Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Katy , když si vzpomenu na laborky z chemie (chodili jsme na technologickou fakultu takže tam byl „materiál“) a vzpomenu si, co všechno jsme tam házeli do odpadu…
Mají ty školy nějaké čističky? Asi od toho nejhrubšího musí co? Jinak máš můj obdiv za trpělivost ve vyhledávání těch látek. Já jsem z lenosti přestala experimentovat a najela na prověřené značky (i když i tak by měl člověk kontrolovat). Mně třeba ty levnější mýdla nebyly nikdy moc sympatický - když je tam napsáno obsah mýdla 30%, co je asi to ostatní ?!
Vložky: Mám BL už rok a půl a oproti Imse velmi rychle zhrubly. Tak jsem přikoupila Imse a Popolinky a BL schovám na (někdy v nedohlednu) šestinedělí. Jinak ten jejich systém se mi líbí, hodně jsem je využila.
Markét - ad MS:
Mám MaM Ecosoft testovací balíček (1× mini růžová, 1×regulár hnědá, 1×regulár+šedá, 1×maxi fialová, tady jsou barvy dané) a balíček regulár (3 kusy červenovínové, je možné si barvy vybrat). Jsou moc hezké, pěkné barvičky… a velmi příjemné. Zkoušela jsem jen ty regulárky, protože jiné jsem ještě neměla a byla jsem z nich nadšená. Tak jsem hned přiobjednla další (ten testovací balíček). Skvrny pouští dobře a v porovnání s Ella´s House budou i trvanlivější.
Ještě mám 1 ks Ella´s House střední růžovou s puntíky. Zkoušela jsem ji. Je také docela hezká a moc příjemná. Při hodně silné MS však hrozí protečení, ale zase je nejvíc přírodní. Skvrny pouští dobře, ale zdá se, že bude velice rychle opraná.
Dále mám 1 ks Mommy´s Touch brokátovou - fialový antik s černým flisem. Tu jsem ještě nestihla vyzkoušet. Možna bych si původně vybrala jiný disain (byla to však poslední, kterou měli), ale když mi přišla, byla jsem mile překvapená - je hezčí než jsem čekala a než vypadá na obrázku.
No a nakonec mám 1 ks Mommy´s Touch růžovou s nepropustnou vrstvou a s bílým flisem - z té spodní strany taková nepříjemná umělina, škaredá vykřičená barva, lituji, že jsem si ji objednala. Ještě jsem ji nezkoušela na těle a ani se mi do toho teda nechce.
Teeeda, zase koukám! Že zhrubly
Podívám se na ty Imse … Mám co dohánět, těch značek je
(o nějakých Mam, Ella´s atd. jsem jakživa neslyšela
) Andyo , nemáš link?
Zatím nepotřebuju žádné (ťuk, ťuk, ťuk) a snad ještě chvíli nebudu … Uvažovala jsem i nad tím kalíškem, ale já nesnášela tampony, tak tohle bych asi taky nedávala …
Knoflice, taky jsem tampóny nesnášela, tak jsem si myslela, že kalíšek není nic pro mě, ale pak jsem se (po několika měsících) odhodlala a je to úplně něco jiného. ->Toto není přemlouvání, jen podnět k zamyšlení ![]()
Korvapuusti díky moc za ty tipy na úpravu fenyklu, určitě vyzkouším. ![]()
Holky, dnes jsem zažila šok, když jsem otevřela vypranou pračku , že pověsím a ona byla plná pěny!!!
![]()
Peru už asi měsíc v Ulrichu, hlavně plínky a dosud v pohodě a dnes jsem dávkovala stejně jako vždycky těch 30 ml přímo do bubnu, 2 pol. lžíce Ulrich soli na skvrny a akorát jsem je dala prát na 60, namísto obvyklé 50. Vím, že ten Ulrich je při vyšším dávkování pěnivý, ale že by mě to tak zapěnilo celou pračku, to mě teda dostalo
. Takže jsem jak pako vybírala pěnu z pračky rukama a zapěněné plíny házela do vany a máchala ve studené, abych je odpěnila, odstředila a mohla dát vyprat znovu - tentokrát s poloviční dávkou slizu a pro jistotu jen na 40 stupňů. Naštěstí byla pěna po dalším vyprání pryč, tak doufám, že sem si nějak neodrovnala pračku
. Nestalo se někomu něco podobného? Myslíte, že to bylo tou vyšší teplotou? I když na obale píšou,že je gel určen pro všechny teploty
. Nic jiného mě ale nenapadá…
Ty jo Sedire , mě se to stalo taky. I když asi ne v takové míře, ale nedávno jsem během praní otevřela pračku, nechala část pěny vytéct a vytřela s tím podlahu
. Už si ale nepamatuju, co jsem to prala - na kolik a jestli se solí (mám pocit že jo, že si od té doby říkám, že když peru se solí na 60, tak rozhodně nedávkuju víc gelu).
Jo a tohle pěnění se mi stává, když peru jednu velkou věc - třeba peřinu nebo potah matrace nebo tak. I když je toho pračka plná a já dám jen polovinu gelu, tak to pění.
Pimpo a kolik teda dáváš toho gelu, když pereš na 60 se solí - míň než těch 30 ml (ten vršek)
. Já plínky peru schválně v Ulrichu, bo mám strach, aby mi ve slizu nezešedly a to mýdlo nepřepěnilo a nakonec mi to udělá Ulrich, ach jo.. ![]()
Většinou dávám těch 30 - víčko. Někdy, když se mi zdá že prádlo je víc špinavé, tak dávám víčko od Ecoveru a to je 35. Ale máme 6-ti kilovou pračku.
Teď se mi vybavilo, co jsem to tehdá prala - bylo to opravdu na 60, byly to nějaké plíny a podobně, ale ne použité - přepírala jsem pro mimino plíny ze skříně. Pak mě napadlo, že sice jich byla pračka plná, ale byly dost načechrané, takže jich ve skutečnosti nebylo v pračce tolik. Možná v tom tedy byl problém - málo náplně a moc gelu…
Sliz mi teda nepění nikdy.
Když už jsem se dala do sbírání informací a zkoušení ekologických přípravků, mám ještě jeden dotaz. Co ekologického a účinného používáte na čištění KOBERCŮ A SEDAČKY? My zatím čistili koberec tím přístrojem na mokré čištění a používali jsme buď přípravek určený přímo k tomu stroji, nebo teď naposledy Vanish na strojové čištění koberců. Díky, Lucka
Knoflice píše: …chodí sem ještě někdo, kdo používá látkové mentruační vložky? Chtěla bych se zeptat na BabyLucy. Koukala jsem i na jiné, ale tyhle jsou nejlevnější…Stejně jako Pimpa si chválím na doma Popolinky a na ven Imse Vimse (normal při MS, mini na konec či jako slipovky). I vkládačky z Pololinek používám jako slipovky, ale co jsem se vrátila k 100% bavlněnému prádlu, tak mi docela cestují (v umělině ani ne, ale tu už se mi nosit nechce). Dobrá diskuse k látkovým vložkám je na baby-cafe .
Knoflice píše: … Mám co dohánět, těch značek je(o nějakých Mam, Ella´s atd. jsem jakživa neslyšela
) Andyo , nemáš link? …
Koukni např na : www.mamaja.cz.
MaM Ecofit - jsou z organické bavlny interlock (pohodlí), měkkého bambusového flauše (velká absorpce) + štíhlá nepropustná, prodyšná membrána (pocit jistoty) + pruh polyesterového semiše (neklouže, dobře sedí) + křidélka + patentky. Jsou měkké, jemné, štíhlé, savé…
Ella´s House - jsou z bavlněného flanelu (pohodlí), vnitřní sací vrstva z konopného flauše (velká absorbce) + křidélka + patentky. Jsou měkké, jemné, štíhlé, savé…
Mommy´s Touch brokátové - 1 vrstva (spodní) je z brokátu, 1 vrstva PUL polyurethan (prodyšnost+nepropustnost), 3 vrstvy mikrovlákno (savost) + povrch je pokryt jemným mikrofleesem + křidélka + patentky
Mommy´s Touch s nepropustnou vrstvou - 1 vrstva (spodní) PUL polyurethan (prodyšnost+nepropustnost), sací jádro z 3 vrstev bavlny,
horní vrstva s jemným mikrofleesem + křidélka + patentky
Já si vybírala záměrně barevné kvůli případným skvrnám. Ale skvrny jdou fakt velice dobře dolů a žádné na nich nemám.
Článek o ořechách z Ekolistu a nasledující diskusi jsem si pročetla. Žel autorův postoj k celé problematice a také jeho článek se mi zdá napsaný trošičku předpojatě (na mě to působilo, že svůj závěr měl už předem…)… Tento pán napsal také článek hodnotící účinnost praní pracích prášku (rovněž Ekolist). Také tady jsem si už dříve pročítala celou přiloženou diskusi a mám z toho udělaný pro sebe i výtah (o jednotlivých pracích prostředcích, o průběhů testů…). Na diskusi o pracích prostředcích mnozí (přispívali tam lidé i velice vzdělaní a znali oboru) autorovi vyčítali jeho přístup k věci, mnoha opomenutí, nepřesnosti…(a některé připomínky byly celkem závažné). Tak nějak je mi líto, že zrovna články o ekopraní nepíšou na Ekolistu jiní.
K prací účinnosti mám hlavně tento postřeh: praly se skvrny (a nepoužilo se k tomu ani sodu, ani žlučové mýdlo, ani se to předem nenamáčelo…) od oleje, vína, ovoce, kečupu, čokolády jen na 40 °C (u bílého teplota může hrát roli) jen s 4-6 půlkami ořechů (dávka se má přizpůsobit tvrdosti vody a zdá se mi malá)…
Jinak své zkušenosti s ořechy jsem uváděla tady na str. 285 - neobhajuji je ani nezatracuji, uvádím klady i zápory
Pro zajímavost názory některých diskutujících o dopravě ořechů: Kazdopadne pri hodnoteni tychto produktov treba byt opatrny, bez dokladnej analyzy nevyvodzovat jednoznacne zavery a nezjednodusovat. …Vo vacsine klasickych mydiel (alebo inych eko pracich a cistiacich prostriedkov) sa pouziva napr. palmovy alebo kokosovy olej a pod. - suroviny, ktore tiez nie su od nas, a predpokladam, ze pri uprave a prevoze jednotlivych surovin tiez dojde k znacej spotrebe energie a tvorbe emisii. Cize to, ze eko mydlo alebo prostriedok vyrobila CZ firma (v lepsom pripade) este neznaci, ze ide o lokalny produkt.
Přestože se ořechy musí dovézt z Indie, tak to nakonec i s emisema vyjde lépe než klas. prášek (suroviny na výrobu prášků se také dovážejí, prášku je za stejný časový úsek potřeba mnohem víc …).
Půlkilový pytlík ořechů vypere totéž nebo spíše ještě více než velké balení běžného pracího prášku typu Ariel, Persil apod. Vezměte si, kolik kilometrů normální prací prášek urazí, kolik svinstva v něm je, a porovnejte s půlkilovým pytlíčkem ořechů. Pokud si stále myslíte, že ořechy nejsou ekologické, koukněte se do spíže, odkud jsou pomeranče nebo banány, které máte doma, jestli náhodou polovina oblečení ve Vaší skříni není z Číny. Dejte to na váhu. Pak hodnoťte dovoz ořechů. …
Andrea
ad mydlove orechy … nojo, ti diskutujici maji pravdu - ale jen pokud se srovnavaji mydlove orechy s necim zjevne neekologickym … pokud by srovnavali s jinou ekologickou alternativou pracich prasku, tak pak nejsou orechy zas takove terno … nehlede na kriticke hlasy ohledne jejich pracich schopnosti …
holky, trochu jste mi pomohly ke komplexu … to vy asi pekelne zdrave jite, kdyz pouzivate vsechny ty druhy oleju a mene obvyklych obilovin
.. chjo, tak daleko jsme doma jeste nedospeli … tedy k obedu tuhle byly spaldovo-zeleninove karbanatky, ale jinak to nejak moc v ruce nemam
…
podle jakych kucharek varite?
mejte se!
Andya píše:
Holky poraďte, k čemu se hodí ten olej konopný? Máte s ním některá zkušenosti?Andrea
Nedočetla jsem do konce, tak doufám, že nejdu s křížkem po funuse.
Já si teď konopný olej koupila pro malou na ekzém, protože na její fleky na stehýnkách jí zabralo robátko od Canadermu a to obsahuje právě konopný olej. Dle knihy Tekuté slunce nejlépe zabírá na vlasy a nehty, lze ho použít i na vaření. Vhodný na vlasový zábal na tenké a lámavé vlasy. Vhodný i na promazávání nehtových lůžek.
Myslím, že ho klidně můžeš použít jako masážní olej, jen ho trochu zřeď nějakým lehčím olejem.
Aquanela mě inspirovala svým receptem na instatní sliz (díky Aquanelo za fajn tip😉 ), takže už mám doma olivové mýdlo i změkčovadlo, ale teď jsem se dívala na hodnoty tvrdosti vody v oblasti, kde bydlíme, a vychází to 1.04mmol/l, což je opravdu hodně málo - je tedy nutný vůbec změkčovadlo používat, je-li „naše“ voda tak měkká? Nebo má to změkčovadlo i nějaký jiný účinky? (Nemám Sodasan, anóbrž Sonett, který obsahuje krom zeolitů i citráty a sodu - ale ty jsou tam taky kvůli změkčení, pokud vím). Tak nevím, neporadil by mi prosím někdo? Přeju krásný den (i když dnes je teda zatraceně uplakaný
)