Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2682
20.1.08 10:59

Zkoušela jsem ochutnat třeba z pšeničných klíčků a chutná mi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
20.1.08 11:10

Missiva:
No o tom pracím gelu jsem už věděla (uvedla jsem jeho složení navíc i pro ostatní), že fakt nic moc (lépe řečeno fuj). Už když Bluesky psala o Euroně, také jsem v Permonu našla ten propylen glykol i deriváty stilbenu. Takže spíše mě zajímaly ty daslší složky té prací řady, přemýšlela jsem totiž, že kdyby třeba některé z nich (bělidla, máchadlo, změkčovač, „žlučové mýdlo“) byly v pohodě a vycházely cenově dobře, že by se daly kombinovat s jinými eko prostředky. Měla jsem to ovšm uvést.
Katy - kdybys náhodu jen tak z hlavy o něčem dalším (z těch ostatních složek Permonu) věděla, že je to fuj, dej prosím vědět.
A díky za ten tip, jak vyhledat další složky.
 Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
20.1.08 16:00

Andya,
změkčovač vody : prvních 5 položek by mělo být v pořádku (uhličitany, křemičitany, citráty, Sodium Iminodisuccinate - biodegradabilní chelační činidlo, neničí živ. prostředí, syntetizováno v bezodpadovém procesu a Sodium Polyaspartate - také biodegradabilní, netoxický.
ten vinylpolymer a kyselinu benzosulfonovou bych brala jako fuj.
máchadlo : poslední 4 složky jsou součástí esenc. olejů, takže pokud jsou jenom ty tím parfémem, tak je to ok, kys. citr. v pohodě, Dihydrogenated Tallowethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate - syntetický derivát ze živočišného tuku (antistatické činidlo).
bělící složka 1 : soda, perkarbonát i Sodium Iminodisuccinate v pohodě, TAED = Tetraacetylethylendiamin - aktivátor bělení, lze ho v čističkách odpadních vod relativně dobře rozložit.
bělící složka 2 - ok
„žlučové mýdlo“ - poslední 3 složky jsou součástí eo (asi teda parfém), Alkyl Polyglucoside - jemný surfaktant z glukózy a přír. alkoholu, Alkane Sulfonate - o jeho vlivu na vodu jsem se nedočetla, páč je to německy a to já neovládám :oops:, Ethanolamine - přírodní látka živočišného původu, Methoxydipropanol - antikorozní složka ??, Methoxyisopropanol - neboli propylene glycol monomethyl ether, takže fuj, Sodium Hydroxymethylglycinate - jemná, netoxická alternativa parabenů.
A je to :lol:. Snad to pomůže :wink:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
20.1.08 16:10

ad oleje - používám lněný (na suchou kůži, jizvy, ale i na jídlo), šípkový - mooc příjemný po koupeli jako pěstící - střídám s mandlovým, konopný a dýňový - vnitřně, dýňový má vysoký obsah zinku, klasický olivový - na vše. Jinak na co se oleje hodí, má vypsáno třeba Nobilis

A ještě někdo chtěl vědět, co je to EDTA - kyselina ethylendiamintetraoctová, stabilizátor bělidel. EDTA je v prostředí velmi těžko odbouratelná. Pokud se dostane do vod, hrozí nebezpečí tvorby rozpustných komplexů s těžkými kovy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
20.1.08 18:00

Missiva
Katy - díky moc. Naprosto zírám a obdivuji Tvoje znalosti.

Pochopila jsem to následovně:
Prací gel, změkčovaeč vody a žlučové mýdlo - rozhodně fuj.
Máchadlo a bělící složka 1 - v pohodě, neškodné, ale syntetika.
Bělící složka 2 - OK

No vypadá to, že se už k té Missivě - a asi ani k jejím jednotlivým složkám - vracet nebudu. Lákavě vypadá už jen to bělidlo 1 (pokud budou lepší ceny). Škoda, že máchadlo je syntetika - prádlo je po něm fakt měkké a voní mi hezky, tak jemně (o dost jemněnji než Ekover).
 Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
20.1.08 19:24

mydlove orechy

nechci syckovat, taky jsem mydlove orechy pouzivala, nepripadaly mi nijak svetoborne, ale mela jsem dobry „ekopocit“… nicmene jsem si precetla studii viz.odkaz a rozhodla jsem se, ze lepsi bude prat v necem, co prat bude… :) http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6358
20.1.08 21:56

No, to jste mě moc nepotěšily, děvčata :( . Ale něco na tom bude. Je pravda, že mě zatím vypraly i kalhoty od bláta stejně jako komerční prášek na praní, takže o pracích schopnostech zatím nepochybuji. Ovšem to že se musí dovážet až z takové dálky to je fakt a také to že nejsou zařazené u výrobků Fair Trade, mě teď docela odrazuje. No, už je mám doma tak je vypotřebuju, ale asi přejdu taky na sliz. Já se v tom složení všech těch prášků a všeho moc nevyznám, tak se chci zeptat, jakou sodu používáte? Já doteď kupuju Namo. Je to ok nebo fuj? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
20.1.08 22:14

**at Andya: u toho konopneho oleje je upresneno, ze je z technickeho konopi, aby konzument vedel, ze to neni delano z konopi „normalniho“, ktere obsahuje daleko vetsi procento halucinogenu. Podobne to tak pisou i na te konopne kosmetice. "Normalnim "konopim se lidi sjizdeji, technicke konopi je na obleceni, kosmetiku a na papani. :D

Z jinych netradicnich oleju jsem mela sanci vyzkouset ten pupalkovy (jsem ovsem schopna ho pozrit jen v tech gelovych tobolkach), dale olej lneny, sipkovy (na pooperacni jizvu), ale asi nejvic nadsena jsem byla doted z oleje arganoveho, kterym jsem si mazala ksichtik v tehotenstvi. Ma netradicni vuni, ale mi voni moc a sedel mi pekne na pokozku. :D A da se taky papat.

Marketa**

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
21.1.08 12:49

Katy , dík, s tím EDTA to jsem byla já. Tak třeba to tentokrát uchovám v paměti líp než minule. No, aspoň že jsem si zapamatovala správně to svoje klasický dobře x špatně, víc se mi totiž obvykle do hlavy nevejde… :)

Oleje : taky se jich pár snažíme konzumovat, máme Nobilisí, takže žádný bio… Teda to se snažím u těch klasickejch na vaření, resp. po vaření- políváme většinou až na talíři- poslední dobou kupujem alnatura slunečnici a olivy, docela mě překvapilo, když jsem si před pár dny všimla, že ten slunečnicovej má oeko-test jenom „gut“, ale snad to není zas taková vada…
Pupalka mi taky dost zavání, takže si dáváme jen na lžičku/lžíci s jedním soustem, aby nenačuchlo celý jídlo, no, a pak rychle zajím tím ostatním :roll: Taky máme konopnej, no a víc toho vlastně už nejíme- takže jen ty typický protiekzémový.
Na mazání má Ema mandlovej, teď už ale častěji mažeme mlíkem od Urtekramu, je to takový nějaký pohodlnější, a já mám směsku mandle, sezam, jojoba, možná i trochu tý pupalky jsem tam šoupla, už ani nevím…
Takže to je olejový zpravodajství od nás :lol: , mějte se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
21.1.08 13:07
KatyK píše:A ještě někdo chtěl vědět, co je to EDTA - kyselina ethylendiamintetraoctová, stabilizátor bělidel. EDTA je v prostředí velmi těžko odbouratelná. Pokud se dostane do vod, hrozí nebezpečí tvorby rozpustných komplexů s těžkými kovy.

EDTA bývá v obyčejných mýdlech na praní (výrobce ale píše méně než 0,1 %) - takže sliz není nakonec tak ekologický, jak jsme si mysleli? 8O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.1.08 13:53
Herminka píše:EDTA bývá v obyčejných mýdlech na praní (výrobce ale píše méně než 0,1 %) - takže sliz není nakonec tak ekologický, jak jsme si mysleli? 8O

V čistom Marseilskom nebýva, preto ho používam :wink: Omino, Lanza, Jeleň sú síce menej eko, ale oproti bežným pracím prostriedkom je to stále fajn :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
21.1.08 14:12
víla Amálka píše:
Herminka píše:EDTA bývá v obyčejných mýdlech na praní (výrobce ale píše méně než 0,1 %) - takže sliz není nakonec tak ekologický, jak jsme si mysleli? 8O
V čistom Marseilskom nebýva, preto ho používam :wink: Omino, Lanza, Jeleň sú síce menej eko, ale oproti bežným pracím prostriedkom je to stále fajn :)

Přesně tak :wink:. Navíc, když si vzpomenu, kolik EDTY jsme vylili při laborkách z chemie (je to často používané titrační činidlo) normálně do umyvadla :evil: :roll:, tak mýdla jsou v pohodě…

Andya - no znalosti ani ne, pamatuju si jen ty nejčastější složky, zbytek je vygooglen :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8179
21.1.08 14:29

To jsem si zase početla!
Já moc zkušeností, o které bych se mohla dělit nemám, takže jsem tu opět s dotazem: chodí sem ještě někdo, kdo používá l átkové mentruační vložky ? Chtěla bych se zeptat na BabyLucy. Koukala jsem i na jiné, ale tyhle jsou nejlevnější … :oops:

A Pimpa má dneska termín! Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
21.1.08 14:54

Knoflice, já je sice používám, ale moc platná ti nebudu, protože 1) hlavně jako slipovky (teď v konci těhu k nezaplacení) a 2) BL nemám. Mám Popo (ty hlavně na doma) a Imse (jsou skvělé, beru je na ven, jsou velmi tenké).
Za sebe tyhle dvě značky můžu doporučit - Popo na doma bohatě stačí a Imse jsou fakt dobré.

Ten termín mám asi uvedený špatně, spíš měl být 23.1. - takže vás tu budu možná ještě pár hodin STRAŠIT :-D :lol: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
21.1.08 14:56
KatyK píše:
víla Amálka píše:
Přesně tak :wink:. Navíc, když si vzpomenu, kolik EDTY jsme vylili při laborkách z chemie (je to často používané titrační činidlo) normálně do umyvadla :evil: :roll:, tak mýdla jsou v pohodě…

Děkuji, to jste mě uklidnily :wink: Říkala jsem si, že sliz doporučuji, kudy chodím :lol:, a najednou zjistím, že to není to pravé ořechové… Doposud jsem dělala sliz z mýdla Kokos Palma, ale na příští várku (a na mytí rukou i těla) mám zakoupené právě pravé Marseillské, už se těším :wink:

Knoflice , používám vložky ImseVimse a jsem spokojená (většinou ale použiji jen jednu vložku na cyklus - než si stihnu vyvařit kalíšek), jen to praní je trošku otrava - dost mi záleží na tom, abych je neměla flekaté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný