Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8179
10.1.08 12:54

Sliz : Děkuju za rady. Prvně jsem to zředila horkou vodou, teď na to prdím a pračka zrovna pere. Muž si taky myslí, že to horká voda rozpustí a jestli nerozpustí, tak jsem z obliga a odpad bude čistit on :wink:
Ale picne mě to dávkování. Já jsem ze 300g vyrobila 10l. Tak toho budu dávkovat míň. Ovšem tím pádem mi ani nesedí dávkování sody, které tam mám jen 100g. Jsem brala kostka jako kostka, ony májí různou gramáž, právě jsem objevila ameriku :roll:

Pořád taky čtu o mooncupu a čekám, kdy s tím konečně bude někdo nespokojen. :lol: A pokud se to nestane, tak do toho jdu taky. :wink:

A ještě prosím jednu radu: Zjistily jste, jak nakonec dopadl ten Qualt Excel ? Je eko nebo není? Já tuším, že to tady v diskuzi musí být, ale teď s malým to nemám čas to dohledávat. Dík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
10.1.08 13:00
Libuska píše:
Ahojky,
děkuju všem, co jste se se mnou podělily o zkušenosti s mooncupem. Rozhodně do něj půjdu, už skoro nekojim, tak čekám že MS brzo dorazí.

Bělidlo - já používám od Eurony, taky ho přidávám do praní. Neni to jen pro bílý, ale i pro barevný prádlo a krásně rozjasní barvy a většina i zapranejch fleků je pryč. Do ořechů bych nešla, kamarádka je zkoušela a nic moc. Vypraly jen běžně onošený prádlo, s výraznější špínou si neporadily.

Aluška - naší malý na větry pomohla pouze a jedině rektální rourka. Krásně z ní všechno odešlo a ulevilo se jí. Sice se občas dočteš, že se to používat nemá, aby se nezpomalila střeva, ale my jí používali denně a neměli jsme s tímhle jedinej problém.

Zuzka72 - prosim Tě, kolik stojí ten Ecover? Já všechno srovnávám s mojí oblíbenou Euronou (taky česká firma). Máme prostředek na ruční mytí nádobí ve třech vůních za 99 Kč 400 ml, ale je to 4× koncenrovaný, takže jakoby za 1600 ml. Vydrží fakt pekelně dlouho, je to eko a ta vůně! :wink:

L.

Nezávislá distributorka exkluzivní ekologicky šetrné domácí bytové kosmetiky Eurona

Ecover jsem kupovala litr za 81,–. O Euroně jsem ještě neslyšela a ani tady o ní myslím nečetla … ??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
10.1.08 13:03
Aquanela píše:
Zuzko my jsme koupili v akci 2× 600-ti tabletové balení chlorelly nějak za 1350,–, ale už to úplně přesně nevím. V návodu je napsáno dospělí maximálně 20 tablet denně. Takže manžel bere ráno a v poledne 5 tablet. Takže mu to vydrží cca na dva měsíce (jedno balení).
Korvapuusti nemám vlastní zkušenosti z ořechy, ale co jsem tu četla moc velké ohlasy na ně nejsou. Potvrdila mi to i kamarádka, která je zakoupila, říká že perou nic moc a fleky zůstávají… Já osobně bych do nich nešla.

A je tedy ta Chlorella opravdu účinná ? A stačí ji tedy brát třeba měsíc či dva a pak zase ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
10.1.08 14:47
Zuzka72 píše:
Aquanela píše:
Zuzko my jsme koupili v akci 2× 600-ti tabletové balení chlorelly nějak za 1350,–, ale už to úplně přesně nevím. V návodu je napsáno dospělí maximálně 20 tablet denně. Takže manžel bere ráno a v poledne 5 tablet. Takže mu to vydrží cca na dva měsíce (jedno balení).
Korvapuusti nemám vlastní zkušenosti z ořechy, ale co jsem tu četla moc velké ohlasy na ně nejsou. Potvrdila mi to i kamarádka, která je zakoupila, říká že perou nic moc a fleky zůstávají… Já osobně bych do nich nešla.
A je tedy ta Chlorella opravdu účinná ? A stačí ji tedy brát třeba měsíc či dva a pak zase ne?

Zuzko, asi záleží, jak moc jsi zanesená :) Mně se např. na ekzému začal nějaký účinek projevovat asi za měsíc a půl až dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1409
10.1.08 16:15
kokon píše:
myslela sem, ze bychom tu chlorellu a jecmen jedli tak dva az tri mesice. dyl se mi to provozovat nechce(sem lina, je to drahe a vetsina cisticich kur by se mela provozovat jen omezenou dobu, ne?)

Kokon, řekla bych, že to máš rozmyšlené rozumně :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
10.1.08 16:18

tak me s tou chlorellou docela lakate … tedy pri kojeni do toho nejdu, takze vlastne (doufam) casu na shaneni informaci a na zjisteni vasich praktickych zkusenosti dost :)

mydlove orechy pry perou srovnatelne s teplou vodou (psali o tom i na Ekolistu), takze jsem od napadu je vyzkouset rychle upustila … plus vozi je z dalky a da se i pochybovat za jakych podminek se sklizi (detska prace? etc) … takze u nas nee, to mi sliz v ruznych kombinacich (ocet, zlucove mydlo etc) prijde idealni lokalni a funkcni …

vetry uz jsou dneska lepsi ;), tak doufam, ze to byla jen takova epizoda, ten kojici caj z DM je docela dobry (prekvapive - jinak anyz a fenykl nemusim), takze u nej zustanu alespon dokud nedojde :) … nastesti se nenaplnila moje obava, ze budu mit do rana prsa jako melouny, takze pohoda …

jdu varit veceri … a kdyz uz jsem u toho, kde berete nejcasteji inspiraci co dobreho a zdraveho zrovna varit?? nejake oblibene recepty??

mejte se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
10.1.08 17:19

Indicke orechy na prani : moc dekuji za poznatky vsech maminek, ktere mi bleskove odpovedely na mou otazku. Asi v tom pripade od nich taky upustim. Nebo koupim je malinke mnozstvi (daji se koupit na vahu) a uvidim. Jinak kde bydlim je docela mekka voda, takze budu muset dale patrat jak nejlepe prat pradlo bez prebytecne chemie. Asi si holt budu muset „vyhrnout rukavy“ a zacit u velkeho kafe nekdy v noci procitat tento thread od zacatku, abych ziskala co nejvic fakt a neco mi neuniklo. Urcite se na toto tema tady uz diskutovalo. Na reklamu moc nedam, kdyby mel clovek verit vsemu, co stoji na baliccich vyrobku, tak zijeme vsichni do 150 let, jsme v naproste pohode a vypadame jako madony bez vrasek a kil navic. :lol:
Moc jeste jednou dekuji, zkusim se prozatim mrknout na Ekover, hodne se tu prodava, tak uvidim.
Jinak, pro zpestreni, chemie , nechemie, vyvarka, nevyvarka, pote, co se mi jednou Theo prosral durch na rucnik pri prebalovani (byl jeste plne kojen, takze to bylo takove to zelenozlute mazadlo), mam tam oranzove flekance a nepustilo to naprosto nicim............to jsem to prala uz stokrat. Je mi to celkem fuk, rucnik byl stejne jen k tomuto ucelu, ale je to zajimave, jake maji miminkovske hovinka nekdy potenci 8O

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
10.1.08 17:56

korvapuusti , to mi povidej, to o te potenci miminkovskych bobku … ja pouzivam latkove pleny a po minulem prani (Lovela + ocet) tam skvrny zustaly (svetle, ale jsou tam) … takze ted jsem pridala ecoverackou belici sul a uvidim zitra pri zehleni :) …

Jinak na prani tady s holkama asi dost propagujeme mydlovy sliz (krome Ecoveru, Dona Gemini a ruznych kombinaci), nemusis se kvuli tomu prokousavat celou diskuzi … navod na sliz najdes na netu, nebo je snad v souborech, ktere vetsinu napadu z diskuze shrnuji - odkazy na ne tu snad jeste nekde jsou … mela je KatyK nebo? jsem hlava dirava :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3417
10.1.08 19:52

Já si moc pochvaluju Ulricha, ten by se u vás snad mohl dát sehnat. Řekla bych, že čím víc ho používám, tím jsem spokojenější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
10.1.08 20:02

Korvapuusti - co se týče ořechů, mám s nimi stejnou zkušenost jako holky - čili, že moc neperou… Jediné, co se v nich dá prát, je tmavé prádlo, které není příliš špinavé :roll:. Taky mi leží va skříni a nevím, co s nima… Jinak dole v podpisu je ke stažení výcuc z této diskuse, pro začátek tam najdeš různé recepty (třeba na prací sliz) a vychytávky pro ekodomácnost :wink:.

Zuzko72 - ta Lena je trošku víc eko než třeba Jar, ale já bych si ji na nádobí nedala, není rostlinného původu jako třeba Ecover, je to pořád chemie…

Knoflice - v testu MF Dnes bylo, že Qalt momentálně nesplňuje požadavky na to, aby měl certifikát ekologicky šetrný výrobek… Jinak složení je spíš podobné komerčním práškům než eko - má např. optické zjasnovače, parfém a tak (Pimpa tu kdysi psala složení a je to nejmíň 20 složek).

Ajule píše:Máte rychlé srovnání Mooncup, divacup a ten kalíšek z kaučuku?Nebo to najdu na nějakých stránkách? Silikon je syntetický, kaučuk přírodní nebo se pletu?A z hlediska pohodlí?Stačí odkazy. Zatím jen uvažuji a pátrám

Dobré srovnání kalíšků je na www.menstruacnipoharek.cz , já jsem si nakonec koupila Divacup, ale Lunette se mi možná líbil ještě víc. Mooncup zase stojí o dvě stovky míň než ty dva. Keeper - to je ten z kaučuku, je nejlevnější, ale někdo na něj může být alergický, tvar má stejný jako mooncup, mně osobně není moc sympatický.

Teď jsem zaslechla ve zprávách, že v Číně se spotřebuje bilion igelitových tašek ročně 8O :evil: - ale už je tam prý přestanou vyrábět a přejdou na ekologické. Už aby to bylo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.1.08 20:35

ekologické praní,úklid a plenky

Ahojte holky,
já peru v mýdlových ořechách (www.mydlove-orechy.cz),ke kterým přidávám sůl,kterou lze zakoupit také na těchto stránkách. Teď jsem objevila i tekutý prací prášek vyrobený z těchto ořechů (AlmaWin-Cleanut) a kombinuju to všechno dohromady. Silně znečištěné kousky sice musím předem namáčet,poměrně účinná je ta sůl na skvrny.Je to sice trošku práce navíc,ale co by člověk neudělal pro přírodu a zdraví svých dětí. Některé kousky sice máme zaprané,ale nijak tragicky to neberu :-) Místo aviváže používám dětský olejíček (když je zrovna k mání citrón,tak přidávám trošku šťávy) a do něj kápnu pár kapek levandulového oleje. Nádobí myju jarem Ecover - je výborný. Hodně ho ředím,je to sice pak řídké,ale myje výborně a vydrží mi více jak půl roku (1l stojí cca 87,–). Místo Cifu mám taky krémový čistič od Ecoveru. Vše snadno k mání na internetu. Co se týče plenek, látkové vzhledem k tomu,jak se moji kluci umí počurat a pokadit jsou pro mě nepohodlné…Ale objevila jsem teď na stránkách www.dolekarny.cz ekologické jednorázovky Öko Moltex,které jsou normálně nehorázně drahé,ale tady jsou k mání ve 2. a 3. jakosti za ceny přijatelné. Nejsou sice na první pohled nejkrásnější,ale bez chemikálií a ekologické zátěže. Nejsou sice pro náročné,musí se měnit častěji,ale jsem za ně moc ráda,že už se nemusím cítit -jak říká kamarádka Helenka- jako ekologické hovado :-)
Mějte se hezky

• Citovat
  • Upravit
13
10.1.08 23:06
Zuzka72 píše:
Libuska píše:
Ahojky,
děkuju všem, co jste se se mnou podělily o zkušenosti s mooncupem. Rozhodně do něj půjdu, už skoro nekojim, tak čekám že MS brzo dorazí.

Bělidlo - já používám od Eurony, taky ho přidávám do praní. Neni to jen pro bílý, ale i pro barevný prádlo a krásně rozjasní barvy a většina i zapranejch fleků je pryč. Do ořechů bych nešla, kamarádka je zkoušela a nic moc. Vypraly jen běžně onošený prádlo, s výraznější špínou si neporadily.

Aluška - naší malý na větry pomohla pouze a jedině rektální rourka. Krásně z ní všechno odešlo a ulevilo se jí. Sice se občas dočteš, že se to používat nemá, aby se nezpomalila střeva, ale my jí používali denně a neměli jsme s tímhle jedinej problém.

Zuzka72 - prosim Tě, kolik stojí ten Ecover? Já všechno srovnávám s mojí oblíbenou Euronou (taky česká firma). Máme prostředek na ruční mytí nádobí ve třech vůních za 99 Kč 400 ml, ale je to 4× koncenrovaný, takže jakoby za 1600 ml. Vydrží fakt pekelně dlouho, je to eko a ta vůně! :wink:

L.

Nezávislá distributorka exkluzivní ekologicky šetrné domácí bytové kosmetiky Eurona
Ecover jsem kupovala litr za 81,–. O Euroně jsem ještě neslyšela a ani tady o ní myslím nečetla … ??

Zuzko - tak to Eurona vychází od Ecoveru cenově líp. Je to českej výrobce ekologicky šetrný bytový kosmetiky. Dělaj prací prášky, spreje na skvrny, prostředky na mytí nádobí a úklid domácnosti + ještě tělovou kosmetiku. Tu jsem zatim nezkoušela, ale s úklidovejma prostředkama jsem maximálně spokojená. Fakt mile překvapila, mám i fotky před a po, kdybys chtěla poslat. Navíc, pokud by ses přes distributora zaregistrovala, máš všechny výrobky s 20-30% slevou, dovoz až domů a další výhody. Registrace je zdarma a nevyplývají z ní naprosto žádný povinosti a závazky, což je super. Jo a když nebudeš s jakymkoliv výrobkem spokojená, je tam do 30ti dnů garance vrácení peněz. Mrkni na www.eurona.cz, tam je mj. i katalog. Kdyby ses na cokoliv potřebovala zeptat, klidně mi písni na: L.CEHYLOVA@SEZNAM.CZ

Jinak souhlasim s názorem, že mýdlový ořech žádnej zázrak nejsou. Ten sliz je oproti tomu mnohem účinnější, i když občas mi od něj prádlo, speciálně bílý, zašedlo.

Mooncup - pořád mi to vrtá hlavou. Dotaz - stačí vám jeden a vyplachujete, nebo mát dva a střídáte?

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
11.1.08 00:57

Ořechy - znám a používala jsem je, občas ještě i použiji (dnes jen na lehce zašpiněné barevné prádlo - dá se tak ušetřit dražší prací prostředek). Spolu se slizem to byl (podzim-zima 2006) jeden z prvních eko prostředků, se kterým jsem se seznamovala. Intenzivně jsem v nich prala asi půl až třičtvrtě roku (za pomoci sody, žlučového mýdla, octa atd.) - převážně však barevné prádlo (ale zkoušela jsem i bílé). Hodnocení - doporučuji jen na barevné prádlo běžně a nebo spíše méně zašpiněné. Bílé prádlo bych v oříšcích prala opravdu jen v nouzi.

Dále jsem ořechy využívala (a občas ještě i využiji) na výrobu eko jaru na ruční mytí nádobí nebo na různé čištění. Docela hodně dlouho jsem je používala v myčce nádobí - minimálně tříčtvrtě roku. Hodnocení - opět doporučuji na bežně a nebo spíše méně zašpiněné věci. Navíc po dlouhodobém používání oříšků v myčce (opět z důvodu, že jsem jiný prostředek neznala a komerce mi vadila) mi v myčce zežloutla umělá hmota (to mi u myčky sice nevadilo, ale dostatečně mě to odradilo od pokusů prát v oříšcích dlouhodobě i bílé prádlo - vždy jen vyjímečně). Opět postupně zbělela po používání jiného eko prostředku.

Oříšky jsem zkoušela i na jiné způsoby: tekuté mýdlo, tělový šamón, šampón na vlasy…, ale muhu říci, že jsou jiné a o mnoho lepší eko prostředky.

Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
11.1.08 01:05

Větry u miminek - já jsem se snažila si hlídat stravu, používala bylinky pro sebe a Větříček pro naši mimiholčičku. Ten Větříčk je fakt super. Doporučovala nám ho i jedna z maminek, která vedla klub na Vysočině. Já jsem s ním byla velice spokojená a také má švagrová - její synáček na větříky hodně trpěl a ona říkala, že to bylo jediné, co mu trochu pomáhalo, proto ho poradila i několika dalším kamarádkám, kterým se také osvědčil.

Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
11.1.08 01:24

Holky měla bych na vás prosbu:
Naše 16 měsíční holčička si sáhla na prskavku (bráška ji ji v nestřeženém okamžiku ukazoval) a má popálenou dlaň na 3 místech. Ta 2 místa jsou drobounká a už se skoro ztrácejí, ale to 3. místečko - největší (asi 1,5 cm)je pořád otevřené (bylo seškvařené - syn ji to totiž okamžitě ošetřil měsíčkovou mastí, nějak mu nedošlo, že se to musí nejprve zchladit vodou…). Já ji na to dávala zpočátku jen gel z aloe a levandulový EO a pak i tu měsíčkovou mast od Justu, která mi už navíc končí (nosí to ovázané). Ale pořád se mi to nějak nelíbí. Máte nějaké tipy? Lékařka říkala, že pokud se to nebude hojit, bude se na to muset dát nějaké antibiotikum (viděla to asi 3 dny staré při odloženém očkování).
Díky za rady. Andrea

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný