Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,tak se taky hlásím,že žijeme
,kluci jsou zdraví,rošťajdí,sice se ještě neumí otočit,ale Filípek je čilejší,už přesně ví,co má udělat,aby se dostal na bok,a už mu chybí malinko,aby se otočil na bříško,Domča jhe línej,a hlavně není rád na břiše,vydrží mi jen chvilku,a pak hned kňučí.
Taky už papáme tři jídla místo mlíčka,přesnídávku,zeleninku i s masíčkem a večer kašičku. Pěkně papkají,a protože už se mi blíží nástup do práce,Jen 10 dní,tak už jsem začala učit babičku a manžela je nakrmit,tak zatím jim to jde.
Máme docela problém s koupáním,asi týden mi Domča naprosto hystericky řve,jen v kročím do koupelny,a ve vaně ho úplně chytá amok,přitom se tam koupe už víc než měsíc,a nikdy mu to nevadilo,nestalo se vám taky něco podobného??
Vůbec nevím,co s tí mám dělat.
Taky se začali kluci líp vnímat,když jeden brouká,tak druhý poslouchá a pak mu jakoby odpovídá
,je to hrozně hezký,jsem ráda,že mám dvojčata,budou mít parťáka na hraní.
Denisko , závidím vám ty noce bez kojení, prosim Tě, jak jsi toho dosáhla? Poraď, my dnes krmili asi 8×,jelikož jsem krmila každou zvlašt,byla jsem přes noc sama a to radeji krmim zvlast… Jak to děláš,když začnou řvát,já vždycky raději dám prso aby nevzbudila druhou, asi to není kor moc dobry a takhle si je neodvyknu v noci baštit ale nechce se mi je v noci nechat obě řvát… Počkáme asi ještě nějaký ten měsíc,to už vydržíme,a pak začnem odnaučovat.
Míšo , ohledně koupání neporadím, nestalo se mu něco v poslední době při koupání? Potopení, nebo nepříjemný zážitek? Jinak mě nic nenapadá. A s tím povídáním to musí být sranda,u nás spíš povídá bud jedna nebo druhá. Občas je přistihnu jak se pozorujou a tlemí se na sebe ![]()
Tak dnes je nám přesně půl roku
Nějak jsem nestihla udělat oslavu,možná to napravím o víkendu. My baštíme zatím jen kaši před koupáním a k obědu zeleninku bez masíčka zatím, přikrmujem teprv týden… Kaši bagrujou jak o život,už dáváme plnou dávku,chutná jim jak je sladká, potvůrky, ale zeleninka nám nejede vůbec,včera to bylo trochu lepší,to snědli pár lžiček aspon,zkusila jsem přimíchat kupovanou, měli v akci v Rossmanu. Tak třeba se to časem poddá.
Ivuško ,a nechtějí třeba jen dudlík?? Přece jen,po té kašičce by ti měly nějakou dobu vydržet,když už ti spapají celou dávku,nebo nechtějí napít?? Já jsem u Adámka si ho místo mlíčka naučila na čajsice jsem ho nemsela ohřívat,tudíž odpadlo pobíhání do kuchyně,ale stejně se nevyspíš…a pinďatům jsem ten čaj v noci ani nenabízela,prostě nedostali nic,jenže…zjišťuju,že bylo daleko snažší je něco odnaučit,když byli mladší,kolem toho 2-3 měsíce,my zase strašně bojujeme s usínáním po obídku,jsou prostě nejradši na spaní venku,jenže když je venku pořád inverze,tak je taky nechci pořád strkat ven. Jenže doma spát,to je očistec,večer jim to problém nedělá,taky si pokřičí,ale jen když vyhodí dudlík,ale přes den,je to hrůza. Domča řve tak cca 40 minut,a pak usne v postýlce,jenže to tam nesmím nechat Filipa,ten vydrží ječet i hodinu a půl,a to zase vzbudí Domču,takže Domča už tam jakžtakž usne,ale Filipínek je v kočárku,a udrncám ho.
Prostě jsou to potvůrky,ty naše mimča,na někoho vyzrají krmením,na někoho spaním,na někoho zase něčím jiným.
Ahoj všem.
Doufám, že jste všichni v pořádku a zdrávi!!!
Dneska jsme byli na roční prohlídce. Takže Anetka měří 70 cm a váží 8,60 kg a Matýsek 73 cm a váží 8,80 kg. Ťukám na co se dá, zatím jsou všechny děti i my zdraví. Děti chodí zatím jen kolem nábytku, zato všude. Ani jeden se zatím sám nerozběhl, ale je to otázka času. Jsou to šikulové, až na ty noci… Je to čím dál horší!!! Vůbec nevím, jak zvládneme odstavení od kojení. Necháme se překvapit!!!
Zítra nás čeká první oslava, v pátek Kubíkova a pak ještě další týden zase jedna společná. Máme to na etapy. Pak časem pošlu fotky ![]()
Tady jen jeden z novějších úlovků ![]()
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Mějte se prima, PAPA
Kuzelko,
všechno nej nej Anetce a Matýskovi k prvním ročním narozeninkám. Abyste byly šťastní a zdraví.
Ivuško, holkám taky všechno nejkrásnější k půlročkám. Ať jsou holky zdravé, krásné a dělají Vám jenom a jenom radost.
Holky tak jsem našla ještě tenhle kočárek dneska v akci a je o dost slevněný i s taškama a se vším tak ho asi koupím. co na něj říkáte?
Míšo31 , to víš že jim hned necpu prso, dudlika zkouším první,pak držet za ručičku hladit,ale když už ječí tak že se budí druhá,tak je nakrmím… Možná mají fakt jen žízeň,ale my ještě lahvičku nepoužíváme,ani nevím,jestli je na to zvykat,ale asi to má svoje výhody. S čajem v noci bych stejně musela vstávat,to asi ted není řešení. Zkusím počkat tak měsíc,přeci jen to může být růst.spurtík v 6.měsíci,ikdyž u nás trvá nějak podezřele dlouho
No a pak asi najedem na lahvičku a zkusim jim misto prsa dat vodu (taky mi nekdo poradil),a nebo nic,stejne vodu nebudou chtit. Uvidime,ted to holt nejak preziju,nastesti spi do 9-10,tak se rano trochu dospim,to jim „jen“ asi 5× pada dudlik,nandam a spi dal,ja taky.
Jinak už druhy den mi usly dopol.doma,doted spaly pres den jen v kočáru, tak si je na to chci zvyknout abych nemusela furt lítat ven s kočárem, a odpolední procházku trochu protáhnem,aby měly dost čerstvého vzduchu…
Ahojky, maminky a miminka
Tak my jsme se konečně během minulého týdne naučili přetáčet na záda, zatím se neplazíme ani nelezeme, ale pivotujeme, což jsme měli ostatně od rehabky za úkol cvičit. Zvlášť Jindra miluje plavání, na heslo už hezky reagují. Papáme zeleninku s masem, zatím kupujem všechno bio a vařím a mrazím, dneska jsme začali s ovocem - jablíčkem. Zeleninu jí Jindříšek už krásně, Zuzanka u toho brečí a sní tak třetinu co Jindra. Jablíčko bylo novinka, tak nechutnalo ani jednomu. Jindříškovi jsem taky zkusila poprvé dát dokrm UM z hrnečku s pítkem místo stříkačkou, zatím vypil jen trochu, ale myslím, že se časem naučí.
Celkově si teď každý den užívám, pokroky jsou vidět den ze dne, jen se nám trochu rozjelo spaní přes den - už jim to moc nevychází najednou a taky pospí si třeba 20 minut a pak za dvě tři hodiny zas, je to takové rozfrcané. V úterý nás čeká poradna s vážením, měřením a očkováním - třetí hexa a prevenar, to bude náročné, protože v úterý zrovna potom dopoledne učím a hlídá je aupairka a odpoledne s nimi musím do školy vyzvednout starší děti. Ve středu si odpočinou, to hned po učení vyzvednu děti, takže jsou doma dvě hodiny s aupairkou a nemusím je nikam tahat. Holt to není jednoduché všechno skloubit
těším se na vaše novinky - jakpak je?
Ahoj Eliško!
tak já přihodám aktuální váhy v 7 měsících - Fany 7,7kg a Vojta 7,9kg, oba dva se začli tento týden přetáčet z bříška na záda - Vojta se začal tak trochu přemisťovat válením sudů, Fany poctivě trénuje kolínka a už tak krůček dva vždycky dá, pak se rozplácne a zase nanovo - je to legrační pozorovat to jeho úsilí.
Vojta měl teď nějakou virovou infekci, takže se celej osypal (ale není to 6. dětská), bylo to bez horeček. Takže ho dr nepřeočkovala hexou, jen Fanyho - Vojta má teda zatím jednu, Fany už dvě, ale to je jedno, není kam spěchat. A taky Vojtovi kožní dr zjistila lehkou formu atopickýho ekzému, tak snad se to nebude horšit, uvidíme.
Strašně se teď začali pozorovat vzájemně a moc se na sebe smějou, úplně u toho křičí blahem, Fany taky krade Vojtovi pořád dudlíka a všechny hračky:) holt asi bude ten rychlejší..
Tak je to takový pěkný období, řekla bych..co se týká spaní, tak pomalu najíždí na dvě spaní denně, pro mě je to příjemnější, že spí dýl.
A v noci vstávám tak 3 - 4 krát, vždycky kojím. Nevím kdo to tu psal, že třeba nedá, to u nás by si kluci vyřvali plíce ![]()
Jo a co se týče jídla, tak zatím dávám jen zeleninu v poledne, Fanymu trvalo přesně tři týdny, než pochopil, že ze lžičky se jí, do té doby to byl dost boj a nesnědl skoro nic, pořád teda sní míň než Vojta, ten neměl žádnej problém a pochopil snad už třetí den ![]()
Maso začnu dávat od příštího týdne a pak pomalu zkusím navečer tu rýžovou kaši. A furt teda jen kojím.
Tak to je od nás asi všechno:)
Jo Eliško a taky vařím (kupuju bio mrkev, řepu, brambory, ostatní obyč) a taky mrazím, je to podle mě nejjednodušší. Skleničky měli jen ze začátku, když ještě skoro nic nesnědli. Teď už ne, to bych se nedoplatila.
s tím kradením dudlíka máme to samý - Jindra ho vytahuje Zuzce z pusy a taky jí krade hračky a ona kvílí
Přitom pro něj je dudlík jen hračka, zatímco pro Zuzanku - jak už jsem psala - součást anatomie (bééé).
Dneska jsem navařila kotel květáku s bramborem a kuřetem a druhá kombinace byla brambory, mrkev, brokolice a kuře, mají toho tak na měsíc, při jejich porcičkách, ale zas nějakou dobu nemusím vařit. Sice budou mít skoro pořád totéž, ale to myslím vadit nebude. Z biozeleniny se tu sežene mrkev, brambory, květák, brokolice, biomaso mám kuřecí a hovězí a bioovoce jablka, hrušky, banány, možná ještě něco, ale to nám zatím stačí. Hrůza, půlnoc, jdu zalehnout!!
Eliško, u nás je to to samý, Fany taky nedudlá, jen ho krade a pak ho okusuje, ale vnutit by si ho nikdy nenechal:)
už víckrát jsem měla pocit, že u vás je to s chováním podobný, akorát my nemáme Zuzanku, ale Vojtu:)
pepen, já tolik chtěla kluka Františka (z dvojčat) a naše Anička měla být coby kluk zas Vojtík, takže já bych byla u vás jak doma
Moc krásný jména! Zuzka je dáma, co se nesměje na každýho, a Jindra diblík každým coulem.
Holky vy jste teda vzorňáci - všechno z BIO zeleninky, to já vezmu co mám po ruce, asi taky budu muset jít obhlídnout markety co kde mají BIO
Ale já si na to nejak nepotrpím,holky nemají žádný ekzémky nic,tak si říkám,že stejně budou jíst jednou ty „normální“ potraviny,tak to nějak nehrotím. Taky nevařím z koj.vody,používám převařenou vodu z vodovodu přefiltrovanou (máme konvici Brita). Jinak jsem dnes přišla na fígl, zeleninka holkám celkem chutnala - namíchala jsem tam asi lžičku,dvě UM, takže to bylo trochu mlíčkový, takže jsem je obalamutila. Jinak to bylo to samé co včera mrkev s květákem,to jim opravdu moc nejelo,dnes snědli vše. Kaše jim šmakuje o moc lépe, ale nedávám jim plnou dávku, usoudila jsem že tlustý jsou dost a stejně v noci nespí lépe, tak jim dávám tak 60%dávky+ovoce někdy.
Co se týče spinkání, my spinkáme 2×, dopol. doma asi 30-40 minut, doma víc nedáme (teda dnes treba az kolem pul 2,jelikoz vstavame mezi 9-10
), no a odpol. venku 1-1,5 hodiny. Chodime spat kolem 9 ale usiname spis kolem 10, uspavani je u nas stale problematictejsi, hlavne u Anetky,je to vztekloun vzteklej. Dnes se vzbudila o pul 6 a 2 hodky čumákovala,vykladala si pak se i vztekala, vzteklinka naše malá,Naty byla v limbu. Stejně ale vstávám furt,dnes jedli každá 3× v noci, DENISKO, stále čekám na ten recept na noc bez probuzení
![]()
Jsme furt na bříšku, a to i po krmení, takže furt blinkáme, Anetka je šikovnější už se dostává pomale na kolínka, ale k lezení to má ještě daleko … Z bříška na záda ještě neumíme ale občas se to zadaří, ale spíše náhodou.
Přidávám půlroční fotečku
http://ivuska111.rajce.idnes.cz/…MG_2929a.jpg /> a našeho plavce Anetku v nových plavečkách
to je tělo, co ![]()
http://ivuska111.rajce.idnes.cz/…MG_2954a.jpg