Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Evo rodila jsem v Pardubicích a bez problémů mi dítě nenaočkovaly, měla jsem k nim pak přijít na očkování v 6.týdnech, ale byla osypaná, takže nakonec se očkovala v místní kalmetizační ordinaci až v 7.měsíci.
Limano promiň, to jsem přehlédla, že Missivu znáš. ![]()
Chtěla bych se zeptat, zda jste narazily na něco podobné permonce?
Vezu teď mamce Ĺeontynu od Missivy, kterou doma skoro nepoužívám, aby v ní prala malé věci, když u ní je, ale nevím do čeho jí to dát. Šlo by to dát do kelímku od jogurtu?
Zatím pere jen v sypkých komerčních prášcích, tak jsem uvažovala, že bych jí pomalu mohla přesměrovat na tekuté prášky, které jsou šetrnější k pračce a pak by mohla polehoučku přejít na něco eko.
Kdyby si na tekuté prášky nezvykla, jak pere Ecover prášek?Nebo s čím máte dobrou zkušenost?Díky
Děkuju za odpovědi, vypadá to, že se věci změnily- přece jen Emě už je nějakej ten pátek ![]()
Tak snad to nezávisí jen na vstřícnosti konkrétního doktora. Pochybuju totiž, že budu schopná se nějak výraznějc dohadovat… No, času ještě dost, jen jsem přemýšlela, jestli třeba domlouvat nějakej papír od dětský doktorky a svádět to na alergie a ekzémy v rodině a tak, to jsou teda taktiky, co ![]()
Libuska píše:Libuško , vůbec ne, neboj
Doufám, že jsem se tě nedotkla, jen jsem poukázala na to, že složení výrobků od Eurony není nic tajnýho. Jsem ráda, že jsou tu šikulky, které vědí, co která látka v tom a tom přípravku způsobuje. A vůbec jsem nechtěla naznačit, že sis něco vymyslela. Promiň, jestli to tak vyznělo.
Na pravém obrázku je fotografie stěrače ve stínu a na levém na slunci. Změna barvy svědčí o tom, že stěrač byl kontaminován prachem nesoucím složky odvozené od sloučenin plnících funkci optických zjasňovačů v prostředcích na praní. Tyto látky jsou z chemického pohledu deriváty stilbenu. O některých derivátech stilbenu je známo, že fungují jako ženské pohlavní hormony. Faktem je, že na čistém vlákně, jsou optické zjasňovače vázány velmi pevně, ale na vlákně obaleném sedimentem se vyloučí na jeho povrchu a mechanickou námahou vlákna se odlupují.
Z uvedených příkladů je zřejmé, že potenciální zdroj různých kožních, ale řady i dalších zdravotních problémů, se může ukrývat v prádle, do kterého se dostává poznenáhlu a tím také bez povšimnutí. V tom také spočívá hlavní nebezpečí.
Evo - ohledne ockovani - jeste jsem nestacila kontaktovat tu pani z Rozalia, dam Ti pak urcite vedet, ale strategii budeme mit pravdepodobne podobnou — odkladat a odkladat, co to jde ![]()
Koupila jsem od Sonnentoru bio - bonbonky malinove (a jine bobule) v krabicce … jsem na ne zvedava …
… doufam, ze budou namy ![]()
Pimpo, aha, tak to jste vic do Brevnova, my jsme (budeme) vic Dejvice ![]()
Pekny blizici se vikend preji!
A propos - mate nekdo nejaky recept na domaci nudle (do polevky, ale i na testoviny) …
Aluška píše:A propos - mate nekdo nejaky recept na domaci nudle (do polevky, ale i na testoviny) …
Já dělám domácí nudle tak, že si na vál dám kopeček hrubé mouky, udělám důlek a dám do něj 1 vejce a špetku soli. Podle potřeby přidám mouku, aby bylo těsto dost tuhé. Pořádně propracovat a pak buď vyválet tenkou placku a na utěrce nechat uschnout a pak krájet na proužky a z těch vlasové nudle, nebo i fleky. A nebo se dá těsto nastrouhat na hrubém struhadle a taky nechat uschnout a pak zavářet jako „drobení“ do polévky ( je to rychlejší a míň namáhavé než válet placku
)
Tak hlásím, že naše holčička má už popáleninu celkem v pohodě. Díky Vám jsme to zvládli i bez antibiotik, jak navrhovala doktorka. Rána je pěkně uzavřená a momentálně je ve stavu suché odlupující se kůže. U nás ve zdravěnce jsme ještě sehnali Salus bambusové máslo s karité, a tak promazujeme. Občas ji na to ještě kápnu EO levanduli a nebo heřmánek v jojobě. Ale během dne ji to po namazání musím stejně minimálně přelepit náplastí, protože slečna si to olizuje.
Andrea
Četla jsem tady, že některé z Vás používáte kokosový olej , a rozhodla se ho rovněž vyzkoušet. Žel u nás ve zdravěnce měli vedle kokosového oleje umístěný olej konopný a já si domů omylem a nepozorností přinesla samozřejmě ten konopný. To jsem tomu ale dala! Ještě že jsem na zkoušku vzala jen malé balení. Holky poraďte, k čemu se hodí ten olej konopný? Máte s ním některá zkušenosti?
Andrea
Holky, rozebíraly jste tady složení Eurony. Mohly byste některá posoudit také složení pracího programu z Missivy ? Já tomu nerozumím a pořád mi to ještě vrtá hlavou. Díky.
Prací gel Permon U:
Sulfonic acids, C13- 17- alkane, sodium salts - 85711-69-9 - Sodium C 13-17 Alkane Sulfonate
Olein - Olein Acid
Decyl glukosid - 141464-42-8 - Alkyl Polyglucoside
Alcohol Denat. 2 % lékařského benzínu - 64-17-5 92045-58-4 - Alcohol Denature
Monopropylenglykol - 57-55-6 - Propylene Glycol
Coconut Acid - 67701-05-7 - Coconut Acid
KOH - 1310-58-3 - Potassium Hydroide
Hydroxymethylglycinát sodný - 70161-44-3 - Sodium Hydroxymethylglycinate
Enzymový protein - 9014-01-1- Protease
Parfém Sprite ECO 101225 - Parfume
Optický zjasňovač - Stilbene Derivate
Kyselina citronová - 5949-29-1 - Citric Acid
Enzymový protein - 9000-90-2 - Amylase
Benzyl-salicylát - 118-58-1 - Benzyl Salicylate
3,7-dimethylokta-1,6-dien - 78-70-6 - Linalool
2-(4-terc-butylbenzyl)-propinaldehyd - 80-54-6 - Butylphenyl Methylpropional
Missiva Permon Z, změkčovač vody:
Uhličitan sodný kalcinovaný - 497-19-8 - Sodium Carbonate
Citronan sodný - 68-04-2 - Sodium Citrate
Disilikát sodný - 1344-09-8 - Sodium Disilicate
Sodium Iminodisuccinate - 144538-83-0 - Sodium Iminodisuccinate
Sodium Polyaspartate - 181828-06-8 - Sodium Polyaspartate
Vinylpolymer( kopolymer 1-vinylimidazolu a 1-vinyl-2-pyrolidonu - 29297-55-0
Benzensulfonic acid 2,2´-(1,2,–ethenediyl)bis[[4-(morpholinyl)-6-(phenylamino)-1,3,5-triazin-2-yl)amino] disodium salt - 16090-02-1
Permon M, máchadlo:
Kyselina citronová - 5949-29-1 - Citric Acid
Dihydrogenated Tallowethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate 67-63-0 - Dihydrogenated Tallowethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate
Parfém Soft - Parfume
2-benzylidenheptanal - 122-40-7 - Amyl Cinnamal
alfa-hydroxyciinnamal - 101-86-0 - Hexyl Cinnamal
Limonene - 5989-27-5 - Limonene
Permon B1, bělící složka 1
Hydrogenuhličitan sodný - 144-55-8 - Sodium Bicarbonate
Sodium Percarbonate - 15630-89-4 - Sodium Carbonate Peroxide
Peractiv - 10543-57-4 - TAED
Permon B 2, bělící složka 2
Sodium Percarbonate - 15630-89-4 - Sodium Carbonate Peroxide
Permon D, doplňková složka - něco jako žlučové mýdlo
Alkyl Polyglucoside - 141464-42-8 - Alkyl Polyglucoside
Sulfonic acids, C13- 17- alkane, sodium salts - 85711-69-9 - Sodium C 13-17 Alkane Sulfonate
Monoetanolamín - 141-43-5 - Ethanolamine
Methoxydipropanol - 34590-94-8 - Methoxydipropanol
Methoxyisopropanol - 1320-67-8 - Methoxyisopropanol
Sodium Hydroxymethylglycinate - 70161-44-3 - Sodium Hydroxymethylglycinate
Parfém - Parfume
Benzyl-salicylát - 118-58-1 - Benzyl Salicylate
3,7-dimethylokta-1,6-dien - 78-70-6 - Linalool
Andyo ,My konopný olej máme moc rádi. Ale má takovou svojí specifickou chuť, třeba někomu jinému nemusí chutnat, ale my z něj cítíme „zelenou rostlinku“ a používám ho všude, kde by se použilo máslo nebo i jiný olej za studena. Maštění např. bramborové kaše, polenty, do salátů ať už zeleninových nebo těch hutnějších fazolových, můžeme to i do bílé rýže kam přidávám třeba ještě trochu sezamu a petrželky, no fantazii se meze nekladou… ![]()
Andya - teda to složení Missivy takhle vypsané vypadá děsně
. Dle mého je na tom stejně jako Eurona, ve většině těch chemických látek se nevyznám, ale myslím, že nejsou nic moc (kdyžtak si jejich názvy zkus zadat do googlu, ono ti to o nich něco vyplivne), každopádně jsou tam látky, na které upozorňovala Bluesky na předchozí stránce - propylen glykol, parfémy, enzymy (i když ty mně osobně až zas tak nevadí), optické zjasňovače (deriváty stilbenu, poslední příspěvek na str. 292)… ![]()
Jinak konopný olej je vhodný na suchou, ekzematickou pokožku, urychluje hojení - i na tu spáleninu ho teď dcerce můžeš namazat
. Mně teda moc nechutná, ale občas si lžíci dám jen tak (ale musím hned zapít
), protože je to fakt zdravé (1 lžíce pokryje denní potřebu nenasycených mastných kyselin). Více info třeba zde .
Ahojky Andrej, to jsem rada, ze ma prcek popaleninu v relativni pohode.
Na konopny olej nedam dopustit, jak uz holky psaly je vyborny jak na papani , tak jako zkraslovaci prostredek. Ja jsem ho pouzivala v nouzi, kdyz mi dosla konopna kosmetika pro maleho a nemela jsem ho cim mazat. Je vyborny na exematickou pokozku, ale bohuzel nemel ten samy blahodarny ucinek v te ciste podobe, jako miva kdyz je jen slozka te masti nebo kremu od CutisHelpu. ![]()
Jaky olej jsi koupila? Ja mam doma lisovany za studena, BIO, nefiltrovany, proto ta krasne zelena barva. V te masti je asi filtrovany, protoze barva je zluta. Kdyz se mi moc neosvedcil pro Thea na pokozku (pozor barvi!!!!!, bile rucniky mam se zelenyma flekama), tak ho davam na jeho zeleninku. Moc nam chutna, ma takovou „travovou“ chut, Theo ho miluje jako zalivku na jeho brokolici. Ale zalezi pochopitelne na tvych chutovych bunkach, mi pripada nam, nekomu jinemu je treba fuj. Mi osobne treba hrozne smrdi olej pupalkovy a kdyz jsem ho poprve ochutnala, natahlo se mi priserne. Theovi chutna ale i ten. Je taky skvely pro exematiky, podobne jako olej brutnakovy, lneny a mandlovy. Mimochodem, musis ho uchovavat v lednici, nebo v tom mas nejake konzervanty?
Tak, tak, dobrou chut, Marketa
Konopný olej je také výborný na vlasy. Občas si z něj dělám vlasový zábal. Na jídlo jsem ho ještě nezkoušla, ale díky za nápad! Pupalkový olej je hrozivý, občas se donutím ho spolknout, ale je mi z toho hodně blivno.
KatyK píše:Jo, přesně tak jsem „googlovala“ u té Eurony
Andya - teda to složení Missivy takhle vypsané vypadá děsně…když tak si jejich názvy zkus zadat do googlu, ono ti to o nich něco vyplivne
Holky díky za ty podněty k tomu konopnému oleji , budeme zkoušet. Markét je to značka Natural, je zelený, voní oříškově (0,2 l) a uvádějí na něm: 100% konopný rostlinný olej jednodruhový, panenský olej lisovaný za studena ze semen technického (???) konopí. Když už jsme u těch olejů, které další druhy používáte rády (a třeba i k čemu), které se vám naopak moc neosvědčily…? Díky. Andrea