Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2944
27.1.08 05:46

Vílo Amálko nedočkalo se zelenosti 8O ? A za jak dlouho po namočení (klíčení) jste ho jedli? Nemám s ním zku?enost. Já v?dycky mungo (i hrá?ek) namočím nejprve na několik hodin do vody, aby to změklo a pak ho dám teprve „dodělat“ do stroje (u?etřím tak i za elektřinu…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.1.08 09:06
Aquanela píše:
Vílo Amálko nedočkalo se zelenosti 8O ? A za jak dlouho po namočení (klíčení) jste ho jedli? Nemám s ním zku?enost. Já v?dycky mungo (i hrá?ek) namočím nejprve na několik hodin do vody, aby to změklo a pak ho dám teprve „dodělat“ do stroje (u?etřím tak i za elektřinu…).

Aquanelo , semienka som namočila asi na 12 hodín a klíčky sme začali jesť po 3 dňoch. Chutili ako mladý hrášok, ale neviem koľko by mali presne klíčiť :D O klíčkoch z konopných semienok som nikde nečítala :wink: Zelené rastlinky sa odporúčajú pri jačmeni, pšenici, pohánke a slnečnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
27.1.08 10:21
kokon píše: ! ale tu pekarnu bys pimpo urcite uzila.

Pořád se odsouvá, ale myslím že jednou na ni fakt dojde. I když právě otevřeli na Křižíkově nový bioobchod a mají tam moc dobrý špaldový chlebík za 48,–-. Manža to má přímo proti práci, takže nehrozí, že zůstanem bez chleba (což se mi bohužel stávalo v Rozmarýně, když jsem ho neobjednala s dostatečným předstihem).

Aguanelo, napiš prosím něco víc o tom automatickém klíčidle - kolik asi sežere elektřiny? Kdyby tak měl někdo srovnání tohoto a Healthyspratka - ale takový klíčící šílenec tu asi není :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
27.1.08 12:26

no vzdyt to rikam, ze zdrave jite :lol: … i ty z vas, ktere se ohaneji svickovou … ja nejsem nejaky skalni priznivec novodobe ceske kuchyne (tedy te po pohance a jahlach a pred testovinami ;)) - tedy chutna mi, ale jsem i pro moderni jidla … jen jsem lina a neprilis napadita :? … a taky toho casu mi s pidimimcem ted nezbyva :wink:

Bluesky - kde se daji koupit pohankove slupky?? taky bych rodinu dovybavila polstarkama (mame zatim se „zrnim“ a s tresnovyma peckama) … snesli bysme je i na chalupe etc …

asi nakouknu i do prirodni kosmetiky … ale zatimco tady jsem frustrovana z toho, jak zdrave jite, budu tam frustrovana, co holky vsechno znate a umite doma umichat 8O :lol:

to ja se k necemu rozhoupavam dost dlouho …vcera jsme byli na kosikarske dilne … naucili jsme se uplest kosik a taky jsme si oba (s pritelem) jeden usmodrchali … sice nejsou zrovna reprezentativni, ale jsou delane vlastnima rukama … verim, ze dalsi kosiky uz budou vic profi ;) … mame na chalupe vrbu, takze se do toho pustime … pro priznivce doma delanych veci - je to docela jednoduche!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.1.08 12:58
Aluška píše:to ja se k necemu rozhoupavam dost dlouho …vcera jsme byli na kosikarske dilne … naucili jsme se uplest kosik a taky jsme si oba (s pritelem) jeden usmodrchali … sice nejsou zrovna reprezentativni, ale jsou delane vlastnima rukama … verim, ze dalsi kosiky uz budou vic profi ;) … mame na chalupe vrbu, takze se do toho pustime … pro priznivce doma delanych veci - je to docela jednoduche!

Fakt je to jednoduché? To si ma potešila. Chcem sa to totiž naučiť, už som bola aj prihlásená na kurz, ale potom mi nevyhoval termín :oops:

My sa veľmi zdravo nestravujeme. Zatiaľ sme v štádiu kupovania prístrojov :lol: Je pravda, že som už 13 rokov viac menej vegetariánka, ale to skôr z lásky k zvieratkám ako kvôli zdraviu :oops: Napríklad varené obilniny mi vôbec nechutia a bolí ma z nich brucho. Surové obilie(naklíčené alebo zomleté do kaše) to už je iné. To nám chutí obom :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2944
27.1.08 15:30

Jéje Pimpo tak to teda jsi mě docela zaskočila, ráda bych Ti řekla, kolik to ?ere proudu, ale návod jsem někam zabordelila :) a musím říct, ?e to nějak moc neře?ím, proto?e tím, ?e je předmáčím, pak u? je nechávám v přístroji dodělat přes noc a ráno sklízíme. Takhle nám chutnají nejvíc. Jsou křehoučké a nemají přerostlé „ocásky“.

To automatické sprchování je myslím 4× za hodinu a trvá cca 5 minut, ale ten stroj není nijak mohutný a sprcha není silná, tak si myslím, ?e to nebude tak moc velký ?rout. V ka?dém případě je to fakt bez práce (mimo mytí po sklizni :lol: ), ale to si na to najde? způsob - je to za chvilku.

Jo ale POZOR do přístroje doporučují destilovanou vodu, aby se nezaná?el kamenem a my destilátor máme, tak?e je to v poho, ale jinak pokud by člověk měl nějakou ne moc dobrou vodu, tak věřím, ?e by se to dalo docela lehce zanést. I při pou?ití destilky se na těch sítech a trubičkách uvnitř dělá takový slizík (to z těch fazolek) a musím to přejet kdy? to meju kartáčkem, aby se to neusazovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
27.1.08 15:59
Aluška píše:
Bluesky, kde se daji koupit pohankove slupky?? taky bych rodinu dovybavila polstarkama (mame zatim se „zrnim“ a s tresnovyma peckama)…
Koukám, že jsi pražanda → koupila jsem je na Budějovické (metro) - v poliklinice je v přízemí obchůdek - něco jako zdravá výživa. Já osobně ten obchod ráda nemám, protože jsem se tam chytla s prodavačkama. Kupovala jsem Weledí arnikovou mast (vozím do hor na pohmožděniny) a po zaplacení zjistila, že má měsíc do expirace. Nechtěly mi ji vyměnit a nechtěly pochopit, že ji za měsíc nespotřebuji… a nestojí dvacku, abych nad tím mávla rukou…
Pimpo , koukám, že jsi na tom stejně jako já. Tolik užitečných přístrojů či pomůcek by se šiklo - ale kam s nimi. Domácí pekárnu také stále nemám. Já tolik nesnáším „mít zakrámováno“. Každou věc do domácnosti několikrát převracím v ruce, jestli se bez ní opravdu neobejdu. Kamarádi ze mne občas rostou. Např. místo cedníku jsem dlouho používala spodek od PET lahve, do kterého jsem udělala dírky horkým hřebíkem. Ale před 14 dny jsem konečně cedník koupila - rozčilovalo mne, že v dírkách zůstávala semínka. Odšťavňovač mám 13 let starý, pořídili jsme kvůli miminu, je mrňavý a zaplní se „odpadem“ po 1/2 sklence šťávy.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
27.1.08 18:15

Teda holky, s tím automatickým klíčidlem jste mě dostaly, že bych si ho přála k narozkám :idea: :lol:
Jen ještě dotaz - je nějaky rozdíl mezi klíčící soupravou Bio miska a Healthysprouter :?: Myslím v technice pěstování, ne ve velikosti (a ceně).

Aluško , nevím, jaké pohankové slupky kupuje Bluesky, já si z nich dělám čaj, takže kupuju bio od Probia na Biosféře :wink:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
27.1.08 19:18

KatyK , nez bych z caje nasbirala pohankove slupky na polstar, byla bych urcite v duchodovem veku 8O :lol: :lol: … takze doufam, ze Bluesky myslela, ze se daji koupit slupky ve vetsim mnozstvi :lol:

Jinak se pridavam k tem, kterym se sice funkci vsechny ty ruzne spotrebice zamlouvaji, ale predstava toho, jak se hromadi v domacnosti 8O 8O krome toho vim, ze co neni na kuchynske lince (kterou navrch nemame ;)), to se nepouziva… jinak pekarna, odstavnovac i pristroj na kliceni zni super …

Chtela jsem se vas jeste zeptat, jestli jste necetly neco o sladove kave - ja jsem si koupila bio sladovou kavu z jecmene v DM a jsem moc spokojena … ale davam si tak dve denne 8O , tak jestli je to vubec zdrave (kojim) … vim, ze kofein v tom neni, obsahuje to jen jecmen, ale jak moc je to zdravi prospesne netusim :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
27.1.08 20:11
Aluška píše:
KatyK , nez bych z caje nasbirala pohankove slupky na polstar, byla bych urcite v duchodovem veku 8O :lol: :lol: … takze doufam, ze Bluesky myslela, ze se daji koupit slupky ve vetsim mnozstvi :lol:

Však tyhle jsou i na polštářky, je toho sice „jen“ 160g, ale ty slupky jsou lehounký, takže na pěkný polštárek by tak tři balení stačila :wink:. Psala jsem to spíš pro to, že nevím, jestli Bluesky nekupovala nějaké nebio (když to má jen do polštářku a ne na čajík).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
27.1.08 20:34

KatyK koukam na to … aha, no na nahrivaci polstarek by par baleni asi stacilo :wink: to zkusim, kdyz uz, tak bio … za tu cenu …

a k tomu me napada dotaz … cim byste naplnily treba polstare na sezeni ci podkladani?? kdyz nechci kupovat polystyrenovou drt, nebo co se to tam dava normalne?? … to by chtelo nejake „zrni“ ve vetsim mnozstvi, ne?? nejake rady ci tipy?? ;)

diky a vsem dobrou noc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.1.08 21:37

Tak som prave zistila ze je tu kopa prispevkov co som nestihla precitat a uz uz asi ani tak skoro nestihnem: hlasim narodenie Rodana - 19.1.2008
Porod v porodnici, ale natural s dulou :)
(cize bezva az na zopar drobnych vynimiek zo strany nemocnice…).

Pimpa, myslim na Vas, Vy ako??
A samozrejme, pozdravujeme vsetkych :)

neviem preco neprihlasena Vikinka

• Citovat
  • Upravit
3417
27.1.08 22:08

Vikinka - hurá, tak to jsem první gratulant :srdce: :D . Ať je miminko spokojené a uvědomělé, nechá maminku vyspat a dočíst naše tlachání :lol: . Moc gratulujeme!

My přenáším, zřejmě kvůli mému nachlazení. Naštěstí - vůbec si v tomhle stavu nedovedu představit rodit. Snad to ještě tak dva dny vydržím, moc o to pupek prosím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
27.1.08 22:27

Vikinko - taktéž blahopřeju :-), přeju šťastné a zdravé miminko!

Pimpo - doufám, že prosba bude vyslyšena :wink:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
27.1.08 22:34
Tak se, Viki, přidávám ke gratulacím. Ať je malému dobře na světě a ať je i pro něj ještě „zelený“.
KatyK píše:
Však tyhle jsou i na polštářky, je toho sice „jen“ 160g, ale ty slupky jsou lehounký, takže na pěkný polštárek by tak tři balení stačila. Psala jsem to spíš pro to, že nevím, jestli Bluesky nekupovala nějaké nebio (když to má jen do polštářku a ne na čajík).
Mám tyhle, byla jsem v tu chvíli nadšená, že se dají vůbec koupit a cena 16,– Kč mi přišla velmi ucházející :lol:. Koupila jsem 4 balíčky a do polštářku ještě přidala bylinky (jak se tam mezi slupkami šmrdlají, tak voní), měla jsem obavy, aby ta pohanka nebyla moc cítit. Docela by mne lákalo vyzkoušet i pohankovou matraci .
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný