Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak už bylo zmíněno. Více se obávám 3.světové války, protože Ukrajinu máme za humny a americké stíhačky, bombardéry a jiné, by asi nestartovaly z USA, že jo…
![]()
Někdy v roce 1997, kdy tady o viru Ebola asi nikdo nic moc neslyšel, jsem četla knížku W. Close „Ebola“ a byla to síla, zanechalo to ve mně obrovský dojem a strach. Je to autentický příběh a už tehdy jsem si říkala, že pokud se něčeho bát, tak je to právě strach z toho, že tahle hrozná nemoc se dostane jednoho dne do Evropy. Myslím, že různé chřipky (prasečí, ptačí), HIV infekce, nemoci šílených krav, SARS, jsou oproti Ebole slabým odvárkem. Kdo jste zmíněnou knížku nečetli, tak to teď snad ani nečtěte. Takže za mě - je to první nemoc, ze které mám skutečný strach a věřím tomu, že pokud se dostane do Evropy, může to skončit hodně špatně. Řeči o tom, že v našich podmínkách se viru dařit nebude, beru spíš jako snahu zabránit panice. Jako vystudovaný biolog mám určitou představu o mutagenních schopnostech virů ze skupiny RNA. Děsí mě také obrovská úmrtnost (až 90% v případě subtypu Zaire, jehož epidemie teď probíhá) a vysoká nakažlivost (opět se pro zabránění paniky říká, že není velká, ale odborné zdroje to bohužel popírají). Já bych tuto nemoc rozhodně nepodceňovala a myslím, že je nejvyšší čas pro uskutečnění nějakých opatření na celosvětové úrovni ![]()
@gabki píše:
Ahoj maminky, zakládám téma s názvem Ebola, dnes a denně o ní slyšíme z médií, tisku, přechází nás mráz po zádech s pomyšlení „co kdyby…!“doufám, že šeská republika a potažmo i vlastně celá Evropa ví co má dělat, Pan Němeček říká, že nám ebola nehrozí, ptám se maminky jaký máte na situaci názor? Mám pocit, že nijak se to nebezpečí všemožně blíží, z východu válka, od jihu ebola…Kdo chce diskutovat o tak závažném onemocnění? máme být na pozoru? jen pro informaci, můj názor je uzavřít hranice, ale nevím do jaké míry by to bylo vykonatelné
PĚKNÝ DEN PŘEJU
můj názor? Zbytečně se tu s tím plaší. nemůžeš srovnávat vyspělý svět s afrikou.. ![]()
Já bych se nebála, ale fakt se mi nelíbí, že nám sem ty tajtrlíky vozí! http://zpravy.idnes.cz/…ranicni.aspx?…
Když jsem takový hrdina, že se hrnu do Afriky pomáhat černouškům, musím mít taky odvahu neohrožovat ty ostatní tím, že se při nákaze vrátím mezi ně. Co my s tím tady jako?
Misionář je pošuk, ale až se vrátí první lékař bez hranic, půjdu jim někam do jejich sídla rozbít čumáky.
Holky, mohu se zeptat, jak se usmrcení ebolou vůbec pohřbívají? Všude jen vidím, že je s prominutím - hází do jámy. Pálí se potom mrtvoly?
@puntice píše:
Holky, mohu se zeptat, jak se usmrcení ebolou vůbec pohřbívají? Všude jen vidím, že je s prominutím - hází do jámy. Pálí se potom mrtvoly?
„Tělo pacienta, který ebole podlehl, je navráceno rodině k pohřbení poté, co ho týmy Lékařů bez hranic dekontaminují. Tělo je omyto chlorovanou vodou a uloženo do hermeticky uzavřeného pytle, který je také dezinfikován, aby s ním bylo možné opustit izolační zónu.“
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/…ranicni.aspx?…
Ale teď už asi ne, když jsou i ty rodiny značně prořídlé, tipuji.
Takže asi jen pohřbení nebo spálení.
@Litta hmmm
já bych byla nekompromisně pro pálení v izolační zóně… Jako ty tělní tekutiny se do té země musí někam vsakovat a… No nevím, jestli jsem jediná, třeba až paranoidní… Ale ty vodní toky se jaksi spojují a stáčejí a kolují ![]()
A jako jestli je dezinfikují tak, jako jsem viděla, jak „perou“ ty ochranné obleky… Přijde mi to jako výsměch ![]()
Já mám z eboly také velký strach. Dneska jsem četla ten článek, jak nakaženého převezli zpět do Španělska. Jak to můžou vůbec udělat? Když už tam jezdí pomáhat s tím rizikem, že se nakazí, tak ať to netahají sem. A možná budu nehumánní, ale když už tam někdo jede s tím rizikem, tak už bych ho zpátky nepustila. A stejně tak bych tu oblast, kde epidemie probíhá prostě uzavřela a nikdo by nesměl ven.
Stejně tak mám velký strach z toho, co se děje v Rusku a na Ukrajině. Proto aspoň do té doby, dokud tohle vše bude aktuální nepoletím letadlem…
@puntice píše:
A jako jestli je dezinfikují tak, jako jsem viděla, jak „perou“ ty ochranné obleky… Přijde mi to jako výsměch
Ono ale prý slunce ty bestie zabíjí. Jestli jxme viděly stejné video. Jka tam ty rukavice dávali na ty tyčky
Je to výsměch. Taky mám takový dojem, že tam se ta epidei¨mie asi nezastaví, ale co udělám
Co když virus eboly je uměle vpuštěn pravě do afriky, aby se to tam vyčistilo, když to propuklo hodilo se to na opice. jenze se nad tim ztratila kontrola a šíří se to, treba je i protilek, ale jen pro vyvolene. nechci plasit, jakoze media rozmáznou kde co, ale tady jde o vaznejsi stav, nez si úvedomujeme přizname. ja se teda bojim.
@gabki píše:
Co když virus eboly je uměle vpuštěn pravě do afriky, aby se to tam vyčistilo, když to propuklo hodilo se to na opice. jenze se nad tim ztratila kontrola a šíří se to, treba je i protilek, ale jen pro vyvolene. nechci plasit, jakoze media rozmáznou kde co, ale tady jde o vaznejsi stav, nez si úvedomujeme přizname. ja se teda bojim.
Když tam pořád někdo jezdí „pomáhat“, tak se té přírodě musí nějak pomoct, no. ![]()
Známý z našeho města, teď pojede pracovně do Afriky do vedlejší země, kde ebola řádí nejvíc
Normálně bych to neřešila, ale když to budu mít takhle bezprostředně pod nosem až se odsud vrátí, tak z toho mám poněkud obavy
Kdoví, jaká je inkubační doba, než se projeví příznaky
Navíc je to kamarád manžela a ten s ním pak určitě půjde někdy ven na pokec, takže bezprostřední kontakt
ach jo ![]()
@gabki píše:
Vakcína proti ebole existuje. A jak už to tak bývá, vznikla těsně před vypuknutím epidemie ![]()
@DeTer No i kdybych uvěřila pohádce O veselém Sluníčku… tak jak tam ty černošské dobrovolnice (pravděpodobně s vidinou výdělku 3$ za měsíc
) perou ty usviněné obleky holýma rukama… Je mi jich líto pro jejich vlastní „hloupost“ pokud rozumíš. ![]()