Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Althya píše:úmrtnost na chřipku je 8-10%, což je oproti ebole dost mizivý číslo http://www.wikiskripta.eu/index.php/Chřipka
Ja tomu humbuku nerozumim, v US se nakazili 4 lide, v Africe umrely 2 tis., na chripku u nas zemre rocne vice lidi…Strach nemam
Mam dotaz… pokud se da nakazit napr z te zminovane spinave kliky u dveri… jak mi pomuze hygiena? Znamena to ze kdyz se takove kliky dotknu tak uz mam ebolu nebo musim tu ruku treba oliznout? Prave tu resime… asi blbej dotaz ale stejne ![]()
@maminka miminka píše:
Mam dotaz… pokud se da nakazit napr z te zminovane spinave kliky u dveri… jak mi pomuze hygiena? Znamena to ze kdyz se takove kliky dotknu tak uz mam ebolu nebo musim tu ruku treba oliznout? Prave tu resime… asi blbej dotaz ale stejne
co jsem našla, tak ten virus musí přijít do kontaktu se sliznicí… ale nevím, co by se stalo, kdybys na tý ruce měla nepatrný škrábanec (tipla bych, že by to člověk tím mohl taky chytit).
@kačka25 píše:
@saani - taky nechápu, co tam ti lide jezdí dělat. Me by tam nedostali ani náhodou. Chápu ti doktoři nebo humanitární pracovnici, ale s téma by pak meli zacházet jak s nakazenymi do konce inkubační doby.
Třeba tam jezdí pracovat.
Můj manžel byl v Libérii před rokem. NA služebce. Před 14 dny se vrátil z jedné západoafrické země (bez výskytu eboly).
Jeho firma má celé oddělení, které se zabývá rizikovostí vyslání lidí někam. Zatím všechny cesty vyhodnotila jako bezpečné.
Jeho kolega byl snad v Kongu v září.
Bohužel nic s tím nenadělá.
Já jsem z toho taky otrávená.
@LuciElle174 takže tělní tekutina na tělní tekutinu? jako aids?
Přenáší se při kontaktu s krví, sekrety a tělesnými tekutinami nemocného. Častými oběťmi eboly jsou proto také zdravotníci ošetřující nemocné, pokud nepoužívají rukavice, masky a ochranné brýle.
V Africe byly zdokumentovány případy nákazy při kontaktu s nalezenými uhynulými či nemocnými šimpanzi, gorilami, kalony, opicemi, lesními antilopami či dikobrazy.
K přenosu nákazy může dojít rovněž během pohřbu obětí eboly, když se pozůstalí dotýkají těla zemřelého. Virus se rovněž nalézá v semeni, a to až 7 týdnů po klinickém vyléčení.
@lucenka píše: úmrtnost na chřipku je 8-10%, což je oproti ebole dost mizivý číslo http://www.wikiskripta.eu/index.php/Chřipka
To je pravda, ale vzhledem k tomu, jak dlouho uz media ebolou strasi, cekala bych, ze tech nakazenych bude podstatne vic. Vim, ze umrtnost je zhruba 50 procent, jenze chripkou rocne onemocni miliony a ebolu zatim dostalo „jen“ par tisic…nechci to zlehcovat, ale ochranny skafandr si kvuli tomu porizovat taky nebudu
@Althya píše:
To je pravda, ale vzhledem k tomu, jak dlouho uz media ebolou strasi, cekala bych, ze tech nakazenych bude podstatne vic. Vim, ze umrtnost je zhruba 50 procent, jenze chripkou rocne onemocni miliony a ebolu zatim dostalo „jen“ par tisic…nechci to zlehcovat, ale ochranny skafandr si kvuli tomu porizovat taky nebudu
tak zatím je ebola jenom v pár státech, zatímco chřipka je celosvětově. Ebola se zatím narozdíl od chřipky nešíří kapénkově. Takže se to moc srovnávat nedá.
Chřipka je onemocnění světové a každoroční za to ebola „byla“ pouze africká a objevila se jen mnohdy proto jsme se nadtím nikdy nepozastavily a neznáme přesně její sílu v nějakých posledních letech. Rozhodně nelze porovnávat počty úmrtí, když nevíme co od ní čekat když je to „novinka“ chřipka nás trápí několik let a je jí statistika úmrtí jestli je cca 10%, tak do eboly má rozhodně dost daleko.
Nedej bože jestli se stane z eboly celosvětové onemocnění, tak chřipka a ostatní bude mizivý problém co nás všechny bude trápit.
Příspěvek upraven 09.10.14 v 22:20
Bojím se a hodně, hlavně o svoje děti-ač se snažím sebevíc občas jsou s hygienou na štíru- prostě děti.
Ale asi začínám být paranoidní- myslím si, že jestli se na té Bulovce nákaza potvrdí, raději to kvůli panice zatají.
Holky bezte delat radeji neco veselejsiho…z tohohle budete mit tak akorat stres a desne sny. ![]()
Nevim, rekla bych, ze je to plany poplach…ebola ma inkubacni dobu vetsinou jen par dnu a pan je z Afriky uz skoro tri tydny. Jsou i jine nemoce - malarie, chripka, virozy… Media preci musi vyprodukovat clanek, na ktery klikne co nejvic lidi.
Statistiky WHO (3.10.2014): 7.470 potvrzených či podezřelých případů | 3.431 úmrtí