Edwardsův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25007
6.1.13 23:43

@MaDoRaBe Doufám, že se na podobné fotky koukají i rodiče, co dítě s podobným typem rozštěpu čekají a uvažují o UPT, protože je úžasné, co s podobnou vadou lékaři v dnešní době dokážou :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eugenila
6.1.13 23:52
@eshta píše:
@MaDoRaBe Doufám, že se na podobné fotky koukají i rodiče, co dítě s podobným typem rozštěpu čekají a uvažují o UPT, protože je úžasné, co s podobnou vadou lékaři v dnešní době dokážou :potlesk:

jenomže k tomu rozštěpu se může pojit sposta jiných vat, které třeba testy nezjistí. Navíc pokud se jedná o závažný rozštěp patra, tak je to na mnoho a mnoho operací. například vysekávání kostí odjinud a vkládání tam, kde je díra. navíc může mít třeba problémy se sluchem.

• Citovat
  • Upravit
14809
6.1.13 23:58

Potencionální problémy se sluchem mají být důvodem k usmrcení živého, rostoucího plodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
7.1.13 00:05
@eva valoi píše:
@Eugenila píše:
jenomže k tomu rozštěpu se může pojit sposta jiných vat, které třeba testy nezjistí. Navíc pokud se jedná o závažný rozštěp patra, tak je to na mnoho a mnoho operací. například vysekávání kostí odjinud a vkládání tam, kde je díra. navíc může mít třeba problémy se sluchem.
Potencionální problémy se sluchem mají být důvodem k usmrcení živého, rostoucího plodu?

Ty se chytáš jednotlivých slov, viď? V celém textu od Eugenily sis nevšimla operací, potřebných doprovodných zákroků - ale jen toho o sluchu.
Je v pořádku, že máš v sobě jasno, a nikdy bys (zřejmě) na potrat nešla. Proč upíráš právo na vlastní rozhodnutí druhým?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eugenila
7.1.13 00:06
@eva valoi píše:
Potencionální problémy se sluchem mají být důvodem k usmrcení živého, rostoucího plodu?

Já jsem osobně spíš proti potratům. ale v případě že má dítě nějakou vadu jsem síš pro.
Dětí můžeme mít jen omezený počet a proto chci děti zdravé.
V případě této vady bych sice nebyla obecně úplně striktní nicméně na ten rožštěp se mohou vázat další vady, vada sluchu taky není sranda. pak jsou tu vady řeči, vady chrupu atd. Já osobně bych asi UPT podstoupila.

• Citovat
  • Upravit
8814
7.1.13 02:54
@Eugenila píše:
Dětí můžeme mít jen omezený počet a proto chci děti zdravé.

Selekce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
eugenila
7.1.13 09:38
@Loki01 píše:
Selekce…

A co? Selekce je v překladu výběr. V životě se snažíme si vybírat pro nás to nejlepší a jsme rádi když možnost výběru máme. Vybíráme si jídlo, vybíráme si auta, bydlení…
Nevím proč bychom se měli v takovéto důležité a náš život zásadně ovlivňující věci výběru zříkat.

• Citovat
  • Upravit
30309
7.1.13 10:06

Jenze „jidlo, auto a bydleni“ neni ziva lidska bytost, ktera je navic z pulky ja sama.
Nemusela jsem toto resit a doufam, ze nebudu muset. Zatim mam nazor ten, ze zabit dite inside rovna se zabit i cast sebe.

PS Mne dite umrelo v 5.mesici a musela jsem ho porodit. Zazitek opravdu silny. A to jsem jeste nemusela zodpovidat za jeho smrt ja… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
7.1.13 13:04
@farska píše:
Jenze „jidlo, auto a bydleni“ neni ziva lidska bytost, ktera je navic z pulky ja sama.
Nemusela jsem toto resit a doufam, ze nebudu muset. Zatim mam nazor ten, ze zabit dite inside rovna se zabit i cast sebe.PS Mne dite umrelo v 5.mesici a musela jsem ho porodit. Zazitek opravdu silny. A to jsem jeste nemusela zodpovidat za jeho smrt ja… :think:

To musel být hrozný zážitek. Zkus si ale představit, že mamince zjistí vrozenou vývojovou vadu plodu neslučitelnou se životem už někdy v pátém měsíci a ona by MUSELA dítě donosit a porodit v termínu. Neodvažuji se ani pomyslet na to, jaké to musí být peklo.
Myslím, že ani jedno řešení - UPT nebo donošení plodu není zrovna zkušenost, o kterou by někdo z nás stál…

A co je větší nebo menší zlo? To je už na volbě každého. Někomu pomáhá na bolest chladný rozum, jinému víra a soucit. A dalšímu kombinace obojího, nebo víra v chybu lékařů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
7.1.13 13:14

SAJ: Pohybujete se na tenkém ledě. Na jednu stranu mluvíte o vadách, které jsou neslučitelné se životem (např. anencefalie), na druhou stranu ale často vvv slučitelné se životem jsou, akorát je ten člověk nějakým způsobem jiný. Někdy je dokonce po operačním zákroku naprosto v pořádku. Nemyslím si, že je správné rozhodovat o bytí a nebytí druhého na základě nějakých mých potřeb nebo pocitů (ve smyslu "asi bych nezvládla ten těžký start do života, kdy by mé dítě muselo podstoupit operaci apod.). V mnoha případech je prognóza dobrá, např. u gastroschízy je to tuším více než 95% dětí, které jsou po operaci úplně bez následků. Přesto se třeba někomu do toho nechce, a tak usmrtí plod na základě nějakých svých předsudků, pohodlí, touhy po dokonalosti (přeci nebudeme někde první rok lítat po doktorech).
Připadá mi, že si řada lidí snad ani neuvědomuje, o co se při umělém ukončení těhotenství jedná. To není odstranění nádoru, ale rostoucího, živého plodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lekno
7.1.13 13:17

Tak jak by to bylo správné podle Tebe, Evo?

Holky a jak byste teda myslely, že to bude správné? Zakázat prenatální diagnostiku? Nebo nechat a lékař by jen mamince řekl – vaše dítě bude mít tu a tu vadu, ten a ten syndrom, jeden z vás se bude muset vzdát zaměstnání a zůstat s ním a pečovat o něj doma – deset, dvacet, možná více let…pokud nemáte x tisíc měsíčně na pečovatelku a tečka, protože potraty jsou nelegální?
Nebo zrušit i babyboxy, protože se má každý postarat o své dítě sám? Zrušit ústavy, prosadit pěstounskou pěči? Co by tedy byl správný přístup, aby většině vyhovoval?
Sparta už tu zmíněna byla, ale i v pozdějších dobách neměli třeba sirotci na růžích ustláno – viz Bídníci, román David Copperfield, dokonalost péče popsala i Charlote Bronteová v Janě Eyrové.
O postižených – pokud se vůbec dočkali porodu – když nebyly rizikáče a většina národa a žen tvrdě dřela na obživu (předčasné porody velmi časté)o jejich zavírání do klecí v blázinci, nebo ukazování v cirkuse…víc raději pomlčím.
Až dnešní ekonomická situace a lékařská péče umožňuje více pomoci ovšem za cenu našeho pohodlí, kdy už nemáme deset dětí nebo pět – to už je vyjímka. Kdysi se z těch deseti dožilo dospělosti třeba dva nebo žádný pokud si to tu prohnala morová, tyfová epidemie, černé neštovice a podobně a nikdo nad smrtí tolik netruchlil jako dnes, prostě zbyly i jiné děti.
Dneska když má někdo jedno dvě a doba umožńuje diagnostiku, tak je jasné, že chce každý zdravé dítě, co bude v budoucnu soběstačné a potěší rodiče vnoučátky.
Pro někoho hnus, ale to je obecný trend, což umožňuje vyspělost péče???

• Citovat
  • Upravit
3200
7.1.13 13:22

@lekno proč kopíruješ to samé, co jsi psala už před 2 stránkami?

A myslím, že diskuse se už dost zacyklila: není jedno jediné správné, každý si rozhodne sám a zároveň ponese následky a i své svědomí s sebou. Tady není moc prostoru pro přesvědčování, fakt to každý vidí jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
7.1.13 13:28
@lekno píše:
Tak jak by to bylo správné podle Tebe, Evo?Holky a jak byste teda myslely, že to bude správné? Zakázat prenatální diagnostiku? Nebo nechat a lékař by jen mamince řekl – vaše dítě bude mít tu a tu vadu, ten a ten syndrom, jeden z vás se bude muset vzdát zaměstnání a zůstat s ním a pečovat o něj doma – deset, dvacet, možná více let…pokud nemáte x tisíc měsíčně na pečovatelku a tečka, protože potraty jsou nelegální?
Nebo zrušit i babyboxy, protože se má každý postarat o své dítě sám? Zrušit ústavy, prosadit pěstounskou pěči? Co by tedy byl správný přístup, aby většině vyhovoval?
Sparta už tu zmíněna byla, ale i v pozdějších dobách neměli třeba sirotci na růžích ustláno – viz Bídníci, román David Copperfield, dokonalost péče popsala i Charlote Bronteová v Janě Eyrové.
O postižených – pokud se vůbec dočkali porodu – když nebyly rizikáče a většina národa a žen tvrdě dřela na obživu (předčasné porody velmi časté)o jejich zavírání do klecí v blázinci, nebo ukazování v cirkuse…víc raději pomlčím.
Až dnešní ekonomická situace a lékařská péče umožňuje více pomoci ovšem za cenu našeho pohodlí, kdy už nemáme deset dětí nebo pět – to už je vyjímka. Kdysi se z těch deseti dožilo dospělosti třeba dva nebo žádný pokud si to tu prohnala morová, tyfová epidemie, černé neštovice a podobně a nikdo nad smrtí tolik netruchlil jako dnes, prostě zbyly i jiné děti.
Dneska když má někdo jedno dvě a doba umožńuje diagnostiku, tak je jasné, že chce každý zdravé dítě, co bude v budoucnu soběstačné a potěší rodiče vnoučátky.
Pro někoho hnus, ale to je obecný trend, což umožňuje vyspělost péče???

občas jsem si dovolila nakouknout do této diskuse, jelikož jsem dokument také viděla, a toto je příspěvek, se kterým musím souhlasit.
Máme prenatální diagnostiku, a žijeme ve vyspělé zemi.
Kdo nechce, ať jí nepodstupuje, kdo ví, že by zvládl život s postiženým dítětem, klobouk dolů.¨
Je to každého volba, já osobně jsem se rozhodla, že chci zdravé dítě, že život s postiženým dítětem bych asi nedala.
Ještě, než jsme se pro dítě rozhodli s manželem, tak jsme věděli, že zvládneme věkem, financemi a jinými svými možnostmi jen jedno.
Přiznám se, že pokud by mi diagnostikovali u mimi v bříšku roštěp, že bych si ho nechala, vždyť dnes již odoperují několikadenní mimi s tím, že jizva není skoro znatelná.
Ale dítě s DS a ES bych nedala, a klidně se za to přiznám. Nicméně, maminka z dokumentu má můj obdiv.
Jinak, nechápu ty jednostranné komentáře, každý má v této zemi možnost volby, a buďme za ní rády.
Jsou země, kde je zdravotnictví na úrovni středověku, a matky a novorozenci zde běžně umírají u porodu, nebo u amatérských potratů. Díky tomu, že nenexistuje prenatální diagnostika, a dobrý zdravotnický personál.
Takovou možnost by jste chtěly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lekno
7.1.13 13:30

@KatkaX Právě proto, že jsem se chtěla zeptat přímo @eva valoi
jak by toto řešila ve své radikálnosti ona…

• Citovat
  • Upravit
25007
7.1.13 13:32

@lekno
Mně současná situace vyhovuje. Ať si to každý rozhodne sám za sebe, jen on sám s tím bude do konce života žít ať tak či tak.
Doba jde dál, postiženým dětem jsme schopni povětšinou zaručit díky lékařské péči, lékařské rehabilitaci, ergoterapii a sociální rehabilitaci vcelku kvalitní život.
Někdo je vyloženě obětavý typ, někdo není ochoten ze svého standardu polevit, někdo se prostě jen bojí. Doba je taková a lidé jsou různí. Ať si to každý rozhodne sám za sebe a se svým svědomím si pak žije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty