Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30.1.08 20:22
Andya píše:
víla Amálka píše:
Aluškahttp://www.ekozahrady.com/novy_d_r_s_.htm
Keď sme boli na kurze, bola tam jedna kojaca mamička s dieťatkom a manželom. Ona bola účastníčka kurzu. Muž bol s dcérkou, a keď bola maličká hladná, jednoducho ju zavolal.
Amálko a Aluško - oni tam žel mají poznámku: Kapacita a uzpůsobení areálu neumožňuje vzít s sebou partnery, děti, psy ani jiná zvířata.
Takže by mě zajímalo, jestli je možné sehnat asopoň ta jejich skripta nebo nějakou knížku od nich - Amálko nevíš?

Andya, musela by si sa spýtať ich. Ale myslím si, že skriptá nepredávajú. Skús im napísať.
Môžte ísť celá rodina, ale museli by ste sa ubytovať inde. Naokolo sú zariadenia, ktoré poskytujú ubytovanie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
31.1.08 09:49

holky, tak jsem si s J. Svobodou psala - deti na seminare opravdu nesmi, nemaji s tim dobre zkusenosti
skripta k dispozici nejsou, ale dopisuje knihu o ekozahradach, mela by byt v lete … rodove statky pry mozna pozdeji …
tak alespon neco ..
ale protoze budeme mit deti dalsi (doufam), tak se zkratka na ten seminar asi nikdy uz nedostanem 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
31.1.08 10:17

No aspoň, že je v dohlednu ta kniha. Už se těším. Škoda, že až v létě, mě by se něco hodilo už teď na jaře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.1.08 18:34

O knihe som nevedela. Tiež sa na ňu teším :D
A možno sa niekedy na tom kurze stretneme :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
31.1.08 20:06
LuckaJ píše:
Ještě mám dotaz na složení tohoto výrobku, je to Namo (bezfosfátový prostředek k namáčení prádla), používám místo sody: méně než 5% aniontové povrchově aktivní látky, mýdlo, karboxylmetylceluloza, více než 30% uhličitany. To asi není nic moc, co. Do toho slizu používáte jen čistou sodu? Já měla tohle tak jsem to použila. Díky moc.

Mně to tak špatné nepřipadá, klidně to používej :wink:

Andya - mám od DG jen prášek a aktivní kyslík. Jinak s ničím jiným srovnání nemám, je to můj první „eko“ prostředek (a ve slizu peru jen v ruce).
Doteď jsem nevěděla (anebo zapomněla? :oops: ), že ten akt. kyslík je perboritan. Jenže teď mi vrtá v hlavě, zda perboritan je to samé jako peroxoboritan, ale bohužel asi jo, protože perboritan je sloučenina peroxidu vodíku a boritanu… No, jenže (okopírováno z ekoporadny ): peroxoboritan je zároveň zdrojem boru, který je ve vodách ve vyšších koncentracích nežádoucí, neboť je podezřelý z toxických účinků na některé ryby a vodní rostliny. Také kulturní rostliny mohou být poškozeny, pokud jsou uměle zavlažovány zatíženou vodou.
Tak jsem z toho jelen :roll:. Chjo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.1.08 20:23

Aj ja sa teším na knihu. Tuším by mali zvýšiť náklad. Amálka, keby si vedela kde na Slovensku sa dá zohnať, daj vedieť, prosím.

Tak som sa dnes inšpirovaná nedávnou debatou spýtala v našej zdravej, že keď už majú tie pohánkové vankúšiky, či by sa nedali zohnať aj samotné šupky. A pani že ona ich už má. :) Museli ich dostať minulý týždeň. Tak som hneď vzala 800g a chystám sa šiť vankúšik. Chcem len čisto pohánkový a potom do obliečky vkladať aj voňavé ingrediencie. Čo by ste odporúčili, vložiť látkové vrecúško s bylinkami alebo radšej niečo savé s nakvapkaným eterákom? :?: Až raz konečne budeme mať mimi, tak by som si ušila aj ten vankúš na kojenie.

Pre dievčatá so záhradou: objavila som ekologické postrekové prípravky, vyrába to myslím česká firma www.agro-bio.cz . Malo by to byť nezávadné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
31.1.08 21:00

Dievcata, tiez som min. alebo predminuleho roku zistovala u Svobodovcov moznost ucasti na ich kurzoch; povedali mi to iste: s dietatom nie… :(
Aj ja som chcela tak, ze by som bola ja na kurze a nasi by prisli za nami, a boli by sme spolu po kurze, ale mi to nechceli zobrat, ze aj vecer je program, problemy s ubytovanim a pod … mozno mali plny stav.
Tiez som si povedala, ze az Romi vyrastie, tak teraz ma to este chvilu pocka… :( Literatura vtedy nebola k dispozicii. :(

PS Dakujeme za gratulacie…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.1.08 22:32

Amálka, Luční víla, ja sa neopakujem po vás :D . Tento obrázok mám už vyše roka, len na inom fóre a keď tak pozerám ako je to tu zavílené :wink: , napadlo ma, že by sa to možno hodilo aj sem. Aspoň vidno, že máme v niečom rovnaký vkus. Ale ja sa teda v reále moc na vílu nepodobám, iba žeby aj faerie trpeli nadváhou. :wink: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
31.1.08 22:53
Kristína TT píše:
Chcem len čisto pohánkový a potom do obliečky vkladať aj voňavé ingrediencie. Čo by ste odporúčili, vložiť látkové vrecúško s bylinkami alebo radšej niečo savé s nakvapkaným eterákom?
Do pohankového polštářku jsem hodila bylinky přímo mezi slupky. Když jsem loni k vánocům šila bylinkové polštářky dětem (vatelínové), vložila jsem dovnitř bylinky do pytlíčku z vlizelínu, abych je mohla lépe obnovit. Zatím ale polštářky stále voní!!

Zkoušela jste některá pěstovat kombuchu?? Mně ten nápoj (z DMka) moc chutná, ale není moc laciný. Tak jsem pořídila „houbu“, že budu vyrábět sama. A dokonce kvůli tomu pořídila bílý rafinovaný cukr, protože přírodní ji nevyhovuje a černý čaj, který jinak nepijeme. Houbu jsem naložila… moc se těšila na výsledek… a po týdnu mám na povrhu plíseň!! :evil::evil: A to jsem se tak snažila, aby všechno bylo maximálně čisté :cry:. Jsem moc zklamaná :x.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
31.1.08 23:37

Bluesky s kombuchou bohuzel zadna zkusenost … ale navnadila jsi me, kouknu po tom napoji v DM, alespon ho zkusim (je od Alverde, nebo kde hledat??)

nojo, Pimpa to asi naplanovala dobre, ty dva dny co chtela vydrzela a mozna uz se do toho pustila! drzime palecky !!!

Holky, poradte, potrebovala bych procistit organismus - hlavne traveni - ted co kojim, jsem obcas nadmuta jak balon ;) :oops: , nechci zadnou drastickou dietu - spis setrne, hlavne kvuli mimcu (vymluvy :wink: ) - idealne neco do jidelnicku pridat, nez neco vyrazneji omezovat … co byste doporucily? nebo jsem naivni a jedinou cestou je neco ala „koprivova kura“? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
1.2.08 05:50
KatyK píše: [… mám od DG jen prášek a aktivní kyslík . Jinak s ničím jiným srovnání nemám, je to můj první „eko“ prostředek (a ve slizu peru jen v ruce). Doteď jsem nevěděla (anebo zapomněla? :oops: ), že ten akt. kyslík je perboritan. Jenže teď mi vrtá v hlavě, zda perboritan je to samé jako peroxoboritan, ale bohužel asi jo, protože perboritan je sloučenina peroxidu vodíku a boritanu… No, jenže (okopírováno z ekoporadny ): peroxoboritan je zároveň zdrojem boru, který je ve vodách ve vyšších koncentracích nežádoucí, neboť je podezřelý z toxických účinků na některé ryby a vodní rostliny. Také kulturní rostliny mohou být poškozeny, pokud jsou uměle zavlažovány zatíženou vodou. Tak jsem z toho jelen :roll:. Chjo…

Tak jsem si pročetla některé článečky z Tvého odkazu. Ty informace o tom aktivním kyslíku mě vůbec nepotěšily. V Izraeli je z výše Tebou uvedených důvodů dokonce zakázaný úplně. V jednom článku sama autorka píše: „…Fosfonáty se používají pro stabilizaci bělicí látky - perborátu, který je ekologicky závadný…“ a dopuručuje: „… Při bělení je lepší dát přednost perkarbonátu (peroxouhličitanu ) před perborátem (peroxoboritanem ), který více zatěžuje životní prostředí…“ Takže jsem z toho pochopila, ža např. ta Missiva má zase to jedno bělidlo lepší než DG, protože obsahuje perkarbonát. (Celkem by mě ještě zajímalo, jak je na tom ten prášek a nebo gel DG po stránce složení, jestli jsou lepší než např. ta česká Missiva.) To je škoda, že to vypadá tak, že asi žádný český prací systém není úplně v pořádku. Ach jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
1.2.08 06:04
Bluesky píše:
Zkoušela jste některá pěstovat kombuchu ?? Mně ten nápoj (z DMka) moc chutná, ale není moc laciný. Tak jsem pořídila „houbu“, že budu vyrábět sama. A dokonce kvůli tomu pořídila bílý rafinovaný cukr, protože přírodní ji nevyhovuje a černý čaj, který jinak nepijeme. Houbu jsem naložila… moc se těšila na výsledek… a po týdnu mám na povrhu plíseň!! :evil::evil: A to jsem se tak snažila, aby všechno bylo maximálně čisté :cry:. Jsem moc zklamaná :x.

My jsme ji asi před rokem také pěstovali - asi třičtvrtě roku (dokonce se nám jednou rozmnožila) a bylo to v pohodě. Ale fakt jsme (dle instrukcí i poučení paní, která nám ji prodávala) hodně hlídali čistotu a „sterilitu“ (láhve vyplachované převařenou vodou…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
1.2.08 06:51
Aluška píše:
Holky, poradte, potrebovala bych procistit organismus - hlavne traveni - ted co kojim, jsem obcas nadmuta jak balon ;) :oops: , nechci zadnou drastickou dietu - spis setrne, hlavne kvuli mimcu (vymluvy :wink: ) - idealne neco do jidelnicku pridat, nez neco vyrazneji omezovat … co byste doporucily? nebo jsem naivni a jedinou cestou je neco ala „koprivova kura“? ;)

Já také ještě svoji holčičku kojím, a tak mám obavy z větších očistných kůr. Přivedla jsi mě však na myšlenku, že by možná šlo vyzkoušet dřevěné rostlinné uhlí Carbofit (Čárkl - v prášku nebo tobolkách) - www.dacom.cz (ale asi by to chtělo ještě zjistit a ujistit se). Je to přírodní prostředek, který znali a používali už dávno staří indiáni. Cituji z jejich stránek: „Na rozdíl od uhlí živočišného původu je až o 80 % účinnější a neobsahuje rakovinotvorné příměsi. Carbofit adsorbuje jedovaté látky, ale neodvádí z těla živiny, vitamíny a minerály, proto si vysloužil přezdívku „Chytré uhlí“." Jo a obsahuje to i železo, měď, nikl, chróm a zinek (uvádějí na letáčku). Carbofit má hlavně dvojí použití - očistné (doporučuje se užívat alespoň 1 měsíc) a dále při zažívacích a střevních problémech, průjmech, plynnatosti, zácpě (zde máme xkrát vyzkoušené a funguje dobře - i u děti - syna to jednou zachránilo od pobytu v nemocnici - pořád zvracel, nic nezabíralo, byl už dehydratovaný…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
1.2.08 06:56
KatyK píše:
Izzie - teď jsem ke stažení dala novější verzi wordu přír. kosmetika z eMimina a v té je recept lepší :wink:. Tak si to, prosím, stáhni znovu :-).

Katy - ty nové verze se týkají jen přírodní kosmetiky a nebo i jiných souborů uvedených někdy za Tvým podpisem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
1.2.08 09:36

ad Kombucha: moje mati pestovala kombuchu docela dlouho a cela rodina to pila povinne. Dodnes si vzpomenu na tu velice specifickou chut. Ale je to uz STRASLIVE davno, tak si nevzpomenu, jak to delala. Pripadlo mi to ale hodne jednoduche a nikdy nemela s plesnivenim zadne problemy. Nebyla treba uz puvodni kultura nejak nemocna, nebo chycena tou plisni?

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný