Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Petulinkas teď jsem koukala na metřík, jak krásně jste vydrželi. To my už byli dva dny na světě. Tak ať porodíte snadno, rychle a hlavně ať je vše v pořádku.
K tomu prvnímu kojení. To je těžké posuzovat podle druhých. Uvidíš jak na tom po porodu budeš. Záleží jak budeš rodit a taky jak na tom budou děti. Pokud budou na JIP, tak jim asi dají UM, ale klidně i ten první den můžeš jít k nim a zkusit je nakojit. Taky hrozně záleží, kdy se Ti mlíko udělá. Já ho měla třeba hned druhý den a šíleně moc, že bych nakojila celou JIP, ale některým holkám po CŘ se udělalo třeba až pátý den.
Myslím, že dr. i sestry Ti poradí.
Tak držím pěsti a určitě dej vědět, jak jste na tom.
![]()
Aji s UM nemám zkušenosti. Zkus se zeptat pediatra, ten by to měl vědět. Ale myslím, že mít hlad do 20 min není moc normální. Třeba jim nevyhovuje typ mléka a tak by to chtělo nějaký jiný. Ale fakt nevím.
Pepen za 6 týdnů jsme přibrali 1 kg.
Je vidět, že nám příkrmy problém nedělají.
Zatím se mi nestalo, že by něco nechtěli, jedí všechno a v šíleně velkejch dávkách. Když jim dám míň, tak se dožadují víc. A nesmíme před nima ani nic jíst. Zuzka mi včera " sebrala" rohlík, co jsem si vzala k večeři a Honzík zase manžovi ohlodával jablko.
![]()
Jsou to otesánci, už aby se hýbali ne mi zatloustnou.........
Taky je musíme pořád hlídat, protože se věčně pošťuchujou a taky si berou hračky a dudle a nebo do sebe kopou. Někdy mám strach jít i na záchod. Dám je daleko od sebe, ale Zuzka válí sudy rychle a hned je u něj a už jsou v sobě. ![]()
Jo a Honzík na zádech taky mlátí tím zadečkem a chcechtá se tomu. Dokonce se tak někdy i posunuje jakoby hlavou vpřed až o něco narazí.
Teď se mu hrozně líbí, když může stát. Je hrozně pevnej a udrží se. Tak jsem mu zkusila ukázat jak se v ohrádce držet šprušlí a zkusit se postavit, ale on těma rukama jenom máchala ani se nechytl. Je prostě rozjívenec. ![]()
To stání milujou oba dva. Zuzanka se taky udrží, ale jenom chviličku, zato Honzíka pak nemůžu zlomit ani do sedu. Doufám, že začnou brzy lízt nebo z nich zcvoknu. Ležet je už nebaví a tak chcou abych se jim věnovala. Já zase nechci aby si zvykali, že jim budu pomáhat a oni to zkouší, jak můžou. ![]()
Markyt holčičky mají taky pěkné váhy na 7 měsíců. Skoro jako naši a to je jenom kojíš. To my se takhle vydlábli z těch příkrmů.
A jsou jako panenky, vůbec se Ti nedivím, že jsi si je mohla u dr. zaměnit, jsou úplně stejné. ![]()
Holky, musím Vám napsat, že asi před 14 dny přišla moje kamarádka o jednovaječné holčičky v 25 + něco. Chodila každý týden na UTZ, vše měla v pořádku, v pátek byla i na UTZ srdíček a v neděli pořád necítila pohyby, tak jela na KO do nemocnice, kde jí potvrdili, že ani jedno nemá srdeční akci.
Představte si, že jí s tím bříškem poslali domů a teprve v pondělí večer nastoupila do nemocnice, v úterý ji připravovali porodní cesty a ve středu ráno ji vyvolali porod. Rodila v epidurálu a bylo to prý rychlý. Nedali ji ani na porodní sál, ale rodila na pokoji jenom s asistentkou. Děti vidět nechtěla (ani se jí nedivím) a teď jsou s manžem úplně hotoví. ![]()
Dvojčátka poslali do brna na pitvu, ale asi prý jedno žilo na úkor druhého (měli jednu placentu).
Když jsem se to dozvěděla, tak jsem se celý den dívala na naše a byla šťastná, že už jsou tu s náma a že všechno dopadlo dobře.
Já bych byla v takové situaci zralá na psychinu. ![]()
No tak budu končit, doufám, že jsem tím nikoho nevyděsila.
Pa Denisa
Ajino, já bohužel neporadím, já jen kojila, tak nevím, jak velký se můžou dát dávky.
Petulinko, u mě to bylo následující - rodila jsem císařem 36+2, měla jsem spinál, takž ejsem u toho byla:) za dětma jsem se dostala poprvé po 27 hodinách po porodu, to jsem zkoušela i přikládat (napoprvé nic nevypili, ale aspoň si čuchli:))druhej den už i něco maličko vypili. Kluci byli první tři dny na odd. intermediární péče a tam jsou přesně daný doby, kdy maminky chodí děti kojit (což je někdy „legrační“, protože dítě třeba v tu dobu zrovna tvrdě spí a je nevzbuditelný).
Po třech dnech šli se mnou na normální oddělení a tam se předp. že už se o ně budu starat 24 hodin. Pak měli ale oba novor. žloutenku, takže šli oba postupně pod lampu, ale i v tomhle případě samozřejmě jsem kojila, sestřičky mi je vždycky přivezli, v noci mě sestřička vzbudila a šla jsem já za nima.
Ahoj holky,
Petulinko , mně po císaři nosili holky už na JIPku, krásně se přisávaly. Po přechodu na normální pokoj mi je nosili pravidelně zhruba co tři hodiny na kojení i v noci a dokud nebylo mlíko, tak je pak dokrmovali. Jakmile jsem byla schopna stát sama na nohou, šoupli mi holky na pokoj a už jsem se starala sama, ani žádné dokrmování už se nekonalo. Rozkojili jsme se úplně v pohodě a pátý den šli domů. Mimochodem - kojíme dodnes, víceméně symbolicky, i když v posledních dnech jsou holky dost hodně nemocné, jedna ani nechce jíst, jen mlíčko od mámy si vezme.....
Přeji Ti krásné zdravé dětičky a ať vám vše klapne na jedničku.
Holky, u nás je docela krize, nemůžeme se vyhrabat z choroby, už se to táhne od minulé středy, v úterý jsme dostali antibiotika, Adékla má zanícené průdušky. Eliška je dostala jen proto, že je v těsném kontaktu s Aduš a oslabená, takže by to dřív nebo později chytla. Jenže na Elišku ATB nezabírají, protože má asi nějaké virové svinstvo a včera v noci jí vyletěla horečka na 40,2°C, což mě uvedlo do stavu lehké paniky, protože jsem to ještě nezažila, tak vysokou horečku. Ani u dětí, ani u sebe. Byla jsem tu sama bez manžela se třemi dětmi, takže jsem se ani nemohla sebrat a frčet třeba na pohotovost, kdyby se mi to nepodařilo srazit. Paralen a zábaly odvedly dobrou práci, ale horečky máme pořád a Eliška je z nich už úplně hotová. Zítra frčíme zase k doktorovi, říkal, že do čt by ty teploty měly ustoupit, ale to se nestalo..... Tak nevím. Doufám, že zase neskončíme ve špitálu.
Mějte se líp než my a všecky vás zdravím.
PAPA
Dito , moc vám držím palce, nemoci a s více dětmi, to je na mašli a navíc bez manžela
Posílám pozitivní energii, sluníčko a pohlazení ![]()
Ahojky,
Dito - moc na vás myslím!!! Věřím, že už je dnes líp a nejste zase v nemocnici!! ![]()
Ivuško - nánožník od Emitexu na golfky Aria máme a pasuje skvěle!
Také jsem se bála do něj jít, založila jsem proto diskuzi na www.dvojcata.cz a tam mi dvě hodný maminy poradily, že je dobrej. A měly pravdu!
Chtěla jsem původně objednat šedou barvu,ale prodávající mě odradila, že prý je pokaždé úplně jiná, tak máme černou. To jen tak pro tebe, kdybys ho chtěla. Kupovala jsem ho na MMB (nový) asi kolem 500 - 600, už nevím přesně.
Jezdíme tak vlastně celou zimu, tedy až na těch pár dnů kdy byl sníh, to jsem vytáhla našeho dobrého Bertíka.
Aji - koukni na naše fotky (třeba na mimibazaru), uvidíš, že naše dětičky rozhodně stejné nejsou!
Jo, oba mají hnědé oči, hnědé vlasy, zhruba stejnou výšku (Nikča si drží od narození stálý 2cm odstup
), ale asi by bylo divný, kdyby to tak nebylo. Oba jsme totiž s manžou hnědoocí, hnědovlasý a relativně vysoký.
Já jsem celkově o něco světlejší a to samé Lukášek, zatímco Nikča je tmavá po tátovi. A jsou jiný i povahově, tím co jim chutná atd. Je to sranda. Narození jen minutu po sobě a je každý úplně jiná osobnost. Co se týče mlíka, našim dětem dávali nejdřív na JIP odstříkaný mateřský mlíko (mají ho tam v zásobě od jiných mamin), pak je postupně převedli na Nutrilon Comfort (kvůli citlivýmu zažívání). Je to jedno z nejdražších na trhu, takže to byl finančně docela mazec (cca 5 tis měsíčně
),ale co by člověk pro ty drobečky neudělal, ne?
Po 4 měsícíh jsme je převedli na normální Nutrilon, s hladem jsme nikdy problémy neměli. CCa měsíc jsem je musela na každý krmení budit - po 3 hodinách - pak se začaly budit samy, intervaly nám už tak zůstaly. Zkus se poradit s pediatrem, aspoň telefonicky.
Nisso - je to hrozný, co se stalo tvé kamarádce. Ani nevím, co na to říct. Mrazí mne z toho a jsem šťastná za ty dva moje raubíře. I když mi někdy dávají pořádně zabrat, jsou to moje největší štěstíčka v životě!!! Přeju tvé kamarádce i jejímu manželovi hodně sil !!!!!
Markýtko, Ivuško - krásný panenky!!!!!!! ![]()
Hoky, musím vám napsat, jak mě malej dneska u oběda zase rozesmál. Je to takovej náš ukecánek - mluvčí smečky, jak říká taťka.
Dělala jsem zeleninovou polívku a brokolici na mozeček s bramborem. Snědl polívku, pak jsem mu dala misku s brokolicí, on si to prohlídl, ochutnal jednu lžíci, vzdychl a nešťastně pronesl:" néni masi" . ![]()
Musím končit. V 1 jsem dala raubíře do postýlek a ještě neusnuli - pořád tam blbnou.
To už vidím, že nebudou spát vůbec a v 6 budou KO.
A to mi babi s dědou slíbili, že je vezmou po vyspání ven, abych já nemusela. Chytla jsem totiž nějakou virózu… ![]()
Ahoj holky,tak se taky hlásím,byli jsme v úterý na očkování,prvním,konečně,jenže Filípek mi kašlal,takže zase nic,ale naočkovala aspoň domču,odpoledne dostal horečku,a byl protivnej,a do toho Filípek dostal laryngitidu,takže taky super,v noci jsem ho musela mít u nás v posteli,aby vůbec neplakal,když mu vypadne dudel,nebo by se mohl začít dusit. Včera už to sním šlo,už hezky odkašlává hleny,a trochu mu teče z nosu,ale v noci měl laryngitidu zase Dominiček,takže nanovo,jeho v posteli,aby neplakal,a pomalu oči nezamhouřím,hrůza. Ale už taky odkašlává,tak snad je to nejhorší za námi. Je hrozný,když s nima nemůžu ven,ale máme dost veljou chodbu,a tak je tam dám do kočárku,a je tam i chladno,tak si aspoň připadají jako na luftě.
Straší kluci mi donesli vysvědčení,tak Jára opravdu poprvé od první třídy(je teď v 6) má vyznamenání,5 dvojek,já měla takovou radost,až jsem brečela!!Adámek má taky samé jedničky,je to taky můj šikulka.
Nisso ,jak jsi psal ot om,že se děti vnímají,to bylo tak hezky napsaný,já už se na to taky tším,oni se sice vnímají už teď,ale nijak moc v dobrém,když jeden vidí,že chovám druhého,tak protáhne pusinku a začne brečet,takže většinou trávím dni s oběma na ruce a točím se na točící židli,to mají rádi,ale moje ruce a klouby,děs
večer se dopuju brufenem,abych mohla fungovat dál.
Jinak,k váhám,Domča má 9kg rovných, a Filípek 8,55kg.Taky jsem jí říkala o tom,že mi nechtějí mlíčko,dávala jsem jim ho v 10 večer,pak v 6 ráno a opdoledne,ale pořád řvali,že ho nechtějí,takže mi poradula,abych odpoledne dávala pribináček,a v deset hodin nic,až ráno,a funguje to,mám radost,že po té kaši spí vlastně 12 hodin bez jídla i pití.
Horší je,že jsem si udělala zásoby sunaru ještě za staré ceny,a teď jsem to počítala,a mám ho doma na 5 měsíců
to jsem zvědavá,jestli tak dlouho ho ještě budou jíst,Adámek taky už v 7 měsívích mlíko mechtěl.
Co se týče kojení v porodnici,mě nosili děti na jipku,pak druhý den jsem si je vydupala na pokoj a jela jsem kojení po dvou hodinách,aby se mi udělalo mlíčko,byl to maraton,s vážením,ale druhý den mi řekli,že už vážit nemusím,že přibývají,tak aspoň to. A k tomu že v noci je nemáš u sebe,já jsem je v porodnici u sebe neměla v noci ani jednou,využila jsem toho,že si je sestry vzaly a já se mohla aspoň vyspat,stejně jsem je koila v 11 a pak ve 4 ráno mi je donesli,ale bylo to příjemný.Už mi kňičí v postýlkách,ti toho zase naspali,já tady žehlím,zase u toho budu muset poštět maxim turbulenc,to milujou a tančit
kdyby mě někdo viděl,už na mě volá chocholouška fakt. ![]()
Dito, tak snad už je líp!!!! Přeju, ať jste co nejdřív fit.
MArkýtko, ta tvoje kamarádka, ach jo, je to hrozný, tak daleko být a pak takovej konec. A dvě děti najednou, to je dvojnásob strašný…
Míšo, ty máš teda pořádný chlapiska, jen co je pravda:) tys psala nedávno, že už pracuješ..jak to zvládáš? To chodíš na plnej úvazek? A manžel je doma?
A jak čtu, tak si taky užívate s nemocema:( s očkováním si nedělej starosti, Vojta má za sebou taky teprv první dávku, pak byl vždycky zrovna v tom termínu nachlazenej.
Pepen ,chodím do práce na půl úvazku,vlastně zatím jen víkendy,a já to zvládám v pohodě,odpočinu si
horší je to pro manžela,sice mu vždycky všechno připravím do mističek,i napíšu,jak dlouho co má hořívat a v kolik to mají sníst,ale stejně,je to chlap,a ze zkušenosti vím,že chlapi a malé děti moc nejdou dohromady,natož dvojčata
,no,obstará je,to jo,ale doma je jak po náletu,protože když spí,já jdu uklízet,ale on sedí u PC,to je ten hlavní rozdíl mezi námi.A hlavně,on ví,že já to udělám,tak proč by sbíral po celém baráku chrastítka,když nemusí,že jo???
Helli , dík za tip na nánožník,hned ho pohledám, na jaro se ještě bude hodit.
Míšo , ty máš teda prcky dobře živený! To se jen tak nevidí.
Holky, kámošce se dnes v Ostravě ve fakultce narodil páreček, Katuška a Tomášek (Katka 2,45 a 47cm a Tomáš 2,65kg a 51cm), tak jsem z toho naměkko
![]()
Anetka dnes má rekord, papala naposledy o pul 9 včera večer a pak až dnes o pul 11 skoro!!! Natálka baštila 2× vnoci,musíme jí to nějak vysvětlit,ať se opičí po ségře. Takže ráno jsem z Anetčinýho prsa odstříkala 300ml, dělám kašičku do MM,ať se to zužitkuje.
Dala jsem nový fotky na web, jak jsme se učili pít z hrníčku
nic moc. Pak jak jsme papaly křupky kukuřičný a jak si brali dudlík a tak! Tak kdo chcete můžete juknout. Páááááááááá
Ahoj holky,hlásím se jen na skok,dneska jsme byli u doktorky,a Domča má zánět průdušek,takže antibiotika,aspoň že jsou po 12 hodinách,ale stejně,představa,že teď nepůjdeme 10 dní ven mě děsí,jak jste to přežily,vy,které už jste měly děti marod??
A taky nám dneska dorazily golfky,tak přikládám aktuální fotku:
http://img.fotoalba.centrum.cz/…1_2g7w7r.jpg A ještě naposledy,panímáma mi někde od známé sehnala téměř nový tandem jané powertwin,nemáte ho některá?? Já sice tandem nechtěla,ale darovanému koni na zuby nekoukám,že jo?? A navíc,je moc hezký.Já letím uspat kluky,ještě je málo hodin na koupání,a jsou protivní.
ahoj holky jdu vas pozdravit a rici, ze zijeme, ale nejak nezbyva cas na net
jdu se rozloucit, protoze jedeme na tyden na lyzovacku do hor
jinak Sofie uz tyden chodi a je rozkosna, oba jsou sikulkove
tento tyden zase byl klub dvojcat a dorazilo 10 mamin (Oren kde jsi byla ty?) takze docela hukot
prejeme krasny vikend
Nisso , to je hrozné, co se stalo tvé kamarádce. Vůbec si to neumím představit a jde mi z toho mráz po zádech ![]()
Peťulinko , já jsem rodila taky císařem, ve spinále. A holky mi přinesli hned jak mě po císaři přivezli na pokoj a hned jsme zkoušeli přikládat. První den mi je na kojení nosili, ale vzhledem k tomu, že jsem se poměrně rychle oklepala, jsem je měla už třetí den pořád u sebe.
Ditu , vy se z těch nemocí nemůžete nějak vysekat. Přejeme ať jste brzy fit.
Míšo , to musíš mít z kluků radost. Takové pěkné vysvědčení. Jsou šikulky. To moje ségra byla z vysvědčení dcerky úplně odrovnaná. Je v osmičce a začala s ní mlátit puberta. Totálně. Z jedničkářky je skoro ze dvou předmětů na propadnutí. Snad se z toho telecího období rychle vzpamatuje.
Jinak my jsme dnes začaly s příkrmem Holkám docela mrkvička chutnala. Chtěla jsem to zdokumentovat, ale nejdřív jsem zjistila, že je ve foťáku plná karta a pak se mi vybily baterky
Jiné jsem samozřejmě nenašla. Takže naší první lžičku zdokoumentovanou nemáme ![]()
NAŠE ČERVENÉ KARKULKY
http://img4.mimibazar.cz/…/f819795.jpg /> VŠECHNY TŘI POHROMADĚ
http://img4.mimibazar.cz/…/f815903.jpg
Markytko , krásné fotečky! Červené karkulky jsou boží a ta fotky s Eliškou taky krásná, holky jsou úplně stejné, to je sranda.
Začínáte s příkrmy tak pozdě? Kvůli alergii vlastně viď.
Ještě jezdíte v korbičkách? My už od Vánoc ne, asi bysme se ještě chvilku vešly, ale sporťák je fajn, může se polohovat, ikdyž většinou to mám v lehu, a zdá se mi i lehčí a líp ovladatelný. Akorát je hrooozně blbý přístup do košíku pod kočárem ![]()
Jinak my baštíme příkrmy zdatně, hlavně kašička a ovoce holkám jedou, zeleninka moc ne, ale s masíčkem celkem joooo. Spinkáme jak kdy, většinou první půlku noci spí jak na vodě,takže to nespím a po té 1 už zaberou lépe, nejlép spí k ránu, až do 9-9:30
Anetka už v noci vůůůbec nebaští!!! A Naty dnes papala druhý den jen 1× kolem půlnoci. Ale budí se stejně, padá dudlík nebo tlačí krkanec, takže stejně lítám k postýlkám, ale je to o hodně lepší než bylo! No a díky tomu odstříkám denně 400-500ml MM (200-300ml ráno a 100-200ml místo večeře, kdy nekojím a dělám jim jen řídkou kašičku z MM), takže máme na kašičky až až, něco taky zamražuju pro případ nouze.
Taky se holky tak těšíte na jaro?!? Já hrozně, až holky nebudu muset balit jak eskymáky a budou hezky vidět z kočárku … taky bude super až provětráme Arie a Croozer… to jsou mi pěkné vyhlídky, takže jaro honem honem,ať už jsi tu.