Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13
17.1.08 19:57
Limana píše:
Libusko můžu tě ještě poprosit, jaký je dávkování u těch pracích prášků?
Mě napadlo koupit ho ségře, která pere v komerci, přece jenom aspoň nemá plnidla… to je jedinej eko bod, kterej euroně (možná zatím) přiznávám :)

Ahojky,
prací prášky od Eurony se dávkujou v hodně malym množství, když jsem to porovnala s komercí, tak mi to přišlo směšný a nevěřila jsem, že to stačí. Ale stačí a pere to krásně.
Takže:
měkká voda - 35 ml na slabé znečištění, 40 ml na silnější znečištění
středně tvrdá voda - 45 ml na slabé znečištění, 55 ml na silnější znečištění
tvrdá voda - 60 ml na slabé znečištění, 70 ml na silnější znečištění

Je fakt, že plnidla tam opravdu nejsou. Mimochodem jsem nedávno byla na jedný přednášce o ekologii a na můj dotaz, co přesně je plnidly u běžných prášků jsem se dozvěděla: :? vápno, kaolin, drcené sklo a drcené peří. Možná jste to věděly, ale já z toho byla docela v šoku. fujtajbl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
17.1.08 20:36

Hlavně to drcený peří mě zajímá - vzhledem k tomu, že mám alergii na peří bych ráda věděla jestli se mi prádlo nemáchá v něčem co mi nedělá dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
17.1.08 21:41
Eliza píše:
Hlavně to drcený peří mě zajímá - vzhledem k tomu, že mám alergii na peří bych ráda věděla jestli se mi prádlo nemáchá v něčem co mi nedělá dobře.

Já se obávám, že výrobci asi nebudou chtít prozrazovat, co přesně je v jejich prášku za plnidla…

Smazal se mi jeden můj příspěvek, proč?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
17.1.08 21:51
Bluesky píše:
Limano , Euronu jsme tu už před časem řešily. Taky jsem na jejich web kdysi narazila, dokonce jsem tam psala, odpověď byla sáhodlouhá v tom smyslu, že certifikace (ekologičnosti) je strašně drahá bla bla bla. A podle diskuzí i jinde na netu je zřejmé, že i přes výzvy p.Černý nikdy žádné potvrzení ekologičnosti nedoložil a se složením dělá tajnosti.

Tak snad se mi to nesmaže znovu. Psala jsem, že s Tebou souhlasim jen částečně. Když jsem se v Euroně dotazovala na certifikaci, taky jsem dostala odpověď že je to nákladná záležitost atd. V tom máš pravdu.

Co už ale neni pravda je to, že Eurona dělá tajnosti se složením výrobků. Složení je dostupný každýmu na jejich webu v sekci:
výrobky-datový list-ke stažení v PDF.
Původně jsem myslela, že jsou tyhle info jen pro registrované poradce, ale může je tam najít každý. Takže kdo se o to opravdu zajímá a nevěří zprávičkám typu „jedna pani povídala“, tak tam určitě složení dohledá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
17.1.08 21:55
Bluesky píše:
Limano , Euronu jsme tu už před časem řešily. Taky jsem na jejich web kdysi narazila, dokonce jsem tam psala, odpověď byla sáhodlouhá v tom smyslu, že certifikace (ekologičnosti) je strašně drahá bla bla bla. A podle diskuzí i jinde na netu je zřejmé, že i přes výzvy p.Černý nikdy žádné potvrzení ekologičnosti nedoložil a se složením dělá tajnosti.

Tak snad se mi to nesmaže znovu. Psala jsem, že s Tebou souhlasim jen částečně. Když jsem se v Euroně dotazovala na certifikaci, taky jsem dostala odpověď že je to nákladná záležitost atd. V tom máš pravdu.

Co už ale neni pravda je to, že Eurona dělá tajnosti se složením výrobků. Složení je dostupný každýmu na jejich webu v sekci:
výrobky-datový list-ke stažení v PDF.
Původně jsem myslela, že jsou tyhle info jen pro registrované poradce, ale může je tam najít každý. Takže kdo se o to opravdu zajímá a nevěří zprávičkám typu „jedna pani povídala“, tak tam určitě složení dohledá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
17.1.08 23:38
Libuško , na složení se ráda podívám. V době, kdy jsem o Euroně hledala informace, na jejich webu složení k dispozici nebylo. A nebyla jsem jediná, kdo se o ně zajímal, s těmi diskusemi o Euroně si nevymýšlím, opravdu jsem je četla… vždyť koho by nezajímaly české výrobky, pokud by opravdu byly eko…
Pimpa píše: …pohlcovač pachů. Ani se holkám nedivím, že jim to nevoní, ono to je tak na hraně.
Pimpo , doufám, že tou „hranou“ máš na mysli ne/libost vůně, nikoliv složení. Já do něj šla s pocitem, že je opravdu přírodní a ekologicky a zdravotně nezávadný… Ale byl to první a poslední pokus. A máme s „vůní“ borovice, aby (vzhledem k mé oblibě citrusových deo a parfémů) holky zase neprohlásily, že voním jako záchod…
V Tescu jsem v papírnictví zaregistrovala dárkový papír z recyklovaného papíru (je ale bílý, takže asi bělený) s vlisovanými lístky a kvítky. Jenom by mohl být o fous levnější.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
17.1.08 23:51
LuckaJ píše:
Ahoj všichni. Ráda bych se zeptala, jestli existuje nějaký ekologický tuhý nebo gelový čistič na wc. Myslím ten jak se věší do záchodové mísy. Zatím jsem na to nikde nenarazila, tak se ptám tady. Třeba mi poradíte. Díky moc. Lucka
Lucko , zatím jsme žádný neobjevily :(. Zkoušely jsme i vyrobit takový tuhý sliz, nalít do té nádobky na zavěšení do záchoda, ale je to funkční tak na 2 spláchnití… :roll:

Korvapuusti - nevím, jestli jsou jiná marseilleská mýdla na kosmetické účely a jiná na praní. Ta pravá, složená převážně z olivového oleje, jsou asi vhodná na oboje. Mám to řecké zn. Olivia, ale na sliz jsem ho ještě nezkoušela.
Jo - Pražandy - to řecké olivové mýdlo (z bioobchodu) mají i na maxikosmetice - zde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
17.1.08 23:53

Zkoušel jste někdy někdo toto, koukán na to jak blázen, vůbec jsem nevěděla že něco takového je (přemýšlím, že bych třeba začala ráda žehlit :) ): http://www.najadashop.cz/index.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
18.1.08 00:14

Libuško , fosfonáty, parfém či enzymy v prostředcích na praní používat nechci - viz avizované složení Eurony. Plus:
Dodecylbenzensulfonan sodný - dráždí oči, dýchací orgány a pokožku, může uvolňovat chlór, účinky na životní prostředí při používání látky/přípravku: může být nebezpečný pro vodu
Polykarboxyláty - jsou špatně biologicky odbouratelné a hromadí se v čistírenském odpadním kalu
Propylenglykol - dráždí pokožku, možné poškození jater a ledvin
Laurylethersulfát - dráždivý
dál už se tím nechci zabývat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
18.1.08 07:34

Ještě znovu ad očkování : Holky, kterým v porodnici nenaočkovali TBC- teda vašim miminkům ;) , jak jste to zařídily? Musely jste se hodně dohadovat, nebo to šlo snadno? Mám pocit, že jsem tu zaregistrovala obé- a máte některá zkušenost z Podolí? Nechci to očkování úplně zrušit, jen prostě odsunout, nejlépe na ten druhej půlrok, jak to doporučovali „tuberologové“ :)
Děkuju za info, nejsem bohužel nějak schopná tu vyhledávat, omlouvám se…
 e.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6358
18.1.08 07:42

Lucko , zatím jsme žádný neobjevily :(. Zkoušely jsme i vyrobit takový tuhý sliz, nalít do té nádobky na zavěšení do záchoda, ale je to funkční tak na 2 spláchnití… :roll:

To je škoda, ale co se dá dělat. Snad časem něco vymyslej :) . Jinak já jsem teď vyzkoušela ten wc čistič od Ecoveru a musím říct, že mi docela voní. Vyhovuje mi že to není vyloženě taková ta chemická vůně, eukalyptus je na wc příjemnej. Ten jejich universální čistič je taky super. A ještě jsem vyzkoušela ty ořechy na praní ( fakt jsem nevěřila že to může prát :D ) a byla jsem překvapená výsledkem! Stačilo přidat trochu práškové sody kvůli tvrdosti vody a na vůni jsem použila ekologickou aviváž. A prádlo je krásně čisté a voní jen jemně, což mi vyhovuje a manžel je taky nadšený, že prádlo není převoněné a voní jen čistotou. On totiž nesnáší ty převoněný prášky na praní. Takže spokojenost. Ještě vyzkouším „sliz“ :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6358
18.1.08 07:43

Sakra mě se ty metříky neukážou a neukážou :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
18.1.08 07:48

Limano pokud hledáš pro okolí dobrou „lepší“ alternativu ke komerci, tak myslím, že Missiva není špatná volba. Prala jsem v ní 2 roky, byla jsem s ní spokojená. Teď co slizuju jí postupně dopírám a znovu jí objednávat nebudu, protože jsem mezitím objevila sliz a jiné ekologičtější výrobky.
Výhodou u Missivy je, že to je česká firma, dávkování je malé (do 4,5kg pračky dávám 20ml Permonu U) - používají koncentráty, mohou se bezplatně zpátky posílat použité obaly, mají značku EŠV.
Nevýhodou je typ prodeje a to že na můj vkus nemají více přírodní složení.

Gel do WC jsme nevykoumaly, já se asi pokusím zkusit ten sliz, i když holky už to zkoušely. Teď mám ještě komerci, dost často se nám obsah WC vrací z župmy :twisted: , už se těším do našeho nového domečku.

Pimpo ještě jednou přeji pohodový porod a ničím nezkaženou radost z miminka. Budu na tebe myslet.

Myčka
Někdo se tu kdysi ptal na prášky do myčky. Používala jsem Celestinu od Missivy (není špatná) a teď mám Sonett prášek a jsem spokojená. Jako oplechovadlo používám zředěný ocet a sůl z normálního krámu.
Tablety vyzkoušené nemám, příjdou mi drahé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
18.1.08 10:34
Bluesky píše:
Libuško , fosfonáty, parfém či enzymy v prostředcích na praní používat nechci - viz avizované složení Eurony. Plus:
Dodecylbenzensulfonan sodný - dráždí oči, dýchací orgány a pokožku, může uvolňovat chlór, účinky na životní prostředí při používání látky/přípravku: může být nebezpečný pro vodu
Polykarboxyláty - jsou špatně biologicky odbouratelné a hromadí se v čistírenském odpadním kalu
Propylenglykol - dráždí pokožku, možné poškození jater a ledvin
Laurylethersulfát - dráždivý
dál už se tím nechci zabývat…

Doufám, že jsem se tě nedotkla, jen jsem poukázala na to, že složení výrobků od Eurony není nic tajnýho. Jsem ráda, že jsou tu šikulky, které vědí, co která látka v tom a tom přípravku způsobuje. A vůbec jsem nechtěla naznačit, že sis něco vymyslela. Promiň, jestli to tak vyznělo. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
18.1.08 10:59

Ajule, jo jo Missivu znám, peru v ní :) původně jsem hledala pro sebe něco českýho a lepšího než je ona :) nakonec jsem se rozhodla, že zkusím Don Gemini, pročetla jsem diskusi trochu zpátky (místo psaní diplomky a učení na zkoušky :oops: ) a vyčetla jsem zkušenosti celkem dobrý, není sice stopro přírodní, ale pro přírodu by měl být ok. Tak snad se osvědčí :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný