Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3417
23.2.07 13:11

Zkoušela jsem jí sladit čaj. Přišlo mi, že je to hodně sladká chuť, nevím jak to přesně popsat. Přesto, že čaj nebyl celkově přeslazený, tak jsem v něm cítila hodně sladkou chuť. Zmatek co?
Možná by to šlo říct takhle: med má specifickou chuť, ale tohle chutná jenom sladce. Mám třeba moc ráda Rapaduru - sušenou třtinovou šťávu. Taky má svoji specifickou chuť a sladí málo - a to mi právě chutná. Dá se z toho něco pochopit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1177
23.2.07 16:52

Holky, moc děkuji za rady. Jelikož zítra nastupuji na vyvolání do porodnice, tak asi budu ještě chvíli chodit ve skvrnitém oblečení. Ale už se těším na ekoboj se skvrnami. :) :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
23.2.07 17:00

Spes , já jsem stévií (mám koupenou v prášku) manželovi osladila espresso, divně zamlaskal a optal se, co jsem s tím kafem udělala (hrála si na Maryšu :lol:). Možná to bude tím, že je to opravdu hodně a specificky sladké a stačí použít jen malinko - ale ono se to špatně dávkuje. Vždycky, když tu krabičku otvírám, tak se něco kolem rozptýlí a nějak se mi nedaří zabránit tomu, abych něco nevyplýtvala. Sladila jsem s tím ale dětem kaši (přímo v kastrolku a rozmíchala) a tam to bylo v pohodě a kaše nechutnala nějak divně. A někdo tu psal, že s ní pekl koláč a taky dobrý. Ta tekutá by se asi dávkovala lépe, uvažovala jsem, že ji rozmíchám trochu ve vodě (a seženu si kapátko :lol:), ale nevím, jakou by to mělo trvanlivost. A zhlediska nákupu - psala jsem dotaz na nějaký email, který jsem dohledala přes www.sladkypolibek.com (je to nějak spojeno s knihkupectvím „Hledající“), kam dodávají do kamenného obchodu v Praze a ochotně mi odpověděli…

Hasmandko , držím ti palce, ať je vše O.K. :lol::lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2172
23.2.07 22:10

Hasmandko , taky tak. Strašně moc držím palce!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
24.2.07 00:27

…tak jsem se dnes v podvečer vybičovala a upekla perník se stévií místo cukru (stejně mám doma jen třinový). Nějak jsem vylovila z paměti, že jste tu některá psala o nahrazení 20dkg cukru dvěma odměrkami (která je k práškovému balení stévie přiložena). Nevím, jestli jsem si to nezapamatovala špatně. Dala jsem tam totiž čtyři odměrky a sladké to vůbec není. Ani trochu. Manžel prohlásil, že je to moc zdravé a že to nechá dětem (no, je to navíc z celozrné mouky a z vajahitu místo vajíčka :wink:). Dětem to kupodivu (ač jsou na sladké jako divé) nevadilo a půl plechu je už pryč…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
24.2.07 09:57

Tak koukám, že sladit se stevií je úplná alchymie :lol: .

Bluesky , psala jsi, že barevné pereš v ořechách - děláš odvar nebo dáváš půlky v pytlíku? Díky :wink: .

Doufám, že Hasmandka to dnes v pohodě zvládla :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
24.2.07 17:04

Katyk , dávám půlky. Ani vlastně nevím proč. Odvar jsem dělala jen jednou, ani mi to tolik nesmrdělo, jen utíkalo z hrnce. Jenže pak se mi musela do skříňky v koupelně vejít ještě flanděra s odvarem (a já tak nemám ráda „zakrámováno“) a nějak jsem nevěděla, jak to dávkovat. Nějak mne to svádělo nalít toho více, než je asi třeba (přece jen to vypadá jak hnědá voda :wink:). Hlavně mne naštvalo, že jsem si oddělala (tyčový) mixér - někde jsem četla, že je dobré ořechy na odvar rozmixovat, že to bude účinnější. No, to rozhodně nebyl dobrý pokus :evil: :evil:… Je pravda, že u těch půlek si nejsem nikdy jistá, jestli je mohu ještě (opakovaně) použít či ne, takže se nejvíce rozhoduji (použité či nové) podle toho, jak moc špinavé věci jdu prát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
24.2.07 19:33

Teď nevím jestli jsem neměla radši psát do sekce plenky, ale snad je to jedno :) . Právě řeším jak s sebou vzít látkové vložky: igeliťák v kabelce mi připadá hrozivý, natož igeliťáky dva :) . Viděla jsem na sluneční ženě kapsičku na vložky, máte ji někdo? Co se do ní vejde? Nebo jak to řešíte vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
24.2.07 21:53

Bluesky - já ty ořechy taky mixuju, ale už rozvařený, kdy jsou měký. Tyčák zatím přežil 8O .

Jo a jeden tip. Někde jsem četla, že ořechy nemají mezi praním vyschnout, jinak přestanou pěnit. Jednou mi takhle vyschly a když jsem pak zkoušela, jesti ještě pění, zdálo se že opravdu ne. Takže když nebudu hned prát další várku (nebo druhý den), tak je dám i s pytlíčkem do misky s vodou - a pak to celý naliju do pračky. Děláte to někdo taky tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
24.2.07 22:37

Bluesky ,
díky, já jsem toho odvaru dala taky radši víc - ze stejného důvodu jako Ty :wink:, ale i po posledním máchání tekla trochu pěnová voda, takže to bylo asi moc… Jo a ty ořechy se opravdu mixují až po přejítí varem :wink:.

Elizo ,
taky jsem o tom nedávno přemýšlela, za chvíli to totiž bude aktuální… Na sluneční ženě jsem si napřed všimla jen té drahé kapsičky od Scoon za 173 Kč a to se mi zdálo docela dost, ale teď jsem objevila i nějakou bílou a ta je za 79,– - to už se snese :)
Takže jestli ji někdo máte, tak sem se zkušenostmi :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2093
24.2.07 23:38

holky kde kupujete ty ořechy :?: :?: :?: Vím, že se dají sehnat všude možně, ale vy už určitě máte zmáknuté, kde je to nejvýhodnější :lol: :lol:

S vložkama neporadím - používám je jenom doma, ven nosím diva cup. Ale ten pytlík od Scoon se mi líbí moooc, i ty jejich vložky, to je fakt pastava pro oči. Ovšem ty ceny :x
Teď mám objednané imse vimse tenké, mám popo a ty mi připadají na konec MS moc objemné, i když dám dovnitř jenom jednu vrstvu. Tak jsem zvědavá. A taky jsem (přes sluneční ženu) zkusila objednat čistící prostředek od Eurony, ještě jsem od nich nic neměla tak pak poreferuju. Snad je to fakt eko :roll:

A ještě dotázek - kdo děláte čistící prostředek z octa - jaký je poměr octa k vodě? A ještě něco se do toho strká :?: :?: Díky :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
25.2.07 00:04

…však já jsem ty ořechy mixovala až „uvařené“ a chtěla znovu nechat projít varem a na tom se mi ten mixér zavařil.

Vložky - koupený pytlík nemám, ta cena mi přijde přemrštěná a kdybych ho opravdu tolik chtěla, tak si ho ušiji. Vložky „na cestu“ si dávám to těch neprůhledných pytlíků, co jsou na dámských toaletách na ty použité. Nechodím do práce s kabelkou, ale s taškou přes rameno velikosti A4 a navíc s vnitřní kapsou, takže se tam dá lecos ukrýt - a ImseVimse vložka je hodně tenká a sbalí se do malého balíčku a sepne patentkou, takže to fakt pro mne není nějaký zá:,–(ní problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
25.2.07 00:26
Bluesky píše:
Hlavně mne naštvalo, že jsem si oddělala (tyčový) mixér - někde jsem četla, že je dobré ořechy na odvar rozmixovat, že to bude účinnější.
Bluesky , pardon pardon, že jsem z Tebe udělala osobu, která by ty ořechy mixovala neuvařené, ale ono mi to z toho nějak vyplynulo :oops:
Každopádně můj mixér to přežil bez úhony a doufám, že to tak zůstane…

Irenn ,
ořechy mám z Korosu http://koros.inshop.cz/inshop/ - ve slevě bylo kg za 297,50 a na http://www.tutina.cz/drupal/node/400 mají kg za 305 Kč, ale to jsou odkazy spíš pro Brňačky, protože obojí lze osobně vyzvednout v Brně, a tak odpadá platba poštovnýho :wink:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
25.2.07 00:38
KatyK píše: … která by ty ořechy mixovala neuvařené
…ale to já jsem schopná různých blbostí :lol: :lol:

…a ořechy mám odtud:
Zdravá výživa
Bronzová 2010
Praha 13 (U stanice metra Lužiny)
po-pá 10-18
Tel: 775 988 984

… a v kamenném obchodě v Praze jsem je viděla i u Dobry v Celetné, teda jen takové hodně malé balení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
25.2.07 11:24
Bluesky píše:
KatyK píše: … která by ty ořechy mixovala neuvařené
…ale to já jsem schopná různých blbostí :lol: :lol:

Asi nás bude víc :wink: , leč tady jsme všechny správně pochopily, jak na to. Jediný kdo to nepochopil byl onen tyčák, skoro bych řekla dobře mu tak, to ale Bluesky asi nepotěší :? :lol: .

Já kupovala ořechy na Látkovkách, jinak zajímavé slevy na ně nabízí Mikulíšek a Mamaja (při větším odběru).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný