Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zkoušela jsem jí sladit čaj. Přišlo mi, že je to hodně sladká chuť, nevím jak to přesně popsat. Přesto, že čaj nebyl celkově přeslazený, tak jsem v něm cítila hodně sladkou chuť. Zmatek co?
Možná by to šlo říct takhle: med má specifickou chuť, ale tohle chutná jenom sladce. Mám třeba moc ráda Rapaduru - sušenou třtinovou šťávu. Taky má svoji specifickou chuť a sladí málo - a to mi právě chutná. Dá se z toho něco pochopit?
Holky, moc děkuji za rady. Jelikož zítra nastupuji na vyvolání do porodnice, tak asi budu ještě chvíli chodit ve skvrnitém oblečení. Ale už se těším na ekoboj se skvrnami.
![]()
Spes , já jsem stévií (mám koupenou v prášku) manželovi osladila espresso, divně zamlaskal a optal se, co jsem s tím kafem udělala (hrála si na Maryšu
). Možná to bude tím, že je to opravdu hodně a specificky sladké a stačí použít jen malinko - ale ono se to špatně dávkuje. Vždycky, když tu krabičku otvírám, tak se něco kolem rozptýlí a nějak se mi nedaří zabránit tomu, abych něco nevyplýtvala. Sladila jsem s tím ale dětem kaši (přímo v kastrolku a rozmíchala) a tam to bylo v pohodě a kaše nechutnala nějak divně. A někdo tu psal, že s ní pekl koláč a taky dobrý. Ta tekutá by se asi dávkovala lépe, uvažovala jsem, že ji rozmíchám trochu ve vodě (a seženu si kapátko
), ale nevím, jakou by to mělo trvanlivost. A zhlediska nákupu - psala jsem dotaz na nějaký email, který jsem dohledala přes www.sladkypolibek.com (je to nějak spojeno s knihkupectvím „Hledající“), kam dodávají do kamenného obchodu v Praze a ochotně mi odpověděli…
Hasmandko , držím ti palce, ať je vše O.K.
lol:
…tak jsem se dnes v podvečer vybičovala a upekla perník se stévií místo cukru (stejně mám doma jen třinový). Nějak jsem vylovila z paměti, že jste tu některá psala o nahrazení 20dkg cukru dvěma odměrkami (která je k práškovému balení stévie přiložena). Nevím, jestli jsem si to nezapamatovala špatně. Dala jsem tam totiž čtyři odměrky a sladké to vůbec není. Ani trochu. Manžel prohlásil, že je to moc zdravé a že to nechá dětem (no, je to navíc z celozrné mouky a z vajahitu místo vajíčka
). Dětem to kupodivu (ač jsou na sladké jako divé) nevadilo a půl plechu je už pryč…
Tak koukám, že sladit se stevií je úplná alchymie
.
Bluesky , psala jsi, že barevné pereš v ořechách - děláš odvar nebo dáváš půlky v pytlíku? Díky
.
Doufám, že Hasmandka to dnes v pohodě zvládla
.
Katyk , dávám půlky. Ani vlastně nevím proč. Odvar jsem dělala jen jednou, ani mi to tolik nesmrdělo, jen utíkalo z hrnce. Jenže pak se mi musela do skříňky v koupelně vejít ještě flanděra s odvarem (a já tak nemám ráda „zakrámováno“) a nějak jsem nevěděla, jak to dávkovat. Nějak mne to svádělo nalít toho více, než je asi třeba (přece jen to vypadá jak hnědá voda
). Hlavně mne naštvalo, že jsem si oddělala (tyčový) mixér - někde jsem četla, že je dobré ořechy na odvar rozmixovat, že to bude účinnější. No, to rozhodně nebyl dobrý pokus
… Je pravda, že u těch půlek si nejsem nikdy jistá, jestli je mohu ještě (opakovaně) použít či ne, takže se nejvíce rozhoduji (použité či nové) podle toho, jak moc špinavé věci jdu prát…
Teď nevím jestli jsem neměla radši psát do sekce plenky, ale snad je to jedno
. Právě řeším jak s sebou vzít látkové vložky: igeliťák v kabelce mi připadá hrozivý, natož igeliťáky dva
. Viděla jsem na sluneční ženě kapsičku na vložky, máte ji někdo? Co se do ní vejde? Nebo jak to řešíte vy?
Bluesky - já ty ořechy taky mixuju, ale už rozvařený, kdy jsou měký. Tyčák zatím přežil
.
Jo a jeden tip. Někde jsem četla, že ořechy nemají mezi praním vyschnout, jinak přestanou pěnit. Jednou mi takhle vyschly a když jsem pak zkoušela, jesti ještě pění, zdálo se že opravdu ne. Takže když nebudu hned prát další várku (nebo druhý den), tak je dám i s pytlíčkem do misky s vodou - a pak to celý naliju do pračky. Děláte to někdo taky tak?
Bluesky ,
díky, já jsem toho odvaru dala taky radši víc - ze stejného důvodu jako Ty
, ale i po posledním máchání tekla trochu pěnová voda, takže to bylo asi moc… Jo a ty ořechy se opravdu mixují až po přejítí varem
.
Elizo ,
taky jsem o tom nedávno přemýšlela, za chvíli to totiž bude aktuální… Na sluneční ženě jsem si napřed všimla jen té drahé kapsičky od Scoon za 173 Kč a to se mi zdálo docela dost, ale teď jsem objevila i nějakou bílou a ta je za 79,– - to už se snese ![]()
Takže jestli ji někdo máte, tak sem se zkušenostmi ![]()
holky kde kupujete ty ořechy
Vím, že se dají sehnat všude možně, ale vy už určitě máte zmáknuté, kde je to nejvýhodnější
![]()
S vložkama neporadím - používám je jenom doma, ven nosím diva cup. Ale ten pytlík od Scoon se mi líbí moooc, i ty jejich vložky, to je fakt pastava pro oči. Ovšem ty ceny ![]()
Teď mám objednané imse vimse tenké, mám popo a ty mi připadají na konec MS moc objemné, i když dám dovnitř jenom jednu vrstvu. Tak jsem zvědavá. A taky jsem (přes sluneční ženu) zkusila objednat čistící prostředek od Eurony, ještě jsem od nich nic neměla tak pak poreferuju. Snad je to fakt eko ![]()
A ještě dotázek - kdo děláte čistící prostředek z octa - jaký je poměr octa k vodě? A ještě něco se do toho strká
Díky ![]()
…však já jsem ty ořechy mixovala až „uvařené“ a chtěla znovu nechat projít varem a na tom se mi ten mixér zavařil.
Vložky - koupený pytlík nemám, ta cena mi přijde přemrštěná a kdybych ho opravdu tolik chtěla, tak si ho ušiji. Vložky „na cestu“ si dávám to těch neprůhledných pytlíků, co jsou na dámských toaletách na ty použité. Nechodím do práce s kabelkou, ale s taškou přes rameno velikosti A4 a navíc s vnitřní kapsou, takže se tam dá lecos ukrýt - a ImseVimse vložka je hodně tenká a sbalí se do malého balíčku a sepne patentkou, takže to fakt pro mne není nějaký zá:,–(ní problém.
Bluesky píše:Bluesky , pardon pardon, že jsem z Tebe udělala osobu, která by ty ořechy mixovala neuvařené, ale ono mi to z toho nějak vyplynulo
Hlavně mne naštvalo, že jsem si oddělala (tyčový) mixér - někde jsem četla, že je dobré ořechy na odvar rozmixovat, že to bude účinnější.
Irenn ,
ořechy mám z Korosu http://koros.inshop.cz/inshop/ - ve slevě bylo kg za 297,50 a na http://www.tutina.cz/drupal/node/400 mají kg za 305 Kč, ale to jsou odkazy spíš pro Brňačky, protože obojí lze osobně vyzvednout v Brně, a tak odpadá platba poštovnýho
.
KatyK píše: … která by ty ořechy mixovala neuvařené…ale to já jsem schopná různých blbostí
…a ořechy mám odtud:
Zdravá výživa
Bronzová 2010
Praha 13 (U stanice metra Lužiny)
po-pá 10-18
Tel: 775 988 984
… a v kamenném obchodě v Praze jsem je viděla i u Dobry v Celetné, teda jen takové hodně malé balení.
Bluesky píše:KatyK píše: … která by ty ořechy mixovala neuvařené…ale to já jsem schopná různých blbostí![]()
Asi nás bude víc
, leč tady jsme všechny správně pochopily, jak na to. Jediný kdo to nepochopil byl onen tyčák, skoro bych řekla dobře mu tak, to ale Bluesky asi nepotěší
.
Já kupovala ořechy na Látkovkách, jinak zajímavé slevy na ně nabízí Mikulíšek a Mamaja (při větším odběru).