Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já jen doplním starší věc o praní: mám mýdlo též nastrouhané v piksle, v druhé práškovou sodu a mýdlo dávám rovnou do bubnu, nerozpouštím, sodu sypu do přihrádky na prášek (když jsem dávala rovnou do bubnu, měla jsem pocit, že se nějak blbě rozpouštělo, bylo pak flekatý prádlo). Jinak máme ukrutně tvrdou vodu, takže ač píšou, že soda zabraňuje usazování kamene, my máme zvenku buben úplně bílej… Čistit octem se bojím, neb už je to starší pračka a to se pak prej už nemá… Resp. jednou jsem to zkoušela, a pračka pak záhadně začla týct, přestala máchat atp. No, asi toho pak už uvolní moc (těch nánosů) nebo co… Nemáte některá nějakou zaručenou informaci o tomhle problému= čištění starších praček- nerada bych ji úplně odrovnala, ale ty nánosy mě docela derou… Děkuju!
Sice to úplně nesouvisí s ekologickou domácností, ale vzhledem k tomu, tu hodně lidí má malé děti, tak by vás to mohlo zaujmout:)
www.celeceskoctedetem.cz
Tak už jsem vyzvedla kyslík. A došlo mi, že nevím, jak to dávkovat. Dáváte to do pračky k bílému, že jo. Ale kolik?
A používáte to taky jako sůl na skvrny nebo je to blbost?
Lolo do pračky k bílýmu, jde do toho namáčet (to jsem ještě nedělala) a jako sůl na skvrny jsem to jednou použila na čištění pítka z lahve, ale nefungovalo to stejně jako sůl. Zůstalo to na dně hrnečku nerozpuštěné, asi jsem měla míchat. Další pokus jsem od té doby nedělala, ale třeba naň zase dojde.
Ahojky
.
Už delší dobu se chystám předhodit svůj „osobní“ závěr k problému ekologické praní vs. „bílé nebílé“ prádlo a moc bych chtěla vědět, máte-li podobnou zkušenost. A nebo jestli jsem ouplně vedle ![]()
Peru eko skoro rok (na bílé Ecover gel a Ecover bělidlo, teď Ullrich sůl na skvrny, 40 či 50 stupňů dle situace). Pokud předem ošetřím skrvny, tak bavlněné věci bílé jsou. Pokud je večer před praním namočím do slizu (neperu v něm, prádlo z kýble vyklopím do pračky a vyždímám), tak jsou podle mne dokonce bílé více, než kdysi při praní bez namáčení v komerci (Ariel gel). Jinak ale dopadá prádlo, které není 100% bavlněné. Myslím si, že tu „šedinu“ způsobuje nějaká reakce umělých vláken s pracími prostředky, a že nehraje roli, jsou-li či nejsou-li rozložitelné (zašedlost mi způsobovala i komerce). Pár nových bílých kousků prádla s umělými vlákny teď nějaký čas záměrně peru pouze v mýdle (ručně) a zatím opravdu zůstává bílé.
A ještě dotaz: čím umýváte WC?? Používám asi rok Ecover WC, čistí dobře, ale v „záhybech“ mísy jsou stále žlutohnědá místa, která nejdou odstranit ani drhnutím (možná vodní kámen??). Zkoušela jsem umývat i slizem, ale na Ecover nemá. Těch „nebílých“ míst se ale nemohu zbavit, přestože jsem zkoušela nechat působit v míse sodu i ocet. Mám i Ecover odstraňovač vodního kamene, ale to bych tam asi musela nalít půlku lahve, aby to nějak zapůsobilo, protože ta místa jsou pod hladinou vody. Jak jste na tom vy???
bluesky,
tak ja nekde vycetla, ze umely vlakno s radosti na sebe vaze spinu z praciho roztoku, takze prasky na prani umelych vlaken (tedy vsechny novy neeko?) maji vsecky ty „stabilizatory barvy“ a opticke zjasnovace.
bavlna se opravdove vyprat da.
jelikoz peru eko, tak mam tu zkusenost, ze 90%bavlny a 10% polyesteru zustane flekate, 100% (ale co je 100%, ze? bavlna cestou z pole az do pracky prosla tolikou chemii, az hruza pomyslet) bavlna se vypere daleko lip.
ad WC - kombinuju kyselinu citronovou a sodu, a to je teda nahul, co ze zahybu leze (na chemii uz si nepamatuju, ocet to nikdy nedal) - ono to bubla, cisti, necham ty krystalky trochu napatlany, pak to vyplachnu… cisti vic nez mistr propr ![]()
bora píše: …kombinuju kyselinu citronovou…
Předpokládám, že se kupuje v drogerii. Jak to vypadá? Já si jen z dětství pamatuji takovou malou krabičku s kys.c., kterou babička přidávala do nějakého pečení.
U nás sa kyselina citrónová predáva presne v rovnakých plastových krabičkách ako jedlá sóda, takže keď sa neprizriem bližšie …
Keď sme riešili eko čistenie WC s jednou známou chemičkou, tak nám povedala, že ocot nemá zmysel naliať do misy, lebo sa v toľkej vode rýchlo zriedi alebo niečo také. Radšej že máme použiť kyselinu citrónovú, tá by mala účinkovať, kým sa nerozpustí lepšie. Že čo sa týka čistenia, vodný kameň a tak je lepšie použiť samotnú kyselinu (citrónovú, octovú) ako kombinovať so sódou bikarbónou. To je totiž soľ slabej zá:,–(y (hydroxidu) a pri ich strete prichádza k čiastočnej neutralizácii a to by podľa mňa malo byť zasa dobré pri sifónoch, lebo pri neutralizácii vznikajú aj „bublinky“ a tie vlastne pohýbu u:,–(eninami v trubke. No teda takto to chápem ja, i keď školské roky mám nejaký čas za sebou. ![]()
Ja osobne som kyselku použila naposledy včera, keď som umývala čajník. Poznáte tie u:,–(eniny od čaju, čo sa večne usádzajú v čajníkoch? Zhodou okolností som mala krabičku vedľa drezu, padol mi na ňu zrak, a mňa osvietilo, aby som si nasypala trochu na hubku. No výsledok ako z reklamy
- jedným pretretím sú storočné u:,–(eniny fuč.
V podstate je kyselka „to isté“ ako citrón, len s tým rozdielom, že sa ti v skriny nepokazí a v prípade núdze si z nej môžeš nasypať do čaju (opatrne).
Kočky, som rada, že aj niekomu inému ako mne šedne biela syntetika. Je úplne jedno, či som používala komerciu na biele alebo teraz sliz z Kokosu (super,
už sa teším až budem strúhať znova). Už som si myslela, že som jediná neschopná čo nemá „zářivě bílé prádlo“
Najlepšie to vidieť na nohavičkách, čím väčšia umelina, tým šedšie, najlepšie je na tom manželova 100%bavlna, ale normálne dámske má už dnes min. 5-15% elastanov a pod, takže
.
Som sa zasa rozpísala, ale mám slinu alebo ma múza kopla? ![]()
www.ekozahrady.com - som uchvátená
Normálne som na okamih zapochybovala, že škoda, že už máme domček, lebo by sme mohli kúpiť nejaký rodový statok. Asi dvadsať km od nás zakladajú zhruba 17 rodovú o:,–(u. Som ich kontaktovala ohľadom priateľskej výpomoci, ale sa mi ešte neozvali. ![]()
Má tu niekto z vás záhradku? Prípadne aj s permakultúrou? ![]()
Dnes sme
ili bylinky, robíte to niekto doma? Manžel mi kúpil krásne parenisko + mám poodkladané krabičky od šampiňonov. Náš dnešný výkon: bazalka 2 druhy, tymián, majoránka, pažitka, medovka, mäta a kapucínka (lichořeřišnice) - ja do všetkého skáčem po hlave. Som zvedavá ako to dopadne.
Plánujem si medovku, kapucínku a nechtík za:,–(iť pod stromy v našej záhrade, dočítala som sa, že napomáhajú prirodzenej ochrane stromov. ![]()
No nadnes dosť písmenkovania, už sa mi kríži pohľad. Dobrú. ![]()