Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
42
17.3.07 10:27

Ty barevný látkovky jsou fakt moooc krásný. Ale mám jednu šťouravou otázku, nemáte strach, že se z nich bude uvolňovat nějaká barevná chemie? Mě kvůli tomu ty barevné trošku odrazují, i když se mi taky moc líbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
17.3.07 10:29
Bluesky píše:
bora píše: …zkuste (alternativni ;-)) dat mezi tricka tycinky nag champa :-) to budete koukat jak dlouho to voni
Tak to ti Boro nevěřím :lol:, že je máš mezi trikama :lol::lol:, protože já přesně tyhle mám uložený v komoře v krabici, a kdykoliv tam manžel vstoupí, tak se ptá, co je to tady pořád tak cítit :o :oTrochu z jiného soudku: blíží se velikonoce a tak jsem si říkala, že letos vyzkoušíme kromě barvení vajíček v cibuli a s rostlinkami i jiné přírodní barvy. Zkušenosti z téhle diskuse (pod článkem) http://forum.living.cz/read.php?… mne ale zarazily. Máte vy nějakou s něčím jiným, než s osvědčenou cibulí?? Myslím, že ta kurkuma by fakt mohla držet. Nebo červené zelí. Zrovna dneska jsme ho měli k večeři a „barva“ byla všude :P, takže mne to jako tip napadlo ještě před nalezením toho odkazu, i když fialový vejce zrovna nemusím. Hnědá, žlutá, zelená by se mi líbila nejvíce… Možná byla u neúspěšných pokusů chyba v tom, že vajíčka nebyla předem odmaštěná nebo se jim do vody dostal bílek (z vyfouknutých vajíček) a proto se jim na vajíčku udělal jen barevný film, který se hned setřel… Ale borůvky bych taky raději snědla, než obětovala na barvení vajíček :lol: :lol:

Tak já mám s barvením vajíček v cibuli moooc dobrou zkušenost. Nejdřív je opláchnu v octové vodě (hodně naředěné), potom si nasbírám nějaké kytky - pampelišky, sedmikrásky … co kvete, přiložím květem na vajíčko, obvážu řídkým obvazem a šupnu do vody :-) Jsou fakt nádherné :wink: Vyzkoušenou mám i červenou řepu, barví zaručeně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
17.3.07 11:13

Mě zas u těch barevnejch vložek odrazuje to, že bych měla (stále ještě žádné nemám…) potřebu je občas vyvařit…
Něco jiného: můžete mi prosím napsat, co je zač ten DG aktivní kyslík? Mám tu bělidlo od missivy, ulricháckou sůl na skvrny a ani jedno mi nijak zvlášť nefunguje… asi bych ho vyzkoušela, kdyby to byla nějaká jiná látka… Dík, e

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
17.3.07 17:49

Mám dotázek. Peru v DG (spokojenost maximální), ale někde jsem se dočetla, že se v tom nemají prát svetry. Zatím jsem to moc neřešila, ale nechci je ničit, takže přemýslím, co s tím. Kvůli pár svetrům se mi nechce kupovat prací oříšky, takže jsem přemýšlela na pracím slizem - „instantním“. Napadlo mě ale, jestli by nestačilo k těm svetrům prostě přihodit trochu nastrouhaného Omina a dát prát … bez sody, jenom tak. Myslíte, že by šlo ? :?: :?: :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
17.3.07 19:00
Fen-fire píše:
Tak já mám s barvením vajíček v cibuli moooc dobrou zkušenost. Nejdřív je opláchnu v octové vodě (hodně naředěné), potom si nasbírám nějaké kytky - pampelišky, sedmikrásky … co kvete, přiložím květem na vajíčko, obvážu řídkým obvazem a šupnu do vody :-) Jsou fakt nádherné :wink: Vyzkoušenou mám i červenou řepu, barví zaručeně :lol:
Jo, cibule je u nás taky osvědčená (i „batikování“ vajíček pomocí rostlinek a obvazu), ale chtěla jsem právě docílit i nějakou jinou barvu (hlavně kvůli holkám) než hnědou, přestože cibulová vejce jsou parádní. Spíše než květy (pampelišky snad o velikonocích ještě nekvetou ??) ale sbíráme takové malé zelené hodně členité lístečky, nevím, co je to zač, ale právě kvůli té členitosti jsou bezva.
Ad řepa - nakrájíš a přihodíš k vejcům či jak??
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
17.3.07 19:04
Lola_B píše:
Ad výše zmíněný dotaz na používání látkovek a mooncupů. Dost pochybuju, že se u objeví někdo, kdo používal a pak se natvrdo opět vrátil zpátky ke komerci. Opravte mě, jestli se pletu…
Asi mne budete považovat za praštěnou :-):-), ale na další MS se po dvouměsíční „látkové“ zkušenosti skoro až těším :-), protože jsem koupila ještě další typ vložek a jsem na ně fakt hrozně zvědavá…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
17.3.07 19:08

No pravda, s tou pampeliškou jsem asi zlehka přestřelila :oops: Na barvení používám červenou řepu zavařenou, prostě to rozmixuju a rozmíchám ve vodě :D Bacha ale na hrnec, protože ten je potom taky červený … i s vařečkou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
17.3.07 20:53

Ahoj holky,
jak tak čtu o těch látkových vložkách - vím o tom jen málo, můžete mi některá vysvětlit, proč je jejich používání tak fajn? ano, vím, že z klasických vložek se uvolňují chemikálie, které nás mohu poškodit, ale jak to vlastně s látkovkami funguje? Podle toho, co jsem o nich četla, je jich potřeba poměrně málo. Jak to děláte, když jste celý den mimo domov - to je docela nepraktické? Promiňte, ale není to krok zpátky (babičky myslím také kdysi použivaly látkové)?
Máte některé zkušenosti s Mooncup pohárkem?

Holky spousta otázek,co? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
17.3.07 21:07

Kacabo s - píšou, že ta látka, co z ní šijou haipa daipa, má hygienický atest. Snad by si nedovolili prodávat něco, co pouští hnusnou barvu (nejsou to Číňani :wink:)

Fen-fire - vůbec nevím, že by se svetry neměly prát v DG 8O. Ale jen se samotným mýdlem by to podle mě šlo. Anebo kdybys chtěla vyzkoušet ořechy (třeba bys jim přišla na „chuť“ :-) ), tak Ti můžu trochu odsypat, v akci jsem koupila 1,5 kg :D.

ad barvení vajec - cibule je super, asi zkusím ještě ten heřmánek, když v té diskusi bylo, že to opravdu barví. A možná ty ostatní přírodní barvy opravdu nechytají kvůli tomu, že ta vajíčka jsou mastná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
17.3.07 21:25

Novicko s těma látkovama to je holt na delší lokte. Než to člověk přijme a zjistí, že to je vlastně super a proč už do toho nešel dávno.
Já to dělám tak, že na ven používám většinou mooncup, na doma to střídám s látkou, na noc jenom látku. Takže manipulace s látkovkama probíhá většinou doma, což je v klidu. Ale ani venku to myslím není žádný drama. :twisted: já byla zpočátku taky nedůvěřivá, tak jsem pořídila pár látkovek jenom jako slipovky, no a jak jsem to ozkoušela, tak bylo jasno - umělá hmota (i když ten povrch je třeba papírový) a látka není zkrátka totéž :lol:

jo a o látkovkách i mooncupu byly někdy nedávno články na http://www.baby-cafe.cz/, tak si tam můžeš dohledat i zkušenosti v diskusi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
18.3.07 00:40
Novicka píše: …jak tak čtu o těch látkových vložkách..... není to krok zpátky (babičky myslím také kdysi použivaly látkové)?
Určitě není :lol:, krokem zpátky oproti časům babiček je přece to, že někde skončí 10 000 vložek po každé ženě za její „plodný čas“ :evil:.

Na baby-cafe je to přesně tady:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
18.3.07 08:46
KatyK píše: [Fen-fire - vůbec nevím, že by se svetry neměly prát v DG 8O. Ale jen se samotným mýdlem by to podle mě šlo. Anebo kdybys chtěla vyzkoušet ořechy (třeba bys jim přišla na „chuť“ :-) ), tak Ti můžu trochu odsypat, v akci jsem koupila 1,5 kg :D.

Já jsem někde četla, že v DG se nemají prát svetry a nemá se v tom vyvařovat. Je pravda, že už nevím kde a taky jsem si to nikde neověřovala, takže je možné že je to nějaká blbost a já jsem se jí jenom chytla … :oops: Ale právě kvůli tomu hledám něco na svetry a vyvářku. S těma ořechama pořád nevím, nemůžu se nějak rozhodnout :? Koupilas je přes net nebo někde v kamenném obchodě ? Že bych je někam vyrazila aspoň očuchat … :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
18.3.07 11:21

DG se nemá prát vlna proto, že obsahuje enzymy a ty ji zničí. A vyvařování zase zničí enzymy. Takže enzymatický prášek se používá na maximálně 60°C.
Samotné mýdlo bych do pračky asi nedávala, aby náhodou nevypěnilo. Na svetry teda buď klasický sliz nebo prášek přímo určený na vlnu, ořechy, nebo Ecover má gel určený na jemné prádlo a vlnu, není tak drahý (myslím že okolo stovky) a dá se použít i na běžné praní.

Ad vložky . Novicko, až jednou vyskoušíš tak pochopíš. Je zatracený rozdíl mít na zadku přilepenou umělinu a bavlnu. Ale to fakt lze pochopit až praxí. Já bych řekla, že to krok zpět je - ale tím správným směrem :wink: :lol: .
K tomu starému konfliktu - občas si na něj vzpomenu. Tenkrát jsem to za látkové vložky schytala v jiné diskuzi od nějaké chytré ženy a to přes to, že tenkrát jsem se látkovek jenom zastávala a ještě zdaleka je doma neměla :roll: . Paní holt špatně četla a při první příležitosti mi to osolila :lol: .
Nicméně asi byla předvídavá - látkovky už přes rok doma mám a příležitostně používám - jako doplněk k Mooncupu. To je skvělá věc, můžu jedině doporučit.
No ale protože teď mám nějaký problémy, koupila jsem si vložky Natracare . Jsou velice příjemné, ale stejně jako úplně obyčejné komerční vložky se musí po nějaké době vyhodit, i když zůstanou nezašpiněné. Prostě ten materiál se začne trošku žmolkovat a je to nepříjemné.
Nezašpiněnou látkovou vložku je naopak možné mít celý den - stejně jako kalhotky. A nebo se jednoduše přepere a nevzniká úplně zbytečný odpad.

Jinak použití v pracovním procesu neporadím, jsem pořád doma. Ale vždy jde vložky kombinovat. Pokud by bylo nepohodlné mít látkové v práci, nebo i Mooncup, tak nejvhodnější by byly Natracare a doma hned do bavlnky. Nejenom kvůli úspoře peněz a odpadu, ale taky větrání dupy :wink: .

A poslední argument - babičky neměly automatické pračky a někde ani teplou vodu doma z kohoutku :wink:

Jo a kdo se ptal na prací prášek - dávám přímo do bubnu. Když se dává do kaslíku, tak se ho část někde přilepí a je to zbytečná ztráta, navíc pak přes něj jde voda na máchání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
18.3.07 12:56

Aha, tak kvůli enzymům to bude (a já ani nevěděla, že v DG jsou… :oops:)

Fen-fire - ořechy jsem koupila přes net http://koros.inshop.cz/inshop/ , ale mají je v Brně i v kamenných obchodech (ale cena asi kolem 350,– za 1 kg) - Zd. výživa Zahradníkova 28 nebo Obchod se solnými lampami - Starobrněnská 19/21.

Starobrněnská 19/21
po-pá 9.00 - 18.00
so 9.00 - 13.00
Tel: 775 35 35 00

a prodejně zdravé výživy:

Zahradníkova 28
po-pá 8.30 - 12.30, 13.00-17.30
Tel: 777 565 496

Jinak takhle celé (půlky) ničím nesmrdí, to až ten odvar - ale jen při vaření a jen někomu :wink: (a taky nevím, zda by Ti ten pytlík otevřeli, když je zavařený…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13765
18.3.07 19:26

Novicko sice zatím taky v práci nejsem, ale např. na www.slunecnizena.cz prodávají nepropustné sáčky na použité vložky, kam jí po výměně uložíš a prostě přepereš až doma. A jestli se bojíš protečení, tak některé vložky (např. Imse Vimse normal) mají nepropustnou vrstvu a jsou velmi tenké (jako klas. vložka)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný