Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
At Ajule: moc diky z tvou okamzitou odpoved ohledne toho konopneho oleje. No, tak budu muset patrat dale. ![]()
Jeste jsem se chtela zeptat jak smichavas ty vsechny pri:,–(y do te smesky na promastovani. Ja jsem se chystala v dobe tehotenstvi si vyrobit nejake vlastni olejicky, ale nakonec k tomu nikdy nedoslo. Chapu, ze se oleje sliji jednoduse do sebe, ale jak to prosim te michas s tim maslem Karité, vzdyt je to tuhe jako krem na boty. Ja jsem si poridila krabicku 100% bambuckeho masla od Melvity a krasne se to rozpousti v rukach pri promazavani, ale jak prosim te smichas vetsi mnozstvi s jinymi ingrediencemi?
Taky by me zajimalo jak se mam ridit pri nakupu esencialnich olejicku, kdyz je chci pouzit treba na smichani s nejakym zakladnim promazavacim olejem. Vsimla jsem si, ze nektere esencialni oleje by nemely prijit do styku s pokozkou. Nechapu.
Znamena to, ze jsou k tomuto ucelu naprosto nevhodne a hodi se treba jen do aromalampy, anebo jsou jen prilis silne a muzou prijit na pokozku az po patricnem naredeni. Mam knizku o eko tehotenstvi a vsech veci kolem toho, je to super pblikace a tam jsou receptury na vsechny mozne olejove smesky, ale vzdy se uvadi treba jen 5 kapicek onoho, 5 kapicek toho, ale neuvadeji se procenta, jestli jsou ty olejicky EO 100% nebo ne. V obchode jsou uz nektere druhy EO pancovane nejakym rozredovacim prostredke, tak jsem z toho docela jelen. Mas s tim nejake zkusenosti, nebo par vseobecnych rad? Omluva za to, ze tato diskuse spise prinalezi prirodni kosmetice. ![]()
Marketa
korvapuusti píše:
Chapu, ze se oleje sliji jednoduse do sebe, ale jak to prosim te michas s tim maslem Karité?
Taky by me zajimalo jak se mam ridit pri nakupu esencialnich olejicku, kdyz je chci pouzit treba na smichani s nejakym zakladnim promazavacim olejem. Vsimla jsem si, ze nektere esencialni oleje by nemely prijit do styku s pokozkou. Nechapu.![]()
Znamena to, ze jsou k tomuto ucelu naprosto nevhodne a hodi se treba jen do aromalampy, anebo jsou jen prilis silne a muzou prijit na pokozku az po patricnem naredeni. Mam knizku o eko tehotenstvi a vsech veci kolem toho, je to super pblikace a tam jsou receptury na vsechny mozne olejove smesky, ale vzdy se uvadi treba jen 5 kapicek onoho, 5 kapicek toho, ale neuvadeji se procenta, jestli jsou ty olejicky EO 100% nebo ne. V obchode jsou uz nektere druhy EO pancovane nejakym rozredovacim prostredke, tak jsem z toho docela jelen. Mas s tim nejake zkusenosti, nebo par vseobecnych rad? Omluva za to, ze tato diskuse spise prinalezi prirodni kosmetice.
Marketa
Bambucké máslo, lanolin, včelí vosk s oleji smícháš tak, že to rozpustíš ve vodní lázni. Včelí vosk rozpouštím zvlášť a trvá to poměrně dlouho.
V jiné nádobce rozpustím lanolin, přidám bambucké máslo a nakonec oleje, pak přidávám vosk, dokud nedocílím chtěné konzistence. Vyndám z vodní lázně a když to začne chladnout přikápnu ještě EO a přeliji do nádobky. Míchám dle chuti, experimentuji.
Pokud kupuješ jednodruhový éterický olej lékopisné kvality, předpokládá se aplikace na pokožku. Používám oleje (i směsi) od Eoné a Nobilis. Salus bych dávala jen do aromalampy, ten má dokonce dvě barvy etikety a tuším, že hnědá značí, že jde o syntetický olej.
Koncentrace mají být pro dospělé 2-3% u masážního oleje, tělového krému a sprchového oleje (20-30 kapek do 50ml), 0,4-0,5% u pleťového mléka (4-5 kapek do 50ml), 0,5-1,5% do regeneračního krému, pleťového krému, masky (5-15 kapek do 50ml) a 5-10% do koupele (5-10 kapek do 10 ml na jednu koupel). U dětí, těhotných a kojících jsou koncentrace samozřejmě podstatně nižší.
Pokud jsi těhotná, doporučuje se požívat EO až od 4. měsíce a ředění do 1%. Snad ti to pomohlo, kdybys potřebovala víc, napiš SZ či do přírodní kosmetiky, ať to tu nepleteme
.
Děkuji za recepty a nápady, taky se dnes chystám na jáhly, tak se mi to snad povede a nebudou hořké.
Elizo to mýdlo jsi prosím neviděla i někde na netu?Do Paladia se asi nedostanu, ani nevím kde je
. V sobotu jedeme pro malou do Prahy, ale jen na otočku. Asi se budu muset spokojit s řeckým olivovým, určitě bude také fajn.
Jak jste tu řešili kvalitu jedlých olejů, tak manžel četl nějaký článek o olivovém oleji a dle nich se často jako LZS prodává olej, který tímto způsobem získávaný není, případně ho ředí jinými chuťově podobnými oleji. Nebo olivový olej ze Španělska převezou do Itálie a prodávají jako italský
a pak něčemu a někomu věřte.
Ajule , které myslíš mýdlo? Já jsem tu psala včera o lávové moučce, myslela jsi to?
Jo jo, taky jsem četla o olivovém oleji, že velmi často bývají zpracované úplně jinak než se uvádí. Olivový olej docela už poznám kvalitní, čas od času dostáváme domácí od známých z Itálie. Teď mám doma (už přes rok) 5l kanystr bio oleje z Biosféry a je velmi dobrý. Až mi dojde asi ho koupím znova, ta cena mi za tu kvalitu přišla dobrá.
Ad Ajule: tisicere diky za rady s michanim oleju a tuhych pri:,–( plus ty vseobecne rady o eterickych olejich. No tak ja se premistim do prirodni kosmetiky. Zatim jeste jednou moc diky.
Marketa
korvapuusti není vůbec zač
, jsem ráda, že ti to k něčemu bylo. Doufám, že na nás nezanevřeš ani tady na ekodomácnosti
.
Elizo měla jsem na mysli to marseilské mýdlo z Paladia, ale nevím, zda ho nekupovala Bluesky. Snažila jsem se to dohledat, ale nenašla
.
Já vím, že praní se tady řeší pořád, tak doufám, že s tím neotravuju. Začali u nás prodávat prostředky od Sonettu a já teď chci zkusit nějaké jiné prací prostředky než dosavadní Missivu. Perete v tom někdo? A zjišťovaly jste, jak to vychází finančně proti jiným, třeba Ecoveru?
Vím, že jste si tady někdo chválil Sonett do myčky, kamarádce jsem to doporučila a je moc spokojená, tak si říkám, že i na praní by mohl být dobrý.
Ajule píše:
Elizo měla jsem na mysli to marseilské mýdlo z Paladia, ale nevím, zda ho nekupovala Bluesky. Snažila jsem se to dohledat, ale nenašla.
Aha, tak to jsem bohužel nebyla já, ale holky kupují nějaké olivové mýdlo za slušnou cenu v Country lifu.
Niečo o mydlových orechoch:
Koniec pracím práškom! Je tu práčka na oriešky!
Tieto oriešky vyperú prádlo rovnako dobre ako ktorýkoľvek prací prášok.
Máte pocit, že aj keď separujete odpad, jazdíte na plyn a pestujete biopotraviny, stále nerobíte dosť pre životné prostredie? Nevešajte hlavu, je tu ďalší spôsob, ako ochrániť našu planétu pred nebezpečnými chemikáliami.
O chvíľu si budete môcť kúpiť práčku, ktorá vašu bielizeň perfektne vyperie a pritom nevypustí do prírody ani molekulu škodlivého odpadu. Namiesto pracieho prášku totiž do nej stačí hodiť za hrsť orieškov. Zabudnite na arašidy, s tými by ste nepochodili. Práčka využíva tzv. mydlové orechy, ktoré sa v Ázii používajú na pranie už stáročia. Odroda orechov Sapindus mukorossi obsahuje mydlovú substanciu saponín a dá sa pestovať kdekoľvek na svete. Práčka by mala byť ma trhu dostupná do troch rokov .
Ajule píše: …měla jsem na mysli to marseilské mýdlo z Paladia, ale nevím, zda ho nekupovala Bluesky. Snažila jsem se to dohledat, ale nenašlaJo jo, kupovala jsem ho tam já. Palladium je obchodní monstrum na náměstí Republiky (naproti obchodnímu domu Kotva) - bývalá kasárna. Určitě je tam podzemní parkoviště, jinak se tam dá vylézt i přímo z metra. Obchod se jmenuje Biooo a je v podlaží -2 (pokud vcházíš od metra, tak jsi ve správném podlaží) vedle obchodu Tchibo.
Holky, prosím vás máte nejaké skúsenosti s týmto výrobkom Přístroj na výrobu rostlinného mléka http://www.biosfera.cz/…ucts_id/2307
Kúpili sme ho otcovi k vianociam a bol tam len návod v angličtine (kupovala som ho cez slovenský netový obchod). Čakala som, že tam budú aj nejaké recepty a tak…
Ak ho máte a používate, prosím prosím o skúsenosti
![]()
kokon píše:
je, na ten sem tuhle koukala a docela by me zajimalo, jak to funguje. napred to rozseka ingredience na kasi a pak se to pod tlakem vymacka?kolik mleka to udela z kolika suroviny?amalko, tam na biosfere jsou k nemu nazory a je tam i mail na pani, ktera jak se zda si ho pak koupila, treba ti poradi…
Ten prístroj sme darovali len dnes. Prvý šok bol, že tam nie je návod v slovenčine ani čestine. Druhý čakala som aj nejaké recepty (za tú cenu). Vôbec netušíme ako sa s ním má pracovať ![]()
Skúsim napísať aj tej pani - ďakujem ![]()
A ešte chcem zajtra volať do toho e-shopu, nech mi k nemu dajú nejaké info (a nech mi pošlú záručný list).
Bluesky moc díky. Myslela jsem, že to třeba bude od našich blíž
. Asi to nechám na jindy, nemám legitku na MHD, tak by mě jen samotná cesta přišla na 52kč. Uvidím jaký bude sliz z olivového mýdla a třeba se uskuteční dovoz toho marseilského mýdla z Francie, kdo ví?
Vílo Amálko to je tedy přístup
, kdyby to byl krém za pár korun tak neřeknu, ale takhle
.
Nelindo Sonett do myčky používám já. S ostatními produkty zatím zkušenost nemám, ale chystám se na jejich „jar“, až mi dojde Celestina.
Peru ve slizu a dopírám Missivu, pak budu vymýšlet, zda ke slizu ještě něco pořídím, ale ještě nevím co.
Amálko - ten přístroj mě zajímá také. Už dlouho si něco podobného plánujeme koupit. Prosím Tě, co je to za značku? On je úplně stejný jako ten z Biosféry? A kolik má programů? Jde to z něho nějak poznat? Měla bys i odkaz na ty slovenské stránky?
Ptám se, protože jeden manželův známý ho kdysi prodával a nyní ještě doprodává (cenově výhodněji než na Biosféře). Manžel k němu má český plákátek a je na něm obrázek a tyto informace:
Soya Joy - automatický přístroj na výrobu sójového mléka a okary, kapacita 1,5 l, délka 1 cyklu 15 minut, příkon 800 W, materiál nerez, teplotní čidlo pro udržení optimální teploty 75 C, přístroj je plně automatický, řízený mikroprocesorem. Jednoduchá obsluha - stačí přidat namočené sójové boby, vodu, stisknout talčítko start a za 15 minut je mléko hotové. Pak tu jsou ještě nějaké info o prospěšnosti sóji a o následném využití mléka a okary.
Ale o tom na Biosféře píšou i něco, že by tam snad měly být nějaké 4 programy. O tomto přístroji nevím, je-li to také možné. Navíc nevím, co je to za značka na té Biosféře. Obrázek vypadá podobně (skoro úplně stejně, jenom ten vršek a ucho je bílé, jo a vidím tam 3 tlačítka).
Amálko, když něco vypátráš, moc prosím, dej také vědět.
Andrea