Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1162
1.2.08 12:22

Andya - to bělidlo od Missivy tedy bude lepší než to od DG, s práškem nevím, to vyjde asi na stejno, složení gelu DG neznám, ale obecně bývá složení gelů lepší než složení prášků, takže by možná gel DG byl lepší než Missiva…
Jinak ke stažení jsem dala ještě novější verzi (ze dne 19.1.) výcucu z ekodomácnosti, ale není tam toho zas o moc víc :wink:.

Aluško - to aktivní uhlí je fakt dobré a malou nemůže ohrozit. Přeci jen s bylinkami bych byla zatím opatrná (i když kopřiva by byla asi ok). Jinak tobolky jsou sice dražší, ale rozhodně lepší, ten prášek se musí rozmíchávat ve vodě a hodně ho ulpí na stěnách (nehledě na to, že jsem ho párkrát špatně rozmíchala, nevidělala vzduchovou bublinu s práškem, která zůstala na povrchu, při napití to vdechla a málem se udusila :oops: :lol:).

Bluesky - rodiče pěstují kombuchu v pohodě, nikdy nesplesnivěla (a to si myslím, že taťka na to občas extra sterilně nejde :wink:). Taky bych řekla, že už ta tvoje musela být napadená, když sis jí koupila…
Jo a pak naši taky pěstují tibetskou houbu (někdy se zaměňuje právě s kombuchou, ale ta se pěstuje v mléce, takže pak vznikne něco jako kefír) a ta je, Aluško , taky dobrá na pročištění :wink:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.2.08 17:27
Andya píše:
Aluška píše:
Holky, poradte, potrebovala bych procistit organismus - hlavne traveni - ted co kojim, jsem obcas nadmuta jak balon ;) :oops: , nechci zadnou drastickou dietu - spis setrne, hlavne kvuli mimcu (vymluvy :wink: ) - idealne neco do jidelnicku pridat, nez neco vyrazneji omezovat … co byste doporucily? nebo jsem naivni a jedinou cestou je neco ala „koprivova kura“? ;)
Já také ještě svoji holčičku kojím, a tak mám obavy z větších očistných kůr. Přivedla jsi mě však na myšlenku, že by možná šlo vyzkoušet dřevěné rostlinné uhlí Carbofit (Čárkl - v prášku nebo tobolkách) - www.dacom.cz (ale asi by to chtělo ještě zjistit a ujistit se). Je to přírodní prostředek, který znali a používali už dávno staří indiáni.

Aluška , dá sa použiť aj Francúzsky zelený íl a spraviť si z neho kúru. Je to celkom jednoduché. Čárkl používajú niektoré maminy aj na neutralizovanie škodlivých účinkov očkovania. Viac o tom, ale neviem :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
2.2.08 00:54
Aluška píše:
Bluesky s kombuchou bohuzel zadna zkusenost … ale navnadila jsi me, kouknu po tom napoji v DM, alespon ho zkusim (je od Alverde, nebo kde hledat??
Není Alverde (je česká), ale je bio, hledej v regále, co jsou nápoje v malých PETkách. Jsou různé „příchutě“, podle toho, v jakém čaji či odvaru bylinky houba byla. Jinak v Praze ji prodává např. i Biotop a další bio prodejny. Viděla jsem i v Tescu dvoulitrovku, ale k tomu jsem nenašla důvěru. Kultury kombuchy jsem koupila v Country Life - Palisova kombucha - a teď, když jsem hledala kvůli odkazu příslušnou stránku, objevila jsem, že do Tesca dodávají i bio verzi , tak to možná zkusím, ta co jsem viděla, měla označení Tesco, nikoliv Organic.
KatyK , to druhé, co vaši pěstují, je toto ?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
2.2.08 12:44
Bluesky píše:
KatyK , to druhé, co vaši pěstují, je toto ?

Jé, to vidím poprvé 8O. Rodiče pěstují toto (někdy ty stránky nejdou, tak zkus třeba tyhle , ale jak to tam nazývají tím slovem na ch…, tak je mi z toho úplně šoufl, přitom je to fakt dobrý, pokud máš ráda kefír, a když budu hnidopich, tak ty gramatické chyby v textu… :roll:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.08 12:46
Do pohankového polštářku jsem hodila bylinky přímo mezi slupky. Když jsem loni k vánocům šila bylinkové polštářky dětem (vatelínové), vložila jsem dovnitř bylinky do pytlíčku z vlizelínu, abych je mohla lépe obnovit. Zatím ale polštářky stále voní!!

Ďakujem Bluesky, vyskúšam to takto, mám niekde levanduľu dovezenú z Francúzska, tak si na ňu ušijem vrecúško. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
2.2.08 15:04

Učinila jsem zajímavý objev - co jsem pro malou pořídila kalhotkové plenky na noc, začala jsem pleny kvůli schnutí ždímat na vyšší otáčky než normálně a čtvercové pleny jsou o poznání měkkčí. Sice nechápu jak je to možné - peru pořád ve slizu a dávám ocet jako aviváž, ale potěšilo mě to :D .

Pochopila jsem to správně, že Don gemini je sice ekologicky šetrný prostředek, ale oproti např. ecoveru a sonettu má ve složení co dohánět?

Potěšily jste mě, že mám méně škodlivé bělidlo (mám Missivu) :D . Používám ho velice sporadicky, ale i tak je fajn vědět, že tolik neškodí.
A co sůl na svrny?Ta taky bělí? Přemýšlím, co si pořídit až dojde Missiva, ale třeba to půjde i úplně bez bělidla :) , bílého prádla mám minimum, až na pleny, ale u těch to moc neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.08 15:13

Ajule, ja som pozerala na zloženie bieliavej soli, čo mám doma - Ecover a Sonnet a obidve sú perkarbonát a nie preboritan - snáď ti to pomôže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
2.2.08 16:58

Dobrý večer, tak se prokousávám těmito stránkami, je toho hodně, a tak vás prosím o radu - moje malá má potvrzený ekzém, dr. nam nedoporučuje prát v Lovele a tak bych chtěla změnit uplně a přejít na eko. Ale moc se v tom nevyznám, nemůžu se rozhodnout, na stránkách pro alergiky doporučují Ecover, Sonett. Můžete mi prosim „eko pradlenky“ prosím poradit co mám jako „začátečník vyzkoušet“?Předem moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
2.2.08 18:03

Aninko , to co jsi jmenovala je určitě dobré, ještě existuje třeba Ulrich - prací gel, ten mám asi nejraději nebo tady další: http://www.biosfera.cz/…cPath/61_135
Výhodná jsou především větší balení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.08 18:07
KatyK píše:
ale jak to tam nazývají tím slovem na ch…, tak je mi z toho úplně šoufl, přitom je to fakt dobrý, pokud máš ráda kefír, a když budu hnidopich, tak ty gramatické chyby v textu… :roll:)

Tiež nerozumiem :roll: Chvália jeho zdravotné účinky a nazývať to ch…
Myslím, že si to tá huba nezaslúži :twisted:

Bluesky , mama kedysi kombuchu pestovala a nikdy s tým nebol problém. Takže asi bola pokazená :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.2.08 21:07

Ahoj,
přihlásila jsem se na Relaxační eko-víkend v Hostětíně. http://hostetin.veronica.cz/
Nejedete tam některá? Přišla jsem na to úplně náhodou a manžel kupodivu souhlasil :D Bude s malou doma sám, už vymýšlí program a děsí se večerů - večer ještě kojím, snažím se to omezovat, aspoň že už usíná sama. Ale jenom „máma, máma“. Tak jsem zvědavá, jak to zvládnou.
Dojezd do Hostětína sice nic moc, budu snad stokrát přestupovat, ale už se těším.
P.S.: Gratuluji ke všem nově narozeným miminkům. Hlavně si to holky užívejte a rozmazlujte, uběhne to jako voda a budete muset začít vychovávat.
Začíná nám období vzdoru a „já sama“ a to je někdy fuška. Hlavně teď v zimě při oblékání. (sweat) Ale je to zlatíčko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
3.2.08 04:09

Kombucha - no, já vím, že plíseň si vypěstovat jde (nepamatuji si však všechny souvislosti). Manželovi se to jednou také povedlo, a to se o tu kombuchu staral, řekla bych, opravdu dobře. Tu kombuchu dostal ode mne jako dárek, protože mu moc chutnala ta kupovaná. Zpočátku jsme se o ni starali oba, pak už jenom manžel - a bylo to fakt v pohodě. Dokonce se kombucha i rozmnožila, také jsme ji po nějakou dobu nepoužívali a přechovávali v Tupperware v lednici a pak opět zase nějakou dobu používali…, no a pak jedna kombucha chytila plíseň (nevím už jestli to byla ta stará nebo nově vytvořená), a tak jsme ji vyhodili a používali už jen tu zbylou (měli jsme je v oddělených sklenicích)… Ale čím přesně ta plíseň byla způsobena úplně neodhadnu (v jedné sklenici OK a v té druhé plíseň), vím jen to, že paní ze zdravěnky nám zdůrazňovala čistotu (možná se ji to také povedlo vypěstovat plíseň, kdo ví…). Ale třeba to byla ta starší kombucha (fakt přesně nevím) a už dosluhovala (nevím…). Dále si také ještě vzpomínám, že kombucha je citlivá na změnu teplot a podle toho je někdy hotová k pití dříve nebo později. S tím jsme měli zkušenosti hlavně v létě (velká horka - normální počasí…), kdy jednou za určitý počet dnů ještě k pití nebyla, podruhé byla OK a potřetí začínala octovatět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
3.2.08 04:22

Aktivní dřevěné rostlinné uhlí Carbofit (Čárkl) - u dětí raději používáme tu práškovou verzi - tobolky bych do nich (obzvlášť když byli moc malincí) nedostala. Děláme to následovně: do malinkatého hrníčku dám trošku prášku, přidám trošičku moučkového cukru a trošičku vody a pořádně rozmíchám na černé „bahýnko“ (pozor při rozlití, jde černá špatně odstranit), které děti sní nebo vypijí (úplně v pohodě, protože to chutná jen jako černý cukr). Jo a od manžela vím, že na Slovensko se (hlavně pro děti) vyváží Carbofit i v podobě sirupu (asi něco podobného) - manžel mluvil s vlastníkem té firmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
3.2.08 04:28

Aloe - recept ze Starklu - čerstvý koktejl z listu Aloe Vera (okopírováno):
Ostrým nožem odřízněte z listu Aloe špičatý konec a tuhé ostnaté okraje. Opatrně pak po délce stáhněte tuhou listovou kůži a vyjměte dřeň. Je potřeba, aby dřeň byla před dalším použitím pečlivě očištěna. Největší pozor dávejte na žlutou tekutinu nacházející se mezi dření a tuhou listovou kůží. Tato šťáva obsahuje aloíny, které jsou pro zažívací ústrojí člověka těžko ztravitelné a mohou způsobit zažívací problémy. Dobře očištěnou dřeň vložte do mixéru (vhodný je i ponorný mixér) a pečlivě rozmixujte. Výsledna tekutina je určena k přímé konzumaci. Je-li tekutina z čerstvé dřeně příliš hustá, je jí možné rozředit vodou. Nebudete-li mít možnost koktejl okamžitě zkonzumovat, je třeba přidat do nápoje 1g C-vitamínu a šťávu z jednoho citrónu. Přidáním těchto ingrediencí se zabrání rychlé oxidaci a koktejl pak můžete po krátkou dobu uchovat v zakryté nádobě v lednici.

Aloe - Jiří Bodlák v knize Byliny v léčitelství, v kosmetice a v kuchyni -
ukazuje na mnoho kladů aloe (projímadlo, antibiotikum, TBC, cévní choroby, břišní tyf, paratyf, žaludeční a dvanácterníkový vřed, gastritida, chronická kolitida, některé anémie, zánět středníhi ucha, imunita, rakovina, popáleniny, hnisavé a špatně se hojící rány, flegmony, ekzémy…), ale také varuje před vnitřním předávkováním (hlavně v těhotenství, době kojení, u kojenců - zde od tohoto užívání i zrazuje), protože to vyvolává překrvení břišních orgánů (to může vést i k potratům, výronům krve, střevním zánětům…).

Recepty (některé) dle Bodláka (ovšem ještě jsem je nezkoušela):

Výživa na vlasy z aloe: 1 srředně velký čerstvý umytý list z aloe rozmixujeme s 1 žloutkem, naneseme na umyté vlasy a 5-10 minut necháme působit, pak pečlivě opláchneme teplou vodou. Vlasy budou nadýchané a dají se dobře tvarovat do účesu.

Gold cream z aloe (řecký recept): 1 lžíce gelu z aloe a 150 ml kukuřičného oleje rozmícháme. Ohřejeme vodu a 1 lžíci bílého včelího vosku a 2 lžíce lanolinanhydridu rozpustíme v misce v horké vodní lázni. Následně pomalu vmícháme směs oleje a aloe. Hrnec odstavíme ze sporáku a vmícháme 2 lžíce levandulové vody a 2-3 kapky EO heřmánek. Mícháme tak dlouho, dokud směs úplně nevychladne a neztuhne.

Olejová emulze z aloe (na popáleniny…): Smícháme 78 g šťávy z listů aloe + 11 g ricinového oleje + 10,9 g lanolinu + 0,1 g eukalyptové silice.

Mazání z aloe na bolesti všeho druhu : Smícháme obsah z 1 zelené francovky Lesana + 10 acylpyrinů + 2 lžíce na drobno nakrájených listů aloe, nalejeme do láhve, uzavřeme, necháme týden macerovat … a je hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
3.2.08 06:26

Tak jsem trochu porovnávala ty soli na skvrny u eko značek, složení a ceny a v pohodě jsou všechny (složením jsou úplně stejné) až na DG - liší se jen hmotností a cenou:
Ecover - perkarbonát sodný - 400 g - 78 Kč (na Biosféře)
Sodasan - perkarbonát sodný - 500 g - 135 Kč (na Biosféře)
Sonet - perkarbonát sodný - 450 g - 86 Kč (na Biosféře)
Missiva - perkarbonát sodný - 1 kg 170 Kč (na Missiva pro registrované)
Ulrich - perkarbonát sodný - 1 kg 177 Kč (náhradní balení na Mamaja)
Don Gemini - perboritan sodný - 1kg 36 Kč (na DG)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný