Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
549
23.1.08 23:55

At Ajule: moc diky z tvou okamzitou odpoved ohledne toho konopneho oleje. No, tak budu muset patrat dale. :D
Jeste jsem se chtela zeptat jak smichavas ty vsechny pri:,–(y do te smesky na promastovani. Ja jsem se chystala v dobe tehotenstvi si vyrobit nejake vlastni olejicky, ale nakonec k tomu nikdy nedoslo. Chapu, ze se oleje sliji jednoduse do sebe, ale jak to prosim te michas s tim maslem Karité, vzdyt je to tuhe jako krem na boty. Ja jsem si poridila krabicku 100% bambuckeho masla od Melvity a krasne se to rozpousti v rukach pri promazavani, ale jak prosim te smichas vetsi mnozstvi s jinymi ingrediencemi?
Taky by me zajimalo jak se mam ridit pri nakupu esencialnich olejicku, kdyz je chci pouzit treba na smichani s nejakym zakladnim promazavacim olejem. Vsimla jsem si, ze nektere esencialni oleje by nemely prijit do styku s pokozkou. Nechapu. 8O :? Znamena to, ze jsou k tomuto ucelu naprosto nevhodne a hodi se treba jen do aromalampy, anebo jsou jen prilis silne a muzou prijit na pokozku az po patricnem naredeni. Mam knizku o eko tehotenstvi a vsech veci kolem toho, je to super pblikace a tam jsou receptury na vsechny mozne olejove smesky, ale vzdy se uvadi treba jen 5 kapicek onoho, 5 kapicek toho, ale neuvadeji se procenta, jestli jsou ty olejicky EO 100% nebo ne. V obchode jsou uz nektere druhy EO pancovane nejakym rozredovacim prostredke, tak jsem z toho docela jelen. Mas s tim nejake zkusenosti, nebo par vseobecnych rad? Omluva za to, ze tato diskuse spise prinalezi prirodni kosmetice. :oops:

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
24.1.08 09:36
korvapuusti píše:
Chapu, ze se oleje sliji jednoduse do sebe, ale jak to prosim te michas s tim maslem Karité?
Taky by me zajimalo jak se mam ridit pri nakupu esencialnich olejicku, kdyz je chci pouzit treba na smichani s nejakym zakladnim promazavacim olejem. Vsimla jsem si, ze nektere esencialni oleje by nemely prijit do styku s pokozkou. Nechapu. 8O :? Znamena to, ze jsou k tomuto ucelu naprosto nevhodne a hodi se treba jen do aromalampy, anebo jsou jen prilis silne a muzou prijit na pokozku az po patricnem naredeni. Mam knizku o eko tehotenstvi a vsech veci kolem toho, je to super pblikace a tam jsou receptury na vsechny mozne olejove smesky, ale vzdy se uvadi treba jen 5 kapicek onoho, 5 kapicek toho, ale neuvadeji se procenta, jestli jsou ty olejicky EO 100% nebo ne. V obchode jsou uz nektere druhy EO pancovane nejakym rozredovacim prostredke, tak jsem z toho docela jelen. Mas s tim nejake zkusenosti, nebo par vseobecnych rad? Omluva za to, ze tato diskuse spise prinalezi prirodni kosmetice. :oops: Marketa

Bambucké máslo, lanolin, včelí vosk s oleji smícháš tak, že to rozpustíš ve vodní lázni. Včelí vosk rozpouštím zvlášť a trvá to poměrně dlouho.
V jiné nádobce rozpustím lanolin, přidám bambucké máslo a nakonec oleje, pak přidávám vosk, dokud nedocílím chtěné konzistence. Vyndám z vodní lázně a když to začne chladnout přikápnu ještě EO a přeliji do nádobky. Míchám dle chuti, experimentuji.

Pokud kupuješ jednodruhový éterický olej lékopisné kvality, předpokládá se aplikace na pokožku. Používám oleje (i směsi) od Eoné a Nobilis. Salus bych dávala jen do aromalampy, ten má dokonce dvě barvy etikety a tuším, že hnědá značí, že jde o syntetický olej.
Koncentrace mají být pro dospělé 2-3% u masážního oleje, tělového krému a sprchového oleje (20-30 kapek do 50ml), 0,4-0,5% u pleťového mléka (4-5 kapek do 50ml), 0,5-1,5% do regeneračního krému, pleťového krému, masky (5-15 kapek do 50ml) a 5-10% do koupele (5-10 kapek do 10 ml na jednu koupel). U dětí, těhotných a kojících jsou koncentrace samozřejmě podstatně nižší.
Pokud jsi těhotná, doporučuje se požívat EO až od 4. měsíce a ředění do 1%. Snad ti to pomohlo, kdybys potřebovala víc, napiš SZ či do přírodní kosmetiky, ať to tu nepleteme :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
24.1.08 09:41

Děkuji za recepty a nápady, taky se dnes chystám na jáhly, tak se mi to snad povede a nebudou hořké.

Elizo to mýdlo jsi prosím neviděla i někde na netu?Do Paladia se asi nedostanu, ani nevím kde je :( . V sobotu jedeme pro malou do Prahy, ale jen na otočku. Asi se budu muset spokojit s řeckým olivovým, určitě bude také fajn.

Jak jste tu řešili kvalitu jedlých olejů, tak manžel četl nějaký článek o olivovém oleji a dle nich se často jako LZS prodává olej, který tímto způsobem získávaný není, případně ho ředí jinými chuťově podobnými oleji. Nebo olivový olej ze Španělska převezou do Itálie a prodávají jako italský :twisted: :twisted: :twisted: a pak něčemu a někomu věřte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
24.1.08 10:05

Ajule , které myslíš mýdlo? Já jsem tu psala včera o lávové moučce, myslela jsi to?
Jo jo, taky jsem četla o olivovém oleji, že velmi často bývají zpracované úplně jinak než se uvádí. Olivový olej docela už poznám kvalitní, čas od času dostáváme domácí od známých z Itálie. Teď mám doma (už přes rok) 5l kanystr bio oleje z Biosféry a je velmi dobrý. Až mi dojde asi ho koupím znova, ta cena mi za tu kvalitu přišla dobrá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
24.1.08 10:13

Ad Ajule: tisicere diky za rady s michanim oleju a tuhych pri:,–( plus ty vseobecne rady o eterickych olejich. No tak ja se premistim do prirodni kosmetiky. Zatim jeste jednou moc diky.

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
24.1.08 12:36

korvapuusti není vůbec zač :) , jsem ráda, že ti to k něčemu bylo. Doufám, že na nás nezanevřeš ani tady na ekodomácnosti :lol: .

Elizo měla jsem na mysli to marseilské mýdlo z Paladia, ale nevím, zda ho nekupovala Bluesky. Snažila jsem se to dohledat, ale nenašla :oops: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
24.1.08 14:24

Já vím, že praní se tady řeší pořád, tak doufám, že s tím neotravuju. Začali u nás prodávat prostředky od Sonettu a já teď chci zkusit nějaké jiné prací prostředky než dosavadní Missivu. Perete v tom někdo? A zjišťovaly jste, jak to vychází finančně proti jiným, třeba Ecoveru?
Vím, že jste si tady někdo chválil Sonett do myčky, kamarádce jsem to doporučila a je moc spokojená, tak si říkám, že i na praní by mohl být dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
24.1.08 15:01
Ajule píše:
Elizo měla jsem na mysli to marseilské mýdlo z Paladia, ale nevím, zda ho nekupovala Bluesky. Snažila jsem se to dohledat, ale nenašla :oops: .

Aha, tak to jsem bohužel nebyla já, ale holky kupují nějaké olivové mýdlo za slušnou cenu v Country lifu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.08 15:38

Niečo o mydlových orechoch:
Koniec pracím práškom! Je tu práčka na oriešky!
Tieto oriešky vyperú prádlo rovnako dobre ako ktorýkoľvek prací prášok.

Máte pocit, že aj keď separujete odpad, jazdíte na plyn a pestujete biopotraviny, stále nerobíte dosť pre životné prostredie? Nevešajte hlavu, je tu ďalší spôsob, ako ochrániť našu planétu pred nebezpečnými chemikáliami.

O chvíľu si budete môcť kúpiť práčku, ktorá vašu bielizeň perfektne vyperie a pritom nevypustí do prírody ani molekulu škodlivého odpadu. Namiesto pracieho prášku totiž do nej stačí hodiť za hrsť orieškov. Zabudnite na arašidy, s tými by ste nepochodili. Práčka využíva tzv. mydlové orechy, ktoré sa v Ázii používajú na pranie už stáročia. Odroda orechov Sapindus mukorossi obsahuje mydlovú substanciu saponín a dá sa pestovať kdekoľvek na svete. Práčka by mala byť ma trhu dostupná do troch rokov .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
24.1.08 16:30
Ajule píše: …měla jsem na mysli to marseilské mýdlo z Paladia, ale nevím, zda ho nekupovala Bluesky. Snažila jsem se to dohledat, ale nenašla
Jo jo, kupovala jsem ho tam já. Palladium je obchodní monstrum na náměstí Republiky (naproti obchodnímu domu Kotva) - bývalá kasárna. Určitě je tam podzemní parkoviště, jinak se tam dá vylézt i přímo z metra. Obchod se jmenuje Biooo a je v podlaží -2 (pokud vcházíš od metra, tak jsi ve správném podlaží) vedle obchodu Tchibo.
http://www.arcadispm.cz/…ienti/28.jpg /> Budou-li mýdlo ještě mít, samozřejmě netuším…
Do Country life na něj chodím (300 gr stálo něco přes 80,– Kč, nevím, jestli se ho také týká zvýšení DPH) do Melantrichovy ul. 15, Praha 1 (ve dvoře), mají ale krátkou otevírací dobu:
Po-Čt 10.00-18.00 hod.
Pá 9.00-14.30 hod. (pro listopad-leden)
Pá 9.00-16.00 hod. (pro únor, březen, říjen)
Pá 9.00-18.00 hod. (pro duben-září)
So, Ne zavřeno
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
24.1.08 17:36

Akorát se v Paladiu za parkování platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.08 20:10

Holky, prosím vás máte nejaké skúsenosti s týmto výrobkom Přístroj na výrobu rostlinného mléka http://www.biosfera.cz/…ucts_id/2307
Kúpili sme ho otcovi k vianociam a bol tam len návod v angličtine (kupovala som ho cez slovenský netový obchod). Čakala som, že tam budú aj nejaké recepty a tak…
Ak ho máte a používate, prosím prosím o skúsenosti :roll: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.08 22:46
kokon píše:
je, na ten sem tuhle koukala a docela by me zajimalo, jak to funguje. napred to rozseka ingredience na kasi a pak se to pod tlakem vymacka?kolik mleka to udela z kolika suroviny?amalko, tam na biosfere jsou k nemu nazory a je tam i mail na pani, ktera jak se zda si ho pak koupila, treba ti poradi…

Ten prístroj sme darovali len dnes. Prvý šok bol, že tam nie je návod v slovenčine ani čestine. Druhý čakala som aj nejaké recepty (za tú cenu). Vôbec netušíme ako sa s ním má pracovať :oops:
Skúsim napísať aj tej pani - ďakujem :wink:
A ešte chcem zajtra volať do toho e-shopu, nech mi k nemu dajú nejaké info (a nech mi pošlú záručný list).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
25.1.08 08:03

Bluesky moc díky. Myslela jsem, že to třeba bude od našich blíž :( . Asi to nechám na jindy, nemám legitku na MHD, tak by mě jen samotná cesta přišla na 52kč. Uvidím jaký bude sliz z olivového mýdla a třeba se uskuteční dovoz toho marseilského mýdla z Francie, kdo ví?

Vílo Amálko to je tedy přístup :evil: :evil: , kdyby to byl krém za pár korun tak neřeknu, ale takhle :roll: .

Nelindo Sonett do myčky používám já. S ostatními produkty zatím zkušenost nemám, ale chystám se na jejich „jar“, až mi dojde Celestina.
Peru ve slizu a dopírám Missivu, pak budu vymýšlet, zda ke slizu ještě něco pořídím, ale ještě nevím co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
25.1.08 08:32

Amálko - ten přístroj mě zajímá také. Už dlouho si něco podobného plánujeme koupit. Prosím Tě, co je to za značku? On je úplně stejný jako ten z Biosféry? A kolik má programů? Jde to z něho nějak poznat? Měla bys i odkaz na ty slovenské stránky?

Ptám se, protože jeden manželův známý ho kdysi prodával a nyní ještě doprodává (cenově výhodněji než na Biosféře). Manžel k němu má český plákátek a je na něm obrázek a tyto informace:

Soya Joy - automatický přístroj na výrobu sójového mléka a okary, kapacita 1,5 l, délka 1 cyklu 15 minut, příkon 800 W, materiál nerez, teplotní čidlo pro udržení optimální teploty 75 C, přístroj je plně automatický, řízený mikroprocesorem. Jednoduchá obsluha - stačí přidat namočené sójové boby, vodu, stisknout talčítko start a za 15 minut je mléko hotové. Pak tu jsou ještě nějaké info o prospěšnosti sóji a o následném využití mléka a okary.

Ale o tom na Biosféře píšou i něco, že by tam snad měly být nějaké 4 programy. O tomto přístroji nevím, je-li to také možné. Navíc nevím, co je to za značka na té Biosféře. Obrázek vypadá podobně (skoro úplně stejně, jenom ten vršek a ucho je bílé, jo a vidím tam 3 tlačítka).

Amálko, když něco vypátráš, moc prosím, dej také vědět.

Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný