Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zkoušela jsem ochutnat třeba z pšeničných klíčků a chutná mi.
Missiva:
No o tom pracím gelu jsem už věděla (uvedla jsem jeho složení navíc i pro ostatní), že fakt nic moc (lépe řečeno fuj). Už když Bluesky psala o Euroně, také jsem v Permonu našla ten propylen glykol i deriváty stilbenu. Takže spíše mě zajímaly ty daslší složky té prací řady, přemýšlela jsem totiž, že kdyby třeba některé z nich (bělidla, máchadlo, změkčovač, „žlučové mýdlo“) byly v pohodě a vycházely cenově dobře, že by se daly kombinovat s jinými eko prostředky. Měla jsem to ovšm uvést.
Katy - kdybys náhodu jen tak z hlavy o něčem dalším (z těch ostatních složek Permonu) věděla, že je to fuj, dej prosím vědět.
A díky za ten tip, jak vyhledat další složky.
Andrea
Andya,
změkčovač vody : prvních 5 položek by mělo být v pořádku (uhličitany, křemičitany, citráty, Sodium Iminodisuccinate - biodegradabilní chelační činidlo, neničí živ. prostředí, syntetizováno v bezodpadovém procesu a Sodium Polyaspartate - také biodegradabilní, netoxický.
ten vinylpolymer a kyselinu benzosulfonovou bych brala jako fuj.
máchadlo : poslední 4 složky jsou součástí esenc. olejů, takže pokud jsou jenom ty tím parfémem, tak je to ok, kys. citr. v pohodě, Dihydrogenated Tallowethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate - syntetický derivát ze živočišného tuku (antistatické činidlo).
bělící složka 1 : soda, perkarbonát i Sodium Iminodisuccinate v pohodě, TAED = Tetraacetylethylendiamin - aktivátor bělení, lze ho v čističkách odpadních vod relativně dobře rozložit.
bělící složka 2 - ok
„žlučové mýdlo“ - poslední 3 složky jsou součástí eo (asi teda parfém), Alkyl Polyglucoside - jemný surfaktant z glukózy a přír. alkoholu, Alkane Sulfonate - o jeho vlivu na vodu jsem se nedočetla, páč je to německy a to já neovládám
, Ethanolamine - přírodní látka živočišného původu, Methoxydipropanol - antikorozní složka ??, Methoxyisopropanol - neboli propylene glycol monomethyl ether, takže fuj, Sodium Hydroxymethylglycinate - jemná, netoxická alternativa parabenů.
A je to
. Snad to pomůže
.
ad oleje - používám lněný (na suchou kůži, jizvy, ale i na jídlo), šípkový - mooc příjemný po koupeli jako pěstící - střídám s mandlovým, konopný a dýňový - vnitřně, dýňový má vysoký obsah zinku, klasický olivový - na vše. Jinak na co se oleje hodí, má vypsáno třeba Nobilis
A ještě někdo chtěl vědět, co je to EDTA - kyselina ethylendiamintetraoctová, stabilizátor bělidel. EDTA je v prostředí velmi těžko odbouratelná. Pokud se dostane do vod, hrozí nebezpečí tvorby rozpustných komplexů s těžkými kovy.
Missiva
Katy - díky moc. Naprosto zírám a obdivuji Tvoje znalosti.
Pochopila jsem to následovně:
Prací gel, změkčovaeč vody a žlučové mýdlo - rozhodně fuj.
Máchadlo a bělící složka 1 - v pohodě, neškodné, ale syntetika.
Bělící složka 2 - OK
No vypadá to, že se už k té Missivě - a asi ani k jejím jednotlivým složkám - vracet nebudu. Lákavě vypadá už jen to bělidlo 1 (pokud budou lepší ceny). Škoda, že máchadlo je syntetika - prádlo je po něm fakt měkké a voní mi hezky, tak jemně (o dost jemněnji než Ekover).
Andrea
nechci syckovat, taky jsem mydlove orechy pouzivala, nepripadaly mi nijak svetoborne, ale mela jsem dobry „ekopocit“… nicmene jsem si precetla studii viz.odkaz a rozhodla jsem se, ze lepsi bude prat v necem, co prat bude…
http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?…
No, to jste mě moc nepotěšily, děvčata
. Ale něco na tom bude. Je pravda, že mě zatím vypraly i kalhoty od bláta stejně jako komerční prášek na praní, takže o pracích schopnostech zatím nepochybuji. Ovšem to že se musí dovážet až z takové dálky to je fakt a také to že nejsou zařazené u výrobků Fair Trade, mě teď docela odrazuje. No, už je mám doma tak je vypotřebuju, ale asi přejdu taky na sliz. Já se v tom složení všech těch prášků a všeho moc nevyznám, tak se chci zeptat, jakou sodu používáte? Já doteď kupuju Namo. Je to ok nebo fuj? ![]()
**at Andya: u toho konopneho oleje je upresneno, ze je z technickeho konopi, aby konzument vedel, ze to neni delano z konopi „normalniho“, ktere obsahuje daleko vetsi procento halucinogenu. Podobne to tak pisou i na te konopne kosmetice. "Normalnim "konopim se lidi sjizdeji, technicke konopi je na obleceni, kosmetiku a na papani. ![]()
Z jinych netradicnich oleju jsem mela sanci vyzkouset ten pupalkovy (jsem ovsem schopna ho pozrit jen v tech gelovych tobolkach), dale olej lneny, sipkovy (na pooperacni jizvu), ale asi nejvic nadsena jsem byla doted z oleje arganoveho, kterym jsem si mazala ksichtik v tehotenstvi. Ma netradicni vuni, ale mi voni moc a sedel mi pekne na pokozku.
A da se taky papat.
Marketa**
Katy , dík, s tím EDTA to jsem byla já. Tak třeba to tentokrát uchovám v paměti líp než minule. No, aspoň že jsem si zapamatovala správně to svoje klasický dobře x špatně, víc se mi totiž obvykle do hlavy nevejde… ![]()
Oleje : taky se jich pár snažíme konzumovat, máme Nobilisí, takže žádný bio… Teda to se snažím u těch klasickejch na vaření, resp. po vaření- políváme většinou až na talíři- poslední dobou kupujem alnatura slunečnici a olivy, docela mě překvapilo, když jsem si před pár dny všimla, že ten slunečnicovej má oeko-test jenom „gut“, ale snad to není zas taková vada…
Pupalka mi taky dost zavání, takže si dáváme jen na lžičku/lžíci s jedním soustem, aby nenačuchlo celý jídlo, no, a pak rychle zajím tím ostatním
Taky máme konopnej, no a víc toho vlastně už nejíme- takže jen ty typický protiekzémový.
Na mazání má Ema mandlovej, teď už ale častěji mažeme mlíkem od Urtekramu, je to takový nějaký pohodlnější, a já mám směsku mandle, sezam, jojoba, možná i trochu tý pupalky jsem tam šoupla, už ani nevím…
Takže to je olejový zpravodajství od nás
, mějte se!
KatyK píše:A ještě někdo chtěl vědět, co je to EDTA - kyselina ethylendiamintetraoctová, stabilizátor bělidel. EDTA je v prostředí velmi těžko odbouratelná. Pokud se dostane do vod, hrozí nebezpečí tvorby rozpustných komplexů s těžkými kovy.
EDTA bývá v obyčejných mýdlech na praní (výrobce ale píše méně než 0,1 %) - takže sliz není nakonec tak ekologický, jak jsme si mysleli? ![]()
Herminka píše:EDTA bývá v obyčejných mýdlech na praní (výrobce ale píše méně než 0,1 %) - takže sliz není nakonec tak ekologický, jak jsme si mysleli?
V čistom Marseilskom nebýva, preto ho používam
Omino, Lanza, Jeleň sú síce menej eko, ale oproti bežným pracím prostriedkom je to stále fajn ![]()
víla Amálka píše:Herminka píše:EDTA bývá v obyčejných mýdlech na praní (výrobce ale píše méně než 0,1 %) - takže sliz není nakonec tak ekologický, jak jsme si mysleli?V čistom Marseilskom nebýva, preto ho používamOmino, Lanza, Jeleň sú síce menej eko, ale oproti bežným pracím prostriedkom je to stále fajn
Přesně tak
. Navíc, když si vzpomenu, kolik EDTY jsme vylili při laborkách z chemie (je to často používané titrační činidlo) normálně do umyvadla
, tak mýdla jsou v pohodě…
Andya - no znalosti ani ne, pamatuju si jen ty nejčastější složky, zbytek je vygooglen ![]()
To jsem si zase početla!
Já moc zkušeností, o které bych se mohla dělit nemám, takže jsem tu opět s dotazem: chodí sem ještě někdo, kdo používá l átkové mentruační vložky ? Chtěla bych se zeptat na BabyLucy. Koukala jsem i na jiné, ale tyhle jsou nejlevnější … ![]()
A Pimpa má dneska termín! Držím palce!
Knoflice, já je sice používám, ale moc platná ti nebudu, protože 1) hlavně jako slipovky (teď v konci těhu k nezaplacení) a 2) BL nemám. Mám Popo (ty hlavně na doma) a Imse (jsou skvělé, beru je na ven, jsou velmi tenké).
Za sebe tyhle dvě značky můžu doporučit - Popo na doma bohatě stačí a Imse jsou fakt dobré.
Ten termín mám asi uvedený špatně, spíš měl být 23.1. - takže vás tu budu možná ještě pár hodin STRAŠIT
.
KatyK píše:víla Amálka píše:Přesně takHerminka píše:EDTA bývá v obyčejných mýdlech na praní (výrobce ale píše méně než 0,1 %) - takže sliz není nakonec tak ekologický, jak jsme si mysleli?V čistom Marseilskom nebýva, preto ho používamOmino, Lanza, Jeleň sú síce menej eko, ale oproti bežným pracím prostriedkom je to stále fajn
. Navíc, když si vzpomenu, kolik EDTY jsme vylili při laborkách z chemie (je to často používané titrační činidlo) normálně do umyvadla
![]()
, tak mýdla jsou v pohodě…
Děkuji, to jste mě uklidnily
Říkala jsem si, že sliz doporučuji, kudy chodím
, a najednou zjistím, že to není to pravé ořechové… Doposud jsem dělala sliz z mýdla Kokos Palma, ale na příští várku (a na mytí rukou i těla) mám zakoupené právě pravé Marseillské, už se těším ![]()
Knoflice , používám vložky ImseVimse a jsem spokojená (většinou ale použiji jen jednu vložku na cyklus - než si stihnu vyvařit kalíšek), jen to praní je trošku otrava - dost mi záleží na tom, abych je neměla flekaté.