlo tvé vaření,chutná holkám?? A cos jim uvařila??
Alino,to jsi ráda,že už konečně plně kojíš,viď?? Ale obdivuju tě,taková doba,to bych nevydržela,navíc,za chvilku je zas už začneš přikrmovat,a začnou ti nervy nanovo,teda,aspoň u mě než jsem je naučila jíst na lžičku to bylo o nervy,navíc,musela jsem to naučit i mamku a manžela,když už chodím do práce,aby si poradili. Včera jsem byla v práci poprvé,a myslela jsem,jak budu zničená,celý den už nejsem zvyklá stát,ale super,hrozně mi to bodlo,odreagovala jsem se,a víc se na ty moje prďolky těšila. No,už jsou zase vzhůru,ti toho teda doma naspí
,mějte se,pa.
Helli ,taky bych zkusila pátrat na netu po těch homeopatikách,Járovi pomáhala griotka
ale před 13 lety nic jako homeopatika nebylo,a jak spal
![]()
Nám se teď nedaří moc dobře, holky jsou nemocné, což je důsledkem naší návštěvy bazénu minulý týden. Nadávám si za to. Já jsem sice kdysi s Bárou chodila na plavání klidně i v zimě, ale teď s dvojčaty je to jiné, nejsme tak akční, celkově méně někam chodíme a je jasné, že holky nemají takovou imunitu, jakou by mohly mít, kdybychom byli více venku, více mezi lidmi atd. atd.
Byli jsme na roční prohlídce, holky jsou šílení drobečci, Bára byla taky, ale teď už je jasné, že byla z mých dětí ještě největší „obr“. Eliška má pouhých 8010g
, Adélka ještě méně - 7870g
(Bára měla v roce 8180g.)
Z těch vah, co tady uvádíte vy všechny ostatní, mám úplné deprese
Musím si opakovat: Malé, ale šikovné. Vesele pochodujeme, hlavně Adélka - ta menší. Ta se bez problémů umí i bez opory postavit, kdy se jí zachce. Eliška je na tom hůř, ale jen proto, že se bojí. Ona jde, jen když se zapomene. Když si uvědomí, že se ničeho nedrží, tak jde rychle k zemi, tak se cítí bezpečněji. Zato Adélka chodí pořád a ráda. Sice u toho často padá, hlavně, když začne příliš mávat rukama nebo nějakou hračkou, ale vůbec jí to nevadí, vstane a mašíruje dál. Je to sranda, ten pohyb je něco mezi medvědem a Golemem, bavím se u toho a užívám si to, je to jen okamžik, za krátkou dobu bude všechno jinak a už se ty okamžiky prvního legračního neohrabaného chození nikdy nevrátí…
Musím končit, mějte se krásně, až se vrátím k PC, zkusím taky přidat nějaké fotky…
PAPA
Ahoj Ajinav…
taky mi to tak přišlo… ze začátku… ale ono to brzy přejde neboj… ještě budeš vzpomínat, jak sis stihla doma všechno udělat a zařídit…
Cvičení, koupání… přebalování… krmení… přesně si to taky pamatuju…
dávej je třeba na deku… doma, když jsou vzhůru… pod hrazdičku… nebo na bříško… a tak…
Fotečky krásné!!
R.