Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Díky Aguanelo. Zkusím to nějak promyslet, i když právě slizem myju další věci, tak se mi hodí ho mít udělaný.
Ad popálenina
Měsíčkovou mast od Justu jsme vyloučili.
Zůstali jsme u toho aloe gelu z rostliny (jiný zrovna nemám - může se to takto dávat? Bodlák v knize Byliny varuje před aloe u těhotných, kojících a kojenců) a EO levandule navíc v kombinaci s EO Rescue od Eone (levandin + tea tre).
Jako ten podpůrný prostředek jsem vyzkoušela ten řepík. Doma je je jen řepíkový gel Gabriella od Eonne (složení: voda, voda neroli, voda růže, xantanová guma, sezamový Bio olej, řepíkový extrakt, olej z kukuřičných klíčků Bio, euxyl, EO levandule a manuka). Vyzkoušela jsem ho následovně: do misičky s převařenou vodou jsem přidala trošičku gelu, promíchala a malé přikládala jako obklady, tak snad to nevadí (doporučuje se to hlavně na rány a jizvy po porodu), co myslíte? Malá vůbec neplakala, tak ji to nejspíš ani nebolelo. Od Eone mám i přírodní antiseptické antibiotikum manukový gel (složení: voda, xantanová guma, slunečnicový olej, euxyl, EO manuka, tea tre, citron), ale to jsem zatím váhala použít, co myslíte?
Andrea
Ta stříbrná voda vypadá fakt super, jen koukám na nové info - určitě stojí za to ji doma mít.
Extrakt z grepových jáder - rozhodně do něj půjdu.
Popálenina
Až se to holčičce zacelí, tak asi půjdu to toho Salusu - máslo levandule nebo měsíček a nebo do toho šipkového oleje (možná do kombinace obojího).
Andrea
Sliz
Moc neporadím. Dělala jsem už dávno - podle základního receptu někde z diskusí o plínkách pod názvem jelení sliz - tenkrát z mýdla Jelen - mýdlo se povedlo, hroudky nebyly. Teď přemýšlím také o slizu z mýdla IMSe, mýdlo se mi osvědčilo na skvrny.
Andrea
Eliza píše:
Ajule , … jak máme ale tvrdou vodu, neobejdu se bez aviváže. A s Ulrichem aviváž používat nemusím, proto je to pro mě výhodnější.
Elizo, jak moc máte tvrdou vodu? Máš porovnání Ulricha s Ecovrem nebo něčím dalším? Díky. Andrea
Miquel a Limano - jaké zkušenosti jste měly s tou Missivou? Můžete to provnat i s nějakým dalším eko práškem apod.?
Andrea
teda holky, tady se to rozjelo
![]()
KatyK vzhledem k tomu, ze jsme mydlo delali vubec poprve, tak jsme ho nechavali co nejobycejnejsi (uz takhle je v nem ten vosk), kapla jsem do toho hrnce take nekolik kapek levanduloveho EO, ale zas bych to neprekombinovavala … tohle mydlo ma takovou nazelenalou barvu, urcite by slo obarvit tou kurkumou, ale pak je otazka, jestli by to neovlivnilo tuhnuti etc … mozna by se hodila kurkuma spis do nejakeho mydla z palmoveho oleje … ale vzhledem k tomu, jake jsou v jednotlivych receptech rozdily (v mnozstvi, teplotach, dobe tuhnuti etc), moc bych se alespon na zacatku do experimentovani nepoustela. pokud chces, poslu Ti nejake dalsi recepty na jina mydla, do nekterych se pridavaji ruzne pri:,–(y, aby bylo mydlo treba mramorovane, nebo se pridavaji otruby etc, je to zkratka moc zajimavy, urcite budem zkouset neco dalsiho, olivove mydlo bylo na zacatek nejjednodussi a s nejmin „exotickymi“ pri:,–(ami
Kajumo , myslim, ze je mydlo jednodussi nez sliz, na ten je tu tisic ruznych nazoru a navodu
![]()
a to me privadi k otazce …
je tu nekdo, kdo ma PRESNY A FUNKCNI navod na mydlovy sliz?? tj. neco navazeneho?? cetla jsem posledni ctyri strany diskuze a sla mi z toho hlava kolem, co clovek to nazor … a miry jako lzice, odmerka, pul baleni (jak velkeho?
), takze mam ted oci na vrch hlavy … ![]()
zvladla jste nektera vyextrahovat z toho nejaky zaverecny recept, ktery by sel pouzit?? to by bylo super
Aquanela - a kde se daji prirodni zeolity sehnat? … porad nevim, jestli jsou tedy lepsi nez soda … soda mi doted prisla v pohode ![]()
jo a urea (mocovina) je velmi kvalitni a prospesna latka … pridava se i do kosmetiky (prirodni)
Ajule , pridavam se k tomu dotazu o koupani ditete ve skrobu - jak a proc?
Amalko , kde se da koupit kokosovy olej?
Elizo , zkus priste pri vyrobe slizu zvazit, kolik na to Imse mydlo davas presne sody, jsem z toho slizu momentalne jelen ![]()
mejte se moc krasne!
kdyz to tak ctu, tak me napada taky spousta otazek
Ad Andya: s tim manukovym gelem ti nepomuzu, protoze ho neznam. Ty obklady z rapiku by mely byt v pohode, pokud se to doporucuje na zhojeni po porode. Myslim si, ze pokud mas cerstvou rostlinku aloe very doma, tak je to vubec nejlepsi, protoze ty kupne gely se musi nejak udrzet a jsou tam konzervacni latky jako kyselina askorbova atd. Ja udelala tu chybu, ze jsem si na radu me drahe polovicky potrela aloe verou skaredou ranu na prste pote, co jsem si kus prstu asi 2 tydny po porode (clovek v te poporodni mlhovine nevi co dela) zhoblovala ziletkou na holeni nohou. Nejdriv to bylo zafacovano, ale rana se nejak zacala zacelovat i pres tu gazu a neslo to pak sundat, musela jsem to strhavat a slyseli me az u sousedu. Pote, co jsem se trochu uklidnila, tak jsem si to namazala tim aloe gelem, no a myslela jsem si, ze se p…ru. Muselo me byt slyset az nevim kde. Palilo to, jako bych si to koupala v citronove stave............to asi ta kyselina askorbova......no to byla odbocka na pobaveni.
Cerstva surovina je vzdy nej.........ovsem, pokud mas tu pravou aloe veru, ktera je opravdu nejucinejsi. Jou rady odnozi, ne vsechny maji ty spravne lecive ucinky. ![]()
Mnoho stesti s uzdravenim tve holcicky, Marketa
Andya píše:
Miquel a Limano - jaké zkušenosti jste měly s tou Missivou? Můžete to provnat i s nějakým dalším eko práškem apod.?
Andrea
Zkušenosti mám dobrý, ale nemíváme nijak zašpiněný prádlo. Límečky na přítelovejch košilých teda musím před vypráním trochou toho gelu potřít (starým kartáčkem na zuby
) jinak se nevyperou úplně dočista
, ale to nevypral ani Sonett - měla jsem vzorek na 2 vyprání. Na ty límečky jsem si pak koupila i odstraňovač skvrn od Ecoveru a v účinku nevidím rozdíl. Vlastně to samý i mastný a barevný fleky od jídla, pokud zapomenu napatlat před vypráním, tak se vyperou až napodruhý.
Používám jí asi 2 roky, 20ml U a 10ml D + k světlému odměrku bělidla a nic není zašedlé nebo zaprané. A hrozně mi voní, je to jenom jemňoulince, ale chodím očuchávat pověšený prádlo ![]()
Ale porovnat s jinými eko nemůžu (ty dvě vyprání nepovažuju za dostatečný na hodnocení). Vlastně jediný co mi vadí, je to ne úplně přírodní složení.
Zuzka, já sliz dělám tak, že v kýblu rozpustím v horký vodě 150g práškový sody nebo 500 g krystalický sody a zvlášť v nějakým hrku rozpustím nastrouhaný mýdlo ( většinou 175g) , pro zrychlení rozpoštění mýdla ho prostě rozmixuju ponorným mixérem
, no a když jsou obě suroviny rozpuštěný tak je teprve smýchám dohromady , za 10 minut je sliz hotový
a nikdy jsem neměla žádný hrudky ![]()
slizu dělám asi 12 l, dávkuju 1/2 l na plnou 6kg pračku hodně špinavýho prádla a asi o třetinu míň když je prádlo normálně špinavý
Aluška, já jsem ty poměry surovin hodně zkoušela a nejlíp mi pere výše uvedený, myslím že hodně záleží na tom jak má kdo tvrdou vodu, proto je asi každý spokojený s něčím jiným ![]()
Andya, já každý eko prostředek srovnávám s tím jak mi pere sliz, musím říct že mi Missiva nepere o nic líp, zkoušela jsem jí když jsem začala prcka přikrmovat a sliz mi nevypral skvrny od zeleniny, bohužel ani missiva si s nimi neporadila, a je docela drahá ve srovnání se slizem ( teda co není
), holt jsem na mateřské tak i toto je pro mě kriterium
, jediné pozitivum je, že prádlo bylo opravdu krásně měkoučké a voňavé
včera večer jsem zkusila podle návodu který jsem si odtud stáhla vyrobit čistič na záchod z octa, kys. citronové , saponátu ( mám univ. od Ulricha) a musím říct že super
, vyčistila jsem s ním i nerez dřez, a skleněnou zástenu v koupelně a funguje bleskově a perfektně ![]()
Korvapuusti tak quinou určo vyzkouším, je to tahle že?
A jak upravuješ ten fenykl? Hoď sem prosím nějaký jednoduchý recept, nevím, jak ho pro malou připravit, máme taky 1,5 roku
. Snad se holky nebudou zlobit…
Pimpo já až dopotřebuju všechny čistící eko i neeko protředky plánuju, že si udělám sliz na čistění domácnosti zvlášť v menším množství.
Aluško Změkčovadlo Sodasan je 100% zeolit a prodávají ho na Biosféře.
S tou močovinou si děláš legraci, že jo ![]()
Urea - močovina je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji dusíku aminokyselin. Jedná se o nízkomolekulární látku syntetizovanou v játrech a vylučovanou převážně ledvinami. Je volně difuzibilní přes biologické membrány, je distribuována v celkové tělesné vodě. Stanovuje se v séru, v moči a dalších tělesných tekutinách. Zvýšené koncentrace v séru (plazmě) souvisejí se zvýšeným katabolismem proteinů, tj. nadměrnou tvorbou urey, nebo s jejím nedostatečným vylučováním při poškození ledvin nebo dehydrataci. Snížené koncentrace v séru (plazmě) jsou při hyperhydrataci nebo poruše syntézy v rámci onemocnění jater.
Přidává se např do „čistě přírodního“ krému na obličej od firmy Forever Living ![]()
miquel: Ráda bych se zeptala, jak dlouho a jak uchováváš ten sliz, když je toho 12 litrů? A jaké mýdlo mám použít, je to jedno, nebo nějaké přímo na praní? Díky.