Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Kokon , promiň, že jsem neodpovídala na dotaz ohledně chlorelly, měla jsem nějak napilnno a vůbec jsem se sem nedostala
Zpočátku jsem brala 3× denně 3 tablety, pak jsem to zvýšila na 4 a teď beru 3× denně 5 tbl (ono se prý nemá začínat hned s vysokou dávkou, tělo se pak čistí příliš překotně a člověk z toho může mít průjem i jiné potíže). Asi po dvou měsících se mi to začalo projevovat na ekzému, heuréka!!!
Ale pěkně jsem si to pohnojia včera, nechtělo se mi vymýšlet nic na oběd do práce, tak jsem šla s kolegyněmi do restaurace a v menu neměli nic lepšího než smažený sýr se šunou
Achjo, za blbost se holt platí ![]()
Nevím, jestli jste si některá všimla, že na Biosféře zvedli limit, kdy se neplatí poštovné, na 900,– ![]()
Tento dotaz by asi patřil do diskuse o přírodní kosmetice, ale když už píšu sem, položím ho: máte některá zkušenost s hennou Urtekram? Jak se s ní pracuje, chytá dobře? Konkrétně mi jde o mahagon na hnědé vlasy, ale uvítám jakoukoli zkušenost
Díky.
K časopisům : mám přístup k poměrně velké škále časopisů, z nichž celkem pravidelně čtu Instinkt, Puls (tam už se taky objevil článek o mooncupu), Zdraví, Apetit, Cykloturistiku; občas Týden, Aperio a Ženu a život.
Zdravím vás všechny po delší době!
Jen rychle, neb tu musím předčítat hádanky- nastalo nám nové období, hádankové
ale je výborné, nesrovnatelné s předchozím vztekacím! Časopisy: připojuju se k Aperiu, letos už ho máme taky předplacené, a dva roky jsem měla Sedmou generaci, moc se mi líbila, bohužel jak tak celkově degeneruju, už jsem se k tomu tak poslední 3/4rok nedostávala.
No, očkování taky začínám řešit, ale zatím jediný, k čemu jsem jsem se dohrabala, bylo sdružení Rozalio, nicméně ještě jsem to moc nepročítala. Snad dělají i různé přednášky a tak.
Zatím, e.
Jo, a Aluško, gratuluju k Emě! Ať se má jen dobře a vy s ní!
Přeji všem spokojený a ekologicky smýšlející rok 2008 ![]()
Děkuji za recept na rakytníkovou šťávu, na jaře za:,–(ím a uvidíme, plodit má prý 3-letý rakytník.
Ohledně očkování jsem docílila jedině oddálení TBC na 7.měsíc (v porodnici jsem to odmítla - bez problémů a v 6. týdnu měla osypky, tak jí nenaočkovali). První očkování jsme tedy měli až ve 4.m protože předtím měla nějakou virózu.
Na TBC mi doktorka řekla, že jsme první, kdo jdou až v 7.m a že se prý uvažuje o pilotní studii, kdy by se vybrané děti očkovali právě až kolem toho 7.měsíce. Raději moc nestuduji jak moc očkování děti zatěžuje, protože bohužel v našem státě je to povinné a pokud nemáte dobrého pediatra, který to sám oddálí, nelze se tomu vyhnout
.
Aluško , prosím, kde najdu recept na to olivovoolejovo -včelovoskové mýdlo? Docela mě to láká…
A když už píšu, (protože jinak furt pohodlně setrvávám u čtení a mlčení…), musím se „pochlubit“. Pustila jsem se před vánoci do výroby šumivých koulí do koupele, pravidelné čitatelky jistě tuší..... http://prirodnikosmetika.blog.cz/…e-do-koupele
Začínalo to slibně, olej jsem použila kokosový, silici citrónovou, obarvila kurkumou, listy měsíčku přisypala..prostě vypadalo a vonělo to fantasticky, úplně k sežrání. Udělala jsem koule a těšila se. Koule do rána nakynuly a bylo mi jasné, že ta reakce, co má proběhnout až ve vaně, už asi právě proběhla…koule za 14dní lehce vyschly, ale v kontaktu s vodou se nědělo nic. Akorát jsem včas přistihla manžela, který se tu dobře ukrytou lahůdku chystal ochutnávat.
Tuším, že chybka asi byla ve „velkém“ množství oleje, ale zas aby se to vůbec dalo formovat… máte někdo lepší zkušenost? Nebo jste taky takové kopyto jako já?
Jo a časopisy: kromě Aperia, které mi dopřává ten fantastický pocit, že já ve všem podivná matka jsem vlastně normální, a Sedmé generace, ke které se vždy přemlouvám a nikdy nelituju..kupuju ještě Ekolist (www.ekolist.cz). Číslo vyjde na 11 korun, obsah je hodnotnější.
Dobrý článek o očkování TBC je tady: http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Děkuju za všechny vaše loňské příspěvky a přeju vám (i sobě) minimálně stejně plodný a příjemný rok 2008.
ahojky holky,
tak s aperiem jste me prijemne prekvapily, taktez ho mam predplacene, krome toho jsem ted pred porodem byla v prostorach aperia doslova pecena varena na ruznych kurzech a konzultacich … takze prima - je fajn mit takovy casopis, co? … jinak z ceskych mam predplaceny jeste Respekt, Ekolist obcas koupim v Albiu v Dejvicich, sedmou generaci jsem zaznamenala kdysi, ale nejak dele nevidela ani necetla … no a z cizich casopisu doma ujizdime na Mother Earth, Hobby Farm Home, Utne Reader ale taky The Atlantic a Economist
… jsme takovy casopisovy uchylaci, kvalita tech zahranicnich je pochopitelne v mnohem vyssi nez obdobnych tady doma (take kvuli nedostatku ctenaru etc…) Zdravi zni taky zajimave … asi nekdy nakouknu
Rakytnik zkusime tedy vy:,–(it, prostor na to mame, snad se mu bude darit na upati Jizerskych hor (?) a neni to nejaka choulostiva slecinka ![]()
Ockovani - mnojooo … TBC nemame a budeme tedy oddalovat … ostatne vse ostatni chceme take oddalovat … ideal je jak psala Kokon ten treti rok … sdruzeni Rozalio jsme zaznamenali, na webu mi to ale prijde docela neprehledne, dnes jsem dostala kontakt na nejakou pani od nich, takze ji zavolam a nekde se nad tim sejdeme … jsem rada, ze tu mate alespon nektere podobne nazory …
Nektera z vas taky psala, ze melo decko v 6 tydnu „osypky“ to my asi mame ted!!! - tedy samozrejme Ema ma …nejake potnicky nebo kyho certa na obliceji a pod krkem … zatim jsme to prisuzovali tim, ze se opakovane zaparila pri zimnich vyletech v satku pod bundou ci v kombineze v aute… protoze jinak temer nekoupeme a kosmetiku na ni nepouzivame, takze me nenapada, z ceho jineho by to mohlo byt … jake mate zkusenosti vy?? /nekdo mi treba rikal, ze by to mohla byt precitlivelost na orechy, kterych jsem jiste zdlabla dost v tech zatrolenych cukratkach/ … budu rada za kazdou radu …
A k mydlu recept mame z netu nebo z nektereho toho americkeho casopisu … napisu ho sem - jen ho vystracham - muzu take poradit par triku pro vyrobu … jinak to bylo jednoduche a vysledne mydlo si nemuzu vynachvalit …
mimochodem, kde se da snadno (a v rozumnem mnozstvi - nechci hned cely barel) koupit palmovy nebo kokosovy olej (ci jine rostlinne oleje)??
Mejte se fajn, je to prima cist vase prispevky!
Výborná stránka o očkovaní je táto http://iuro.awardspace.com/
Je v slovenčine a niektoré odkazy sú v angličtine ![]()
S těmi osypkami jsem to byla já. Myslím, že to k šestinedělí patří, narodila se v prosinci, takže taky ty přechody zima-teplo když jsem šla nakoupit,… prostě se osypala. V porodnici, kam jsem s ní jela v tom 6.týdnu na to neuskutečněné očkování mi poradili pudr. Myslím že zabral, moc si to nepamatuji, ale moc jsem to neřešila, spraví se to většinou samo.
Šumící koule mám taky v merku, chtěla jsem je udělat malé na koupání, ať má zábavu, když komerční pěnu (brrr) mi domu nesmí. Né že by se nezabavila ve vaně i tak. Myslíte, že je to pro 2leté dítě vhodné?
Jinak jsem objevila Ameriku - našla jsem na některých eshopech Imse mýdlo, vypadá jako Marseilské, je ho 300g a stojí 92kč (např. 4babies), měla jste ho už některá?A dělal už někdo sliz z řeckého olivového mýdla co prodávají v bioobchodu?
tak to jste me trochu uklidnily … nase Ema to ma taky z satku + prechody zima teplo … ale vypada to skoro strasidelne - jsem zvedava, co na to rekne nase citliva babicka
… to zas bude (nemela by spat s vami v posteli, nemela bys k ni poustet ty kocky, mela bys ji casteji koupat, melo by se to potirat lihem etc … zkratka same prakticke rady
, zkratka s moji mamou se nazorove shodneme
…doufam, ze to mate nektera alespon podobne) … vcera jsem cetla citat „jedine normalni rodiny jsou ty, ktere dobre neznate“ … takze predpokladam, ze i u vas nekteri clenove rodiny vali oci nad mydlovym slizem a jinou „ekoposedlosti“ ![]()
mnojo … tak ja dodelam obed a pokud najdu cas a silu, hodim sem ten recept na mydlo …
uzivejte vikendu!
tak broucindy …
potrebujete dva vetsi hrnce, nejake mechacky, teplomer (treba zavarovaci, kazdopadne se stupnici mezi cca 40 a 100), gumove rukavice, trpelivost a pak jeste formu, do ktere budete mydlo lit … muzou to byt bud jednotlive formicky (ale pozor, at to z nich jde vyndat) nebo treba drevena bedynka ci jina nadoba (idealne s vyndavacim dnem obdobne jako forma na korpus dortu), kterou vylozite treba silnejsim igelitem … samozrejme vsechno nadobi by nemelo byt kuchynske, ale na hobby, technicke (tedy ze v nem nebudete nasledne varit bramborovou kasi), nepouzivejte nic, co by se zdalo, ze by mohl hydroxid leptat … drevo a kov je ok
a recept je nasledujici … (nedivte se uchylnemu davkovani, je to prepocitane z americkych mer) …
920g olivového oleje (jojo, musite ho vazit, nevim, kolik je to na ml ale pocitejte +- litr)
56g vceliho vosku (treba uloupnete kus svicky)
120g hydroxidu sodneho
360ml vody
a to je vse, velmi jednoduchy recept …
no a postup:
v oleji rozpustite ten vosk a ohrejete na 55°C
ve vode rozpustite hydroxid a nechate zchladnout na 55°C
pozor! olej se zahriva dele, ale pak je najednou dost horky!!
pozor! hydroxid sypejte do vody pomalu, nasledovat bude prudka chemicka reakce, uvolnovat se bude dost tepla a taky vypary, pripravte se na trochu smradu (ale neni to tak desive), a taky na to, ze hrnec bude horky, nesmi vas to pocakat, nesmi to pocakat ani nabytek a samozrejme take ne deti a domaci zvirata, ktere bych pri vyrobe drzela radeji za zavrenymi dvermi … pri praci s hydroxidem pouzijte gumove rukavice, at se nepoleptate, vhodne jsou i takove ty ochranne bryle…
nejslozitejsi na cele akce je dosahnout v obou smesich stejne teploty (onech 55°C) muzete s tim trochu bojovat (treba vam vystydne hydroxidova smes a pak uz nejde „ohrat“ … ale da se udelat nova .. hydroxid neni zas tak drahy … nebo prehrejete olej a budete muset chladit … - my jsme to plus minus nejaky ten stupinek zvladli napoprve, verim, ze to pujde i vam) … tak … ted mate obe smesi stejne teple, nalejete opatrne rozpusteny hydroxid do ohrateho oleje … a ted prijde ta utrpnejsi cast - michani, nastesti u tohoto receptu je doba michani jeste docela rozumna …michate pomalu ale stale asi 50 minut (neohrivate! jen michate) smes tak jako mirne houstne, ke konci uz konzistenci pripomina puding (kdyz se vari) a vytahnete-li varecku nad smes, melo by to, co odkapava z varecky na smesi zanechavat jakoby stopu (zkratka je videt, ze je to docela huste) … pak (az vas uz skoro budou brat krece v zapesti) smes nalejete do formy (a mozna si budete zoufat, ze je malo husta, nam se to taky zdalo, ale nakonec to ztuhlo pekne) a ve forme ji polozite nekam do klidu (kde ji manzel, deti ani zvirata nebudou mit tendence ochutnavat!!) … takhle nechate ulezet 48 hodin … pak nakrajite ostrym nozem na kostky ci na co chcete - kraji se to dobre, neni to ztuhle, neco jako nakyp, tlacenka nebo k cemu to tuhosti prirovnat … mazlave tuhe, ale nikoli uplne tvrde … a kostky rozlozite na plech vylozeny papirem (nepouzivejte noviny, mely byste na mydle skvrny od tisku) a nechate vyzrat/vyschnout/dotuhnout … a to cele tri tydny
… cim dele mydlo zraje, tim je lepsi … zrat by melo samozrejme v suchu, aby se vam neopocovalo … my jsme ho zacali pouzivat opravdu po tech trech tydnech a uz to slo a jsme spokojeni …
to jsem napsala pekny roman … doufam, ze to neni moc zmatene, spatne se to vysvetluje - kdyby neco nebylo jasne nebo jste mely najaky podrobnejsi dotaz, ozvete se - rada to dovysvetlim …
mno a je to samozrejme bez zaruky … tj. kdyz se vam to nepovede, nechodte za mnou
, ale prislo mi to vazne jednoduche (jak pri cteni receptu, tak pri samotne realizaci) … takze s chuti do toho a dejte pak vedet!
paa a mydlu zdar!
a.
Aluško ty osypky kolem 6. týdne jsou normální. Naše dítě bylo taky flekatý a spousta dětí, který znám taky. Kamarádka, která žije v cizině, mi říkala, že u nich to doktoři berou jako běžnou věc, všichni to znají a nikdo se tomu nediví ani na to nic nepředepisuje. Nějak to souvisí s vývojem, jak to už si nepamatuju. Každopádně buď v klidu ![]()
Zdravím všechny v novém roce a přeji hlavně hodně zdravíčka!
Herminka píše:… to mě teda pěkně naštvali, mě nenapadlo koukat znovu do dodacích podmínek. A dívám se, že i osobní odběr do odvolání zrušili
Nevím, jestli jste si některá všimla, že na Biosféře zvedli limit, kdy se neplatí poštovné, na 900,–
Holky, dá se ten tištěný Ekolist někde koupit, když bych nechtěla předplacený (třeba ve zdravých výživách nebo tak)??? To tam nějak na těch jejich stránkách nemůžu najít. Máme v paneláku malou schránku, časák by se musel přehýbat a narvat do schránky… A na poštu si ho vyzvedávat se mi nechce
.
KatyK 21.století jsme kupovávali, byl to fakt moc zajímavej a poučnej časopis, ale teď už jaksi na čtení čas nezbývá, když vysedávám u PC
.
Jinak sem konečně octem deinkrustovala pračku a najela na Ulricha
.
sedire píše:Herminka píše:… to mě teda pěkně naštvali, mě nenapadlo koukat znovu do dodacích podmínek. A dívám se, že i osobní odběr do odvolání zrušili
Nevím, jestli jste si některá všimla, že na Biosféře zvedli limit, kdy se neplatí poštovné, na 900,–![]()
.
To je teda hrůůůza
![]()
Jahodo - jak tvůj manžel pokračuje s testováním trika Devold? Byla jsem se na něj mrknout v kamenném obchodě a je to takové pyžámko
. Zatím jsem se neodhodlala do něj investovat skoro 1300,–…
Aluško - recept super, ale fakt nevím, jestli na to mám, mně to jednoduchý nepřijde
. Každopádně jsem si ho zkopírovala do wordu, třeba na něj někdy dojde
.
Asi to nepatří do diskuze o eko domácnosti, přesto bych se chtěla zeptat, jestli některá neznáte nějakou babskou radu na žmolkující se oblečení? Dostali jsme župany, který jsou sice moc hezký, ale pouštěj strašnou spoustu žmolků, je to úplná kalamita - nevím co s nimi, vyhodit je nechci, ale nosit se prostě takhle nedají… ![]()
Katy , nenechej se odradit … mozna jsem to jen popsala moc obsirne a slozite znejici … nam to nakonec prislo nad ocekavani snadne … ![]()
Pekne pondeli!
Ahoj všichni v novém roce.
ad potničky - my jsme je měli taky, jenomže se jich ne a ne zbavit. Bylo tehdy dost parné jaro a ještě horší léto… Malou jsem do šátku raději ani nedávala a vozila nahatou v kočárku - přes boudu jsem měla přehozenou mokrou plínku - no vzduch byl v kočárku jak u moře. Malá byla i bez plíny- měla vyrážku i na přirození a prdýlce
No a když mi po 2 měsících doktorka řekla, že máme Eli víc větrat a nechávat bez plíny, tak jsem raději zašla ke kožnímu. No mám atopický ekzém, tak jsem už měla podezření.
Ach jo, tak to zdědila po mně. Ale pediatra jsme změnili. A jsme teď moc spokojení. S malou chodím i k léčiteli, ale myslím, že ten ekzém jí zůstane. Zatím se pořád posouvá, teď ho má pod kolínky a na zápěstí. ![]()
ad mooncup - vložku používám asi jen 2 dny, kdy mám MS nejsilnější, s dítětem si někdy nevzpomenu včas
Ale na začátku a na konci nejsou třeba. A taky bych chtěla dodat kuráž všem, které zatím váhají. A hlavně vydržet při menších problémech - naučila jsem se mooncup správně zavádět až po 2 MS. A teď jsem v pohodě. Práci zatím neřeším, až to přijde, uvidím. Ale mám ještě rok čas ![]()