Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
no já se strašně těším na mé mrnousky já jsem 11 T…a co takhle genetika nebo plodovka říkal ti o tom doktor ??nebo v kolika se na to chodí ?já četla ta k ve 4-5 měsíci ![]()
Dr. mi nic neříkal. Na začátku těhu jsem byla na krvi, pak mi dělali ve 12. tt screening a teď v 16. tt mě brali znovu krev
Ani jsem se neptala na co je ta krev teď
ale nejspíš to bude triple test. Nechci se zbytečně stresovat, kdyby byly výsledky špatné, dr. by mi zavolal
já prostě věřím tomu, že je vše OK ![]()
mužeš mi prosím říct co to je te nscrening v pondělí jedu k doktoru a budu 12 T, a bude mi delat také nejaké testy tak at se propravim ![]()
Ahoj,
screening je vyšetření sestávající se z vyšetření z krve a speciální UTZ, který se dělá nejpozději do cca 12+6 tt. Nahrazuje tripletest, tedy první a základní vyšetření na vývojové vady. Odborníci ho považují za kvalitnější než triple test a mnozí navrhují po jeho zdárném průběhu už méně přesný triple test nedělat. U dvojčátek to má jednu „vadu“ a to tu, že vyšetření z krve je velmi nepřesné asi 30% (ale to platí i pro triple test asi stejně).
Každopádně screening mohou dělat jen certifikovaní odbornící (laboratoř i UTZ).
Screening je zdarma, když dostaneš poukaz od svého Dr., což by měla dostat podle mě určitě každá, co je na rizikovém těh. Když nedostaneš poukaz od svého Dr. můžeš se stejně objednat na certifikované pracoviště - některé to potom provádějíza úplatu asi cca 1000 - 1500 kč a to některé zdrav. pojišťovny potom částečně proplácejí.
Osobně si myslím, že je pro nás dobré absolvovat screening - i kdyby jen tu UTZ část.
Dělá ultrazvuk a měří mimča, projasnění šíje, nosní kůstku. To jsem vyčetla z papíru, který mi dr. po vyšetření vytiskl ![]()
Ty se ptáš, co ti dr. bude dělat za vyšetření, na co jsou odběry krve atd? ![]()
pistinka: Já nevím, ten ultrazvuk mi dělal můj gynekolog, před tím mi bral taky krev ale všechny ultrazvuky mi dělá sám a nikam mě neposílá
Já jsem z toho jelen ![]()
Třeba má tvůj doktor certifikaci na toto vyšetření - doba je rychlá a někteří doktoří mají moderní vybavení - dobrý UTZ i postupy. Je to tak jak popisuješ - projasnění šíje, nosní kůstku atd. A krev se dá určitě do certifikované laboratoře poslat, asi záleži na praxi každého zařízení. Moje švagrová byla loni taky u svého dr a ten měl zrovna zakoupený nový špičkový UTZ (v takové malé nenápadné ordinaci) a tak se jí taky pokusil tohle UTZ vyšetření udělat, ale nakonec jí stejně poslal ještě do Prahy do Gennetu
.
Já jdu na obojí do Podolí příští týden. Na všechno se zeptám a budu referovat ![]()
ano co se týče těhotenských vyšetření tak mě zajímá vše
a děkuji…a chtěla jsem se zeptat jestli nevíte jak je to s barvením vlasů v těhu????já se barvím na blond, ale bojím se abych nějak neuškodila miminkům… ![]()
22: Taky si barvím vlasy, sice jen melír ale v začátku těhu jsem to řešila. Co jsem se dočetla na netu, tak to nevadí a žádný negativní vliv na mimčo to nemá. Když jsem se ptala ještě kadeřnice, tak ta mi to jen potvrdila
Za pár dní zase razím ke kadeřnici na melíry. Tak se neboj ![]()
Ahoj holky, jak vám, je? Mě už snad začíná být lépe, i když pořád ještě tak dvakrát denně ![]()
Dneska jsem se ráno podívala do zrcadla a vidím trosku. Po dvou měsícech nevolnosti teda vypadám!
Takže zítra objednávám na kosmetiku a taky na melír.
Nehty už jsem zvládla minulý týden. Ale taky mě napadlo, že už si je asi nenechám dělat. Mám akryl (gel mi nedržel). Nevíte jestli se to smí v těhu?
Nazdar holky, můžu se k Vám přidat ? V březnu čekáme dvojčátka, která se podařila po IVF. Co se týče těhu nevolností, tak teď už je to zlaté, měla jsem je asi jen tři týdny a pouze nevolnosti,
naštěstí ne. Na NT+ jsem byla minulý čtvrtek a vše jsem si platila sama ( 1450,–Kč ), ale stálo to za to. Bylo nádherné vidět miminka, jak se mrskají v bříšku, jak jsou čilá a dle doktora spokojená a nic jim neschází. A dokonce už vím pohlaví jednoho z nich - holčička ( to řekl doktor okamžitě, tak to tak asi na 99% bude ), u druhého miminka to doktor pořádně neviděl, tak prý nám to ani nebude říkat. Ale nám je to jedno, hlavně, ať jsou broučci zdraví !
Jo a na neschopence jsem, jsem po umělém, navíc s dvojčátky, podle mojí gyndařky nebylo co řešit, okamžitě mi neschopenku vypsala a na moje touhy jít do práce se netváří vůbec přívětivě. Tak ji asi budu respektovat a nikam se nepoženu. Ale doma je mi to dlouhé, holky, co děláte celé dny, abyste se nenudily ?
Ahoj holky jen vás pozdravím jsem už dost před vámi čekáme dvojvaječná dvojčátka počatá z přirozeně počatých trojčat
u nás nikdy dvojčata nebyly.Co se nevolností týče nemohla jsem pít kafe moje tolik milované,nemohla jsem moc jíst žaludek na vodě,ale nezvracela jsem.Ustalo to 12 týdnem.Pohlaví nám v 17 týdnu řekli kluk jistý holčička na 80% tak doufáme že tam bude
jinak genetické testy jsou mezi 11-13 a v 16 týdnu nebojte se ničeho všechno dopadne dobře …tak se mějte a užívejte těhotenství
![]()
Cipisek79: Strašně se doma nudím, a protože jsem dvakrát krvácela, tak ani nechci teď nic těžkého dělat. Takže zbývá vaření (to nejde kvůli tomu, že když otevřu ledničku tak
) a úklid
(to není moje nejoblíbenejší disciplína
Pekelná nuda, zbývá jen PC a internet, já bych chtěla zpátky do práce! ![]()
Asi začnu přebírat a přerovnávat skříně …
O té otravě doma mě mluvte
Ještě děti nemám, manžel je v práci od rána do večera
Ještě že mám alespoň toho psa, takže mě to donutí se hýbat a chodit s ní ven a taky si s ní (fenka) pokecám ![]()
Jak to máte s vycházkama? Máte celodenní? Já totiž ne, a nevím jestli se nezeptat dr. jestli by mi nemohl dát celodenní ![]()